24 Julai 2021

Adik-adik Pemuda Umno, Jangan Ungkit Peristiwa Hitam

 


Apa lagi untuk diungkit-ungkit semula peristiwa hitam yang tidak perlu dikenang dalam Muafakat Nasional (MN). Namun atas rasa kasih dan sayang agar dosa fitnah dan kesalahan lampau tidak terpalit kepada generasi seterusnya ianya perlu dilakarkan. Sejarah sebagai panduan batas dan sempadan kehidupan.

23 Julai 2021

Janji Manifesto Gagal Tunaikan, Janji Pula Selesaikan Covid-19


Demikianlah terdapat amalan politiking murahan semata-mata untuk menipu rakyat yang lemah akalnya dan mudah lupa atau jahil berkenaan segala-galanya. Mereka lupa betapa janji Pilihan Raya Umum-14 yang lalu tenggelam dalam perbalahan siapakah yang patut menjadi Perdana Menteri, bukannya mereka berusaha memenuhi kewajipan bagi menunaikan janji manifesto. Setelah kerajaannya hilang, pihak lain pula yang dipersalahkan. 

11 Anggota Amal Bantu Program Vaksinasi ‘Outreach’HULU TERENGGANU - Seramai 11 anggota Jabatan Amal Malaysia (JAM) telah berkhidmat melancarkan Program Vaksinasi ‘Outreach’, Sektor Pelancongan Tasik Kenyir, di Housebot Tasik Kenyir, hari ini.

21 Julai 2021

"Bantuan Sampai Tak Putus-Putus"


KUALA NERUS - Seorang ibu tunggal, Semek bt Mamat, 62, mengucapkan terima kasih kepada semua pihak kerana tidak putus-putus memberi bantuan, sejak rumahnya terbakar pada14 Julai lalu. 

98 Pelajar Cemerlang STPM, STAM Dirai


SETIU - Kejayaan 98 orang pelajar Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan seorang pelajar Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2020 di sini diraikan atas kejayaan mereka memperolehi keputusan cemerlang. 

Letah TH Dibawah Kawal Selia BNM, Tidak Tepat


Lajnah Ekonomi, Hartanah dan Pembangunan Usahawan PAS Pusat berpandangan keputusan Kerajaan untuk meletakkan Lembaga Tabung Haji (TH) di bawah seliaan Bank Negara Malaysia (BNM) yang tertakluk kepada Seksyen 223 Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, adalah salah dan tidak tepat.

Tidak Duga Banyak Buat Latihan Dapat Keseluruhan Cemerlang

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Seorang pelajar Sekolah Menengah Agama Ittifakiah, Jerteh tidak  menduga dengan banyak membuat latihan menjadikan beliau seorang  mendapat keseluruhan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020.

PAS Yakin Covid-19 Akan Dapat Dikalahkan


 KUALA TERENGGANU - Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yakin, dengan berkat perpaduan dan pengorbanan serta sifat takwa dalam diri semua rakyat, wabak maut Covid-19, akan dapat dikalahkan.

20 Julai 2021

Enam Hari Misi Pencarian Pok Cik Kob


 Oleh : Amirah Amijudin 

BESUT - Yacob Lateh atau dikenali sebagai Pak Kob berusia 85 tahun yang tinggal di Kampung Lubok Kawah dipercayai hilang di sekitar Bukit Memali sejak 4 Julai yang lalu.

Khutbah Aidil Adha 1442H


Hari ini seluruh dunia diuji dengan wabak yang memaatikan ramai manusia

19 Julai 2021

Tidak Pulang, Bukan Halangan Eidul Adha

Perutusan Pesuruhjaya PAS Terengganu sempena Hari Raya Aidiladha 1442H 

PAS Sarawak Terus Sampaikan Sumbangan Bencana Covid-19 Pada Eid al-Adha


Seluruh umat Islam akan menyambut Hari Raya Idul Adha 1442 H/ 2021 pada hari Selasa, 20 Julai 2021. Pada tahun ini Sarawak telah menangguhkan program Qurban kerana wabak covid-19 masih merebak di kawasan-kawasan tertentu di Sarawak.

18 Julai 2021

Kesatuan Ulama Gesa Ekstremis Yahudi Henti Ceroboh Al-Aqsa


Kesatuan Ulama Antarabangsa (IUMS) menggesa  agar para peneroka ekstremis beehenti  menyerbu kawasan tumpuan Masjid Al-Aqsa di Jerusalem Timur yang diduduki.

RCI Tetap Akan Siasat Pelan Pemulihan LTH Bawah PH

 

Saya menerima banyak aduan yang memaklumkan kekecewaan mereka kerana Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Lembaga Tabung Haji (LTH) yang ditubuhkan Kerajaan, dikatakan telah mengecualikan siasatan terhadap Pelan Pemulihan dan Penstrukturan LTH semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

"Presiden Umno Tidak Ada Kuasa," Kata Ahmad Said


KUALA TERENGGANU - Presiden Umno, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi disifatkan tidak ada kuasa, menyebabkan kawalan beliau kepada partinya menjadi lemah.

UEC; Pemuda Dungun Sokong Ulama

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Pemuda PAS Dungun menegaskan, menyokong pendirian Dewan Ulama PAS Pusat menolak pengiktirafan Unified Examination Certificate (UEC) dalam syaratkelayakan untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Fasa 2 dan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan bagi tahun 2021.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...