04 September 2008

100 dibuang kerja Tuntut kerajaan Terengganu bertanggungjawab

Dungun - Kami Mahu Kerja ! Kami Mahu Kerja ! Begitulah jeritan 100 pekerja asal Permint Plywood Sdn Bhd, kilang yang ditubuhkan kerajaan negeri Terengganu 28 tahun lalu.

Mereka telah berkumpul dan bertemu dengan pihak media dihadapan pintu pagar kilang Permint Plywood Sdn Bhd, pada jam 1 tengah di Bandar al-Muktafi BiLlah Shah dekat sini hari ini.


“Masalah sekarang ni masalah nak Raya, kita susah sikitlah, kita ada tanggungjawab, maklumlah nak Raya semua orang tahu dok,

“Kita minta pihak yang bertanggungjawab untuk buka semula lah, YB kita ke, Menteri Besar kita ke ! tengok keadaan kita sini ,”kata Jusoh Abdullah, 47, ‘orang yang sama jadi dengan kilang’ Permint Plywood dan telah berkhidmat dengan kilang papan lapis tersebut selama 24 tahun.

Seorang pekerja wanita, Noriah Aziz, 40, yang ditemui berkata pihak pengurusan kilang memberitahu mereka penutupan kilang tersebut adalah kerana campurtangan politik orang atasan.


“Alasan (tutup) kerana orang atas masuk campur hal politik, gitu lah, dulu tak ada masalah”katanya yang telah berkhidmat 2 tahun dengan Rapid Skill, dan lebih 20 tahun bersama-sama kilang Permint Plywood.


Noriah berharap kerajaan negeri Terengganu mengambil alih dan membuka kilang itu bagi membolehkan mereka bekerja semula.

Beliau juga menyatakan rasa kesal kerana Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi kawasan tersebut tidak ambil peduli tentang nasib mereka.

”YB tak mari, lepas pilihanraya tak mari langsung, kami semua pengundi-pengundi dia,” tegas Noriah yang berharap agar Dato’ Din Adam (Adun Bukit Besi) datang menjenguk nasib mereka.

Nada yang sama juga disampaikan kepada pihak media oleh Zaimah Zakaria, 48, yang turut bersama dalam pertemuan itu.


Beliau merasa dikacita kerana penutupan kilang itu akan menyebabkan beliau dan suaminya hilang punca pendapatan kerana kedua mereka bekerja dikilang tersebut bagi menyara dua anak yang masih bersekolah.


Turut bersama adalah Eksekutif Perjawatan, Zaharah Husain, 45, yang telah bekerja di kilang tersebut selama lebih 20 tahun.


“Masalahnya balak, t
ak dapat bekalan, beli dari sumber, dibekalkan anak syarikat GP (Golden Pharos), “supply (bekalan) ada campurtangan politik,” katanya sebagaimana yang dimaklumkan kepada beliau oleh pemilik kilang tersebut.


Menurutnya pihak pengurusan mengatakan bahawa memang terdapat kerugi
an, namun tidak menyatakan berapakah kerugian yang ditanggung pemilik kilang.


Beliau juga berharap ke
rajaan negeri turut camputangan bagi menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi oleh mereka.


Permint Plywood Sdn Bhd pernah ditutup sebelum ini, dimana insiden penutupan kilang tersebut dua tahun yang lalu telah mengakibatkan seramai lebih 400 orang pekerja asal Permint Plywood kehilangan kerja.


Selepas kerajaan menutup kilang itu, premis tersebut telah disewakan kepada seorang pengusaha, Chow Kwee Chai yang memiliki Rapid Skill Sdn Bhd dengan perjanjian sewa selama tiga tahun dan ditambah selama dua tahun (3+2).


Belum pun tamat perjanjian, Rapid Skill telah bertindak menutup kilang tersebut dan membuang 100 pekerja tempatan, ketika permulaan Ramadhan dan bakal menghadapi Hari Raya Eidul Fitri.

Semalam, Menteri Besar Dato’ Ahmad Said mengatakan beliau tidak tahu menahu tentang Rapid Skill dan menafikan ada pihak dari syarikat tersebut datang menemuinya.

Bacaan sebelum ini :

Menteri Besar Tak Tahu Pun Rapid Skill !
Rapid Skill tutup operasi di Permint Plywood, 100 hilang mata pencarian, muka YB tak kelihatanKerajaan Terengganu, KETENGAH, Tidak Bertanggungjawab

Dungun - “Ini adalah kali kedua kilang ini ditutup, kali pertama, berlaku pada tahun 2006, hampir 500 orang hilang pekerjaan, kali pertama anak syarikat kerajaan, Permint Plywood sendiri yang tutup, dan kali kedua ini kilang ini disewa oleh Rapid Skill Sdn Bhd, sebuah syarikat swasta, lebih 100 orang hilang kerja, kebanyakkannya bekas pekerja Permint Plywood,”kata Setiausaha PAS Kawasan Dungun Haji Roslan Ismail, ketika mengulas penutupan kilang Permint Plywood di Bandar Al-Muktafi Billah Shah (AMBS), dekat sini.

Menurutnya semasa kerajaan negeri diperintah oleh PAS (1999 – 2004), kilang berkenaan tidak ditutup walaupun pengurusannya mengalami kerugian.


Beliau berkata tindakan yang dianggap ‘merugikan’ itu diambil oleh kerajaan PAS kerana kerajaan bertanggunjawab memastikan lebih 400 keluarga yang bekerja di kilang itu dapat meneruskan kehidupan, kerana mereka hanya bergantung hidup disitu.

Justeru, beliau yang juga bekas Ahli Dewan Undang Negeri (ADUN) Bukit Besi menyelar kerajaan UMNO/BN yang tidak bertanggunjawab membiarkan kilang tersebut ditutup dan menyebabkan rakyat hilang pendapatan dan mata pencarian.


“Kerajaan negeri tidak prihatin dan tidak bertanggungjawab, dulu mereka sanggup menyusahkan rakyat sendiri dengan menutup kilang,

“sekarang mereka biarkan kilang dibawah kuasa mereka ditutup dalam bulan Ramadhan, pekerja yang diberhentikan, dan bakal menghadapi Hari Raya Aidil Fitri dalam keadaan tak menentu,

“ditambah dengan sikap wakil rakyat yang tidak ambil peduli kehidupan rakyat disini, rakyat susah dibuang kerja, batang hidung pun tak nampak,”katanya yang juga Bekas Pengerusi Permint Plywood, ketika

ditemui Buletin Online dihadapan kilang Permint Plywood, semalam.


Beliau juga kesal dengan sikap dan tindakan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) yang sepatutnya sebagai sebuah lembaga kerajaan yang profesional, mengambil tindakan pro-aktif menyelesaikan masalah penduduk disitu.


”Ketengah pihak berkuasa mentadbir dan memajukan kawasan ini, sepatutnya boleh menyelesaikan masalah ini yang sudah berlarutan,

“Tidak ada makna Ketengah ditubuhkan, sekiranya gagal memajukan rakyat, setelah 35 tahun ditubuhkan, masih ada penduduk dibandar utamanya sendiri menganggur dan dibuang kerja,” tambah beliauCakap Pak Lah ‘dok pakai’, Mercedes akan terus diguna pakai.

Kerajaan Terengganu akan terus mengguna pakai 14 buah Mercedes E 200 Kompresor untuk kegunaan Exco dan Pegawai Kanan, walaupun Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata ia akan digunakan untuk pelancong VVIP dari luar negeri.

Sumber dalaman memberitahu kenyataan Abdullah tersebut adalah tidak munasabah kerana berapa orang pelancong VVIP dari luar negeri yang akan datang ke negeri Terengganu.

Oleh yang demikian, kereta-kereta tersebut tidak akan disimpan dibawah garaj sambil menunggu kedatangan pelancong VVIP, tetapi sebaliknya akan terus digunakan.

Menurut sumber itu lagi, empat Belas Buah Mercedes tersebut juga tidak akan dijual kerana nilai kereta tersebut telah berkurangan kerana ia telah digunakan oleh pihak ‘exco’.

Justeru dengan keputusan kerajaan negeri itu menjadikan kenyataan Abdullah berkenaan kereta tersebut adalah hanyalah cakap-cakap kosong yang tidak akan diguna pakai oleh pihak kerajaan negeri.


Menteri Besar Tak Tahu Pun Rapid Skill !

Nasib malang seratus orang pekerja yang diberhentikan oleh Rapid Skill Sdn Bhd, tidak akan dibela oleh kerajaan negeri kerana Rapid Skill adalah sebuah syarikat swasta.


Bahkan, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said tidak tahu menahu tentang syarikat Rapid Skill Sdn Bhd yang telah menutup operasi pengeluaran papan lapis di kilang Permint Plywood Sdn Bhd.

Ahmad juga menafikan bahawa ada wakil syarikat tersebut yang dating bertemu dengan beliau baru-baru ini sebagaimana yang didakwa.

“Syarikat apa? Rapid Skill syarikat apa? Tak ada, mana ada, siapa dia kata? tak pernah jumpa pun dengan saya, buan-bulan puasa ni, tak pernah jumpa pun dengan saya,

“saya tahu tahu, ni baru pertama kali saya dengar Rapid Skill, Permint Plywood dah tutup kemudian diambil alih, saya tak tahu”kata Ahmad dalam sidang media selepas mesyuarat mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Beliau berkata demikian apabila diminta oleh pihak media untuk mengulas pemberhentian secara mengejut 100 orang pekerja sebagaimana yang disiarkan oleh Buletin Online semalam.


Dalam pertemuan Buletin Online dengan wakil pekerja yang diberhentikan kelmarin, mereka mendakwa memang ada kaitan antara Rapid Skill dan anak syarikat kerajaan negeri khususnya Permint Plywood dan syarikat induknya Golden Pharos Bhd.


Menurut wakil tersebut, Rapid Skill menyewa premis kilang Permint Plywood Sdn Bhd setelah kilang tersebut ditutup dua tahun yang lalu.


Sebelum itu, Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah yang turut berada dalam sidang media tersebut telah menyatakan bahawa Rapid Skill adalah sebuah syarikat swasta.


Kenyataan beliau yang juga Pengarah Bukan Bebas Bukan Eksekutif kepada Golden Pharos Sdn Bhd, syarikat induk kepada Permint Plywood menunjukkan bahawa beliau tahu kewujudan Rapid Skill.


Melalui
laporan kewangan tahunan Golden Pharos 2007, anak syarikat Terengganu yang tersenarai di Bursa saham Kuala Lumpur itu menguasai Permint Plywood Sdn Bhd melalui Permint Timber Corporation Sdn Bhd.


Tahun Melawat Terengganu 2008 Gagal?

Kempen Tahun Melawat Terengganu 2008 hanya boleh di beri gred ‘C’ kerana kurangnya komunikasi diantara kerajaan negeri dengan sektor swasta yang mengakibatkan kurangnya strategi berkesan menjual Terengganu kepada pelancong.

Menurut Pengurus Besar Majlis Tindakan Pelancongan Terengganu, Ahmad Fathil Abd Ghani, walaupun ada pelbagai acara dan produk pelancongan, hanya sedikit usaha promosi dilakukan.

“Mesej tentang produk tersebut tidak jelas, pemasaran tidak kena pada sasaran,
”Piala Monsun lebih menonjol ketika ia dianjurkan,” katanya

Beliau berkata Terengganu sepatutnya mencontohi Sabah, Sarawak dan Melaka dalam usaha mempromosikan industri pelancongan.

”Kerajaan negeri sepatutnya bekerjasama rapat dengan sector swasta bagi memacu pelancong kepada produk yang betul,”tambahnya

Pengarah Urusan Ping Anchorage, Alex Lee, sebuah syarikat pelancongan, berkongsi sentiment yang sama bahkan mengatakan tidak ada apa-apa yang istimewa tentang Tahun Melawat Terengganu 2008.


Sebagai perbandingan, program yang sama pada tahun 1997 adalah lebih baik dan menurutnya ia adalah kerana strategi marketing yang berkesan.

"Pengiklanan tahun ini tidak menarik walaupun acara yang dijalankan adalah baik. Sebagai contoh, Festival Gamelan Sedunia adalah acara yang baik, namun ia tidak dipromosi dengan cara yang betul,”kata Lee yang juga memberikan gred ‘C’ kepada usaha yang telah dilaksanakan.

Beliau berkata faktor kenaikan harga minyak dan pilihanraya umum pada bulan Mac lalu juga menyebabkan ia terjejas.

Ramai yang merasakan kerajaan negeri tidak tahu bagaimana mahu ‘menjual Terengganu’, begitu jua kerajaan tidak tahu apa yang diperlukan oleh pelancong asing dari negeri Terengganu.

Walaupun sudah enam bulan berlalu dan belum mencapai sebarang kejayaan, Exco Pelancongan, Seni dan Warisan Negeri, Dato’ Za’abar Mohd Adib masih yakin mencapai sasaran kedatang 3.5 juta pelancong.

Sehingga Jun 2008, seramai 1.9 juta pelancong dikatakan telah melawat Terengganu

- Terjemahan bebas, artikel asal dari The Star Online oleh Sean Agustiin


03 September 2008

Rapid Skill tutup operasi di Permint Plywood, 100 pekerja hilang mata pencarian, muka YB tak kelihatan !

Dungun - Seratus keluarga pekerja kilang terpaksa berjimat cermat menghadapi Ramadhan dan menyambut kedatangan Syawal yang akan menjelang tiba secara ‘ala kadar’ kerana telah hilang punca pendapatan akibat dibuang kerja.


Rapid Skill Sdn Bhd (Rapid Skill), syarikat yang menyewa premis anak syarikat kerajaan Terengganu, Permint Plywood Sdn Bhd (Permint Plywood), akan menutup operasi kilang papan lapis tersebut.

Syarikat yang beralamat di Taman Chukai Utama, Kemaman itu telah menghantar surat notis penamatan perkhidmatan kepada para pekerja pada 20 Ogos lalu.


”Sebab-sebab tutup kilang, kerana syarikat mendakwa dia mengalami kerugian,”kata wakil pekerja tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai ‘Ahmad’, ketika ditemui Buletin Online di Bandar Al-Muktafi Billah Shah, dekat sini semalam


Beliau berkata kesemua 100 orang pekerja kilang tersebut telah mendapat surat dan akan mula meninggalkan kilang pada 4 September ini.


“Kami diambil berkerja secara kontrak setelah diberhentikan kerana Permint Plywood tutup dua tahun lalu,

syarikat Rapid Skill menyewa premis dari Permint Plywood secara kontrak,


“Syarikat kata kilang tutup kerana kurang bekalan kayu balak dan kenaikan bahan mentah,” kata Ahmad sambil menunjukkan surat notis tamat perkhidmatan.


Beliau berkata seramai 400 orang pekerja Permint Plywood telah diberhentikan kerja kerana anak syarikat kerajaan di bawah Golden Pharos Berhad (GPB) itu telah menghentikan operasi pengeluaran papan lapis dan menutup kilang tersebut sekitar tahun 2006.


Menurutnya dari jumlah tersebut hanya 100 orang sahaja yang memohon kerja daripada Rapid Skill apabila syarikat itu memulakan operasinya.


Buletin Online difahamkan Rapid Skill menyewa premis kilang Permint Plywood secara kontrak bersyarat selama tiga tahun.

Antara syarat lain adalah Rapid Skill dikatakan beroperasi dengan kayu balak yang dibekalkan oleh Kumpulan Pengurusan Kayu Kayan Terengganu (KPKK) yang juga sebuah anak syarikat dibawah naungan GPB.

“Kami syak ada sesuatu yang tidak kena dengan operasi syarikat, kerana pihak syarikat hantar surat notis secara tergesa-gesa,


“menurut apa yang kami ketahui, tidak ada apa-apa masalah dalam pengeluaran syarikat dan bekalan kayu balak cukup,” jelas Ahmad.


Menurutnya desas-desus Rapid Skill akan menutup operasinya terdengar selepas beberapa orang penguatkuasa dari Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu membuat pemeriksaan di premis kilang tersebut baru-baru ini.


“Apa yang tambah menyedihkan kami adalah Yang Berhormat kawasan ini langsung tak nampak batang hidung, walaupun telah dimaklumkan tentang perkara ini,


“Din Adam hanya jawab ‘tengoklah keadaan dulu, lagu mana’ waktu ketua cawangan menelefon beliau,” jelas Ahmad yang mendakwa terdapat satu cawangan UMNO yang didaftarkan dibawah Permint Plywood.

Beliau juga berharap kerajaan negeri Terengganu dapat memberikan perhatian terhadap nasib mereka kerana mereka adalah bekas-bekas pekerja Permint Plywood yang dimaklumkan secara bersurat bahawa penutupan Permint Plywood pada tahun 2006 dahulu adalah ‘penutupan sementara’.


Usaha PAS tingkat bidang pendidikan dihalang pihak berkuasa

Hulu Terengganu - Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Harun Taib berkata PAS tidak pernah ketinggalan dalam menyediakan bidang pendidikan yang bermula seawal pra-sekolah, sekolah rendah, menengah hingga ke peringkat Universiti.

Beliau menyarankan agar umat Islam berusaha mencari ilmu pengetahuan di mana sahaja kerana menjadi keperluan yang amat penting dan mustahak masa kini.

Menurutnya Ilmu pengetahuan yang mendalam ibarat ‘senjata’ di zaman ini bagi menguasai dunia yang global agar tidak ketinggalan.

Beliau berkata pendidikan PAS berkembang maju sejak penubuhan pengajian pra-sekolah PASTI dan disambung dengan Sekolah-sekolah Rendah Islam seperti Darul At-Taqwa Batu Enam dan Kemaman, Darul Salam di Losong Kuala Terengganu, Darul Ehsan di Kubang Lembek Manir.

“Kita (PAS) terus maju dalam bidang pendidikan dengan menubuhkan Sekolah Darul Quran di peringkat menengah dan Kolej Universiti Darul Quran Islamiah (KUDQI),” jelasnya ketika berucap pada Majlis Konvokesyen Graduan KUDQI Kali Ke-6, di Dewan Utama Kubang Lembek, Manir, 31 Ogos lalu.

Beliau yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Dakwah dan Pelaksanaan Syariah negeri ketika di bawah pemerintahan kerajaan PAS Terengganu mendakwa kejayaan PAS memasarkan anak-anak ke luar negara.

“Kita (PAS) bukan sahaja mampu menyediakan pendidikan kepada anak-anak di peringkat pra-sekolah, sekolah rendah dan menengah. Tetapi berjaya memasarkan anak-anak kita (PAS) ke luar negara untuk menyambung pengajian masing-masing,” ujarnya.

Menurutnya, anak-anak didik yang lulus di pusat-pusat pengajian yang disediakan berjaya melanjutkan pengajian di Mesir, Arab Saudi, Syria, Jordan, Yaman dan sebagainya.

Bahkan, katanya kejayaan yang lebih baik dan cemerlang pernah dicapai oleh para pelajar yang dihantar melalui pendidikan yang disediakan oleh PAS di luar negara.

Namun begitu, Ustaz Harun melahirkan rasa kesal dan dukacita dengan tindakan pihak berkuasa di negara ini melalui kedutaan tertentu cuba menyekat serta menutup usaha yang dilakukan oleh PAS itu.

Menurutnya, PAS mendapat maklumat jelas terdapat usaha di peringkat kedutaan tertentu yang mahukan beberapa buah Universiti terkenal seperti Al-Azhar di Mesir agar tidak mengiktiraf sistem pengajian Sekolah Agama Rakyat di negara ini.

Majlis Konvensyen KUDQI tersebut disempurnakan oleh Presiden PAS, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang dan hadir sama Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali dan Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah.

02 September 2008

Angkara JKKK, OKU dinafikan duit raya?


Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said menyatakan Kerajaan negeri Terengganu meluluskan peruntukan RM46.594 juta sebagai bantuan kepada golongan yang memerlukan sempena Hari Raya Aidilfitri ini.


Ahmad berkata, bantuan hari raya tersebut adalah untuk 153,201 penduduk terdiri daripada golongan miskin yang berpendapatan bawah RM1,500, warga emas, orang kurang upaya dan ibu tunggal.

Menurutnya, bantuan berupa wang tunai itu adalah dari wang royalti minyak yang dikenali sebagai Dana Khas Kerajaan Persekutuan bagi meringankan beban golongan tersebut membuat persiapan bagi menyambut hari kebesaran umat Islam itu.

"Bantuan akan mula diagihkan pada minggu pertama Ramadan ini dan akan diberi secara berperingkat-peringkat," katanya pada 25 Ogos lalu.

Beliau memberitahu, bagi golongan miskin melibatkan 90,490 penerima dan setiap keluarga akan menerima RM300, bagaimanapun jika keluarga berkenaan mempunyai lebih lima orang anak, mereka akan menerima RM500.

Namun sebaliknya tinjauan Buletin Online mendapati bukan semua rakyat dapat merasai ‘nikmat’ dana khas ‘duit raya’ yang dinyatakan oleh Ahmad.

Antaranya adalah sebuah keluarga miskin warga emas dari Kampung Bukit Nenas, Encik Nasir Hamzah, dari Kampung Bukit Nenas, dekat sini.


Beliau yang ditemui baru-baru ini mendakwa tidak menerima sebarang bantuan dana khas raya kecuali ketika pemerintahan kerajaan PAS Terengganu sebelum tahun 2004.

Walaupun beliau adalah penerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri ini, namun menurutnya bantuan duit raya melalui dana khas telah ‘dipotong’ tanpa sebarang penjelasan.

“Saya tidak pernah bantuan raya dana khas sejak kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah semula Terengganu ini tetapi dahulu ada juga sekali-sekala.


“Bantuan dana khas saya sudah ‘dipotong’ tetapi orang lain yang lebih senang dan berkemampuan terus dapat duit raya atau zakat,” jelasnya.


Beliau yang juga tergolong di kalangan Orang Kurang Upaya (OKU) kerana masalah penglihatan masih menanggung persekolahan dua anak perempuan di peringkat menengah.

“Saya pun sudah lama tidak bekerja kerana masalah mata kabur dan mengharapkan bantuan bulanan pejabat kebajikan masyarakat,” ujarnya.


Walaupun begitu, beliau yakin bahawa rezeki adalah dari Allah SWT namun tangan-tangan manusia yang diberi amanah gagal untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan adil.

Tindakan pihak pemimpin masyarakat seperti JKKK tidak wajar memilih ‘bulu’ atau berdendam dan bertindak menyisihkan beliau sepatutnya tidak berlaku, kata beliau.


Sempena Ramadhan YB Ustaz Wan Hassan lawat HDD


Dungun – Sempena permulaan Ramadhan 1429H, Lajnah Kebajikan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sura dengan kerjasama Majlis Tindakan DUN Sura telah menganjurkan program 'Cakna Masyarakat'.


Dalam program tersebut yang diadakan disini hari ini, Permulaan Ramadhan - ADUN Sura YB Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli, telah mengadakan lawatan ke Hospital Daerah Dungun (HDD).


Beliau yang juga Yang DiPertua PAS Dungun telah meluangkan masa selama satu jam setengah melawat para pesakit dan menyampaikan sumbangan bagi meringankan beban mereka.


Dalam program yang bermula jam 5.15 petang, beliau berkesempatan mengunjungi dan bertanya khabar para pesakit yang terlantar di Wad Lelaki, Kanak-Kanak & Wad Hemodialysis.


Dalam masa yang sama, muslimat PAS DUN Sura yang turut menyertai program tersebut telah menziarahi pesakit wanita di wad perempuan dan wad bersalin hospital yang sama.

Tinjauan Buletin Online mendapati rata-rata pesakit yang ditemui melahirkan sukacita dan gembira dengan kunjungan Yang Berhormat wakil rakyat Sura itu.


Menurut salah seorang pesakit yang ditemui (tidak mahu disebutkan namanya) mengatakan beliau memang mengenali Ustaz Wan Hassan yang terkenal dengan sikap mesra rakyat.

YB Ustaz Wan Hassan turut merakamkan terima kasih kepada pihak hospital dan kakitangannya yang memberikan kerjasama baik sepanjang program ‘Cakna Masyarakat’ tersebut dijalankan.

31 Ogos 2008

Rasuah dan penyelewengan menyebabkan Bajet ‘tiris dan bocor’

Hulu Terengganu - PAS tidak yakin bajet yang dibentangkan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Badawi di Parlimen kelmarin akan dapat disampaikan dengan sempurna kepada rakyat kerana masalah ‘ketirisan’ dan ‘kebocoran’ dalam pengurusan.


Kebimbangan terhadap perkara tersebut, dinyatakan oleh Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang ketika menjawab persoalan pihak media berkaitan perkara Bajet 2009 dalam sidang media selepas Majlis Konvokesyen Kolej Universiti Darul Quran Islamiah (KUDQI), di Dewan Utama KUDQI, Kubang Lembek, semalam.


“Apa yang membimbangkan saya ialah ‘ketirisan, kebocoran’ daripada peruntukan-peruntukan yang sering kali berlaku. Saya masih tidak mempunyai suatu keyakinan,”katanya.


Menurut beliau pelaksanaan (penyampaian) bajet yang bentang itu tidak akan sempurna selagi kerajaan tidak dapat membersihkan negara daripada amalan rasuah dan penyelewengan.


Justeru itu, katanya PAS kominted mahu membenteraskan amalan rasuah serta penyelewengan yang berlaku dalam negara ini.


“Kita (PAS) mengharapkan akan berlaku perubahan dan kita (PAS) mahu langkah-langkah membersih negara dari rasuah dan penyelewengan diteruskan.


“Kita (PAS) mengharapkan Perdana Menteri yang ada ini dapat melihat kelemahan-kelemahan yang ada dan membaiki kesilapan-kesilapan yang telah dilakukan itu,” tegasnya.

Beliau yang juga Anggota Parlimen Marang menyatakan bahawa penyediaan peruntukkan yang besar belum tentu lagi dapat menyelesaikan masalah rakyat kerana bergantung kepada pelaksanaanya.


“Peruntukan besar belum tentu lagi dapat menyelesaikan masalah, bergantung kepada pelaksanaannya. Saya harapkan tidak ‘bocor’, tidak ‘tiris’ dan jika bocor lagi jawabnya tidak selesai masalah,” ujarnya.


Walau bagaimanapun beliau berkata kesalahan (rasuah dan penyelewengan) tersebut bukan hanya terletak dibahu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri sahaja.


Menurutnya, kesilapan tersebut adalah kerana telah menjadi amalan ‘orang’ (pemimpin kerajaan) yang terdahulu dan beliau terpaksa memikulnya.


“Ini bukan kesalahan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi sahaja tetapi beliau memikul kesilapan oleh mereka (pemimpin) yang lalu. Dalam tempoh lebih 50 tahun negara Merdeka, beliau terpaksa memikul tanggungjawab ini,” jelasnya.Siapa PM tidak penting, Islam mesti berkuasa

Hulu Terengganu – Dasar Islam yang jelas dibawa PAS meletakkan matlamatnya, Islam mesti menguasai pemerintahan Negara, tanpa mengira siapa yang bakal meneraju kepimpinan sebagai Perdana Menteri.

“Kita (PAS) tidak kira siapa kerana yang penting Islam menguasai negara. Anwar ke, siapa ke…itu tidak penting. Cumanya, dasar PAS Islam mesti menguasai pemerintahan ini,” tegas Presiden PAS, Dato’ Seri
Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang ketika mengulas isu pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat.


Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Konvokensyen Kali Ke Enam, Kolej Universiti Darul Quran Islamiah (KUDQI) di Dewan Utama Kolej tersebut, Kubang Lembek, Manir, hari ini.

Beliau enggan mengulas panjang dan berkata persoalan tersebut mesti menunggu masa dan tarikh 16 September 2008 akan datang, apabila beliau diminta mengulas lanjut kenyataan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa tarikh 16 September 2008 bakal mengubah senario politik Negara.


“Itu kena tunggu 16 September dan saya pun belum dapat senarai yang dikatakan mereka (Ahli Parlimen) akan masuk Pakatan Rakyat,” jelasnya.


Hadir sama pada majlis tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali dan Timbalannya, Dato’ Ustaz Harun Taib selaku penasihat dan pengerusi kolej berkenaan yang ditubuhkan sejak enam tahun lalu.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...