01 Mei 2010

Tegur Pemimpin ; Muktamar Platform Sebenar

MARANG – Muktamar atau mesyuarat agung parti merupakan platform paling sesuai untuk menegur pemimpin atau memberikan pandangan tehadap apa-apa dasar parti.
Namun sesetangah ahli PAS cenderung menggunakan teknologi maklumat seperti blog, facebook dan laman sembang sosial bagi menyalurkan kritikan.
Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata tindakan tersebut kurang sesuai dan boleh mendedahkan PAS kepada perselisihan sesame sendiri dan perpecahan dalaman
Beliau berkata ahli-ahli PAS boleh memberi pandangan dan teguran kepada pimpinan parti tetapi mesti menggunakan saluran yang betul.

Ibarat Melukut Di Tepi Gantang, MCA Harus Keluar BN

KUALA NERUS - Sekiranya pemimpin MCA merasakan diri mereka masih bermaruah, mereka harus membuat keputusan keluar daripada Barisan Nasional (BN).

”Kenyataan-kenyataan pemimpin Umno telah menunjukkan 'jalan keluar' kepada MCA. Sebagai seorang yang berketurunan Cina, saya juga rasa malu kerana kini pemimpin MCA solah-olah seperti pepatah Melayu 'hidung tak mancung, pipi di sorong-sorong'”kata Ng Chai Hing, Pengerusi DAP Kuala Terengganu

Menurutnya, bukan sahaja yang terbaru, kenyataan dari Umno Bahagian Paya Besar yang meminta MCA keluar dari BN, malah telah banyak sebelum ini.

Pemuda Dungun anjur demontrasi aman bantah APCO

DUNGUN - Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun (DPPKD) hari ini berjaya menganjurkan demontrasi aman bagi mendesak kerajaan Malaysia menamatkan segera kontrak APCO Worldwide atas dasar menjaga masa depan negara ini dari terus dicatur oleh pihak asing.

Himpunan aman yang diadakan selepas solat Jumaat di Masjid Kampung Nyiur itu dihadiri lebih 200 orang.

Laungan 'Undur APCO' dan 'Jahanam Israel' bergema di perkarangan masjid tersebut yang terletak di laluan utama Dungun - Paka itu.Mereka juga membawa sepanduk yang tertera antaranya 'BN-APCO ancam keselamatan negara','UMNO agen Yahudi','Selamatkan Malaysia'.

Baca lagi>>

27 April 2010

Rakaman Gambar Dan Peristiwa PRK Hulu Selangor

Majlis Pelancaran Jentera PAS TerengganuZaid Telah Meninggalkan Perangai Buruk Umno
- telah menarik balik kes saman 'Hudud' di mahkamah


HULU SELANGOR – Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, parti-parti dalam Pakatan Rakyat telah bersepakat mencalonkan Bekas Menteri diJabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim sebagai calon bertanding dalam pilihanraya kecil P094 Parlimen Hulu Selangor.

Menurutnya, pemilihan Zaid sebagai calon adaah sangat tepat kerana beliau adalah tokoh nasional yang berprinsip.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Pelancaran Jentera PAS bagi Membantu PRK Hulu Selangor di Desa Maju Sungai Tengi, disini semalam

Katanya, sebagai seorang Menteri, sepatutnya Zaid boleh hidup dengan senang, namun beliau memilih untuk meletakkakan jawatan kerana prinsip tidak bersetuju dengan dasar kerajaan yang terus menangkap dan memenjarakan rakyat dibawah Akta Keslematan Dalam Negeri )ISA).

”Orang lain berebut-rebut jawatan dalam Umno, berebut jawatan AJK Bahagian, nak jadi Ketua Bahagian, tapi Datuk Zahid keluar dari Umno,

”Setelah keluar dari Umno, beliau (Zaid) mahu memohon untu menyertai mana-mana parti sama ada PAS atau PKR,

”Oleh kerana PKR agak terbuka dalam hubungan dengan bukan Islam, maka kita (PR) bersetuju supaya beliau masuk PKR,”jelasnya.

Menyentuh, tindakan Zaid yang pernah menyaman dan membawaundang-undang Hudud dan Qisas yang diluluskan dalam Dewan Undangan Ngerei Terenggan, beliau berkat, Zaid telahpun menarik balik saman tersebut.

Katanya, Umno dan BN menggunakan isu ‘perangai lama’ Zaid semasa dalam Umno dahulu sebagai kempen dalam PRK Hulu Selangor

”Ada wartawan bertanya saya, bagaimana perangai yang tidka molek Zaid dalam Umno dulu, dan macam-macam lagi semasa beliau dalam Umno,

”saya jawab mudah, dia telah tinggalkan semua perangai buruk dalam Umno, semua yang tidak baik dalam Umno,”tegasnya
Kekuatan PAS Meningkat 5 Kali Ganda


HULU SELANGOR – Jentera pembantu dari PAS Terengganu akan memberikan penumpuan secara bersungguh-sungguh bagi merubah para pengundi di Felda Sungai Tengi disini.
Walaupun sudah diketahui, Felda merupakan merupakan ‘tali hayat’ kepada Umno dan Barisan Nasional, namun perubahan-perubahan politik yang sedang melanda, sentiasa memberikan peluang untuk suatu kemungkinan.

Ketua Kontinjen Jentera PAS Terengganu, Haji Yahaya Ali berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Pelancaran Gerakkerja Jentera PAS Terengganu dalam Pilihanraya Kecil Parlimen P094 Hulu Selangor.

Katanya, Kekuatan PAS di Felda Sungai Tengi telah meningkat lima kali ganda sejak negeri Selangor diperintah oleh Pakatan Rakyat.

"Walaupun pengundi di kawasan Felda menjadi sebagai tali hayat Umno dan Barisan Nasional, tetapi saya yakin perubahan-perubahan politik yang berlaku apa saja kemungkin boleh ber
laku,

"saya difahamkan pada 2008 kita hanya ada 50 orang ahli, sejak negeri Selangor di perintah Pakatan Rakyat, ia meningkat kepada 300 orang,"katanya.

Ceramah Kempen Hari Pertama di Dataran Sungai Tengi


Himpunan Warga Felda Kebangsaan Kali KeduaMajlis Penutup Himpunan Warga Felda
Ketegangan Akibat Provokasi Pemuda Rempit Umno Felda Sungai Tengi

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...