11 Disember 2021

Juara Pidato Impi Berjuang Bersama PAS


KUALA NERUS - Juara Pertandingan Pidato Piala Presiden  sempena sambutan Ulang Tahun Ke-70, telah lama mengimpikan untuk menyertai dan berjuang bersama PAS.

'Monsoon Ride' 70 Tahun PAS Terima Sambutan Luar Jangkaan


KUALA NERUS – Musim tengkujuh di Terengganu tidak menghalang semangat lebih 500 orang peserta menyertai acara Kayuhan Basikal Monsun Ride sempena Sambutan Ulang Tahun 70 Tahun Parti Islam Se-Malaysia (PAS), pagi tadi.

Jaulah Berinformasi, Eratkan Silaturrahin


Oleh : Yayat MK

KEMAMAN - Muslimat PAS Dun Kijal mengambil inisiatif, mengeratkan ukhwah dan silaturrahim diantara negeri  Terengganu dan Kedah dengan menganjurkan 'Jaulah Berinformasi'. 

Ulang Tahun Ke-70 PAS: Pemuda Diseru Hadir Beramai-ramai


Oleh KAM

KUALA NERUS - Para Pemuda di semua peringkat diseru beramai-ramai menyertai semua program sempena Ulang Tahun Penubuhan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Kali Ke-70, yang bakal diadakan kemuncaknya pada 12 Disember 2021.

10 Disember 2021

Tiada Campur Tangan Politik Dalam Kes Najib


KOTA BHARU - PAS menyifatkan bahawa keputusan kes perbicaraan Datuk Seri Najib Razak semalam membuktikan mahkamah di negara ini bebas dan tanpa sebarang campur tangan politik.

Terengganu Tuan Rumah Sambutan 70 Tahun PAS


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

KUALA TERENGGANU - Negeri Terengganu telah dipilih sebagai tuan rumah Sambutan  70  Tahun  Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang akan diadakan secara besar-besaran dengan pelbagai acara-acara menarik.

09 Disember 2021

Pencerobohan Rusia Keatas Ukraine Umpama Perang Dunia Kedua


Pencerobohan Rusia berskala penuh ke atas Ukraine boleh menandingi Perang Dunia Kedua, kata ketua angkatan tentera UK pada hari Rabu.

Waspada Perosak Perpaduan Umat


Kejayaan Rasulullah SAW menyatukan umat merupakan contoh dan teladan berpandukan wahyu petunjuk Allah SWT yang wajib diikuti. Namun begitu, kaum yang paling dimurkai Allah SWT dalam kalangan Yahudi Madinah sangat marah kerana dengki dan dendam mereka terhadap Islam dan Rasulullah SAW. 

PAS Kemaman Giat Promosi Keahlian


Oleh : Siti Nur Radiah Alias

KEMAMAN - PAS Kemaman + sentiasa giat mempromosi pendaftaran keahlian PAS sebagai inisiatif untuk meneruskan keberlangsungan agenda jemaah.

08 Disember 2021

KAMI Perlu Lakukan Perkara Luar Biasa


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Kumpulan Aktivis Media Inspirasi (KAMI) sebagai sebuah NGO Media perlu melakukan sesuatu yang luar biasa bagi mempamerkan kehebatan Islam dan mengekalkan momentum  pergerakan.

07 Disember 2021

Khidmat Malaysia; Menyelamat, Melegakan Dan Membaikpulih

 


Oleh: Pyang Mamat

KEMAMAN - Menyelamat, Melegakan dan Membaikpulih (3M) adalah hastag kepada badan bukan kerajaan (NGO) Sukarelawan Khidmat Malaysia bagi mengurus kecemasan dan bencana di Malaysia.

Qatar, Turki Bekerjasama Menstabilkan Afghanistan

 

Menteri Luar Qatar mengulangi pendirian negaranya berkata, Doha akan terus berusaha ke arah meningkatkan usaha kemanusiaan dan ekonomi di Afghanistan. 

PAS Terengganu Tunduk Dan Patuh Apa Jua Keputusan

 

KUALA TERENGGANU - PAS Terengganu sedia untuk tunduk dan patuh apa jua keputusan yang dibuat di peringkat pusat, memuktamadkan pendirian terkini berkaitan Muafakat Nasional (MN).

06 Disember 2021

DAP Jangan Cuba Alihkan Krisis Dalaman Kepada PAS


PAS memandang keras kecaman Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, yang membandingkan Ahli Jawatankuasa DAP Negeri Johor, Dr Boo Cheng Hau, dengan “pemimpin PAS yang ekstremis dan ketinggalan zaman yang mahu mengawal apa yang boleh atau tidak boleh dipakai oleh wanita” dan “pemimpin ekstremis PAS yang tidak bertolak ansur dan regresif”.

Jangan Terpedaya Dengan Fitnah Musuh


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Ahli Parti Islam Se-Malaysia (PAS) diingatkan jangan terpedaya dengan fitnah yang dimainkan musuh yang sebenarnya bertujuan untuk memecah belahkan sokongan rakyat kepada parti itu. 

Anak Muda Diseru Sertai TARC


Oleh ; Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Anak-anak muda diseru agar melibatkan diri masing-masing dengan menyertai Kelab  Penunggang Motorsikal Sejahtera Seluruh  Terengganu (Terengganu All Riders Motorcycle Prosperous Club) sebagai aktiviti riadah bermanfaat berbentuk holistik.

Afghanistan Bantah Keputusan PBB


Kerajaan sementara Afghanistan membantah keputusan jawatankuasa PBB untuk tidak membenarkan utusannya menyambung semula kerusi Afghanistan di PBB

05 Disember 2021

Bebaskan Umat Dari Kejahilan Manusia


 Oleh Khairul Azlam Mohamad

MARANG - Penerangan PAS mengadaptasikan kisah burung sekecil ‘Ababil’ boleh mencapai kemenangan apabila ada kerjasama berpasukan bagi membebaskan umat Islam dari kejahilan.

Bebaskan Umat Dari Kejahilan Manusia

Khatan Perdana Besut 2021

 

Oleh: Jusmawari Jusoh

BESUT - Seramai 200 orang peserta Khatan Perdana Besut 2021 anjuran Pejabat Penyelaras Parlimen Besut yang telah berlangsung selama dua pada 26 dan 27 November 2021 lalu.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...