22 Jun 2013

Matlamat Penubuhan Kompleks Tuanku Nur Zahirah Belum Tercapai

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/KTNZ.jpgKUALA NERUS - Kerajaan perlu meningkat promosi dan menambah para peserta dari kalangan enduduk tempatan bagi menjayakan matlamat penubuhan Kompleks Tuanku Nur Zahirah (KTNZ) di Kampung Tanjung Bunut dekat sini.

Menurut Ali Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Pasu Ustaz Ridzuan Hashim, tindakan tersebut perlu bagi mengelakkan persepsi masyarakat tempatan bahawa Kompleks tersebut adalah satu projek 'Gajah Putih'.

Selepas Menggegar DUN; Isu Pasar Payang Akan Memanaskan Sidang Parlimen Pula

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Raja%20bahrin%20memo.jpgKUALA TERENGGANU - Isu perobohan Pasar Besar Kedai Payang yang telah menggegarkan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN)Terengganu dijangka akan memanaskan Sidang Parlimen yang akan bermula Isnin 24 Jun, minggu hadapan.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu Raja Datuk Kaamarul Bahrin Shah berkata, ia adalah isu penting kerana beliau mendapat maklumat kementerian pelancongan telah memberikan satu peruntukan kepada pasar payang untuk baik pulih.

21 Jun 2013

Demontrasi Aman Satu Cara Menegur Pemerintah

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/tokguru2.JPGMARANG - Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata demontrasi aman merupakan salah satu dari cara rakyat menegur dan mengkritik kerajaan dan menjadi amalan di negara barat seperti England dan Amerika yang membenarkannya, dengan syarat tidak melakukan huru-hara serta keganasan.

Namun, kata Ustaz Abdul Hadi, demontrasi aman yang dianjurkan di negara ini sering kali dicemari dengan provokasi serta ‘ketakutan’ di pihak kerajaan.

17 Soalan Dari Parlimen Kuala Nerus

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Khairuddin%20takiri.jpgKUALA NERUS - Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dr. Ustaz Khairuddin Aman Razali akan mengemukakan 17 soalan kepada sidang parlimen yang akan bermula pada Isnin 24 Jun ini yang merupakan mesyuarat pertama bagi penggal pertama, parlimen Malaysia ke-13

Berikut di senaraikan soalan Lisan dan soalan bertulis yang dikemukakan oleh Ustaz Khairuddin;

20 Jun 2013

Usul ADUN Teluk Pasu Tersekat Kerana Karenah ADUN Jabi

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Sidang%20Dun%20Terengganu.jpgKUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Pasu Ustaz Ridzuan Hashim terkilan kerana tidak sempat menyampaikan Usul bagi membincangkan projek Jambatan dan Jalan Jeram ke Kubang Jela kepada Sidang DUN Terengganu kerana karenah ADUN Jabi Mohd Iskandar Jaafar.

Menurut seorang pemerhati Sidang tersebut dari Dungun, Naraza Muda, usul yang dikemukakan ADUN Jabi tidak perlu diberi laluan oleh Yang DiPertua DUN, Mohd zubir Embong kerana usul berkenaan 'Penghinaan Terhadap Yang DiPertuan Agong' merupakan isu yang telah diambil tindakan.

PAS Seru Pemimpin dan Pegawai Kerajaan Berlaku Adil

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Wan%20hapandi%20sidang%20DUN.pngKUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura Wan Hapandi Wan Nik menyeru kepimpinan dan para pegawai kerajaan supaya berlaku adil kepada semua lapisan masyarakat dan memberikan segala bentuk bantuan kepada rakyat yang benar-benar layak untuk menerimanya.

Menurutnya peruntukan bantuan kewangan dari Yayasan Terengganu sepatutnya diberikan kepada anak-anak yang mahu melanjutkan pelajaran tetapi sebaliknya dinafikan kerana karenah birokrasi dan campurtangan politik yang dilakukan oleh pimpinan Umno.

19 Jun 2013

Kerajaan Berterima Kasih Kepada Wakil Tepoh

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Hishamuddin.jpgKUALA TERENGGANU - Kerajaan bersetuju dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS Kawasan Tepoh Ustaz Hishamuddin Abdul Karim bahawa Projek Tebatan Banjir di Taman Perumahan Pusu Tiga adalah berjaya sementara waktu dan hanya untuk kawasan perumahan tersebut sahaja.

Ustaz Hishamuddin ketika mengemukakan soalan tambahan meminta penjelasan, adakah kerajaan sedar projek tebatan bernilai RM5.6 juta dengan membina benteng sepanjang 825 meter itu menyebabkan kawasan-kawasan perumahan sekitar mengalami bebanan banjir.

Kerajaan Umno Terengganu 'Berdolak-dalih' Tentang Isu Hantar Pelajar Ke Mesir

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/satiful%20sidang%20dun.jpgKUALA TERENGGANU - Kerajaan Umno dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu hari ini, gagal menyatakan sebab sebenarnya, mengapa para pelajar pengajian agama tidak lagi dihantar melanjurkan pengajian mereka ke Universiti al-Azhar Mesir.

Bahkan apabila 'ditekan' dengan soalan tambahan oleh Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Terengganu Ustaz Satiful Bahri Mamat, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-tugas Khas negeri Terengganu, Ghazali Taib meminta notis kerana tidak dapat menjawab.

18 Jun 2013

Tahap Kesihatan Penduduk Terengganu Masih Rendah

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Dr%20Alias.jpgKUALA TERENGGANU – PAS menggesa Kerajaan Umno Terengganu memberi keutamaan kepada pembangunan kemudahan dan khidmat kesihatan di negeri ini termasuk memastikan penempatan dan perjawatan para pegawai kesihatan yang mesti diselaraskan dengan kemudahan fikizal yang ada.

Timbalan Pesuruhjaya III PAS Terengganu Dr Alias Razak berkata, usaha yang serius mesti diambil terhadap pelbagai perkara melibatkan aspek kesihatan kerana berdasarkan data dan fakta yang ada, ia masih tidak mencapai tahap membanggakan berbanding negeri lain.

Ahmad Said Tak Jawab Mengapa Jawatankuasa Agama Islam Tak Ada

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/hadi%20awang.pngKUALA TERENGGANU - Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mempertikai tindakan Kerajaan Negeri Terengganu yang tidak mewujudkan exco khusus menjaga portfolio agama sebagaimana yang diamalkan kerajaan Terengganu sebelum ini.

Beliau berkata, adalah tidak wajar hal ehwal agama diletakkan sebagai satu juzuk yang kecil di bawah Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi Dan Tugas-Tugas Khas kerana agama Islam memberi makna yang luas, leboh besar dari pendidikan.

Hentikan ‘Operasi Pemutihan’ Di Pasar Jerteh, Patuhi Titah Tuanku Sultan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Ustaz%20Wan%20Azhar.jpgBESUT - PAS Kawasan Besut memandang serius gerakan ‘Operasi Pemutihan’ yang sedang dijalankan oleh pihak Majlis Daerah Besut terhadap peniaga-peniaga di pasar Jerteh selepas pilihanraya Umum ke 13 berakhir.

Menurut Yang DiPertua PAS Besut Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad, tindakan memberhentikan mereka secara drastik dari menjalankan perniagaan bagi menampung kos dan sara hidup keluarga serta anak-anak, amat keterlaluan kerana sebagai peniaga mereka juga mempunyai hak untuk menjadi rakyat di bawah sistem demokrasi yan diamalkan di negara ini.

Sidang DUN; Usul Bincang Perobohan Pasar Payang DiTolak

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Dr.%20Syed%20azman%20Usul.jpgKUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Burok Dr. Syed azman Syed Ahmad Nawawi mewakili seluruh peniaga dan semua pihak yang menolak tindakan kerajaan Umno dan Barisan  Nasional (BN) yang mahu merobohkan Pasar Besar Kedai Payang telah membawa usul tersebut ke Sidang Dun Terengganu pada hari ini.

Malangnya, kerajaan Umno-BN berdegil, tidak mahu menerima usul tersebut, bahkan ketika Dr. Syed Azman membacakan usul itu, beliau telah diganggu oleh Speaker DUN Mohd Zubir Embong dan para penyokong Umno-BN. [Lihat Video]

17 Jun 2013

Buang Sentimen Parti; JKKK Diminta Taat Titah Sultan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Presiden%20PAS%20Titah%20Ucapan.jpgKUALA TERENGGANU - Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) diseluruh negeri Terengganu diseru mentaati titah ucapanSultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin yang mahu semua pihak membuang sentimen kepartian dalam memberikan bantuan kepada rakyat.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata beliau menyambut baik titah Sultan Terengganu yang menyeru semua pihak bekerjasama tanpa mengira fahaman politik sewaktu bertitah sempena perasmian penggal pertama sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) kali Ke-13.

Sidang DUN; ADUN PAS Fokus Ucapan Menurut Potfolio

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/wahid%20sumpah.jpgKUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS Terengganu YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata pengagihan tugas-tugas mengikut beberapa potfolio kepada semua wakil rakyat telah disepakati dan keutamaan akan diberi kepada Adun-adun baru yang muda untuk berucap pada persidangan dewan kali ini.

“Kita (PAS) telah bahagikan tugas-tugas kepada semua Adun, kita beri keutamaan kepada Adun-adun muda yang baru supaya berucap. Ambil peluang ini untuk bercakap di dewan dan yang ‘veteran’ jika ada peluang dan kesempatan kita juga akan bercakap.

16 Jun 2013

Krisis Syria; Umat Islam Mesti Berhati-hati

http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/khairul%20dan%20TG%20Hadi2.pngKUALA TERENGGANU - Umat Islam di seluruh dunia diminta berhati-hati menyatakan pendirian dan mengambil tindakan dalam menghadapi krisis yang melanda negara Syria, yang telah berpanjangan selama dua tahun.

Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan semua umat Islam, terdapat 'permainan' kuasa-kuasa besar dunia termasuk Amerika Syarikat dan Russia dalam krisis yang dihadapi oleh umat Islam di negara Syria.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...