20 Disember 2008

Beri Duit ‘Angpau’ Dengan Ikhlas, Jangan Jadi ‘Alat’ Ugut Rakyat


Kuala Terengganu - Barisan Nasional khususnya MCA diingatkan supaya mengagih-agihkan duit ‘angpau’ kepada 8,000 penduduk tionghua negeri Terengganu dengan ikhlas dan tidak menjadikan pemberian itu sebagai satu ‘alat’ untuk mengugut rakyat menjelang pilihanraya kecil (PRK) parlimen Kuala Terengganu.

Pengerusi Penaja Parti Tindakan Demokratik (DAP) Kampung China Kuala Terengganu Encik Ng Chai Hing berkata demikian ketika ditemui selepas majlis ceramah Isu Sidang DUN Terengganu di Kampung Kolam, dekat sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Toh Chin Yow yang mengatakan kerajaan negeri sudah meluluskan peruntukan kira-kira RM25 juta untuk tujuan tersebut

Ng berkata pemberian ‘duit raya’ menjelang Tahun Baru China oleh kerajaan negeri Terengganu adalah amat dialu-alukan, namun beliau bimbang kerana pemberian tersebut diumumkan pada waktu hampir kepada PRK Kuala Terengganu.

“Saya mengalu-alukan usaha kerajaan negeri yang memutuskan untuk beri ‘angpau’, tapi mengapa sekarang waktu yang hampir dengan pilihanraya,”katanya ketika diminta mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Toh Chin Yow yang mengatakan kerajaan negeri sudah meluluskan peruntukan kira-kira RM25 juta untuk tujuan tersebut

Menurut Ng, sebagaimana amalan yang dilakukan pada waktu lalu, ‘duit raya’ dari dana khas (wang ehsan) kerajaan persekutuan telah dijadikan alat untuk mengugut masyarakat Tionghua.

Pandangan Ng dikongsi bersama oleh ahli Kelab Penyokong PAS Encik Lee Ting Wan, 62, yang berasal dari Besut.

Beliau yang dihubungi Buletinonline samalam berkata MCA Besut juga melakukan perkara yang sama, mengugut orang-orang Tionghua Besut dalam pengagihan ‘wang ehsan’.

“Dia (MCA) panggil orang sokong dia, kalau tidak sokong, tak dapat ‘wang ehsan’, saya tak dapat, borang pun tak boleh sebab dia kata saya sokong Tok Guru,”katanya.

Lee yang menjalankan perniagaan sebagai Tukang Jahit menyatakan orang-orang kuat MCA berkata demikian kerana beliau telah meletakkan gambar Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat didalam kedainya.

Oleh yang demikian, Ng berkata beliau bersama-sama rakan-rakanya di Kuala Trengganu akan membuat pemantauan terhadap pemberian duit angpau itu supaya ianya akan sampai kepada matlamat dan sasaran sebagaimana tujuannya.

“Kita akan tengok, orang ramai yang dapat duit itu benar-benar layak, kita akan buat laporan sekiranya ada apa-apa yang tak kena,”tambahnya.

Buletinonline difahamkan, borang duit ‘angpau’ tersebut telah mula diedarkan di Dewan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Terengganu mulai semalam.

19 Disember 2008

Pertukaran Pegawai TCS Panaskan Kempen Pilihanraya

Kuala Terengganu – Lebih 60 orang pegawai pekhidmatan negeri Terenganu (TCS) termasuk beberapa pegawai tinggi telah ditukar tempat kerja ataupun bertukar jawatan dan seorang pegawai kanan telah ditamatkan kontrak.

Penstrukturan semula jentera pentadbiran kerajaan itu dilihat menjadi satu isu yang akan memanaskan pilihnaraya kecil Parlimen Kuala Terengganu yang akan berlangsung 17 Januari depan.


Antara pegawai kanan yang terbabit adalah Yang DiPertua Mjlis Perbandraan Kemaman Mustofa Abdul Rahman, Setiausaha Sulit Menteri Besar, Idham Mustafa, Timbalan Setiausaha Kerajaan, Wan Nawawi Wan Ismail. Pegawai Daerah Dungun, Mohd Akil Mat dan Pegawai Daerah Besut Wan Harujan Sulaiman.

Manakala kontrak perkhidmatan Ketua Pegawai Ekskutif, Majlis Agama dan Adat Istiadat Melayu Trengganu (MAIDAM) Datuk Alwi Moahamd tidak disambung semula.

Menurut seorang jurucakap kerajaan ia adalah sebahagian daripada penyusunan semula pentadbiran secara besar-besaran yang akan berkuatkuasa pada 1 Januari depan.

Katanya para pegawai rendah pula ditukarkan samada kerana telah terlalu lama diletakkan dalam satu-satu jabatan atau agensi atau kerana didapati tidak melaksanakan tugas sebagaimana yang dikehendakki.

Walaupun beliau berkata ianya adalah amalan pertukaran biasa, namun para pegawai yang terlibat dengan penstrukturan tersebut melihatnya sebagai sesuatu yang ‘tergesa-gesa dan tidak diperlukan’.

Seorang pegawai yang tidak mahu dikenali berkata, pertukaran tersebut disifatkan sebagai ‘menggigit’ kerana mereka telah menjadi mangsa semata-mata kerana tidak termasuk dalam kem tertentu dalam pentadbiran negeri.

Justeru, sekitar jam 5 petang semalam, satu sepanduk ‘membantah’ tindakan tersebut telah dinaikkan dihadapan bangunan pentadbiran negeri, Wisma Darul Iman, oleh kumpulan yang tidak berpuas hati dengan tindakan tersebut

Pembangunan ‘Mee Segera’ dan Bantuan ‘kilat pilihanraya’ Mula Mencurah


Kuala Terengganu – Barisan Nasional (BN) mengekalkan strateginya menjelang pilihanraya kecil parlimen Kuala Terengganu dengan mula mencurahkan projek-projek pembangunan ‘mee segera’.

Bermula semalam 18 Disember, beberapa jalan utama di Bandar Kuala Terengganu mula dibanjiri jentera-jentera berat pembina jalan raya dan kerja-kerja menurap semula dilakukan dengan segera.

Tinjauan Buletinonline di jalan Sultan Mohamad Gong Kapas mendapati sehingga jam 2.00 pagi ini (19 Disember) taktor ‘Roadcare’ dan jentera penurap jalan ‘UEM- Road builder’ masih sibuk menurap jalan tersebut.

Amalan ‘membeli undi’ dengan pembangunan ‘mee segera’ adalah strategi yang paling kerap digunakan oleh BN diwaktu yang lalu.

Kali terakhir BN telah menggerakkan pembangunan ‘mee segera’ terus menerus selama 24 jam sehari dan menurap semua jalan di seluruh Ijok sebelum pilihanraya kecil DUN tersebut tahun lalu.

Bagaimana pun strategi ‘menggula-gula’kan rakyat dengan pembangunan ‘mee segera’ tidak dilaksanakan semasa pilihanraya kecil Permatang Pauh.

Sementara itu, Ketua Penerangan UMNO Muhammad Mohd Taib (Mad Taib) akan turun ke Kuala Terengganu sekali lagi, hari ini untuk berkempen.

Kempen Mad Taib berselindung mempergunakan agensi kerajaan RISDA diberi nama Lawatan Kerja Menteri Penbangunan Luar Bandar dan Wilayah.

Selepas merasmikan satu acara kecil ‘Kursus Kefahaman Koperasi Pekebun Kecil RISDA (yang mungkin sengaja diada-adakan) beliau akan bertemu dengan jentera pilihanraya UMNO di hotel Primula.

Selepas itu, beliau akan mula akan ‘membeli undi’ dengan menyampaikan sumbangan pakaian untuk kanak-kanak di Dewan Wisma Darul Iman.


Dalam perkembangan yang sama kira-kira 8,000 penduduk Tionghua di Terengganu akan menerima 'duit raya kilat pilihanraya' sempena sambutan Tahun Baru Cina tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Toh Chin Yow mengumumkan demikian, walaupun Tahun Baru Cina masih jauh.

Beliau berkata kerajaan sudah meluluskan peruntukan kira-kira RM25 juta untuk tujuan tersebut menurut laporan akhbar Utusan Malaysia.

Beliau yang juga Pengerusi MCA Terengganu memberitahu, mereka yang terdiri daripada golongan berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan, warga emas berusia 65 tahun ke atas, orang kurang upaya (OKU) dan ibu tunggal serta duda layak memohon.

Luka Ahmad Said Masih Berdarah

Kuala Terengganu – Hari terakhir Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu menyaksikan luahan perasaan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said yang terluka.

Ketika menjawab soalan tambahan ADUN Batu Burok, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, Ahmad telah meluahkan perasaan kecewanya dengan apa yang tlah berlaku dalam suasana politik dan pentadbiran negeri.

Dr. Syed meminta penjelasan polisi yang diambil oleh kerajaan negeri apabila berlaku perubahan dalam anak-anak syarikat kerajaan.

Beliau memberi contoh EPIC yang berpindah dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu.yang melibatkan pembelian bangunan RM4 juta, tetapi kemudiannya EPIC dipindahkan ke Kemaman.

Ahmad Said mula mencurahkan perasaannya menceritakan pengalamannya dan kesal dengan tindakan pegawai-pegawai kerajaan serta agensi kerajaan yang tidak melaksanakan kerja bersungguh-sungguh.

Beliau memetik contoh sebagai seorang pengurus ladang seharusnya pengurus tersebut harus di tempatkan berhampiran dengan sesebuah ladang, sebagai justifikasi perpindahan semula EPIC dari Kuala Terengganu ke Kemaman.

”Kita hanya bercakap, tapi tapi saya tengok,”kata Ahmad dengan nada yang agak ’sentimental’ meluahkan perasaannya.

”Sebab itu saya kata jangan tipu saya, saya bukan berkhidmat melalui telefon, saya pergi sendiri saya sampai sendiri, saya masuk ladang sendiri, saya jaga balak, saya pergi tengok orang curi balak,

”Macam kelmarin saya sebut, bila wakil Batu Burok tanyakan mengenai GLC, dia sebut secara ’specific’ Golden Pharos, saya dah berikan jawapan, ini syarikat ada kepentingan awam, saya tak mahu ulas panjang,

”tapi TV3 tunjuk, keluar dalam berita salah lapor, kata saya nak tutup Golden Pharos, ni saya sedih, TV3 memang dia buat saya ’sokmo daripada dulu doh’ Dia (TV3) ada agenda,”katanya dengan nada kesal.

”TV3 mempunyai niat jahat terhadap saya, termasuk semasa krisis perlantikan saya dulu, dia keluar(kan) BPR nak siasat ADUN Kijal,

”bila MPPR mengeluarkan kenyataan bahawa Ahmad said dipilih jadi menteri besar, dia keluar berita akhir ADUN Kijal disiasat BPR,

”kemudian selepas itu bila MajlisTertinggi UMNO mengesahkan Ahmad Said menjadi menteri besar, keluar lagi, dua hari lepas tu saya warning dia, keluar lagi saya saman,”ujar Ahmad.

Sedangkan, menurutnya, pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) tidak pernah menjalankan apa-apa penyiasatan keatas dirinya.

Beliau juga mengejutkan semua yang hadir pada sidang DUN itu dengan memberitahu bahawa beliau masih menyimpan ’SMS’ dalam telefonnya, berkaitan seseorang dari Kuala Terengganu yang telah memfitnahnya.

Perasaan marah Ahmad Said yang dilukakan oleh musuh politik dalamannya masih membara, dapat dilihat apabila beliau memberi peringatan;

”Saya tidak mahu bertindak setakat ini, kepada golongan yang terlibat, tapi kalau saya terpaksa,saya akan lakukan saya akan bongkarkan satu persatu, saya tak kira sesiapa, saya beri jaminan sesiapa yang melakukan penyelewengan di negeri Terengganu, saya akan bertindak, saya tidak rela tak redha ini berlaku,”.


18 Disember 2008

Calon PRK Kuala Terengganu - PAS Dapatkan Pandangan Semua Pihak

Kuala Terengganu - PAS akan menilai pandangan daripada pelbagai pihak termasuk sebelum
menentukan calon untuk bertanding pada pilihan raya umum, 17 Jan depan.

Presidennya, Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang berkata pemilihan calon yang mempunyai
ketokohan adalah sangat penting dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu dalam usaha PAS merampas
kerusi parlimen tersebut daripada Barisan Nasional (BN).

"Saya kena tunggu laporan daripada semua pihak, daripada cawangan, daripada kawasan-kawasan dan
negeri. Begitu juga kita (PAS) akan melihat post mortem pilihanraya yang lalu, akan dikaji secara terperinci,

”dan kajian dibuat di bawah, kerana kita perlu melihat bukan saja penyokong-penyokong PAS termasuk
pengundi-pengundi, keperluan masyarakat dan kita semua tahu kawasan itu kawasan bandar dan kawasan
hampir bandar,

”sudah tentulah mereka mempunyai pendekatan yang berbeza dengan kawasan pilihan mereka. Itu kita
akan kaji,” katanya ketika ditemui di luar dewan selepas hari ketiga sidang Dewan Undangan Negeri (DUN)
Terengganu ke-12, di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Beliau yang baru pulang mengerjakan ibadah haji berkata terlalu awal untuk menerima secarang laporan
buat masa ini, termasuk laporan tentang calon, kerana beliau baru tiba semalam (16 Disember).

Namun begitu menurutnya calon yang akan bertanding atas tiket PAS akan dapat diketahui selepas mesyuarat politik dan Mensyuarat Jawatankuasa PAS Pusat.

”Proses pencalonan dalam PAS mesti diserah kepada Pusat, dan jawatankuasa politik dan Majlis Syura Ulama’ yang akan meluluskan calon itu layak ataupun tidak,”katanya dan memaklumkan bahawa mesyuarat yang paling hampir adalah pada 21 Disember.

Apabila ditanya tentang pencalonan Naib Presiden PAS, Mohammad Sabu, beliau berkata ia adalah satu
pandangan daripada pelbagai pandangan lain yang akan diambil kira, termasuk pandangan dari para
’bloggers’.

Sehubungan dengan itu, beliau yakin PAS akan memenangi pilihanraya kecil Kuala Terengganu
berdasarkan post mortem lalu dimana PAS memperolehi undi yang tinggi di dalam setiap kawasan Dewan
Undangan Negeri (DUN).

“InsyaAllah peluangnya baik, melihat kepada undi yang kita capai di peringkat DUN...minoritinya agak..boleh
memenangkan, kalau dicampur di DUN itu. Itu satu faktor yang sangat penting yang akan kita lihat,”katanya

Menurutnya beliau sendiri akan turun padang berkempen dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu bagi memenangkan calon PAS yang akan bertanding.

Klik Untuk Dengar Sidang Media Presiden pada 161208.
17 Disember 2008

AMK, DPPNT Lapor Kes Balak Haram Kepada Polis, BPR Hari ini

Kuala Terengganu – Ekoran pendedahan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said sebagaimana yang didedahkan media, Angkatan Muda Keadilan dan Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu masing-masing bersepakat akan mengemukakan laporan kepada pihak polis dan Badan Pencegah Rasuah (BPR) terhadap kemungkaran tersebut.

Ketua AMK Terengganu Fariz Musa yang ditemui kelmarin berkata pihaknya akan bersama-sama Dewan Pemuda PAS membuat laporan tersebut dibalai polis Kuala Terengganu dan kemudiannya akan mengiringi pimpinan DPPNT memfailkan laporan kepada BPR pula.

Sehubungan dengan itu, beliau menyeru semua angkatan muda dan pemuda-pemuda Islam untuk bersama-sama menyertai rombongan tersebut bagi memberikan sokongan moral serta solidariti Pakatan Rakyat menjelang Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu yang akan berlangsung Januari depan.

Setiuasaha Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Wan Sukairi Abdullah ketika dihubungi petang kelmarin mengesahkan pihaknya akan membuat laporan tersebut,

Menurutnya, teknikal laporan telah diselesaikan oleh Setiusaha Kerja DPPNT, Ustaz Nasir dan InsyaAllah laporan terhadap kemungkaran mencuri harta rakyat tersebut akan dbuat.

Justeru beliau menuntut kepada semua pemuda Islam yang cintakan amal ma’aruf nahi mungkar untuk turut sama memberikan sokongan.

“Laporan tersebut akan dibuat sekitar jam 1.00 tengahhari di balai polis Kuala Terengganu sebelum mereka bergerak ke pejabat BPR untuk membuat laporan yang sama”,kata Fariz Musa

PKR dan PAS Selangor akan Bergabung Tenaga Memastikan Kemenangan P.036

Kuala Terengganu - Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Selangor akan bergabung dengan PAS Selangor untuk turun membantu PAS Terengganu memenangi Pilihanraya Kecil P.036 Parlimen Kuala Terengganu.

Setiausaha PAS Terengganu, Hj Yahaya Ali berkata beliau telah menerima kunjungan Setiausaha PKR Selangor, YB Amirudin Shari yang datang untuk menyatakan sokongan dan berbincang beberapa perkara asas.

Menurut beliau antara perkara penting adalah PKR Selangor bersetuju bergabung dengan PAS negri Selangor, bersama-sama untuk menyelaraskan program, sebelum datang ke Kuala Terengganu.

Amirudin ketika ditemui kelmarin di Kuala Terengganu mengesahkan telah berbincang dengan beberapa pihak termasuk Perhubungan Keadilan Negeri Terengganu dan juga Jentera PAS Terengganu bagi melicinkan usaha menurunkan para petugas PKR Selangor di Kuala Terengganu.

Menurutnya yang paling penting buat masa ini bagi kerja-kerja persiapan menghadapi Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu adalah penyelarasan diantara parti-parti komponen Pakatan Rakyat.

Katanya peranan PKR Selangor adalah untuk menyokong dan membantu (support) ruang-ruang kerja yang mungkin tertinggal oleh jentera pilihanraya PAS Terengganu dan Kuala Terengganu.

(Gambar - rombongan PKR Selangor mendengar sesutau yang diperkatan oleh YB Wahid Endut di pejabat Perhubungan PAS Kelmarin)

”Fungsi kita (PKR Selangor) dan jenteranya adalah untuk (support) menyokong ruang-ruang yang tertinggal, untuk memastikan kemenangan,

”Menteri Besar sendiri setuju untuk hadir pada 6hb (hari penamaan calun) untuk menunjukkan sokongan penuh kita dan beberapa hari lagi yang masih belum di tetapkan,”kata beliau.

Sehubungan itu, beliau berkata PKR Selangor akan menumpukan kerja dan memastikan setiap rumah di Dun Ladang dan beberapa kawasan pengundi Cina di Dun Bandar dapat dilawati.

”kita (PKR Selangor) akan tumpukan setiap rumah di Dun Ladang dan beberapa kawasan pengundi Cina di Dun Bandar, dapat kita masuki dan sampaikan mesej,

”yang menjadi isunya disini adalah sejauh mana kita dapat sampaikan kepada mereka,

”kita (PKR Selangor) percaya kalau mesej kita sampai, maklumat kita sampai, informasi kita sampai kepada mereka, InsyaAllah ada harapan untuk berubah,”ujarnya lagi.

Justeru menurutnya kemenangan Paktan Rakyat adalah tidak mustahil bagi Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu dalam keadaan Umno yang tidak berapa kuat dan MCA masih menghadapi masalah dalaman.

”Kita (PKR Selangor) yakin dengan keupayaan (dan) kekuatan jentera, mood dan calun, InsyaAllah kita akan mencapai kemenangan,”tambahnya

Saman Royalti Diteruskan Kerajaan Persekutuan Belum Beri Kata PutusKuala Terengganu – Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said mengejutkan para penyokong kerajaan apabila mendedahkan bahawa saman kerajaan negeri terhadap kerajaan Persekutuan berkaitan pembayaran royalti minyak belum ditarik balik.

(Gambar - Tun Salleh, Dato' Mustafa, Dato Senara dan Dato' Wan Mutalib pada tahun 2000 ketika sidang media berkaitan saman terhadap kerajaan persekutuan yang dikemukakan oleh kerajaan negeri Terengganu)

Kerajaan Terengganu dibawah pemerintahan PAS dalam tahun 2000 telah mengemukakan saman tersebut apabila kerajaan Persekutuan mengarahkan Petronas agar tidak membayar royalti menurut undang-undang kepada kerajaan negeri Terengganu sebagaimana perjanjian yang ditandatangani pada tahun 1974.

Tindakan Ahmad tidak menarik semua saman tersebut adalah kerana Kerajaan Pusat masih belum memberikan senarai muktamad Dana Khas Persekutuan kepada kerajaan negeri dan perkara-perkara berkaitan wang royalty masih belum selesai, walaupun kerajaan persekutuan telah bersetuju untuk memulangkan pengurusan wang tersebut.

“Setakat ini yang kita tahu, Kerajaan Pusat masih belum berikan senarai muktamad untuk Dana Khas ini. Kita harap (senarai) muktamad selesai secepat mungkin. Kita akan selesai akhir tahun ini atau awal tahun depan sebab Mac tahun depan kita akan terima wang royalti terus daripada Petronas. Kita akan selesaikan,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Mohd Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) yang bertanyakan mengenai jumlah wang royalti yang sepatutnya diterima kerajaan negeri dari tahun 2000 hingga 2008 pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-12, di sini, Ahad lalu.


Para penyokong kerajaan terkejut kerana menyangkakan saman tersebut telah ditarik balik apabila pihak media perdana menghebahkan sedemikian setelah Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan untuk menyerahkan kembali pengurusan royalti minyak kepada Terengganu pada bulan Jun lalu

AMK, DPPNT Lapor Kes Balak Haram Kepada Polis, BPR Hari ini


Kuala Terengganu – Ekoran pendedahan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said sebagaimana yang didedahkan media, Angkatan Muda Keadilan dan Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu masing-masing bersepakat akan mengemukakan laporan kepada pihak polis dan Badan Pencegah Rasuah (BPR) terhadap kemungkaran tersebut.


Ketua AMK Terengganu Fariz Musa yang ditemui kelmarin berkata pihaknya akan bersama-sama Dewan Pemuda PAS membuat laporan tersebut dibalai polis Kuala Terengganu dan kemudiannya akan mengiringi pimpinan DPPNT memfailkan laporan kepada BPR pula.

Sehubungan dengan itu, beliau menyeru semua angkatan muda dan pemuda-pemuda Islam untuk bersama-sama menyertai rombongan tersebut bagi memberikan sokongan moral serta solidariti Pakatan Rakyat menjelang Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu yang akan berlangsung Januari depan.

Setiuasaha Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Wan Sukairi Abdullah ketika dihubungi petang kelmarin mengesahkan pihaknya akan membuat laporan tersebut,

Menurutnya, teknikal laporan telah diselesaikan oleh Setiusaha Kerja DPPNT, Ustaz Nasir dan InsyaAllah laporan terhadap kemungkaran mencuri harta rakyat tersebut akan dbuat.

Justeru beliau menuntut kepada semua pemuda Islam yang cintakan amal ma’aruf nahi mungkar untuk turut sama memberikan sokongan.

“Laporan tersebut akan dibuat sekitar jam 1.00 tengahhari di balai polis Kuala Terengganu sebelum mereka bergerak ke pejabat BPR untuk membuat laporan yang sama”,kata Fariz Musa

PKR dan PAS Selangor akan Bergabung Tenaga Memastikan Kemenangan P.036


Kuala Terengganu - Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Selangor akan bergabung dengan PAS Selangor untuk turun membantu PAS Terengganu memenangi Pilihanraya Kecil P.036 Parlimen Kuala Terengganu.


Setiausaha PAS Terengganu, Hj Yahaya Ali berkata beliau telah menerima kunjungan Setiausaha PKR Selangor, YB Amirudin Shari yang datang untuk menyatakan sokongan dan berbincang beberapa perkara asas.

Menurut beliau antara perkara penting adalah PKR Selangor bersetuju bergabung dengan PAS negri Selangor, bersama-sama untuk menyelaraskan program, sebelum datang ke Kuala Terengganu.

Amirudin ketika ditemui kelmarin di Kuala Terengganu mengesahkan telah berbincang dengan beberapa pihak termasuk Perhubungan Keadilan Negeri Terengganu dan juga Jentera PAS Terengganu bagi melicinkan usaha menurunkan para petugas PKR Selangor di Kuala Terengganu.

http://buletinonline.net/images/berita15/smn03-yb%20amirudin.jpgMenurutnya yang paling penting buat masa ini bagi kerja-kerja persiapan menghadapi Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu adalah penyelarasan diantara parti-parti komponen Pakatan Rakyat.

Katanya peranan PKR Selangor adalah untuk menyokong dan membantu (support) ruang-ruang kerja yang mungkin tertinggal oleh jentera pilihanraya PAS Terengganu dan Kuala Terengganu.

(Gambar - rombongan PKR Selangor mendengar sesutau yang diperkatan oleh YB Wahid Endut di pejabat Perhubungan PAS Kelmarin)

”Fungsi kita (PKR Selangor) dan jenteranya adalah untuk (support) menyokong ruang-ruang yang tertinggal, untuk memastikan kemenangan,


”Menteri Besar sendiri setuju untuk hadir pada 6hb (hari penamaan calun) untuk menunjukkan sokongan penuh kita dan beberapa hari lagi yang masih belum di tetapkan,”kata beliau.

Sehubungan itu, beliau berkata PKR Selangor akan menumpukan kerja dan memastikan setiap rumah di Dun Ladang dan beberapa kawasan pengundi Cina di Dun Bandar dapat dilawati.

”kita (PKR Selangor) akan tumpukan setiap rumah di Dun Ladang dan beberapa kawasan pengundi Cina di Dun Bandar, dapat kita masuki dan sampaikan mesej,

”yang menjadi isunya disini adalah sejauh mana kita dapat sampaikan kepada mereka,


”kita (PKR Selangor) percaya kalau mesej kita sampai, maklumat kita sampai, informasi kita sampai kepada mereka, InsyaAllah ada harapan untuk berubah,”ujarnya lagi.

Justeru menurutnya kemenangan Paktan Rakyat adalah tidak mustahil bagi Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu dalam keadaan Umno yang tidak berapa kuat dan MCA masih menghadapi masalah dalaman.

”Kita (PKR Selangor) yakin dengan keupayaan (dan) kekuatan jentera, mood dan calun, InsyaAllah kita akan mencapai kemenangan,”tambahnya

16 Disember 2008

Pembalakan Haram Berleluasa – Lebih Lima Kes Tidak Diambil Tindakan

Kuala Terengganu – “Dato’ Yang Dipertua, saya pohon penjelasan, maksud menjadi-jadi tidak seterusnya jadi hari-hari, mungkin bulan ni jadi, mungkin bulan depan jadi,

“Tetapi realitinya ramai dikalangan penduduk terutamanya ditempat saya, memang berlaku kecurian balak dan balak dirampas oleh pihak berkuasa,

“tetapi ada setengah-setengah orang-orang tertentu yang mencuri balak tetapi terlepas, ini seolah-olah bilis kena tetapi jerung terlepas”tanya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Jabi, Ramlan Ali (BN), apabila soalan asalnya tidak dijawab dengan tepat oleh YAB Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said.

“Kita sedar masalah yang berlaku, sebab itu kita tak mahu berlakunya ‘harapkan pagar, pagar makan padi’, sebab itu saya sentiasa mengharapkan orang kampung orang ramai, kalau perkara ini terus berlaku, laporkan kepada BPR (Badan Pencegah Rasuah),

“Dan baru-baru ini saya terus menelefon BPR untuk mengambil tindakan hasil maklumat yang saya terima , tapi sehingga kini saya tak tahu apakah tindakan BPR sendiri tentang hal ini,”kata Ahmad Said.

Ahmad dalam memberikan jawapannya, mengakui sedar dan mengalami sendiri kecurian balak dan beliau berkata susah bagi dirinya untuk memberikan jawapan berkaitan kecurian balak yang berleluasa.

ADUN Wakaf Mempelam (PAS), Mohd Abdul Wahid Endut kemudian bangun dan berkata bahawa sebenarnya terdapat lebih dari empat kes pembalakan haram sebagaimana yang diakui oleh Ahmad Said.

Wahid seterusnya meminta Ahmad untuk mendedahkan kepada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) dimanakah berlakunya empat kes pembalakan haram yang dinyatakan oleh Ahmad.

“Tadi ditimbulkan ada empat kes, ada empat kes yang disebut berlaku pembalakan haram dan pencerobohan hutan simpan, saya rasa lebih,

“Tapi tak apalah, hok (yang) empat kes tu, tolong khabor (beritahu) gok kat mana?”kata Wahid.

Ahmad dalam jawapannya mengakui bahawa beliau sependapat dengan Wahid, ada banyak kes pembalakan haram yang telah dan sedang berlaku di negeri Terengganu.

Beliau kemudiannnya mendedahkan kes-kes pembalakan haram yang berlaku adalah seperti dibawah;

1. Pembalakan haram diluar Projek Lebuhraya Pantai Timur (LPT) Fasa Dua di Hutan Simpan Bukit Bauk daerah Dungun pada Januari, 2008

2. Pembalakan haram di kompatmen 5, HS (hutan Simpan) Bukit Kesing daerah Setiu bulan Oktober 2008

3. Melibatkan tebangan pokok di tanah kerajaan di kampung Payung mukim Hulu Nerus pada bulan Januari 2008

4. Tebangan tanpa lesen di tanah kerajaan Bukit Pinang Mukim Hulu Telemong Januari 2008.

Buletinonline pernah menyiarkan laporan pembalakan haram di Hutan Simpan Bukit Bauk setelah perkara tersebut didedahkan oleh media perdana pada 31 Januari lalu.

Dengar Audio Soal Jawab Sidang DUN 15 Disember 2008 Klik Sini

Wakil Kerajaan Mengakui Projek Fertigasi Tidak Berjaya


Kuala Terengganu – Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), Mesyuarat Yang Ketiga Penggal Persidangan Yang Pertama Dewan Undangan Negeri Terengganu Ke 12 yang bermula kelmarin menjadi perhatian pada hari ini apabila seorang wakil kerajaan mengakui bahawa projek Fertigasi Mega tidak berjaya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut, Nawi Mohamad memberitahu sidang DUN sekaligus mengesahkan para peserta program pertanian tersebut merungut kerana ianya adalah projek yang gagal.

”Kebetulannya di kawasan saya juga ada projek Fertigasi, hari ini bila saya berjumpa dengan peserta, mereka katakan kerajaan negeri seolah-olah menyuruh mereka berdikari, tidak ada lagi bantuan,

“pada pandangan merekanya oleh kerana projek ini projek yang pertama, tidak ada pengalaman, penyakit-penyakit bariu tidak diketahui oleh pegawai pertanian,

“kesimpulannya mereka katakan bahawa projek ini tak berapa berjaya,”ujarnya ketika mengemukakan soalan tambahan.

Sebelum itu, Exco Pertanian Negeri, Rozi Mamat telah mendedahkan RM15.5 juta telah dibelanjakan untuk projek fertigasi yang melibatkan 249 peserta dari pelbagai golongan.

Nawi juga meminta kerajaan menjelaskan apakah tindakan kerajaan terhadap projek Fertigasi Mega yang dilancarkan semasa kerajaan Terengganu dibawah pemerintahan Bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh pada Tahun Pertanian Terengganu 2006.

“Jadi apakah langkah kerajaan bagi mempastikan perbelanjaan yang hampir RM16 juta yang melibatkan hampir 249 peserta,

”kalau dikira disitu hampir RM300,000 satu peserta, dibelanjakan untuk projek fertigasi, jadi kalau kerajaan kata supaya berdikari tidak lagi mengambil perhatian kepada projek ini, akhirnya perblanjaan RM16 juta bagi projek ini akan jadi sia-sia”tambah Nawi.

Sehubungan dengan itu Buletinonline menyiarkan satu laporan yang bertajuk yang pernah dikeluarkan oleh Institut Kajian Polisi Negerti Terengganu

KEGAGALAN TAHUN PERTANIAN 2006

________________________________________________________________________

Pendahuluan

Rancangan Pembangunan Negeri Terengganu (RPNT) 2004 – 2008, mengandungi dua belas teras hala cara pembangunan Negeri Terengganu yang dinyatakan sebagai paksi penentuan priority, didalam perlaksanaan program pembangunan, sepanjang tempoh 5 tahun.(1) Antaranya adalah menjadikan Tahun 2006 sebagai Tahun Pertanian Negeri Terengganu

Dibawah tajuk Membasmi Kemiskinan, Khususnya di Kalangan Petani dan Nelayan, Kerajaan BN Terengganu.menyasarkan seramai 10,000 orang petani, penternak dan nelayan, akan ditingkatkan pendapatan mereka sebanyak RM 500.00 setiap orang dalam sebulan, melalui fokus program/projek potfolio Pertanian dan Industri Asas Tani.(2)

Setelah hampir setahun berlalu, tidak ada sebarang laporan kemajuan terhadap perlaksanaan ‘Tahun Pertanian 2006’. Kerajaan Negeri mahupun jabatan-jabatan yang terlibat tidak dapat memberikan statistik atau data mengenai peningkatan pendapatan golongan sasar seperti yang dimaksudkan didalam RPNT.

1. Tahun Pertanian Negeri Terengganu

1.1. Tahun 2006 di war-warkan sebagai Tahun Pertanian Negeri Terengganu, yang membawa maksud bahawa Kerajaan akan memberi tumpuan kepada perlaksanaan program/ projek bagi sektor Pertanian dan Industri Asas Tani.

1.2. Objektif Tahun Pertanian Negeri Terengganu adalah meningkatkan pendapatan bagi 10,000 orang sasaran yang terdiri dari petani, penternak dan nelayan. Pendapatan bulanan mereka disasarkan dapat ditambah RM 500.00 setiap orang dalam sebulan.

1.3. Walaupun penetapan agenda ‘Tahun Pertanian Negeri Terengganu’ ini telah di buat semasa merangka RPNT 2004 - 2008, namun didapati tiada ‘Blue Print’ perlaksanaan projek/ program yang dibuat, bagi mencapai objektif yang ditetapkan.(4)

1.4. Oleh yang demikian, tiada program fokus yang khusus, sepanjang ‘Tahun Pertanian Terengganu’. Program/ projek yang disenaraikan dibawah adalah beberapa program yang bersifat ‘ad-hoc’, yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Terengganu, sepanjang tahun 2006.

2. Projek Fertigasi Mega

2.1 Dimulakan pada sekitar April/ Mei, 2006 dengan peruntukan kerajaan sebanyak RM 20 juta, yang diluluskan untuk perlaksanaan kepada Terengganu Agrotech Development Corporation (TADC). Tumpuan tanaman adalah bagi penghasilan ‘Rock Melon’ (5). TADC adalah anak syarikat PERMINT yang ditubuhkan untuk tujuan pemasaran hasil pertanian.(6)

2.2 Perlaksanaan projek kemjudiannya telah diserahkan kepada Jabatan Pertanian Negeri pada bulan Oktober, 2006 kerana TADC tidak mempunyai sumber manusia dan kepakaran. Projek bernilai RM 16 juta diperuntukkan kepada daerah-daerah untuk di agihkan dalam bentuk pinjaman kepada peserta yang dipilih oleh ADUN kawasan berkenaan.

2.3 Seramai 275 peserta telah dipilih di seluruh negeri. Setiap peserta diberi pinjaman dalam bentuk barangan dan input bernilai RM 50,000.00 dan akan membayar balik 50% dari pinjaman dalam tempoh 10 tahun. Setiap peserta akan menanam sebanyak 2000 pokok..

2.4 Baki peruntukan sebanyak RM 4 juta dikekalkan kepada TADC yang melaksanakan projek tersebut secara bersendirian. Projek TADC masih dalam perlaksanaan di Telaga Papan, Setiu, Terengganu.(7)

2.5 Kontraktor perlaksanaan setiap projek dipilih oleh ADUN dan indent yang dikeluarkan adalah dengan nilai RM 49,950.00, secara pesanan belian (inden) untuk mengelakkan projek di tender.(8) Jumlah ini adalah kurang RM 50.00 dari jumlah dinyatakan diberi kepada peserta.

2.6 Pihak Jabatan Pertanian tidak dirunding didalam pemilihan peserta dan pemilihan kontraktor. Namun begitu, semua kontraktor telah dibayar jumlah sepenuhnya kos projek pada akhir tahun 2006, walaupun kerja-kerja belum disiapkan atau dilaksanakan. Perkara ini menyalahi peraturan dan satu laporan telah dibuat kepada BPR berkaitan perkara tersebut.

2.7 Tindakan pihak kewangan Negeri membayar sepenuhnya kepada kontraktor walaupun kerja belum dilaksanakan, dikatakan bagi mengelakkan peruntukan projek dikembalikan kepada kerajaan pusat (peruntukan tidak dibelanjakan)

2.8 Perkara ini berlaku kerana kelewatan perlaksanaan projek yang pada mulanya diserahkan kepada TADC, tetapi diserahkan lewat kepada Jabatan Pertanian, setelah TADC tidak mampu untuk melaksanakannya.

2.9 Fertigasi Mega adalah satu projek propaganda bertujuan meningkatkan imej kerajaan negeri yang memakai slogan ‘memahat sejarah’. Ia memang menajdi sejarah kerana kerugian yang telah dialami oleh rakyat negeri Terengganu. Projek ini dilaksanakan secara tergesa-gesa tanpa perancangan terperinci. Fertigasi merupakan kaedah pertanian baru yang melibatkan penggunaan teknologi.

2.10 Penyerahan projek kepada TADC untuk perlaksanaan pada peringkat awal, adalah satu kesilapan kerana TADC adalah sebuah entiti yang baru ditubuhkan yang tidak mempunyai kepakaran dan sumber manusia yang mencukupi.

2.11 Jabatan Pertanian Negeri Terengganu pula masih menjalankan kajian terhadap kaedah penanaman fertigasi. (9) Para pegawai belum didedahkan sepenuhnya kepada kaedah ini dan hampir semua pegawai dan kakitangan Jabatan, disemua pusat-pusat perlaksanaan projek Fertigasi tidak mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang cukup.

2.12 Selain itu, pemilihan para peserta dan kontraktor tanpa dirunding dengan pihak Jabatan memberi ruang kepada pengagihan projek kepada para peserta dan kontraktor yang tidak berkelayakkan.

2.13 Mengikut pendapat MARDI (10) setiap peserta hanya mampu dengan guna tenaga keluarga hanya mampu melaksanakan tanaman fertigasi sebanyak 500 pokok sahaja, sebaliknya setiap peserta diberi 2000 pokok.

2.14 Perlaksanaan projek (terbesar) di kawasan Telaga Papan, Setiu, mengesan beberapa permasalahan. Antaranya selepas sebulan ditanam, pohon masih belum berbuah dan kaedah-kaedah yang digunakan tidak selaras (11).

2.15 Projek Mega Fertigasi mengalami kegagalan dan merupakan kerugian kepada kerajaan dan rakyat Negeri Terengganu.

3. Kempen Bumi Hijau

3.1 Bumi Hijau adalah program gantian kepada Dasar Buku Hijau yang menjadi program Kementerian Pertanian. (12) Dilancarkan pada peringkat Negeri Terengganu pada akhir 2006 di Medan Jaya, Marang (13). Walaupun program ini menjadi program utama yang diputuskan kementerian, namun tidak ada peruntukan kewangan khusus bagi perlaksanaan, samada oleh pihak Kerajaan Negeri Terengganu atau pun Jabatan Pertanian Negeri Terengganu.

3.2 Sewaktu majlis pelancaran peringkat Negeri Terengganu, pelbagai jenis sayuran yang dipamerkan kelihatan ditanam dikawasan perumahan adalah sebenarnya adalah diusahakan oleh para pegawai dan kakitangan Jabatan Pertanian Negeri Terengganu

3.3 Program ini juga adalah sebenarnya satu penipuan yang jelas oleh pihak-pihak yang terbabit.. Kerajaan Negeri mahupun pihak Jabatan Pertanian Negeri tidak ada apa-apa perancangan perlaksanaan program ini.

3.4 Tinjauan dan pemerhatian telah dibuat oleh NGO Gerak Tani Sedar yang melawat tapak (Medan Jaya) telah mendapati bahawa projek Kempen Buku Hijau hanyalah satu usaha melepaskan batuk di tangga.

3.5 Apabila ditanya kepada mereka yang menyertai program itu, berapakah hasil diperolehi daripada program tersebut, mereka menjawab, program ini hanya untuk pameran dan lawatan sahaja. Sekiranya pokok sudah mati atau tidak subur, maka pegawai dari Jabatan akan datang untuk menggantikan yang baru.

4. Penanaman Pitaya (Dragon Fruit)

4.1 Penanaman Pitaya (Dragon Fruit)(14) adalah sebuah Projek Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT)(15) yang dilaksanakan melaljui Unit Pearancang Ekonomi Negeri (UPEN) Terengganu. Peruntukan sebanyak RM 40 juta disalurkan terus daripada Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri (JPM) (16).

4.2 Pemilihan peserta yang dipilih menyertai program ini dibuat melalui Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) dan diajukan terus kepada UPEN. Jabatan-jabatan lain yang berkenaan dengan PPRT seperti Jabatan Pertanian dan Jabatan Kebajikan Masyarakat tidak dirunding didalam perlaksanaan projek ini.

4.3 Oleh kerana ia dilaksanakan diperingkat UPEN dan terus melalui JKKK, beberapa pihak telah menyatakan tidak puas hati dan mengesyorkan supaya siasatan lanjut dibuat, kerana mungkin terdapat penyelewengan didalam pemilihan peserta.

5. Penanaman Strawberi Tanah Rendah

5.1 Pada 14hb Februari, 2007, Dato’ Rahin Said dalam kenyataannya mendakwa bahawa projek perintis penanaman penanaman strawberi dengan kaedah fertigasi di tanah rendah mengeluarkan hasil selewat-lewatnya akhir tahun ini

5.2 Beliau mendakwa bahawa projek itu adalah yang pertama di Malaysia dan Terengganu menjadi negeri pertama melaksanakan tanaman strawberi tanah rendah secara bioteknologi melalui fertigasi biohidrotronik

5.3 Pembangunan untuk pelaksanaan projek itu yang dikenali sebagai Rumah Hijau Terengganu dibangunkan pereka tempatan, Zulkifli Harun daripada Zull Design Autotronik Sdn Bhd . Projek ini dilaksanakan seluas 0.4 hektar di Kampung Bukit Jong, seluas 0.4 hektar. dengan seorang kontraktor.

5.4 Ia bukan sebuah projek Jabatan Pertanian, tetapi merupakan projek peribadi beliau dengan seorang kontraktor yang dilihat sebagai ‘kroni’. Walaupun beliau mendakwa dilaksanakan dibawah kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan Wilayah.

5.5 Kos terlibat adalah sebanyak RM 220,000.00. Kos bangsal dan sistem berjumlah RM 80,000.00 (17)

5.6 Projek ini telah terbukti gagal (rujuk gambar)

6. Akuakultur - Projek Berimpak Besar (HIP) Zon Industri Akuakultur (ZIA)(18)

6.1 Program peringkat Kebangsaan HIP ZIA dilancarkan oleh Perdana Menteri pada 30 Januari, 2006, di Tapak ZIA, Sungai Como, Tasik Kenyir (19)

6.2 Ia Melibatkan kawasan kira-kira 3,000 hektar termasuk 2,800 hektar kawasan perairan yang akan dibina dengan 6,000 unit sangkar bernilai RM50 juta melibatkan 240 peserta sepanjang pembangunannya sehingga 2010

6.3 Jabatan Perikanan melantik sebuah syarikat swasta bagi perlaksanaan, diagihkan kepada program Siswazah dan PPRT

6.4 Pelaksanaan projek ZIA Sg Como akan dijalankan secara sistem blok dan berkelompok.. Setiap blok mempunyai 200 sangkar dengan lapan orang peserta.
Setiap blok memerlukan kawasan seluas satu hektar iaitu 0.6 hektar sebagai kawasan ternakan. (20)

6.5 Pengarah Perikanan Negeri Munir Mohd Nawi sasarkan Terengganu mampu mengeluarkan hasil akuakultur sebanyak 40,000 tan metrik setahun menjelang 2010. Mulai tahun ini sebanyak 8,000 tan metrik dijangka dapat dihasilkan dari tasik itu

6.6 Sehingga Oktober, 2007, hanya satu blok (cluster) sahaja yang beroperasi, berbanding sasaran asal sebanyak sepuluh blok sehingga akhir 2007.

6.7 Masalah kegagalan mencapai sasaran tersebut adalah berpunca dari permasalahan tender membekalkan dan memasang sangkar. Kali pertama, tender telah dibuat pada bulan Februari, 2007. Setelah kontraktor yang berkelayakan dipilih dan dicadangkan kepada pihak atasan, ianya ditolak.

6.8 Tender kedua yang dikeluarkan kemudian juga dibatalkan kerana tidak medapat restu ‘orang politik’. Akhirnya tender tersebut telah diberi secara runding terus (direct nego) kepada TADC.(21)

6.9 Selain itu. masalah disiplin sebahagian peserta projek tersebut menggagalkan usaha pembangunan projek akuakultur dan menjejaskan pengeluaran. Para peserta dibayar elaun bulanan RM600 manakala siswazah RM1,200 tetapi para peserta dikatakan enggan memberikan komitmen sepenuhnya. (22)

6.10 RISDA pernah melaksanakan projek akuakultur di tasik Kenyir pada 2003 tetapi tidak mendapat pulangan yang memuaskan.

6.11 Antara sebab kegagalan RISDA adalah kerana faktor-faktor air tasik Kenyir terlalu panas menyebabkan ikan ‘stress’. Air juga terlalu jernih menyebabkan pancaran ‘ultra violet’ secara terus tidak membiakkan plankton

6.12 Projek ZIA Sg Como juga dikatakan menghadapi masalah air yang mengalir terlalu perlahan.

Penutup dan Kesimpulan

Setelah hampir setahun berlalu, tidak ada sebarang laporan kemajuan terhadap perlaksanaan ‘Tahun Pertanian 2006’. Kerajaan Negeri mahupun jabatan-jabatan yang terlibat tidak dapat memberikan statistik atau data mengenai peningkatan pendapatan golongan sasar seperti yang dimaksudkan didalam RPNT. Selain dari itu, pelancaran projek-projek pertanian yang lain dilihat hanya sebagai satu propaganda.

Selain itu, kerajaan dilihat masih menggunakan ‘taktik’ lama mengumpan rakyat dengan projek-projek pertanian dan menjaga ‘kroni’, JKKK dan ahli-ahli UMNO Cawangan dengan meletakkan mereka sebagai peserta kepada projek-projek tersebut.

Diperingkat negeri, penubuhan TADC merupakan alat untuk membolot projek-projek khas pertanian, bagi pihak penguasa negeri dengan tujuan yang tertentu.. Sehingga kini, semakan yang dibuat TADC terlibat dengan semua sub-sektor pertanian, pertanian, perikanan dan penternakan. TADC melaksanakan projek Mega Fertigasi, usahasama Kerapu Harimau (Baramundy) dengan syarikat dari Australia dan yang terakhir menandatangani MoU dengan MardiTech untuk ternakan kambing semasa pelancaran ECER.


Rujukan :

1. RPNT 2004-2008, Kerajaan Negeri Terengganu, diakses dari laman www.terengganu.gov.my/rpnt/KSPRPNTPESAT.pdf

2. RPNT 2004-2008, Bab II. Prestasi Sehingga Suku Tahun Pertama 2006, Perkara 9, Para 2, m.s. 12.

3. Panel Penyelidikan Sektoral Pertanian, IKPNT; Tuan Haji Mohd Said, Tuan Haji Abdul Wahab, Tuan Haji Mohd Ibrahim, Tuan Haji Zjanis, Tuan Haji Omar & Tuan Hj Salleh Farmin

4. Tuan Hj Abd Wahab, bersara dari Jabatan Pertanian Negeri Terengganu pada Februari, 2007

5. Terengganu Utamakan Pertanian Teknologi Tinggi, UKOM, boleh diakses dari laman http://www.terengganu.gov.my/ukom/berita_penuh.php?berita_kod=900

6. Fertigasi Rock Melon, GM Peladang, di akses dari laman http://www.gmpeladang.com.my/fertigasi rockmelon.htm

7. Foto-foto di rakam pada Mac, 2007, Rujuk Lampiran.

8. Kenaikan Had Nilai Dan Syarat-Syarat Pembelian Terus Bagi
Bekalan Dan Perkhidmatan, Surat Pekeliling Perbendaharaan Bil. 4 Tahun 2002, dari http://www.treasury.gov.my/index.php?ch=34&pg=120&ac=58&keyword=bil

9. Sistem Tanaman Fertigasi, boleh di akses dari laman Web http://www.gmpeladang.com.my/fertigasi.htm

10. Temubual dengan Pegawai Pertanian, Stesyen Telaga Papan pada 14 Mac, 2007

11. Lawatan Tapak pada 14hb Mac, 2006

12. Utusan Malaysia, 29 Mac, 2006

13. Berita, Unit Komunikasi Negeri Terengganu, 30 Januari, 2007 di akses dari http://www.terengganu.gov.my

14. Pitaya (Dragon Fruit), boleh di akses dari laman web http://www.daleysfruit.com.au/fruit%20pages/Pitaya.htm

15. Pembasmian Kemiskinan RMK9, Institusi Pelaksana & Peruntukan, Jadual 16-9 m.s. 372.

16. EPU, JPM, boleh di akses dari laman web http://www.epu.jpm.my/

17. Terengganu Keluar Strawberi Akhir Tahun, Berita Harian, 14 Februari, 2007, boleh di akses dari laman web Jabatan Penerangan Malaysia, http://pmr.penerangan.gov.my/?action=terengganukeluar.htm

18. Projek perikanan ala Felda, Rencana Utusan Malaysia, dari laman Web http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0129&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_01.htm

19. PM Lancar Projek Akuakultur Dengan Sasaran Pendapatan RM6.3 Bilion, Berita Nasional Malaysia (Bernama) , 30 Januari, 2007

20. Tasik Kenyir Jadi Pusat Ikan Air Tawar, Tuan Azam Tuan Johan, Bernama, 24 Mac, 2006

21. Temubual dengan Pegawai Perikanan, Oktober, 2007

22. Rosol Wahid, Berita Edisi Timur, Oktober, 2007

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...