12 Februari 2022

PAS Bukan Ekstrem Melayu


KEMAMAN - PAS bukanlah parti yang rasis dan ekstrem Melayu sebaliknya mementingkan perpaduan antara semua kaum dan agama.

Mengapa Afghanistan Ditakuti, Israel Dinormalisasi


Firman Allah SWT:

﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ بِطَانَةٗ مِّن دُونِكُمۡ لَا يَأۡلُونَكُمۡ خَبَالٗا وَدُّواْ مَا عَنِتُّمۡ قَدۡ بَدَتِ ٱلۡبَغۡضَآءُ مِنۡ أَفۡوَٰهِهِمۡ وَمَا تُخۡفِي صُدُورُهُمۡ أَكۡبَرُۚ قَدۡ بَيَّنَّا لَكُمُ ٱلۡأٓيَٰتِۖ إِن كُنتُمۡ تَعۡقِلُونَ١١٨﴾ 

Hamas Seru Balas Dendam Pembunuhan Nablus


Hamas menyeru pejuangya untuk membalas dendam selepas Israel membunuh tiga lelaki Palestin di bandar Nablus, Tebing Barat yang diduduki.

11 Februari 2022

Terengganu Hijab Day' Beri Kefahaman Sebenar Tentang Aurat


Oleh : Fatimah Din 

MARANG - Program 'Terengganu Hijab Day'  adalah usaha kerajaan PAS Negeri Terengganu untuk memberi kefahaman sebenar kepada golongan wanita  tentang pemakaian hijab.

PAS 'Jernihkan' Politik Tanah Air


KEMAMAN – Peranan besar dimainkan PAS mampu menjernihkan dan meredakan kekeruhan politik tanah air.

Munaqasyah Secara 'Hybrid'


KEMAMAN - Semua ahli PAS negeri Terengganu diseru beramai-ramai mengikuti program Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden yang diadakan secara 'hybrid', fizikal dan atas talian.

10 Februari 2022

Kolej Ditutup, Bantahan Larangan Berhijab Merebak


Sebuah negeri di negara India telah menutup sekolah tinggi dan kolej selama tiga hari, selepas pertikaian mengenai wanita Islam bertudung di dalam bilik darjah yang telah mendapat perhatian antarabangsa.

Semua Bahagian Parti Kena Buat Berita


KEMAMAN - Lujnah Penerangan Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu mengarahkan semua bahagian parti di semua peringkat membuat berita mengenai aktiviti unit masing-masing berkuatkuasa serta merta.

09 Februari 2022

Ayuh Kaum Hawa! Meriahkan Mini Karnival


Oleh : Majidah Jusoh

MARANG - Kaum Hawa khususnya golongan wanita muda dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong diseru hadir beramai-ramai memerahkan Karnival Wanita Sejahtera. 

Rakyat Mata Rantai Kerajaan


Oleh :Fatimah Din

MARANG - Muslimat Parti Islam Se-Malaysia (PAS) diseru supaya menjadi mata rantai, menyebar maklumat kejayaan dan insentif prihatin rakyat kerajaan negeri Terengganu kepada  semua. 

Muslimat Sokong Program 'Terengganu Hijab Day 2022

 


Oleh: Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU- Dewan Muslimat PAS Terengganu (DMPNT) menyokong  sepenuhnya program ‘Terengganu Hijab Day’ 2022 yang diadakan khusus untuk rakyat negeri Terengganu.

08 Februari 2022

Ukraine Latih Orang Awam Hadapi Sebarang Kemungkinan


Pegawai simpanan Ukraine di bawah struktur "pertahanan wilayah" mengadakan latihan ketenteraan mingguan untuk orang awam sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan gangguan di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat.

Bulan Penghayatan Ibadah Solat, 'Road to Ramadan'


Oleh : Najihah Muhammad  

KUALA TERENGGANU - Rejab adalah bulan Penghayatan Ibadah Solat dan juga persediaan menyambut bulan yang penuh barakah, 'Road to Ramadan'. 

PAS KT Lancar Kad Laporan 3.0 Maya


KUALA TERENGGANU - PAS Kawasan Kuala Terengganu  melancarkan Kad Laporan bagi Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) edisi ketiga (Kad Laporan 3.0) secara maya melalui laman sosial wakil rakyat kawasan itu hari ini.

07 Februari 2022

Sembahyang Cermin Keperibadian Diri


KUALA TERENGGANU -  Sembahyang  mampu membentuk akan  keperibadian diri seseorang individu,  akhlak atau tingkah lakunya adalah cerminan dari kesempurnaan solat yang telah dilakukan.

Sempurnakan Hijabmu Wahai Wanita


KUALA TERENGGANU - Terengganu Hijab Day (THD) kembali lagi tahun ini bertemakan slogan “Sempurnakan Hijabmu”, sebagai kerja dakwah menyatukan hati wanita Muslim

06 Februari 2022

Pembangkang Syria Lancar Usaha Baru

Ketua Pembangkang Riad Hijab berkata pada mesyuarat di Doha pembangkang mesti 'membetulkan' kesilapan lalu

Tokoh pembangkang Syria melancarkan usaha baharu untuk menghidupkan semula kempen mereka yang sudah berdekad menentang Presiden Bashar al-Assad pada rundingan di Qatar, di mana seorang pemimpin kanan berkata mereka perlu “membetulkan” kesilapan lalu.

Perbandingan Binatang Adalah Sunnah al-Quran dan Adat Melayu


Gaya bahasa al-Quran kaya dengan pelbagai peribahasa dan perbandingan. Perbandingan merupakan acuan yang menzahirkan sesuatu makna dalam bentuk yang lebih terasa dan lekat dalam pemikiran manusia. Antara peribahasa yang banyak dalam Al-Quran ialah melibatkan binatang. 

Platform Untuk Orang Muda

 


Oleh : Azizah Mahmood

KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu akan menyediakan flatform bagi memastikan agar anak-anak muda sama-sama berjuang menegakkan Islam.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...