30 Ogos 2014

‘Amalnita’ Aktif Mempelbagaikan Aktiviti


IMG-20140828-WA0053KUALA TERENGGANU – Sukarelawan Amal Wanita (Amalnita) negeri Terengganu sedang berusaha untuk memiliki sebuah mesin penghancur pakaian bagi dijadikan bahan untuk dibuat bantal.
Pengerusinya Puan Rosmunainah Asmuni berkata ‘Amalnita Charity Shop – ACS) sebuah kedai berkonsepkan kebajikan mengalu-alukan sokongan seluruh rakyat negeri Terengganu.
“Kita mahu masyarakat sedar bahawa kerja kebajikan meliputi banyak perkara, bukan sekadar menderma wang ringgit tapi sokongan dalam bentuk tenaga dan masa pada perlaksanaan aktiviti sosial yg dibuat,

29 Ogos 2014

Dr Alias Terus Tabur Bakti


dr aliasKUALA NERUS – Walaupun secara rasminya, beliau telah menutup Klinik Dr Haji Alias yang telah berpuluh tahun memberikan khidmat kepada penduduk sekitar kuala Nerus, namun beliau tidak pernah berhenti ‘merawat’ rakyat khususnya dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal.27 Ogos 2014

Skop Khidmat Kebajikan Diperluaskan


IMG-20140826-WA0105KUALA TERENGGANU – Dewan Muslimat PAS Kuala Terengganu akan mempelbagaikan aktiviti khidmat kemasyarakatan termasuk khidmat ‘kumpulan marhaban’ disambing program ziarah dan gotong royong yang telah dilaksanakan sebelum ini.
Ketua Lujnah Kebajikan Dan Kemasyarakatannya, Wan Marian Wan Ahmad berkata, khidmat kebajikan mestilah tidak dibatasi dengan secara zahirnya, hanya melihat kepada pemberian kebendaan dan wang ringgit.

26 Ogos 2014

Misi Korban Akan Singgah di Kem Pelarian Syria Jordan

IMG-20140825-WA0132KUALA TERENGGANU – Sebanyak RM500, 00 sumbangan diperlukan ole Yayasan Amal Malaysia Cawangan Terengganu (YAMCT) bagi membangunkan dan mengendalikan sebuah sekolah untuk anak-anak Syria (Edu For Syria) yang menjadi pelarian di bumi Jordan.
Ketua Delegasi Misi Korban YAMCT Cikgu Mohd Fauzi Abu Samah berkata, rombongan Misi tersebut yang ke wilayah Kasala, Sudan pada kali ini akan singgah di Jordan untuk menyampaikan sumbangan kepada pelarian terbabit.
“In shaa Allah, bersekali dengan perjalanan Misi Korban ke Sudan, (hala) balik kita akan terus ke Jordan untuk sampaikan sumbangan kemanusiaan dan juga sumbangan keperluan persekolahan untuk anak-anak Syria di bumi Jordan,

MPK Hilang Fokus Kerana Nak Jaga Zoo


http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita3/Fakta%20zoo%20Bukit%20Takal1.jpgKEMAMAN – Kemenangan PAS berhubung kes saman fitnah oleh Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) berkait isu Zoo Bukit Takal mengesahkan apa yang disuarakan oleh PAS ada kebenarannya.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai Haji Hanafiah Mat berkata, beliau yang terlibat secara langsung dalam kes tersebut, tidak pernah berniat untuk memfitnah mana-mana pihak.


25 Ogos 2014

Jangan ‘Gopoh’ Menggunakan ‘Alam Maya’


IMG-20140825-WA0015KUALA NERUS – Alam ‘maya’ (cyber world) yang menjadi rujukan utama masyarakat kini dan menjadi alat untuk menyebarkan segala cerita dan berita, turut membawa penyakit kepada masyarakat.
‘Wabak’ tersebut dinamakan sebagai ‘CPF’ atau lebih dikenali sebagai ‘copy. paste and forward’ yang dibuat melalui aplikasi ‘Whatsapp dan Telegram’, dan juga laman sosial ‘Facebook’ serta ‘Twitter’.
Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dr. Alias Razak, penyakit tersebut banyak membawa berita ‘sampah’, umpama sembang di kedai kopi.

24 Ogos 2014

Muslimat Hargai Peranan Unit Media


IMG-20140823-WA0077 (2)KUALA NERUS – “PAS akan sentiasa memberi ruang kepada calon muslimat, begitu juga di Terengganu, kuota untuk muslimat sentiasa ada…”. Begitu antara ucapan Setiausaha Agung PAS Dato’ Mustafa Ali dalam ucapan perasmian mesyuarat agung muslimat PAS Negeri Terengganu kali ke 41.
Ucapan ini disambut dengan laungan takbir oleh para perwakilan dan pemerhati yang memenuhi Dewan Masjid Jamek Maahad Tahfiz Tok Jiring yang boleh memuatkan seramai 200 orang pada satu masa.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...