11 Januari 2014

Songlap’ Bantuan banjir; PAS Saran MB Ambil Tindakan Undang-undang

KUALA TERENGGANU – Menteri Besar negeri Terengganu Dato’ Seri Ahmad Said disarankan mengambil tindakan undang-undang terhadap ‘Pakatan Rakyat Election News’ yang menuduh beliau menggelapkan atau ‘songlap’ bantuan banjir.

Ketua Penerangan PAS Negeri Terengganu, YB Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata, sekiranya Ahmad Said merasakan pihak tersebut berbohong, tindakan keras mestilah diambil.

“kami (PAS) bimbang juga dengan tuduhan seumpama ini dan kami mengharapkan tuduhan seumpama ini tidak sewajarnya berlaku tetapi kemungkinan ada asas yang perlu dinilai,

 “bahkan jika dia bohong,  sepatutnya Menteri Besar memberi respon yang agak keras untuk menyaman pihak media yang dikatakan menuduh beliau,”ujarnya.

09 Januari 2014

Ustaz Ya Dagang Stabil

tmp_IMG-20140109-WA0018-2111228108KUALA TERENGGANU – Penolong Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu Ustaz Zakaria Dagang sedang dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah selepas mengalami kemalangan.

Menurut adik beliau Fakhrul Anwar, kejadian berlaku di hadapan Taman Samudera Seberang Takir ketika Zakaria mahu melintas jalan.
“Dia nak melintas jalan dekat Bukit Tok Beng depan Taman Samudera, ada program minum. pagi dengan Ahli Parlimen Kuala Nerus Dr Ustaz Khairuddin,

‘Mantan’ Yakin SU Akan Bawa Banyak Perubahan

IMG-20140107-WA0084KUALA TERENGGANU – Seluruh kakitangan Pejabat Badan Perhubungan PAS negeri Terengganu (BPPNT), Dewan-dewan, dan kawasan-kawasan diharapkan memberi kerjasama sepenuhnya kepada Setiusaha Badan Perhubungan yang baru.

Mantan Setiausaha, Haji Yahaya Ali yakin, Haji Muhyiddin Abd Rashid dapat melaksanakan tugas yang lebih baik, bagi meningkatkan pengaruh PAS.
“Saya yakin Haji Muhyuddin boleh melakukan lebih baik daripada saya sebagai pentadbir parti dengan (kerana) usianya yang masih muda.

08 Januari 2014

Fatwa Songsang Harussani; Pemuda Terengganu Buat Tujuh Laporan

besut report harussani1KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) dan tujuh Pemuda PAS kawasan membuat laporan polis serentak terhadap kenyataan ‘fatwa’ songsang Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.


Bermula jam 10.30 pagi tadi, kesemua Dewan Pemuda PAS kawasan masing-masing di Terengganu membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Besut, Hulu Terengganu, Marang dan Dungun kecuali Kemaman akan dibuat pada 11 Januari ini.

Senarai Penuh Lujnah Dan Jabatan PAS Terengganu

Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu yang bermesyuarat pada Ahad 5 Januari, telah melengkapi struktor organisasi utamanya dengan memutuskan penubuhan lujnah-lujnah dan Jabatan, serta pemimpin yang mengetuainya.

Pesuruhjaya PAS negeri Terengganu YB Ustaz Satiful Bahri Mamat berkata, dengan penubuhan dan perlantikan tersebut, PAS akan dapat melaksanakan ‘Road Map’ yang bakal digagaskan bagi meningkatkan kemenangan dan mengembalikan pemerintahan pada pilihanraya umum kali ke-14 akan datang.

Senarai Lujnah dan Jabatan serta pemimpin yang mengetuainya adalah seperti dibawah;

07 Januari 2014

Program Pertama Bersama Geng Ngail Pemuda Bukit Besi

azman2DUNGUN – Merasmikan tugas sebagai ketua Lajnah Dakwah, Kesenian & Kebudayan yang baru Ustaz Azman Shapawi Abd Rani, hari ini berada di sebuah Hutan di Hulu Dungun bersama Geng Ngail Pemuda PAS MTD Bukit besi.

Bermula dengan taklimat program dan adat peraturan ketika berada dibelantara, disusuli solat asar berjamaah dan tazkirah ringkas. Seramai 20 peserta program yang sebahagian AJK Pemuda DUN dilihat agak teruja.

Dengan pengertian dakwah yang cukup besar dan luas, kekuatan pendakwah mestilah padu dan bersedia memperkenalkan pendekatan yang berbeza dari biasa dan perlu selari dengan kehendak golongan sasar.

05 Januari 2014

Ikhwan Perlukan Kerusi Roda Baru

ikhwan kerusi rodaDUNGUN – Penderitaan seorang pemuda yang dipotong kaki sehingga paras punggung akibat kemalangan sejak lebih 10 tahun lalu semasa BELIAU masih bersekolah menengah, mendapat perhatian Adun Rantau Abang, YB (Cikgu) Hj Alias Harun.

Pada kunjungan YB Cikgu Alias ke rumahnya di Kampung Seberang Pintasan, dekat sini, Khairul Ikhwan Ariffin 28, memohon untuk mendapatkan sebuah kerusi roda khas dan barangan keperluan lain yang berkaitan.

“sumbangan kerusi roda itu akan dapat miembantu Ikhwan bergerak selain memudahkan keluarganya membawanya mendapat rawatan susulan ke Hospital Dungun.

“Saudara Ikhwan adalah seorang yang tabah dan berdikari, diharap bantuan ini akan meringankan beban yang ditanggung Ikhwan sekeluarga,” kata Cikgu Alias.

Apa maknanya BR1M, Kalau Rumah ‘Tenggelam Banjir’

tmp_IMG-20140104-WA00131195350377KUALA NERUS – Apakah maknanya suatu pembangunan yang dikatakan hebat, tetapi kesannya menyebabkan kehidupan rakyat marhaen seperti petani dan nelayan menjadi sempit, menjadi susah.

Sebagai contoh, menurut Ahli Dewan Undangan Negeri Tepoh, YB Ustaz Hishamuddin Abdul Karim adalah projek pemanjangan landasan Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

“Kesannya cukup dirasai oleh rakyat terutmanya nelayan, hakisan di pantai bemula dari Tok Jembal hingga ke Batu Rakit,

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...