06 November 2021

PAS Sarawak Bersedia Hadapi PRN


KUALA TERENGGANU - Parti Islam SeMalaysia (PAS) Sarawak menyatakan kesediaan untuk berhadapan dengan Pilihan Raya Negeri ke-12 (PRN12) yang akan diadakan tidak lama lagi. 

Muktamar PAS Pusat : Perwakilan PAS Kawasan Marang Hadir


KUALA TERENGGANU - Perwakilan kawasan Marang hadir ke Muktamar Tahunan PAS Pusat kali ke 67  tahun ini di Duyong Marina Resort Kuala Terengganu. 

Jangan Kurung PAS


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA  NERUS –   PAS jangan dikurung dalam sebarang permuafakatan  yang tertutup dalam lingkungan sekadar menjadi penumpang dalam perjalanan  poltik tanah air.

Menegakkan Konsep Kepimpinan Islam Berprinsip


 Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU - Bagi mendapat jaminan paling kuat PAS berusaha berusaha untuk menjadi penentu dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15 bagi menegakkan konsep kepimpinan Islam yang berprinsip.

PAS Perlu Memimpin Anak Muda Berpolitik


Oleh: Naraza Muda

Menyedari kepentingan membentuk anak muda agar faham politik yang betul khasnya politik Islam, Tuan Guru Presiden Pas menekan keperluan kepada semua sayap parti agar memberi perhatian serius kepada golangan ini kerana mereka akan menentukan jajaran politik selepas PRU-15.

Muktamar PAS Angkat Tema ‘Islam Menyatukan Ummah’


KUALA TERENGGANU - Muktamar PAS kali ke-67 yang berlangsung di Duyong Marina & Resort hari ini mengangkat tema ‘Islam Menyatukan Ummah’ sebagai kesinambungan parti itu untuk menjadi ejen perpaduan.

70 Tahun Rebah Bangun, Namun Islam Tetap Digenggam


Setelah 70 tahun dipersada politik tanahair dan bergelumang juga di peringkat antarabangsa, Parti Islam Semalaysia, PAS, alhamdulillah dengan izin Allah, masih teguh berdiri dan relevan dengan peredaran politik semasa. Walau cuba dibunuh oleh musuh dengan segala usaha mereka, namun, dengan kekuatan wahyu sebagai asas perjuangan, PAS mengecewakan mereka.

PAS Tempa Sejarah Ambil Alih Kerajaan Malaysia

 

Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU - PAS telah menempa sejarahnya yang tersendiri, apabila berjaya mengambil alih kerajaan Persekutuan secara aman dan demokratik daripada kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang mengusai kerajaan dengan penuh pembohongan.

PAS Parti 'Nakhoda Penyelamat'


 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Parti Islam Semalaysia (PAS) satu perjuangan Islam yang menjadi nakhoda  bahtera penyelamat manusia  berperanan menegakkan amar makruf nahi mungkar.

Muktamar Ke-67; Islam Menyatukan Umat

 


Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor

Simbahan indah cahaya keperakan dipermukaan muara Sungai Terengganu yang bersejarah pada pagi  perasmian Muktamar Tahunan PAS Kali ke-67 di Duyong Marina Resort Kuala Terengganu seperti menghantar isyarat, Parti Islam yang berusia 70 tahun ini akan menjadi sebagai pemain utama dalam politik tanahair ini.

Tentera Yahudi Roboh Masjid


Tentera Israel pada Khamis merobohkan sebuah masjid di utara Tebing Barat yang diduduki, menurut seorang pegawai tempatan.

Wajib 'Swab Test'

 


KUALA TERENGGANU - Para perwakilan dan petugas Muktamar PAS kali ke - 67  diwajib melakukan 'swab test' bagi menepati SOP yang di tetapkan oleh Majlis keselamatan Negara (MKN).

05 November 2021

Muktamar : Hayati Perjuangan, Bukan Sekadar Berpolitik


DUNGUN - Muktamar Tahunan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) merupakan medan muhasabah samada anggotanya benar-benar menghayati perjuangan peninggalan nabi dan bukan sekadar mencari kemenangan politik.

Selamat Datang Ke Muktamar Kali Ke-67

 


KUALA TERENGGANU - Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu (DMPNT) mengucapkan 'Selamat Datang' kepada semua pemimpin PAS dari seluruh negara ke Muktamar PAS ke-67.

04 November 2021

PRN Melaka; Rundingan Diteruskan Elak Tiga Penjuru


KUALA NERUS - PAS masih meneruskan usaha untuk berunding dengan Umno agar tidak berlaku pertandingan tiga penjuru dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

03 November 2021

Kebajikan Rakyat Agenda Utama


Allah berfirman dalam surah Al-Hadid, ayat ke 21:

سَابِقُوْٓا اِلٰى مَغْفِرَةٍ مِّنْ رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا كَعَرْضِ السَّمَاۤءِ وَالْاَرْضِۙ اُعِدَّتْ لِلَّذِيْنَ اٰمَنُوْا بِاللّٰهِ وَرُسُلِهٖۗ ذٰلِكَ فَضْلُ اللّٰهِ يُؤْتِيْهِ مَنْ يَّشَاۤءُ ۚوَاللّٰهُ 

ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيْمِ

"Berlumba-lumbalah kamu (mengerjakan amal yang baik) untuk mendapat keampunan daripada Tuhan kamu, dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasul-Nya; yang demikian ialah limpah kurnia Allah, diberikan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya; dan Allah sememangnya mempunyai limpah kurnia yang besar." (Surah Al-Hadid, ayat 21)

Manusia; Satu Keluarga Satu Umat


Firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ  إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا١

“Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kalian yang telah menciptakan kalian dari diri yang satu (Adam AS), dan daripada (Adam) itu Allah menciptakan pasangannya (isterinya iaitu Hawwa’ AS), dan juga yang mengembangbiakkan daripada kedua-duanya zuriat keturunan lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kalian selalu meminta dengan menyebut-yebutkan nama-Nya, serta (peliharalah) hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawasi) kalian.” (Surah al-Nisa’: 1)

Sukarelawan PAS Lebih Efisien


Oleh : Nooreni Abu Bakar / Afiq Fahmi 

DUNGUN - Sukarelawan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang kerap terlibat dengan kerja-kerja menyelamatkan mangsa-mangsa bencana alam telah didedahkan latihan profesional agar perkhidmatan mereka lebih efisien. 

02 November 2021

PRN MELAKA; KENYATAAN MEDIA PAS PUSAT


Mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat yang berlangsung pada 1 November 2021 di Pejabat Agung PAS Pusat telah meluluskan penggunaan lambang Perikatan Nasional dalam Pilihan Raya Negeri Melaka.

01 November 2021

PRN Melaka; PAS Terengganu Sedia Hantar Petugas


BESUT - PAS Negeri Terengganu bersedia menghantar petugas bagi membantu calon yang bertanding pada  Pilihan Raya Negeri Melaka.

31 Oktober 2021

10 Maut Letupan Bom Kereta Di Yaman

Sekurang-kurangnya 10 orang terbunuh dan 20 yang lain cedera dalam letupan bom kereta berhampiran lapangan terbang di bandar Aden selatan Yaman pada hari Sabtu, menurut seorang pegawai.

 


Jurucakap lapangan terbang Adel Hamran memberitahu Anadolu Agency bahawa kenderaan sarat bom itu meletup di pintu masuk lapangan terbang antarabangsa di bandar pelabuhan Aden.

Memacu Perpaduan!


MUKTAMAR DEWAN PEMUDA PUSAT KE 62

Oleh: Dr Riduan Mohamad  Nor.

Deru ombak dan angin pantai Port Dickson menampar nampar lembut wajah ,aroma wangian pagi penghujung Rabiul Awwal sebagaimana segarnya ukhuwwah dan persahabatan dalam jamaah Islam ini.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...