27 Disember 2014

Bekas Tentera Sifatkan Banjir Terburuk Sejak 17 Tahun lalu


20141225_133005DUNGUN – Sebanyak empat buah rumah di Kampung Paya Kemudi dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau Abang dekat sini telah ditenggelami air banjir.
Seorang bekas tentera, Zahari Hamzah, 55, menyifatkan banjir yang hampir mencecah atap rumahnya sebagai kejadian terburuk sejak 17 tahun yang lalu.


26 Disember 2014

PAS Setiu Guna ‘Bot Baru’ Membantu Mangsa Banjir

IMG-20141223-WA0155
SETIU – Bagi meneruskan khidmat terbaik kepada masyarakat di kawasan ini, PAS telah membeli sebuah enjin untuk bot bagi kegunaan Jabatan Amal melaksanakan kerja-kerja membantu dan menyelamat mangsa banjir.
Mewakili seluruh ahli dan penyokong, Yang DiPertuanya Ustaz Saharizukirnain Abd Kadir mengucapkan terima kasih kepada indvidu yang menyumbang bot tersebut.

Bantuan PAS, Tidak Kira ‘Warna dan Suasana’

20141224_095518SETIU – PAS melaksanakan program kebajikan dan memberi bantuan kepada rakyat kerana ia menjadi satu tanggungjawab kepada umat manusia, bukannya semata-mata kerana politik pilihan raya.
Pengarah Operasi Banjir PAS Terengganu Dr Azman Ibrahim berkata, jentera PAS memberi bantuan kepada semua rakyat tidak kira samada ada orang PAS atau Umno.


25 Disember 2014

Kealpaan Pemimpin Kerajaan Menyebabkan Rakyat Rugi

IMG_2531 (2)HULU TERENGGANU – Kerajaan ditegur supaya lebih prihatin dan mengambil berat masalah rakyat bagi mengelakkan negara ini dan negeri Terengganu khususnya mengalami kerugian yang lebih besar.
Tindakan lambat memperbaiki jambatan Kampung Kuala Kejir yang telah runtuh pada musim bah tahun lalu menyebabkan warga sekitar kawasan itu terputus hubungan apabila jalan Kuala Berang – Kuala Terengganu dinaiki air pada musim banjir tahun ini.

24 Disember 2014

Fenomena Air Pasang ; PAS Akan Terus Membantu Mangsa Banjir


IMG-20141224-WA0158KUALA TERENGGANU – Fenomena air pasang kerana fasa bulan penuh besar dan perigi (perigee), memburukkan lagi banjir yang melanda seluruh daerah di negeri ini.
Selain rumah Pesuruhjaya PAS Terengganu YB Ustaz Satiful Bahri Mamat dinaiki air, rumah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam juga turut menerima ‘tempias’ air pasang oleh fenomena ‘perigee’.

23 Disember 2014

Ayah Bertarung Nyawa Selamatkan Anak

IMG-20141222-WA0170
DUNGUN – Tiada yang dapat digambarkan semasa dua beranak ini bertarung nyawa apabila bot yang mereka naiki terbalik semasa melalui jeram yang berbatu dan air yang sangat deras.
Mangsa, Abdullah bin Muda 60, atau dikenali Pok wei tok bilal turun ke sungai untuk melihat jaring ikan bersama rakan-rakan dengan tiga buah bot. Pok wei menaiki bot bersama anak lelakinya Mohd Faizul Abdullah 39.

Fenomena Air Pasang ; Rumah Pesuruhjaya PAS Negeri Juga Dinaiki Air


IMG-20141223-WA0025 (2)KUALA TERENGGANU – Banjir yang melanda pantai timur dan menyebabkan ribuan penduduk terpaksa dipindahkan dijangka bertambah buruk dengan hujan diramalkan berterusan untuk beberapa hari lagi.
Semalam, Jabatan Meteorologi meramalkan fenomena air pasang kerana fasa bulan penuh besar dan perigi (perigee), memburukkan lagi situasi itu.

22 Disember 2014

Jambatan Kekal Tak Muncul, Jambatan Sementara Pula Tak Selamat


IMG-20141222-WA0024HULU TERENGGANU – Pada 5hb. Disember tahun lalu, sekitar jam 8.30 pagi laluan Jambatan Kampung Kuala Kejir, Tanggol, Hulu Terengganu tidak dapat dilalui semua kenderaan kerana tebing ‘approach bridge’ (kepala jambatan) terhakis hingga menyebabkan bahagian bawahnya berlubang dan runtuh.
Kejadian ini adalah akibat arus deras Sungai Pertang, sekali gus menyebabkan laluan alternatif Kuala Berang- Wakaf Tapai terputus.

21 Disember 2014

Jalan Terputus Kerana Aktiviti Melombong

IMG-20141220-WA0061
KEMAMAN – Jalan Air Putih di Kampung Seberang Tayor Dekat sini telah ditutup kepada semua kenderaan sejak jam 12 tengah malam semalam, kerana jalan itu telah putus dua.
Menurut Jabatan Kerja Raya (JKR) jalan terbabit terputus akibat air banjir yang terperangkap dalam satu lubang besar berukuran 100 meter dalam.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...