28 Januari 2012

Tebang Gaharu 100 Tahun Tepi Kubur; Pewaris bercadang lapor SPRM


HULU TERENGGANU - Kerakusan Umno dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Basung dekat sini, menimbulkan kemarahan ‘berganda’ dan bantahan penduduk beberapa buah kampung berhampiran.

Kerana mahu mendapat laba, JKKK terbabit bukan sahaja memusnahkan khazanah alam sekitar, bahkan turut tidak langsung mempedulikan sensitiviti umat Islam dan rakyat.

27 Januari 2012

Gagasan ‘PAS ganti Umno’ Tepat!


KEMAMAN – Gagasan ‘PAS Ganti Umno’ yang ditawarkan oleh PAS kepada seluruh rakyat adalah tepat berdasarkan kajian yang dilakukan bahawa parti yang paling layak menggantikan Umno dalam menjaga orang Melayu adalah PAS.

Ketua Penerangan PAS, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan Umno Terengganu yang menjaja slogan ‘DAP ganti PAS’ sebagai sesuatu yang pelik.

26 Januari 2012

Tidak cukup lagi dengan menzalimi orang hidup…….. JKKK musnahkan kubur


HULU TERENGGANU – Tindakan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Basung dekat sini yang rakus dan tamak, mengaut laba sehingga tidak menghiraukan perasaan orang kampung.

Demi untuk mendapat ribuan ringgit hasil menjual kayu Gaharu, mereka tidak peduli tindakan menebang kayu itu, telah memusnahkan beberapa kubur dalam kawasan tanah perkburan Islam Kampung terbabit.

25 Januari 2012

Sekat Bantuan Belajar Ugama; Umno Sekat kelahiran Ulamak


DUNGUN - Tindakan kerajaan Umno Terengganu menyekat bantuan kepada para pelajar yang mahu melanjutkan pelajaran ke luar negara dalam bidang pengajian ugama adalah sebenarnya mahu menyekat kelahiran ulamak.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Kamaruzzaman Abdullah berkata, ketiadaan ulamak akam menyebabkan rakyat jahil dan melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah SWT.

24 Januari 2012

JKKK jadi ‘alat’ UMNO/BN menzalimi dan merampas tanah rakyat


DUNGUN – Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu menjadikan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sebagai alat bagi mezalimi dan merampas tanah-tanah rakyat.

Mangsa penzaliman Umno/BN terbaru di negeri ini ialah tanah Sekolah Rendah Islam Darul Bayan (SRIDB) di Kampung Kolam Mak Tagar, Jalan Santong, dekat sini.

Seluas dua ekar tanah SRIDB  yang telah diluluskan oleh kerajaan negeri pada 22 Oktober 2003, ‘dirampas’ dan diagihkan kepada pihak JKKK Limbong.

23 Januari 2012

Kes Lembu Terengganu; Pelaburan RM1 juta rugi kerana kerajaan tiada hala tuju


KUALA TERENGGANU – Diperingkat nasional ‘kes lembu Shahrizat’, syarikat penternakan lembu gagal kerana penyelewengan dan rasuah, di negeri Terengganu pelaburan yang dibuat oleh seorang peniaga sebanyak RM1 juta untuk ternakan lembu, juga mengalami kerugian.

Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu yang ‘merampas’ kuasa dari PAS pada tahun 2004 dengan ‘manipulasi’ pilihanraya, gagal meletakkan halatuju negeri ini.

22 Januari 2012

Tangguh Projek Kolam Udang i-SHARP di Setiu


KUALA TERENGGANU – Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat mendesak kerajaan menangguhkan projek Taman Akuakultur Udang Bersepadu (i-SHARP), Setiu bagi memberi tumpuan kepada keselamatan alam sekitar yang dikatakan menjejaskan kawasan berhampiran akibat pelaksanaan projek tersebut.

Melayu Mudah Lupa Bersama PH

Terdedah kini bahawa Melayu yang menyertai Pakatan Harapan (PH) ialah Melayu yang mudah lupa, khususnya para pemimpinnya juga mudah lupa.