11 Oktober 2008

KT Tidak cukup tarikan lagi ? Projek Bahaya Bernilai RM25 juta


Kuala Terengganu – Projek yang mengundang bahaya sebagaimana dilaporkan Buletinonline 21 September lalu menjadi tandatanya apabila Datuk Bandar Kuala Terengganu menyatakan projek tersebut akan menarik lebih ramai pelancong dan warga tempatan.

Bukankah telah ada dua projek mega raksaksa yang bernilai lebih setengah billion dalam Bandaraya Wawasan Pesisir Air Kuala Terengganu?

Apa kurangnya Pulau Duyong ? Yang dimajukan dengan wang ratusan juta ?

Apakah Taman Tamadun Islam yang menelan belanja RM 300 juta dengan pelbagai replika binaan antarabangsa masih tidak menarik pelancong ?

Datuk Bandar (MBKT), Dato’ Mat Razali Kasim berkata pemilihan kawasan itu kerana diyakini dapat menarik lebih ramai pelancong dan warga tempatan menghayati panaroma keindahan di setiap sudut di negeri ini.

“Projek itu kini sedang dalam proses pelaksanaan fasa pertama yang melibatkan jalan masuk, penyediaan bekalan elektrik dan menara tinjau.

“Kita (kerajaan) jangka siap pada Mac tahun 2009 dengan peruntukan permulaan RM25 juta dan akan siap sepenuhnya tiga tahun akan datang,” ujarnya pada Majlis Hari Raya Aidilfitri MBKT di Dewan Tunku Abdul Rahman, dekat sini, 8 Oktober lalu.

Kesesakan Lalul Lintas di Batu Enam - Kerajaan Mungkir Janji

Kuala Nerus – Kerajaan UMNO/BN mungkir janji apabila tidak mengambil apa-apa tindakan untuk menyuraikan dan mengatasi kesesakan lalu lintas di Pekan Batu Enam apabila ia mengalami kesesakan teruk sepanjang bulan Ramadhan lalu.

Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Tunggal Dr. Alias razak berkata demikian ketika ditemui selepas majlis Jamuan Aidil Fitri yang diadakan di Pusat Khidmat DUN Bukit Tunggal, dekat sini semalam.

Menurutnya Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Struktur dan Kemudahan Awam Negeri, Yahaya Khatib Mohamad telah berjanji akan mengambil tindakan menyelesaikan masalah lalulintas di Pekan Batu Enam, pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu Kali Kedua 13 Ogos lalu

Yahya, dalam menjawab soalan lisan yang dikemukaan oleh Dr. Alias dalam sidang DUN lalu telah berkata kerajaan akan mengambil langkah-langkah jangka pendek dan jangka panjang bagi menyuraikan dan mengatasi kesesakan di Pekan Batu Enam.

“Langkah jangka pendek, yang pertama, mengambil tindakan penguatkuasaan secara berterusan keatas pengguna jalanraya yang tidak mematuhi peraturan lalulintas,
“kedua menempatkan anggota penguatkuasaan bagi mengawal lalu pada hari-hari cuti atau musim perayaan,”kata Yahya.


Namun begitu, Dr. Alias berkata tidak ada seorang pun penguatkuasa samada anggota polis atau aggota penguatkuasa dari pihak Majlis Bandaraya Kuala Terengganu yang hadir bagi mengawal keadaan lalu lintas.

“Setakat ini saya tengok yang (Hari) Raya baru ini di Batu Enam ada dibuat sedikit signboard (papan tanda) laluan sehala (one way) dan sebagainya, tetapi tidak ada penguatkuasaan langsung, langsung tidak ada,

“Dimana orang langgar, yang kata one way (jalan sehala) pun jadi two ways (dua hala),

“juga tidak ada seorang pun sebulan (bulan ramadhan) disitu yang saya tengok jaga disitu, MBKT pun tak ada,”ujar beliau dengan nada kesal.

Bagaimana pun, menurut beliau, keadaan tersebut tidak berlaku demikian ketika PAS memerintah negeri Terengganu pada tahun 1999 hingga 2004.

“Masa kita perintah dulu ada MPKT (anggota Majlis Perbandaran Kuala Terengganu, ketika itu) mari, (polis) traffic mari, tapi baru ni tidak ada,

“saya tahu sebab pejabat saya disitu,” tambah beliau

Himpunan Pemuda Islam Negeri Terengganu (HIMPIT) 2008
DEWAN PEMUDA PARTI ISLAM SEMALAYSIA (PAS)

NEGERI TERENGGANU

33 Taman Sri Intan, Jalan Sultan Omar, 20300 Kuala Terengganu

Tel: 09-6203314, 09-6203313 Faks: 09-6203311


Kepada : Semua Editor/ Pihak Media

Tarikh : 27 Sya’aban 1429/ 28 Ogos 2008HIMPUNAN PEMUDA ISLAM NEGERI TERENGGANU (HIMPIT)


Bersempena bulan Syawal yang mulia ini kami mengucapkan Selamat Hari Raya Eidul Fitri, Maaf Zahir Batin.

Dewan Pemuda PAS Negeri Trengganu (DPPNT) akan menganjurkan program tahunan Himpunan Pemuda Islam Negeri Terengganu (HIMPIT) seperti ketetapan di bawah;

Tarikh : 23 - 25 Okt, 2008 bersamaan 23 – 25 Syawal 1429

Masa : Khamis – Sabtu

Tempat : Pantai Pandak, Cendering, Kuala Terengganu

Tema : PAS UNTUK SEMUA (PAS For All)


Program tahunan HIMPIT ini akan menghimpunkan seluruh anggota, petugas, penyokong dan pendokong pemuda PAS dari seluruh negeri Terengganu.


Selain dari itu ia bertujuan menggerakkan kesedaran dan tanggungjawab di kalangan pemuda-pemuda khususnya berhubung dengan kepentingan kerja-kerja kemasyarakatan, ia juga dilaksanakan bagi melatih para pemuda secara amali kerja-kerja sukarelawan dan kemasyarakatan dalam memenuhi maksud Tema Muktamar ‘PAS UNTUK SEMUA’ (PAS FOR ALL) yang berlangsung di Ipoh, Perak baru-baru ini.


HIMPIT akan dibuka secara rasmi dengan majlis ceramah oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, Y.B Solahuddin Ayob pada jan 9.00 malam 23 Oktober, 2008.


Naib Presiden PAS Malaysia Haji Mohammad Sabu akan turut berucap pada hari kedua HIMPIT, 24 Oktober, 2008, pada jam 9.00 malam


Ceramah Perdana serta Perasmian Pemutup HIMPIT akan dilakukakn secara rasminya oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu, Dato’ Mustafa Ali pada 25 Oktober, jam 9.00 malam.


Selain itu, sepanjang program HIMPIT berlangsung, acara-acara yang turut diadakan adalah Khutbah Jumaat oleh pimpinan pemuda PAS Terengganu di masjid-masjid sekitar tapak HIMPIT, Kuliah Magrib Perbarisan Unit Amal, Nisa’ dan WaJA, Sukaneka / Sukan rakyat, Tayangan VCD sepanjang program, Kaunter semakan Daftar Pemilih oleh SPR dan Penolong Pendaftar (PP) PAS, Kaunter semakan & pendaftaran Ahli Pemuda, Nisa’ dan WaJA dan Khidmat Peruba
tan Percuma sepanjang pogram HIMPIT berlangsung.

Kami menjemput semua pihak termasuk wakil-wakil media, anggota-anggota pertubuhan-petubuhan dan Institusi-institusi bukan kerajaan, penyokong dan pendokong PAKATAN RAKYAT dan seluruh anggota masyarakat untuk bersama-sama kami dalam menjayakan Himpunan Pemuda Islam Terengganu 2008


Sekian, terima kasihUstaz Wan Sukairi Wan Abdullah
Setiausaha Dewan Pemuda PAS Ngeri Terengganu

11 Oktober, 2008/ 11 Syawal, 1429

Untuk lihat bentuk gif. Klik sini
10 Oktober 2008

Petisyen UMNO/BN Gagal Buktikan Calon PAS Langgar Akta


Setiu – Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang terus mewakili Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang apabila mahkamah mengekalkan kemenangan PAS di kedua-dua kawasan tersebut

Hakim Mahkamah Pilihanraya Datuk Kang Hwee Gee menerima bantahan awal (preliminary objection) yang dibuat oleh responden (calon PAS) diatas ketidaksempurnaan petisyen yang dibuat oleh calon UMNO/BN, Dato’ Ahmad Ramzi Zubir, sekaligus menolak petisyen tersebut dengan kos. (Gambar - Imbas kembali Tok Guru membuang undi dalam PRU 12 lalu)

”Hari ini keputusan diatas bantahan kita (PAS) keatas ketidaksempurnaan petisyen yang dibuat oleh UMNO didalam dua kes Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang,
“oleh kerana Rhu Rendang dalam Parlimen Marang maka kes itu disekalikan pendengarannya,”kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato Wan Mutalib Embong ketika ditemui selepas menghadiri program Retreat anjuran Badan Perhubungan PAS di Merang, dekat sini semalam.

”Intipati petisyennya adalah atas dua isu, yang pertama tuduhan terhadap responden samada oleh dirinya sendiri atau wakilnya atau orang-orang yang direstui oleh beliau, melakukan perbuatan-perbuatan yang melampaui peruntukan-peruntukan yang dibenarkan oleh akta kesalahan pilihanraya dibawah syeksen 32(a),
”yang kedua dibawah 32(c) perbuatan rasuah pilihanraya, termasuk menghalang atau melakukakn perbuatan yang bercanggah dengan kesusilaan perjalanan pilihanraya,”ujar Wan Mutalib (Gambar kiri).

Menurut beliau petisyen bagi DUN Rhu Rendang, calon UMNO/BN telah menuduh responden melalui petugas, agen-agen dan orang-orang dengan direstuinya termasuk anak responden sendiri iaitu Mohd Khalil Abdul Hadi telah menahan bas dan merampas kad pengenalan pengundi-pengundi dari luar yang datang untuk mengundi menyebabkan berlakunya rusuhan di Rhusila.

Menurutnya lagi, dalam tuduhan kedua dan ketiga, pempetisyen menuduh penyokong-penyokong PAS yang dikenali melalui lambang baju, jaket yang ada bulan, tetapi tidak kenal individu itu, telah menghalang pengundi-pengundi daripada membuang undi di hadapan hadapan markaz PAS Seberang Marang dan di hadapan Sekolah Menengah Marang.

Manakala petisyen yang dibuat ke atas Parlimen Marang, Wan Mutalib mengatakan, calon UMNO/BN turut menuduh responden menghalang pengundi dari membuang undi dan membelasah pengundi di Sekolah Menengah Bukit Sawa.

”Dua anak beranak dan tiga individu yang datang untuk mengundi di Sekolah Menengah Bukit Sawa dikatakan dihalang dan dibelasah oleh petugas-petugas PAS dan petugas yang dianggap agen kepada calon Parlimen,
’kesesemuanya itu adalah tuduhan yang dibuat oleh calon UMNO/BN berkait dengan perbuatan salah laku yang dikatakan dilakukan oleh agen kepada calon PAS, iaitu Presiden,”terang beliau.

Namun begitu, dalam penghujahan yang dikemukakan, menurut beliau, untuk menjadikan seseorang itu adalah agen kepada calon tertakluk dibawah peruntukan undang-undang khas syeksen 12 akta kesalahan pilihanraya.

”Untuk membolehkan sesuatu petisyen itu sabit, hujah kita (PAS) mestilah orang yang dituduh dan ditohmah sebagai agen itu dapat dibuktikan melalui pelantikan,
“(namun) orang yang dituduh (oleh calon UMNO/BN) bertindak menghalang dan dituduh (melakukan perbuatan melanggar undang-undang) tidak dapat dibuktikan bertindak untuk calon PAS,”jelas beliau.

Dalam keputusannya di mahkamah petang semalam, Hakim Datuk Kang Hwee Gee ketika membacakan keputusan berkata pempetisyen gagal menyediakan bukti berhubung salah laku penyokong Pas di Parlimen tersebut pada pilihan raya umum, 8 Mac lalu.

Beliau berkata bahawa pempetisyen juga gagal menyatakan bukti berhubung ancaman terhadap pengundi pada hari tersebut memandangkan sejumlah 86.2 peratus pengundi yang keluar mengundi.

Katanya, hujah berhubung Mohd Khalil anak lelaki kepada responden pertama dan penyokongnya yang memakai jaket Pas ketika kejadian tersebut tidak memadai bahawa perbuatan tersebut dilakukan dalam pengetahuan atau agennya.

Pempetisyen juga gagal menyediakan fakta bahawa individu tersebut adalah agen kepada responden pertama sedangkan sebelum dia dikatakan sebagai agen calon.

Selain itu, mahkamah mendapati PAS mengemukakan bukti mencukupi untuk menolak petisyen yang difailkan calon BN itu.

Menolak Kepimpinan Ulama’ Ibarat Menolak al-Quran dan Sunnah


Kuala Terengganu – Perubahan keadaan politik negara yang tidak menentu sekarang ini mestilah dilakukan kerana pimpinan UMNO/BN tidak mempunyai hala tuju yang jelas dalam mentadbir negara ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Harun Taib menyatakan demikian ketika diminta mengulas berkenaan senario politik Negara dewasa ini.

“Senario politik Negara ini semua orang tahu, saya rasa semacam tidak menentu, hala tuju tidak ada, saya nampak hala tuju tidak jelas sebagaimana yang dulu-dulu juga, kerana pemimpin BN yang memimpin Negara ini tidak mempunyai hala tuju yang jelas,
”perubahan itu mesti dan kini sudah berjuang lama untuk membuat perubahan, tapi perubahan itu kepada suatu yang jelas halatujunya, destinasi yang kita hendak tuju adalah Islam,”kata beliau ketika sesi temubual bersama Buletinonline semalam.

Sebelum ini, akhbar media perdana turut menerbitkan kenyataan beliau juga menyeru agar dilakukan perubahan menyeluruh sebagaimana yang dijanjikan.

Perubahan menyeluruh yang dimaksudkan oleh beliau perubahan dalam dalam jabatan polis, badan kehakiman, anti rasuah, ISA dan kebebasan akhbar.

“Rakyat sememangnya menuntut perubahan dan pembaharuan menyeluruh untuk kebaikan dan ketelusan dalam pelbagai aspek,”ujar beliau

Menyentuh tentang persoalan dalaman PAS, beliau berpendapatan tidak akan berlaku petembungan diantara kombinasi antara ulama’ dan professional dalam PAS.

Menurut beliau gabung jalin diantara ulama’ dan kumpulan professional sangat mantap dari dahulu hingga sekarang.

”Saya tidak nampak akan berlaku perembungan, sebab PAS dari dahulu hingga sekarang ia adalah satu gabungan antara ulama’ dan profesional’
“contohnya zaman Asri, zaman Dr. Hj Abbas Alias, zaman Yusuf Rawa, zaman Ustaz Fadzil dan zaman Ustaz Hadi sekarang ini, gabungan antara professional dan ulama’ sangat mantap,
“itu sebenarnya rahsia kekuatan parti PAS yang boleh menghadapi sebarang cabaran berbanding dengan parti-parti lain,”jelas beliau.

Namun demikian katanya kalau ada sikit-sikit (pergeseran) ia adalah perkara biasa kerana kemungkinan kebanjiran orang-orang baru dalam PAS yang belum biasa dengan budaya PAS, mereka berasa cemas dan merasa lambat sangat dan sebagainya.

Mengulas lanjut, beliau menegaskan pendapat yang mengatakan bahawa dasar Kepimpinan Ulama’ adalah tidak relevan, mungkin datang dari golongan yang pendatang, bukan dari kalangan orang PAS asal.

”Kepimpinan ulama’ adalah sesuai sebab dalam perlembagaan PAS undang-undang tertinggi adalah al-Quran, sunnah, Ijam’ dan Qias,
“tertakluk kepada perkara tersebut (undang-undang tertinggi PAS) maka dirujuk kepada kuasa-kuasa muktamar, kuasa-kuasa Jawatankuasa PAS Pusat, Majlis Syura dan sebagainya
”pemimpin adalah ibarat pemandu, pemandu mesti tahu jalan, perjalanan akan menjadi licin sekiranya pemandu tahu jalan,
“Kalau orang kata pimpinan ulama’ tidak relevan itu bermakna mereka berkata seolah-olah al-Quran, Sunnah sudah tidak relevan masakini,”tegas beliau apabila ditanya tentang golongan yang ingin menukarkan dasar Kepimpinan Ulama’ dalam PAS kepada dasar umum ‘Kepimpinan Islam’.


Rakyat inginkan pembaharuan, perubahan

KUALA TERENGGANU – “Rakyat sememangnya menuntut perubahan dan pembaharuan menyeluruh untuk kebaikan dan ketelusan dalam pelbagai aspek,” demikian menurut Timbalan Pesuruhjaya Pas Terengganu, Datuk Harun Taib.

Menurut beliau sepatutnya kerajaan melakukan pe-rubahan menyeluruh seperti yang dijanjikan sebelum ini kerana inilah yang diinginkan rakyat terutama dalam jaba-tan polis, badan kehakiman, anti rasuah, ISA dan kebeba-san akhbar.

“Jika dilihat kini, walaupun kerajaan melakukan beberapa perubahan tetapi hanya badan kehakiman yang menampakkan sedikit pe-rubahan positif.

“Sistem kehakiman seharusnya diberi kebebasan yang lebih besar dalam menjalankan fungsinya memberi keadilan kepada rakyat secara keseluruhan,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, perkemba-ngan pendidikan dan kema-juan penyampaian maklumat membuatkan rakyat hari ini menyedari betapa pentingnya hak bersuara, kebebasan media, sistem kehakiman yang bebas, prinsip akauntabiliti dalam pemerintahan sebuah masyarakat.

“Krisis kehakiman yang melanda negara tidak akan kembali pulih sepenuhnya sekiranya kepimpinan kerajaan tidak menekankan kepentingan rakyat lebih-lebih lagi sebelum ini pergola-kan dalam sistem kehakiman negara mengundang banyak pertikaian.

“Setiap pemimpin perlu memainkan peranan dengan lebih bertanggungjawab dan bersungguh-sungguh untuk memulihkan kepercayaan orang ramai terhadap badan kehakiman negara.

“Saya berharap kerajaan akan melakukan perkara dasar ke arah kebaikan dan perubahan dalam institusi kehakiman menjadi titik tolak ke arah proses yang lebih besar untuk terus memperkukuhkan institusi demokrasi kita, menyelesaikan satu per satu untuk kepentingan rakyat,” katanya.

Penyelewengan GLC Terengganu – Mencari ‘Kambing Hitam’ menjelang Pemilihan


Kemaman – Pemburuan ‘Kambing Hitam’ sudah dimulakan secara rasmi oleh Kumpulan Blok Selatan apabila Menteri Besar Dato’ Ahmad Said kelmarin menyatakan kerajaan negeri sedang meneliti laporan berhubung kes penyelewengan dalam anak-anak syarikat milik kerajaan (GLC) negeri ini.

Tindakan Ahmad mendedahkan perkara tersebut saat hampir kepada pemilihan bahagian dilihat sebagai usaha terakhir bagi memastikan proxy blok Selatan tidak kalah dalam semua pemilihan walaupun mungkin tidak menang semuanya.

Kenyataan Ahmad bernada ‘ugutan’ apabila beliau berkata kerajaan negeri sedang membuat pertimbangan dan penilaian untuk melaporkan penyelewengan yang belaku kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) atau meminta individu yang terlibat melepaskan jawatan.

Justeru individu yang memimpin GLC yang terdiri dari pengurus-pengurus dan anggota lembaga pengarah bagi 18 syarikat-syarikat anak, 10 syarikat bersekutu dan 5 syarikat pelaburan dalam Terengganu Incoporated (TI) kini dalam keadaan berjaga-jaga kerana kedudukan mereka ibarat ‘telur dihujung tanduk’.

"Kita ada terima laporan penyelewengan...tengah dinilai. Siapa yang salah akan terima akibatlah. Kita mempunyai banyak jenis tindakan yang boleh dikenakan. Kalau perlu lapor BPR kita akan laporlah.

"Jika perlu berhenti, maka dia kena berhentilah. Saya tidak akan sembunyikan sampah sarap di bawah permaidani. Takut apa kalau kita tidak bersalah. Saya sendiripun pernah kena siasat dengan BPR sebelum ini," katanya pemberita selepas majlis Hari Raya bersama kumpulan Eastern Pacific Industrial Corporation (EPIC) Berhad, GLC kerajaan negeri di Pangkalan Bekalan Kemaman semalam (Selasa)

Difahamkan sehingga kini beberapa jawatan tertinggi dalam syarikat-syarikat gergasi GLC Terengganu iaitu EPIC, Golden Pharos Berhad dan TDM Berhad telah dan akan mengalami perubahan.

Terdahulu daripada itu, Ahmad telah pun mengambil tindakan memecat Pengerusi dan Pengarah Eksekutif Syarikat Ladang Rakyat Trengganu Sdn Bhd (LRTSB).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alor Limbat Alias Abdullah telah dipecat dari menjadi Pengerusi LRTSB kira-kira dua minggu yang lalu.

Pengarah Eksekutifnya Hj Kamarudin Mohd Zin juga menerima tindakan yang sama, sejurus selepas pemecatan Alias.

Dalam perkembangan yang sama Buletinonline dimaklumkan bekas ahli parlimen Kuala Nerus Azmin Abdul Rahman telah dilantik bagi mempengerusi satu jawatankuasa yang akan menyiasat penyelewengan balak yang berlaku di negeri Terengganu.

Pemerhati politik melihat perlantikan Azmi dan penubuhan Jawatankuasa tersebut adalah untuk menyiasat ahli parlimen Kuala Nerus Dato’ Mohd Nasir Ibrahim yang akan mempertahankan jawatannya sebagai Ketua Bahagian Kuala Nerus.

Nasir dikatakan terlibat dalam skandal balak sewaktu beliau menerajui Golden Pharos Berhad semasa era pemerintahan bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh.

Azmi adalah salah seorang yang akan mencabar Nasir pada pemilihan bahagian tersebut.

Bacaan Berkaitan :

Alias diPecat Menjelang Pertembungan Utara Selatan


Penyingkiran Bermotif Politik – Syed Azman

Penyingkiran beramai-ramai pemimpin dan lembaga pengarah syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri Terengganu adalah merupakan tindakan politik Menteri Besar (MB), Dato’ Ahmad Said bagi menghadapi musuh-musuhnya.

”Ia lebih merupakan tindakan politik, MB sedang meletakkan kroni-kroni beliau dalam syarikat-syarikat tersebut,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Buruk, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata ketika mengulas tindakan yang sedang diambil oleh kerajaan negeri ekoran kenyataan Ahmad kelmarin.

Beliau yang dihubungi Buletinonline memaklumkan turut menerima laporan berlaku diskriminasi dan salah guna kuasa dalam penyingkiran beberapa Ketua Pegawai Ekskutif (CEO).

“Satu kes yang specific (khusus), seorang CEO yang telah berkhidmat lebih 20 tahun telah diberikan notis sebulan supaya berhenti, ini satu diskriminasi,”ujar beliau.


Menurut beliau CEO tersebut kini telah memfailkan satu saman terhadap kerajaan negeri Terengganu dan menuntut kerajaan negeri membayar RM 4 juta.

Beliau mengalu-alukan kenyataan Ahmad untuk melaporkan sebarang penyelewengan yang berlaku kepada pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR)


Namun demikian menurut beliau Ahmad perlu membuat laporan kepada BPR atau pihak polis, bukan hanya mengeluarkan knyataan kpada pihak media.

“Kalau betul ada penyelewengan yang berlaku (dalam GLC) dia (Ahmad) mesti laporkan kepada polis atau BPR, bukan sekadar menyebut begitu sahaja,”tegas beliau.

Tindakan tersebut perlu diambil kerana menurutnya syarikat-syarikat GLC mempunyai Laporan Tahunan yang telus dan telah diterima umum.

Beliau bercadang akan membawa kes penyingkiran beramai-ramai pemimpin dan lembaga pengarah GLC negeri Terengganu dalam sidang Dewan Undangan Negeri yang akan datang.

UMNO Sekular, tidak relevan menubuhkan Majlis Ulama


Kuala Terengganu – Penubuhan Majlis Ulama dalam UMNO untuk memastikan anggota parti tidak lari daripada perjuangan Islam tidak relevan memandangkan dasar sekular masih menjadi nadi perjuangan parti tersebut.

Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani berkata, dasar perjuangan UMNO tidak sama dengan dasar perjuangan PAS yang menekankan al-Quran dan hadis sebagai rujukan dan ulama berperanan penting dalam perjuangan.

“Dalam UMNO ada biro agama, tetapi mereka (UMNO) tidak mampu menyelesaikan masalah disebabkan dasar yang menjadi dokongan utama parti itu. Mereka perlu mengubah dasar dan meninggalkan perjuangan sekular,” katanya.

Sinar Harian memetik beliau berkata demikian ketika mengulas saranan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abdin supaya ditubuhkan ‘Majlis Agama’ dalam UMNO untuk memastikan anggota parti tidak lari daripada roh Islam dan menerima kuasa dengan penuh tanggungjawab sebagai satu amanah Allah.

Menurut Azman Shapawi, perlembagaan UMNO juga tidak mencerminkan ke arah memastikan dasar Islam menjadi teras dan hal itu perlu diselesaikan dan diubah terlebih dahulu bagi memastikan anjakan perubahan berlaku.

Katanya, jika UMNO tidak mendokong gerakan Islam, ia tidak mampu untuk mencari titik gerakan Islam seperti PAS yang konsisten memperjuang dan memartabatkan Islam.

Mengulas lanjut berhubung penerimaan dan penyertaan golongan profesional dalam PAS, beliau menyatakan golongan profesional sememangnya menyedari apa yang berlaku dalam negara ini.

Beliau berkata, mereka boleh menilai apa yang terbaik dan mampu dilakukan PAS dalam memacu pembangunan insaniah berbanding pendekatan yang dilaksanakan UMNO dan persefahaman antara golongan ulama dan profesional mampu mewujudkan hala tuju gerakan Islam berlandaskan al-Quran dan hadis.

“Kenapa daie pemuda tak pergi kepada Mat Rempit dan Penagih” - wakil Perantau Kelantan


Seorang wakil Perantau yang berucap dalam sesi dialog Ijtima’ Idul Fitri baru-baru ini berkata beliau tidak nampak Pemuda PAS Terengganu melaksanakan program-program mendekati golongan ‘terpinggir’ dari kalangan remaja dan belia.


”Saya tak nak cakap pasal Petua, untuk pemuda, saya tengok dekat Kelantan ada Markaz Siswazah Kelantan (MSK), tetapi dekat Terengganu saya sendiri tak tahu, apa ada ke untuk pelajar-pelajar negeri Terengganu yang ada di luar,

”Kenapa daie (pemuda PAS Terengganu) tidak pergi kepada golongan-golongan yang kita anggap ‘tidak berguna’ seperti Mat Rempit dan penagih dadah, kenapa tak pergi,”tanya Wan Hafiz yang mewakili Perantau dari negeri Kelantan.

Beliau juga mengambil contoh tindakan negeri Kelantan menyajikan bentuk-bentuk hiburan bagi menarik golongan muda yang beliau dakwa tidak di lakukan oleh Pemuda PAS di Terengganu.

”Yang lain lagi, program-progam untuk pemuda seperti hiburan, kat Kelantan Dato’ Husam Musa dia buat, seperti contoh tengok bola piala dunia misalnya,”jelas beliau

Beliau turut menyarankan pemuda PAS Terengganu membuat perubahan sebagaimana yang dilakukan oleh Pemuda PAS Pusat dan berharap supaya golongan muda diberikan ruang yang luas bagi menyiapkan diri menjadi pelapis-pelapis pimpinan masa akan datang.

Mengulas saranan dan cadangan tersebut, Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Azman Shapawi Abd Rani berkata Pemuda Terengganu menjadi benteng barisan hadapan mempertahankan PAS dan kepimpinannya di negeri ini.

Menurutnya, tindakan agresif PemudaTerengganu mempertahankan maruah dan harta rakyat sehingga ada yang ditahan dan ditangkap polis.

“Kita (Pemuda) mempertahankan PAS. Kita menjadi benteng yang paling ke depan sekali sehingga ada pemuda kita yang ditahan dan ditangkap polis,”terang beliau

Katanya, PAS Terengganu menghadapi pelbagai karenah dan mehnah politik yang menekan terutama di sekitar tahun 2004 hingga 2008.

Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda PAS Pusat mendedahkan Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu cuba menutup kelemahannya dengan menyekat saluran ceramah PAS kepada rakyat.


“Tahun 2004 hingga 2008, Terengganu tidak dibenar mengadakan ceramah secara bebas. Saluran maklumat secara demokrasi kepada rakyat cuba ditutup.
“Kita (Pemuda) berdepan dengan pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan gas-gas pemedih mata merata-rata di tempat ceramah,” ujarnya.


Menyentuh tentang kegiatan masyarakat pemuda, Azman berkata pemuda ‘tidak pilih bulu’ dan berhubung dengan semua pihak diperingkat Bandar, kampong dan tidak ketinggalan golongan ‘Mat Rempit’

”Untuk maklumat, kami turun sehingga ke Stadium, untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat terutama kepada golongan pemuda tentang masalah yang kita hadapi di Terengganu.
”bukan masalah keruntuhan moral sahaja, kami bagi risalah, antaranya tentang gejala murtad, berpuluh-puluh orang yang bercita-cita dan ada kearah nak (menjadi) murtad,
”Kita ada perjumpaan dengan mereka pada tiap-tiap bulan memberi ‘taujihat’ dan bantuan kewangan,”jelasnya.

06 Oktober 2008

Perantau Diseru Mendedahkan Pengkhianatan UMNO Kepada Demokrasi dan Negeri Terengganu

Kuala Terengganu - Perantau diseru menyedarkan anak negeri di luar Terengganu dan memberi kesedaran kepada mereka tentang politik, khususnya pengkhianatan yang dilakukan oleh UMNO keatas demokrasi dan negeri Terengganu.

”Samada pegawai peringkat tinggi dan rendah, rakyat Terengganu sendiri tak rasa tercabarnya demokrasi,

“sedangkan inilah ‘very fundamental’ dimana rakyat kesemuanya patut berkempen, ini pengkhianatan yang paling jelas kepada demokrasi,”

“sepatutnya Perantau kita memainkan peranan menyebarkan maklumat pengkhianatan kepada demokrasi, rakyat dan kerajaan negeri Terengganu,”Kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Wan Mutalib Embong ketika berucap dalam sesi dialog, Ijtima’ Idul Fitri untuk Perantau yang diadakan di Kuala Ibai, dekat sini kelmarin.

”Kita ambil tindakan undang-undang dengan segera, tetapi kehakiman boleh dikawal oleh politik, walaupun pemisahan kuasa itu berlaku, tetapi kehakiman sampai hari ini masih lagi dikawal supaya kes (royalti minyak) tidak dijalankan (dibicarakan) dengan segera sehingga hari ini, sedangkan kita telah mendaftarkan ‘certificate of urgency’,”kata beliau ketika mengulas isu berkaitan royalti minyak yang berlaku di Terengganu.

Menurut beliau hasil yang dirampas dari wang royalti minyak disalurkan melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan bukan melalui jentera kerajaan serta diagih-agihkan kepada ahli-ahli UMNO.

”Tahun ini RM47 juta (Dana Khas Duit Raya), ini telah dibelanjakan sejak tahun 2000, paling kurang 5,000 setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) disuap dengan duit ini, dibahagi-bahagikan,”jelas beliau.


Kerajaan UMNO/BN juga, kata beliau telah menggunakan kuasa pentadbiran mengambil balik tanah-tanah yang diberikan oleh kerajaan PAS dan membayar wang pampasan menggunakan kekuatan wang royalti minyak yang telah dirampas.


”Walaupun mereka terpaksa membayar pampasan yang begitu tinggi, mereka tak peduli,

“contohnya, kita beri satu keping tanah kepada Khairunnisa’ (Persatuan Isteri-isteri Wakil Rayat PAS) bersama dengan Puspanita (Persatuan Isteri-isteri Pegawai-pegawai Kerajaan), untuk mereka menjalankan aktiviti dan kepentingan mereka selama 40 tahun,
”Bila kita hilang kuasa, mereka rampas dan bayar pampasan sebanyak RM2 juta, bayangkanlah, dia tak peduli, asalkan tak dapat kita (PAS) untuk majukan (tanah) tak kira Puspanita ke atau Khairunnisa’,”tambah beliau.

Terengganu ‘Syurga’ Pil Kuda ?

Kuala Terengganu – Negeri Terengganu mungkin mencatat satu lagi sejarah menjadi sebuah negeri ‘syurga kepada penagih ecstasy atau pil kuda.

Berdasarkan statistik tangkapan pengedaran pil tersebut, dalam masa empat bulan dari Jun sehingga kini, sejumlah 6,892 biji pil kuda telah dirampas yang bernilai RM 206,030.

Menurut laporan media, remaja yang terbabit dalam kegiatan lumba motosikal haram di bandar ini, adalah dipercayai paling ramai menggunakan pil kuda bagi menghilangkan perasaan takut untuk menang dan mendapatkan hadiah yang ditawarkan oleh `bookie' perlumbaan.

Remaja bermotosikal sinonim dengan penagihan pengedaran ecstasy kerena menurut fakta kes yang berlaku, seseorang yang dipercayai mengedar pil haram itu pernah mengarahkan remaja bermotosikal bertindak ganas dan menyerang polis.

Pada bulan Mac tahun ini, sekumpulan kira-kira 25 remaja bermotosikal bertindak ganas menyerang empat anggota polis yang cuba membawa dua suspek ke balai polis untuk ujian saringan air kencing.

Penagihan pil kuda juga pernah dikaitkan dengan pelajar institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dinegeri Terengganu.

Pada Januari tahun 2008, Polis Terengganu dipercayai menumpaskan satu sindiket pengedaran pil kuda dan heroin di negeri ini membabitkan pelajar institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di daerah Dungun.

Rampasan membabitkan 2,396 pil kuda seberat 228 gram dan lapan botol heroin seberat 13.6 gram dengan nilai pasaran RM50,000 dibuat apabila polis menahan dua pelajar lelaki berusia 21 tahun dan seorang wanita yang dipercayai menjadi dalang sindiket pengedaran dadah.

Dibawah ini dipaparkan berita yang dipetik dari sumber Media Perdana berkaitan tangkapan yang dilakukan oleh polis berkaitan pil kuda dan dadah di Terengganu dalam tempoh Jun hingga Oktober tahun ini.


3, 571 biji lagi pil kuda di rampas di Terengganu

KUALA TERENGGANU, 3 Okt - Polis merampas 3,571 biji pil WY atau lebih dikenali sebagai pil kuda bernilai RM107,130 dan menahan dua lelaki serta dua wanita dalam satu serbuan di sebuah chalet di Rusila, Marang, Ahad lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Terengganu Supt Roslan Abd Rahim berkata polis turut merampas wang tunai RM18,922 yang dipercayai hasil jualan dadah dalam serbuan kira-kira pukul 2.45 pagi itu.

Beliau berkata mereka yang ditahan berumur dalam lingkungan 40-an dan tiga daripada suspek termasuk dua wanita berkenaan, mempunyai rekod jenayah berkaitan dengan dadah.

"Dua wanita itu, masing-masing berasal dari Pasir Mas Kelantan dan Melaka, baru sahaja dibebaskan dari Pusat Tahanan Simpang Renggam, Johor awal tahun lalu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Bernama memetik Roslan berkata keempat-empat suspek kini ditahan reman bagi membantu siasatan dan mereka sedang disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana kesalahan mengedar dadah – Bernama

Polis tahan 2 lelaki bersama 1,810 pil kuda

KUALA TERENGGANU 2 Okt.- Polis Terengganu menahan dua lelaki berusia 28 dan 30 tahun bersama 1,810 pil kuda bernilai RM61,540 di Sungai Tong, Setiu Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Supritendan Shaik Othman Abd. Hamid berkata, kedua-dua mereka ditahan oleh polis selepas cuba melarikan diri daripada sekatan jalan raya yang diadakan oleh Kastam Diraja Malaysia.

Katanya, kejadian berlaku kira-kira pukul 12.15 pagi apabila sebuah kereta secara tiba-tiba membuat pusingan-U kerana cuba mengelak sekatan di Jalan Batu 24, Kampung Desa, Sungai Tong.

''Kereta tersebut membuat pusingan berbahaya itu betul-betul di hadapan kereta peronda polis yang kemudian bertindak mengejar kereta berkenaan," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau memberitahu, selepas mengejar kira-kira tiga kilometer, polis peronda berkenaan berjaya menahan kereta tersebut.

''Para pegawai Jabatan Kastam turut mengejar kereta berkenaan kerana ia lari daripada sekatan jalan raya," katanya.

Shaik Othman berkata, hasil pemeriksaan, kedua-dua lelaki itu membawa sebanyak 1,810 pil kuda bernilai RM61,540.

Beliau berkata, kedua-dua lelaki yang masing-masing berasal dari Kemaman, Terengganu dan Kuantan, Pahang kini direman seminggu bermula 29 September lalu untuk siasatan dan akan didakwa mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana memiliki dadah.

''Mereka juga akan dituduh mengikut Seksyen 39B akta sama yang jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman gantung," ujarnya.

Beliau berkata, polis percaya kedua-dua lelaki tersebut bertindak sebagai penghantar pil-pil berkenaan dari Kelantan untuk dijual ke destinasi tertentu.

Polis Terengganu tahan dua lelaki dan merampas 995 pil kuda

Kuala Terengganu, 10 Sept - Polis menahan dua lelaki dan merampas 995 pil kuda (ectasy) jenis WY bernilai RM30,000 daripada mereka dalam serbuan di sebuah rumah di Kampung Baru, Merang dekat sini kelmarin. (Gambar - sejenis pil ectasy - gambar hiasan)

Ketua Polis Daerah Setiu, DSP Shaik Othman berkata, kedua-dua lelaki berumur 40 dan 45 tahun dari Kota Baharu, Kelantan itu ditahan kira-kira jam 9 malam dalam serbuan yang dilakukan oleh sepasukan 15 anggota polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu.

“Setelah mendapat maklumat, polis melakukan intipan terhadap rumah suspek dan kira-kira jam 9 malam seorang daripada suspek keluar dari rumah dan meletakkan satu bungkusan di bawah pokok kelapa di belakang rumah berkenaan sebelum berpatah balik ke rumah berkenaan.

“Sepasukan angota polis kemudiannya membuat serbuan dan menahan suspek bersama seorang lagi rakannya yang berada di dalam rumah berkenaan,” katanya.

Shaik berkata polis kemudian menemui empat pil kuda jenis WY yang disorok di dalam satu kotak rokok.

Katanya serang suspek kemudiannya menunjukkan kepada polis lima paket plastik yang mengandungi 991 bijil pil WY yang mereka sorokkan di bawah pokok kelapa berhampiran rumah itu.

Beliau berkata kedua-dua lelaki yang bekerja sendiri itu ditahan reman mulai semalam hingga 14 Sept ini sebelum didakwa mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana memiliki dadah yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak lebih RM100,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Mereka juga akan dituduh mengikut Seksyen 39B akta yang sama yang jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman gantung mandatori, katanya.

Shaik berkata dalam satu lagi kes berasingan, polis dari cawangan Siasatan Jenayah Narkotik Besut menahan dua lelaki masing-masing berumur 34 dan 20 tahun yang berasal dari Besut serta merampas satu guni beserta dua bakul daun ketum pagi semalam.

Serbuan dilakukan di sebuah rumah di Kampung Apal, Jertih. – Bernama

Kakitangan JPJ, MBKT ditahan edar dadah

KUALA TERENGGANU 11 Ogos - Tiga kakitangan kerajaan termasuk seorang ketua penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan seorang guru sandaran ditangkap kerana dipercayai mengedar dan menagih dadah dalam kejadian berasingan sejak lima hari lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Narkotik negeri, Supritendan Roslan Abd. Wahid berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 5 pagi itu polis menahan tiga lelaki berusia antara 24 dan 26 tahun termasuk seorang kakitangan Bahagian Pelesenan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) di sebuah hotel bajet di Jalan Tok Lam di sini.

Beliau berkata, polis turut merampas dadah jenis syabu seberat 10 gram dan peralatan menghisap dadah yang semuanya bernilai RM3,550.

''Ketiga-tiga lelaki berkenaan yang masing-masing berasal dari Kampung Gong Tok Nasek dan Batu Burok di sini serta Jerteh, Besut berada dalam keadaan khayal di sebuah bilik di hotel berkenaan ketika ditahan," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Dalam kejadian berasingan, katanya, seorang guru sandaran berusia 29 tahun bersama rakannya, pelayan sebuah hotel di sini ditangkap bersama 230 pil kuda jenis WY bernilai RM7,360 di tempat letak kereta Dataran Shahbandar di sini semalam.

Menurut Roslan, hasil maklumat orang ramai polis menyerbu kedua-dua suspek yang berada dalam sebuah kereta Proton Gen 2 dan menemui sebanyak 100 biji pil WY di dalam kereta dan 130 biji lagi dalam poket pelayan hotel berusia 23 tahun itu.

Beliau berkata, guru sandaran itu yang merupakan seorang penagih dadah turut mengaku menjadi pengedar pil-pil WY berkenaan di kawasan Bukit Payong, Marang.

Dalam pada itu, Roslan berkata, seorang ketua penguatkuasa JPJ Cawangan Kijal, Kemaman berpangkat Penolong Pegawai Penguatkuasa berumur 33 tahun bersama seorang rakan dan teman wanitanya ditangkap di sebuah rumah di Kampung Baru Dusun Nyior, Chukai, Kemaman.

Katanya, dalam serbuan kira-kira 3.10 petang itu, polis turut menemui kira-kira 10 gram dadah jenis syabu.

''Ini merupakan kali kedua ketua penguatkuasa JPJ tersebut ditahan selepas ditangkap di rumahnya di Kampung Tanjung Teguh, Kemasik, Kemaman pada 4.30 petang Khamis lalu selepas polis menemui empat biji pil WY berkenaan di dalam dompetnya.

''Setelah ditahan reman tiga hari, dia dibebaskan semalam dengan jaminan polis ,'' ujarnya.

Beliau berkata, kesemua suspek kes-kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 12(2) dan 39A (1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Terengganu Kini Negeri Transit Pengedaran Dadah

Kuala Terengganu, 29 Jun - Terengganu kini dipercayai cuba dijadikan sebagai negeri transit mengembangkan jualan dadah ke pasaran gelap tempatan oleh sindiket pengedaran dadah yang mempunyai rangkaian di pantai timur

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Anti Narkotik (D8) negeri, Superintendan Roslan Abdul Wahid, berkata pihaknya menyedari kecenderungan sindiket berkenaan dan kini meletakkan beberapa kawasan di negeri ini dalam pengawasan pihak berkuasa.

Sehubungan itu, pihak berkuasa kini meningkatkan risikan dan pemantauan di beberapa lokasi yang sudah dikenal pasti dalam usaha mengelak negeri ini daripada terus menjadi pilihan sindiket menjalankan kegiatan haram.

“Kita mempunyai maklumat berhubung perkara itu dan sedang memerhati gerak-geri individu disyaki kerana percaya mereka kini lebih berminat memilih Terengganu kerana sindiket berkenaan percaya lokasi sedia ada mereka kurang selamat" kata Roslan

Kerancakan aktiviti pengedaran serta kesalahan berkaitan dadah kini didapati cenderung berlaku di kawasan sempadan negeri dan ia terbukti berikutan rampasan pelbagai jenis dadah di Kemaman, Terengganu yang bersempadan dengan bandar Kuantan, Pahang.

Ia dikesan dalam Ops Sepadu membabitkan hampir 400 anggota dan pegawai polis dari seluruh kontinjen Terengganu yang telah merampas 106 biji pil kuda, satu peket kecil serta 30 tiub heroin seberat 0.8 gram, 25 peket ganja, 12 tiub kecil syabu, 575 gram serbuk ketum dan wang tunai campur RM13,305 hasil jual dadah - Sumber HMetro

Tok Guru Hargai Kunjungan Kit Siang – Kerjasama Dengan DAP Di Teruskan

Kuala Terengganu - Presiden Parti Islam SeMalaysia (PAS) Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menghargai kesudian Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Kit Siang mengunjungi beliau sempena sambutan Idul Fitri dirumahnya kelmarin.

Beliau berkata dengan kunjungan Kit Siang itu bermakna kerjasama antara PAS dan DAP di teruskan, khususnya untuk sidang parlimen,

Menurut beliau secara organisasi parti-parti di bawah Pakatan Rakyat mempunyai satu forum dimana penyelarasan berkaitan dibuat yang dipanggil sebagai Majlis Presiden.

”Majlis Presiden terus berjalan dan sering bermesyuarat, yang terakhir di Parlimen, cuma bulan puasa sahaja tidak diadakan mesyuarat,”kata beliau yang ditemui selepas Majlis Perasmian Ijima’ Idul Fitri bagi Perantau yang diadakan di Markaz Tarbiyah PAS Kuala Ibai, dekat sini, hari ini.

Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali, Timbalan-timbalan Pesuruh Jaya, Dato’ Ustaz Harun Taib, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik dan Dato’ Wan Mutalib Embong serta lain-lain anggota Jawatankuasa Perhubungan Negeri.

Kehadiran HINDRAF Tanpa Kekecohan Tidak Biadap – Presiden PAS


Kuala Terengganu - Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru berpendapat kehadiran HINDRAF dalam majlis Rumah Terbuka Perdana Menteri,
Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi di Pusat Dagangan Dunia Putra pada

Rabu lalu (1 Syawal) tidak biadap kerana mereka tidak menimbulkan apa-apa kekacauan.

”Saya rasa tidak biadap, tidak biadap, itu biasa dalam amalan demokrasi, itu satu perubahan zaman Perdana Menteri ini.

”Dia (polis) boleh halang, tak benarkan masuk, mengapa dia orang buka (benarkan), ada polis yang jaga daripada awal,” katanya ketika diminta mengulas perkara tersebut yang dianggap biadap oleh penyokong UMNO kerana kehadiran para penyokong HINDRAF ke majlis Rumah Terbuka Perdana Menteri dengan membawa ‘banner’ umpama demonstrasi.

Beliau yang ditemui pihak media selepas Majlis Ijtima’ Idul Fitri di Kuala Ibai dekat sini turut menyifatkan kehadiran pemimpin dan penyokong HINDRAF dengan cara demikian adalah satu cara menunjukkan perasaan mereka dan patut dipandang secara positif.

“Cumanya cara majlis hari raya, dia orang tak boleh jumpa Perdana Menteri, itu masa yang dia boleh jumpa,

bawa ‘banner’ itu semangat dia (HINDRAF) mungkin dia orang terasa kerana keluarga dia, sahabat dia yang kena tahan, itu satu perubahan dalam amalan demokrasi dan sepatutnya dipandang secara positif.
“Saya tak nampak dia orang (HINDRAF) buat kecoh, angkat bendera (tapi) tak ada bertumbuk tak ada apa, itu satu benda yang baiklah,”tambah beliau.

Dalam perkembangan lain, beliau berharap semua pimpinan politik bersama-sama memikul tanggungjawab menghadapi ‘bencana’ politik ekonomi dunia yang berlaku hari ini.

“Kita tidak boleh memandang ringan terhadap krisis kewangan yang berlaku di Amerika,

“sudah tentu ada kesan kerana kebanyakkan negara dunia ditakluk oleh penjajahan ekonomi Amerika (melalui) penguasaan dollar,

“sudah tiba masanya Malaysia membebaskan diri daripada bergantung kepada Amerika,”katanya

Beliau turut menyarankan supaya usaha mengalihkan pelaburan Malaysia kepada negara-negara Asia Barat dan negara-negara Eropah di pertingkatkan agar pergantungan ekonomi tidak hanya kepada satu pihak sahaja.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...