08 Oktober 2022

PAS Teruskan Usaha Penyatuan Ummah Libatkan 'Tiga Parti Teras-Melayu'


Mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat yang diadakan pada hari ini, Sabtu 8 Oktober 2022, telah membuat ketetapan penting berikut:

Gerak Aktif Laksana Program Bertemu Rakyat


 Oleh : TT

KUALA TERENGGANU - Muslimat PAS Kuala Terengganu sedang menggerakkan jentera Pilihan Raya Umum (PRU) dan bergiat cergas melaksanakan program-program bertemu rakyat sebagaimana yang telah dirancang.

07 Oktober 2022

81 Peserta Terkilan RTB Terima Borang 5A


DUNGUN - Setelah hak mereka dirampas oleh kerajaan Umno lebih 20 tahun lalu, akhirnya  81 orang peserta terkilan Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Padang Pulut, menerima Borang 5A tapak rumah Pinang Stesen. 

PAS Berpegang Kepada Konsep Wasatiyyah Dan Menyeru Kepada Perpaduan Umat


Firman Allah SWT:

﴿وَكَذَٰلِكَ جَعَلۡنَٰكُمۡ أُمَّةٗ وَسَطٗا لِّتَكُونُواْ شُهَدَآءَ عَلَى ٱلنَّاسِ وَيَكُونَ ٱلرَّسُولُ عَلَيۡكُمۡ شَهِيدٗاۗ...١٤٣﴾

“Dan demikian (pula) Kami telah menjadikan kamu (umat Islam), satu umat yang wasatiyyah (adil, sederhana, dan pilihan) agar kamu menjadi saksi dan contoh atas (segala perbuatan) manusia; dan agar Rasul (Muhammad SAW) menjadi saksi atas (perbuatan) kamu...” (Surah al-Baqarah: 143)

Setiap Program Memenuhi Ciri Dakwah


KUALA TERENGGANU - Setiap program yang dianjurkan oleh kerajaan PAS di negeri ini adalah memenuhi ciri-ciri dakwah bagi mendekatkan masyarakat dengan Islam.

06 Oktober 2022

Harga Minyak Meningkat Apabila OPEC+ Setuju Kurangankan Pengeluaran


Harga minyak meningkat pada hari Rabu selepas pengeluar utama mengumumkan pengurangan pengeluaran besar.

Türkiye Hantar Tentera Ke Qatar Untuk Keselamatan Piala Dunia


Parlimen Turki pada Rabu meluluskan usul menghantar tentera ke Qatar untuk memberikan bantuan keselamatan semasa Piala Dunia FIFA 2022.

Himpunan Petugas Bencana Pada 21 dan 22 Oktober


KUALA TERENGGANU -  Khidmat Pengurusan Kecemasan dan Bencana Malaysia atau KHIDMAT Malaysia Terengganu akan menganjurkan Himpunan Petugas Bencana bagi mengumpulkan semua tenaga petugas dari seluruh negeri ini.

05 Oktober 2022

Projek Bebas Cukai Kenyir Tanpa Kajian Kebolehlaksanaan


Oleh : Pyang Mamat 

KEMAMAN - Projek pembangunan di Palau Bayas yang dikenali sebagai Kompleks Bebas Cukai Kenyir oleh kerajaan terdahulu dijalankan tanpa dokumen Kajian Kebolehlaksanaan (Feasibility Study).

04 Oktober 2022

Rakyat Mahu Program Jom Heboh Patuh Syariat

Tapak karnival Jom Heboh di perkarangan Kompleks Sukan Gong Badak 

KUALA TERENGGANU - Rata-rata rakyat di negeri menyuarakan hasrat mahu penganjur Program Jom Heboh yang diadakan nanti agar mematuhi syariat.

Tidak Perlu Bubar Parlimen Segera


PAS berpandangan pembubaran Parlimen dalam tempoh terdekat adalah tidak wajar dan tidak perlu disegerakan, mengambil kira faktor pemulihan ekonomi dan jangkaan musim tengkujuh yang menyukarkan rakyat serta jentera kerajaan.

03 Oktober 2022

PAS Kawasan Kemaman Kutip RM250K


Oleh : Shuraya Kmn

KEMAMAN - Parti Islam SeMalaysia (PAS) Kawasan Kemaman berjaya mengutip dana sebanyak RM250 ribu bagi mengisi tabung Pilihanraya Umum (PRU) yang ke 15 pada satu Majlis Makan Malam

Pihak Bertelagah Yaman Gagal Capai Kata Sepakat


 Pihak yang bertelagah di Yaman gagal mencapai persetujuan untuk melanjutkan gencatan senjata di seluruh negara itu, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

PAS Ajak UMNO Kembali Ke Pangkal Jalan


KUALA TERENGGANU - PAS Terengganu mengajak UMNO kembali ke pangkal jalan membentuk negeri dan negara lebih maju, dinamik dan sejahtera sekali gus menghalang cita-cita Pakatan Harapan (PH) untuk kembali berkuasa.

02 Oktober 2022

Penegasan PAS Terhadap Perpaduan Ummah


Kepada sesiapa yang berada dalam dilema kefahamannya terhadap PAS yang beraqidah Islam yang bersifat universal, pada masa yang sama turut memperjuangkan kebangsaan Melayu dan bumiputera. Sikap yang menimbulkan persoalan sehingga menimbulkan keraguan terhadap PAS yang membawa agenda perpaduan umat, dikatakan pula PAS memasuki semua kolam, kecuali kolam yang banyak buaya atau binatang berbisa.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...