06 September 2014

Jangan Terjebak Dengan ‘Permainan Politik’


satiful (458x258)MARANG – Pesuruhjaya PAS Terengganu Ustaz Satiful Bahri Mamat mendakwa, mutakir ini ada di kalangan pemimpin atasa PAS yang mempamirkan budaya dan akhlak yang tidak sesuai dengan PAS sbagai satu gerakan Islam.
Beliaa berkata, ia tidak sepatutnya berlaku kerana ahli dan penyokong PAS dididik dengan dengan tarbiyah Islam.


05 September 2014

Bersabar dan Berlapang Dada Hadapi Krisis

IMG_20140905_080228KUALA TERENGGANU – Ahli-ahli dan penyokong PAS serta masyarakat umumnya diminta bersabar dan berlapang dada dalam menghadapi krisis politik yang sedang berlaku.
Ketua Penerangan PAS negeri Terengganu Ustaz Mohd Nor Hamzah memberi amaran kepada mana-mana pihak yang cuba ‘menangguk di air yang keruh’ dan mengambil kesempatan menghina dan menimbulkan ketegangan diantara satu pihak dengan yang lain.

03 September 2014

PAS Ucap Takziah Kepada MB

IMG-20140903-WA0024KUALA NERUS – PAS negeri Terengganu mengucapkan takziah kepada Menteri Besar Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman atas ‘pemergian’ ayahandanya, Allahyarham Ustaz Abdul Rahman pada petang semalam.
Zahid Hamidi Tidak Wajar!

Sauji-Jabatan-AmalKUALA TERENGGANU- Jabatan Amal Negeri Terengganu menyifatkan kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mahu mengenakan tindakan undang-undang ke atas unit itu sebagai tidak wajar.
Pengarahnya, Sauji Abd Rashid berkata, jabatan itu adalah di bawah sayap Dewan Pemuda PAS Pusat melalui perlembagaannya mengikut fasa 54 (9)(d), dan bukannya badan bukan kerajaan.

02 September 2014

Bukhari Mahu Jadi Pensyarah Usuluddin


bukhariHULU TERENGGANU – Pelajar cemerlang Kolej Universiti Darul Quran Islamiah (KUDQI), Syafiq Bukhari Bin Harun, 20, akan meneruskan pengajiannya di Universiti Sains dan Teknologi, Yaman, dalam bidang Usuluddun.
Beliau yang berminat bidang tafsir al-Quran sejak dibangku sekolah menengah lagi berkata, makna dalam kitab suci al-Quran itu, adakalanya tidak pernah terlintas dalam pemikiran manusia.

01 September 2014

ADUN Tepoh Tinjau Gotong Royong Baiki Paip Bukit


IMG_7635KUALA NERUS – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Ustaz Hishamuddin Abdul Karim, turut hadir dan menyampaikan sedikit sumbangan ketika meninjau kerja kerja gotong royong menukar paip air bukit yang disalurkan ke rumah penduduk kampung.
Seramai 40 orang penduduk hadir dalam gotong royong membaikpulih paip tersebut yang menyalurkan bekalan kepada penduduk di sekitar kampong Pondok Lalang, Bukit Jambu Golok dan Bukit Nenasi.

31 Ogos 2014

200 Naskah Mushaf al-Quran Diperlukan


quranKUALA TERENGGANU – Delegasi Misi Korban dan Akikah Yayasan Amal Malaysia Cawangan Terengganu (YAMCT) mensasarkan dapat mengumpul sumbangan mushaf al-Quran sebanyak 200 naskah untuk disampaikan kepada para pelarian di Sudan.
Ketua Delegasi Mohd Fauzi Abu Samah berkata, sebanyak 100 naskah al-Quran telah di hantar kepada penduduk terbabit di wilayah Kassala pada tiga bulan yang lalu.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...