13 Mac 2021

KAWAT Terima 50 Set Barangan Cegah Covid-19 KAMI


KUALA TERENGGANU – Kelab Aktivis Media Inspirasi (KAMI) Terengganu menyerahkan 50 set barangan pencegahan Covid-19 kepada petugas media melalui Kelab Wartawan Media Terengganu (KAWAT).

Warga Pulau Serai Ceria


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Sikap ringan tangan Jabatan Amal Malaysia (JAM) dan PAS Cawangan berkolaborasi menabur bakti kepada masyarakat  telah menceriakan warga Pulau Serai. 

Isu Penggunaan Kalimah Allah


Isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam khususnya kristian dihangatkan kembali. 

Akta Kawalan Dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam Akan Digubal

 


Saya memahami keresahan umat Islam berhubung keputusan mahkamah yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam. 

AS Sertai Sekutu Kutuk Mesir


 Amerika Syarikat (AS) menyertai sekutunya dalam mendesak Mesir untuk menamatkan penindasan, menuduh tanpa bukti dan penzaliman keatas aktivis, wartawan dan lawan politik di bawah undang-undang 'anti pengganas'. 

PAS Kijal Alu-alukan Pembinaan SRIDI Baharu


Oleh ; Halfian Ahmad

KEMAMAN - PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal menyambut baik kerajaan Terengganu untuk membangunkan sebuah bangunan baharu di Kampung Bukit Anak Dara, di sini.

12 Mac 2021

`Ivermectin` Sebagai Ubat Covid-19?


Awal Februari lalu sekumpulan individu yang menggesa kerajaan supaya meluluskan segera penggunaan Ivermectin (sejenis ubat merawat kutu dan cacing) dalam merawat COVID-19. Penyataan mereka itu turut disokong oleh Persatuan bukan perubatan.

Lubok Kawah' Ikrar Pertahan Kemenangan


 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - PAS cawangan Lubuk Kawah, Hulu Besut berikrar mempertahankan kemenangan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 akan datang.

Tidak Boleh Dilarang Menyebut Perkataan Allah Namun Ada Sempadannya

Pada dasarnya tidak boleh dilarang sesiapa sahaja untuk menyebutkan perkataan Allah, sama ada seorang Muslim atau apa sahaja anutan agama selain daripada Islam.

11 Mac 2021

PAS dan Umno kekal Bermuafakat, Dato Seri Tajudin Diminta Bertenang


Saya menghadiri mesyuarat Muafakat Nasional semalam. Alhamdulillah, harmoni dan berterusan komited dalam agenda perpaduan ummah!

Yahya Sinwar Dipilih Semula

 


Yahya Sinwar, 58, dipilih semula sebagai pemimpin Hamas di Gaza dan akan menjawat jawatan utama gerakan Islam itu selama empat tahun lagi.

Memilih Antara Sekawan Kerbau Atau Lembu


 Seorang ayah ingin mencuba pekerjaan baharu iaitu menternak. Dengan wang dia ada, dia mampu membeli samada sekawan kerbau atau lembu bagi memulakannya.

Manfaatkan Ruang Dan Peluang Pertahan Kemenangan

 


KUALA TERENGGANU - Jentera Parti Islam SeMalaysia (PAS) perlu memanfaatkan ruang dan peluang selaku pemerintah untuk menyusun dan melaksanakan gerak kerja mempertahankan kemenangan.

Sepakat Masyarakat Bersih Pokok Berbahaya


Oleh : Amirullah Mansor 

DUNGUN – Hasil sepakat bersama masyarakat di Bukit Merah telah berjaya bergotong-royong membersih pokok tinggi yang membahayakan penduduk setempat.

09 Mac 2021

Saraf Kencng Manis


Didapati 7 dari 10 pesakit kencing manis yang kronik akan mengalami masalah saraf. Mereka akan mengadu kebas kaki atau semut-semut dan ada di kalangan mereka yang sudah teruk sehingga sudah tiada deria sentuh di kaki. 

Ustaz Tuan Ibrahim Bentang Kertas Utama


KUALA TERENGGANU - Timbalan Presiden PAS yang juga Menteri Alam Sekitar Dan Air, Datuk Seri Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man akan membentangkan kertas kerja utama program Munaqasyah Dasar Presiden 2020.

07 Mac 2021

Langkah Kanan Bukan ‘Langkah Sheraton’Alhamdulillah sudah genap setahun Perikatan Nasional (PN) memerintah negara yang tercinta. Langkah yang bermula dengan bismillah selepas sahaja selesai Pilihan Raya Umum ke-14, bukannya sekadar beberapa minit ketika berada di Sheraton sepertimana yang diberikan nama oleh sebahagian pihak. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...