08 November 2014

Khatan Beramai-ramai 2014; Percuma Untuk Anak Yatim

IMG_20141108_081624
MARANG – PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang akan menganjurkan Majlis Berkhatan beramai-ramai bersempena cuti penggal persekolahan sesi 2014 ini.
Program tersebut yang akan berlangsung pada Sabtu, 29 November depan, bermula jam 8.30 pagi bertempat di Surau Kampong Baru Sungai Kerak, Bandar Marang.

07 November 2014

Umno ‘Hina’ Nabi SAW


IMG_20141107_082538KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) sangat dukacita dan kesal kerana Umno selaku parti yang memerintah negeri, gagal melaksanakan Islam sepenuhnya.
Ketua Pemuda PAS Ustaz Kamaruzzaman Abdullah berkata, sebaliknya, perisytiharan parti itu mahu mengambil secebis atau sebahagaian dari ajaran RasuluLlah SAW, merupakan satu penghinaan kepada nabi dan Islam.

05 November 2014

Persiapan Banjir; 200 Sukarelawan Sedia Berkhidmat


IMG-20141105-WA0013KEMAMAN – Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai sudah membuat persiapan rapi bagi menghadapi musim tengkujuh dan bencana banjir pada tahun ini.
Pengarah MTD Chukai, YB Haji Hahafiah Mat berkata, Jawatankuasa Banjir peringkat DUN telah pun diaktifkan dan Ketua Pemuda Mahadi bin Mahmud telah diamanahkan mengetuai Jawatankuasa tersebut.
“bagi menghadapi banjir tahun ini kami telah menubuhkan Jawatankuasa Banjir (yang) diketuai (oleh) Mahadi bin Mahmud,

04 November 2014

Jalan Kampung Rosak Teruk Perlu Tindakan Segera


alias harun2 (2)DUNGUN – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau Abang Cikgu Alias Harun menggesa tindakan segera diambil oleh pihak berwajib untuk membaiki Jalan Kampung Paya Balai Besar yang rosak teruk.
“jalan ini yang digunakan (oleh) sebahagian besar daripada penduduk (kawasan ini) untuk ke sekolah dan untuk laluan (urusan) harian………….. sepanjang 2 km ini memerlukan perhatian pihak berwajib,

03 November 2014

Dikir Karut; ADUN Alor Limbat Akan Tanya MB Dalam Sidang DUN


9_resize (2)MARANG – Sekurang-kurangnya sudah tiga kali penganjuran ‘dikir karut’ yang melibatkan persembahan artis perempuan dengan pakaian ‘menjolok mata’ serta memakai pakaian yang tidak sopan.
Sebelum ini, hiburan yang dianjurkan oleh pihak tertentu itu di kenakan bayaran dengan harga yang murah, telah diadakan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Teluk Pasu dan DUN Hulu Besut.

02 November 2014

Jangan Libat Khurafat, Karut dan Jejaskan Aqidah


nik zawawi (2)Sifat kagum atau percaya kepada kuasa dimiliki makhluk halus yang ditampilkan melalui pakaian berunsur hantu dan imej menyeramkan atau mengandakan sebarang sambutan boleh mengundang kepercayaan khurafat yang karut serta boleh menjejaskan aqidah.
Ia bukan sahaja melibatkan penganjuran acara khas seperti malam ‘Halloween’ bahkan dalam upacara-upacara lain yang pernah menjadi amalan kepada orang-orang Melayu seperti tetapi ‘main pantai’ dan ‘main puteri’.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...