30 Julai 2011

Tiga Pemuda Kuala Nerus diarahkan ke Balai Polis Gong Badak.

KUALA NERUS - Tiga Pemuda PAS Dewan Undangan Negeri Seberang Takir dalam Kawasan Parlimen Kuala Nerus diarahkan hadir ke Balai Polis Gong Badak tadi kerana laporan yang dibuat pihak tertentu disyakki pihak Umno.

Fadzil Wahab, Badarul Insan dan Saiful Nizam di arahkan berbuat demikian setelah selesai aktiviti santai petang Sabtu, mengedarkan risalah 'Umno Khianat Ugama Islam' sambil memakai baju berwarna kuning.

Ahmad Said mesti jelaskan sumber wang yang dibawa keluar negara

KUALA TERENGGANU - Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said perlu menjelaskan kepada seluruh rakyat punca sumber kewangan yng dibawa keluar ke luar negara pda tahun 2010 lalu.

Sebanyak RM287, 508.00, bersamaan nilai USD 97,000 telah dinyatakan dalam Laporan Semasa Kelab Umno Kaherah Mesir tahun 2010 telah disumbangkan oleh Ahmad.

Hanya 'Orang yang Salah' Takut Celup Jari

Datuk Seri Najib cuba hendak mengalih isu konon pembangkang akan tolak apa sahaja yang kerajaan buat,  dengan andaian jika kerajaan perkenal celup jari maka pembangkang akan tuntut  biometrik.

Menurut AhIi Jawatankuasa Kerja PAS, Ustaz Idris Ahmad, cakap-cakap Najib itu merupakan tuduhan liar yang melulu dan cuba mengalih isu penipuan perjalanan pilihanraya yang semakin terserlah.

Beliau menyenaraikan beberapa keraguan timbul sekiranya penggunaan biometrik digunakan.

28 Julai 2011

Sebanyak RM337, 360.00 belum dikutip dari Giant Kijal?

KUALA TERENGGANU - Benarkah sebagaimana didakwa oleh beberapa ahli Majlis Perbandaran Kemaman (MPK), pihak berkuasa tempatan itu belum dapat mengutip sewa dari Giant Kijal Mall?

Sehingga bulan Julai 2011, Giant Kijal telah beroperasi selama 8 bulan apbila mula dibuka pada bulan Disember lalu.

Pada bulan Mei lalu, rakyat Terengganu dikejutkan dengan kemurahan hati Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Ahmad Said yang benar-benar ingin melihat sebuah pasaraya dibina dikampungnya.

25 Julai 2011

Kerajaan Terengganu dicabar bubar DUN

KUALA TERENGGANU - PAS mencabar Kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu dan mengadakan pilihanraya umum yang ke-13.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dr.Alias Razak melontarkan cabaran tersebut khususnya kepada Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said yang juga Pengerusi Umno dan BN negeri Terengganu.

"Dah moleklah, kalau Umno-BN dah bersedia, kita cabar dia (Ahmad Sad) bubarkan DUN dan panggil pilihanraya umum (ke-13), dia (BN) kata jentera dia dah sedia, kita memang dah lama sedia,

"semua DUN kita kita dah lancar jentera, 'dang moleklah' (sedang eloklah), kalau adakan pilihanraya "katanya ketika ditemui selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Hal Ehwal DUN di pejabat Perhubungan PAS, Taman Seri Intan dekat sini, Ahad 24 Julai

24 Julai 2011

Sistem 'Biometrik' tidak jamin satu undi setiap orang

KUALA NERUS - Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Ir. Haji Khalid Samad menegaskan sistem biometrik yang dicadangkan kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) serta Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) untuk digunakan dalam pilihanraya tidak menjamin ketelusan.

Beliau berkata, sistem biometrik telah digunakan oleh pihak Universiti Malaya untuk mendaftarkan kedatangan pelajar telah rosak dan tidak berfungsi.

BERSIH 2.0 ; Alasan kerajaan dan polis umpama filem Seniman Bujang Lapok'

KUALA TERENGGANU - Sekiranya Parlimen tidak dibubarkan sehingga Oktober depan, anggota Parlimen Pakatan Rakyat akan menyoal Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Razak dari manakah gas pemedih mata yang digunakan oleh polis menembak peserta BERSIH 2.0 dibeli.

Ahli Parlimen Machang berkata demikian merujuk kepada kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara, Dato' Khalid Bakar yang tidak menafikan dakwaan gas tersebut adalah sama sebagaimana yang digunakan pasukan keselamatan Israel untuk menembak pejuang Palestin.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...