19 Februari 2022

Politik Wang Mengundang Rasuah


Al-Quran membawakan cerita yang benar, bahawa politik wang menjadi amalan bangsa Yahudi dan salah satu sebab yang menjadikan mereka  kumpulan paling dimurkai oleh Allah SWT.

18 Februari 2022

Belanda Minta Maaf Atas Perang 'Keganasan Melampau'

 


Perdana Menteri Belanda Mark Rutte telah memohon maaf kepada Indonesia selepas kajian mendapati tentera Belanda menggunakan "keganasan sistematik dan melampau" dalam usaha sia-sia untuk menguasai semula bekas jajahannya pada akhir Perang Dunia Kedua.

Berhutang Budi' Kepada Assabiqun

 


Oleh : Azizah Mahmood 

KUALA TERENGGANU - PAS berhutang budi kepada veteran parti atau As-Sabiqun yang bekerja keras menyumbang tenaga, masa dan harta untuk membantu dalam setiap  pilihan raya.

Pemuda PAS Kota Putra Menang Bergaya


Oleh : Tengku Mohd Nuriman

BESUT - Pemuda Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putra, Besut menang bergaya mengalahkan Jabatan Amal Malaysia (JAM) Besut dengan empat jaringan  tanpa balas dalam satu perlawanan persahabatan.

Muslimat PAS Marang Bantu Golongan Hawa Jana Pendapatan


Oleh : Fatimah Din 

MARANG - Muslimat PAS Marang membantu golongan Hawa menjana pendapatan dengan memberi kemahiran dan mengadakan bengkel jahitan.

Rejab Bulan Latihan


Oleh : Abas Danny

KUALA TERENGGANU - Antara bulan-bulan haram dalam Islam ialah bulan Rejab, merupakan tempoh latihan individu  dengan pelbagai amalan sebelum menghadapi bulan ibadah, iaitu Ramadan.

17 Februari 2022

DPPKT FC 'Langkah Kanan' Dilaman Sendiri

 


Oleh : Afif Fidee

KUALA TERENGGANU - Kelab Bola Sepak Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Terengganu (DPPKT FC) memulakan cabaran Liga Mahabbah Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu 2022 dengan 'langkah kanan'.

16 Februari 2022

1K Warga Tionghua Dirai


Oleh : Abas Dany

KUALA TERENGGANU - 1000 orang kaum Tionghua dirai dalam satu majlis yang diadakan di Pulau Warisan, bersempena Sambutan Tahun Baru Cina.

Pangkah Untuk Cari Makan


KUALA TERENGGANU - Terdapat penyokong atau ahli Umno memberi undi kepada parti itu semata-mata untuk mencari makan dan menjaga 'periuk nasi'. 

PAS Dungun Simpati Mangsa Kebakaran Taman Islam

 


KEMAMAN -  PAS Dungun melahirkan rasa simpati kepada mangsa kebakaran Taman Islam, Kemaman   dengan turut menyerahkan sumbangan dalam membantu meringankan beban mereka. 

Pelajar Islam Cabar Larangan Berhijab


Pelajar Islam telah mencabar larangan mengenakan hijab di Mahkamah Tinggi Karnataka berikutan pengharaman bertudung di kolej-kolej di negeri Karnataka di selatan India. 

15 Februari 2022

Rai 18 'Birthday Girl'


Oleh : Fahmi Izzuddin Hashim 

SETIU - Seramai 18 orang 'Birthday Girl' yang dilahirkan di dalam bulan Februari telah diraikan oleh Dewan Muslimat PAS Kawasan Setiu (DMPKS) dalam satu majlis ringkas tetapi bermakna. 

Jangan Ingkar Walaupun Tidak Diambil Tindakan


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Wanita Terengganu seharusnya tidak ingkar hukum syarak dan culas memakai tudung walaupun tidak pernah diambil tindakan ataupun didenda,

ARC Batu Buruk Beri Sumbangan Kepada Dua Madrasah


Oleh : Akid Hafriz

KUALA TERENGGANU – Alternative Riding Club (ARC) Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk telah menyampaikan sumbangan kepada dua buah madrasah dalam program Konvoi Santai ARC Batu Buruk Ke Kenyir.

Simptom Coronavirus: Sakit di Dua Tempat Ini Mungkin Tanda Jangkitan Omicron


Sakit otot adalah tanda biasa bagi varian omicron

 Varian Omicron telah tersebar di seluruh dunia dan mungkin menjadi punca kebanyakan kes baharu jangkitan coronavirus pada masa ini. 

Tentera Rusia Di Sempadan Ukraine Berkembang, Lebih Kuat


Amerika Syarikat mendakwa Presiden Rusia Vladimir Putin telah menambah lebih banyak pasukan tentera dan keupayaan berhampiran sempadan Ukraine setiap hari.

14 Februari 2022

SKIM PAS Menjaga Kebajikan AhliOleh : Azizah Mahmood 

KUALA TERENGGANU - Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatannya mengorak langkah dalam menjaga kebajikan ahli dan keluarga mereka dengan mewujudkan Skim PAS  

Kerajaan PAS Terengganu Membangun Dengan Cara Tersendiri

 


Oleh : Hidayah Azlin 

TERENGGANU – Kemasyhuran Kerajaan Negeri Terengganu Darul Iman di bawah barisan kepimpinan PAS terus berkembang dengan cara tersendiri. 

Perintah Biden Bekukan Dana Afghanistan Satu Tindakan Kejam


Bekas Presiden, Hamid Karzai menegaskan, perintah Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden membekukan $3.5 bilion aset negaranya adalah satu tindakan kejam terhadap rakyat Afghanistan. 

800 Hadir Munaqasah Ucapan Dasar Presiden


Oleh : Fatimah Din 

KEMAMAN - Seramai 800 orang peserta  hadir mengikuti program Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden PAS yang diadakan secara 'hybrid' iaitu secara bersemuka dan atas talian. 

Kebakaran Taman Islam ; PAS Terengganu Sumbang RM31 Ribu

 


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) menghulurkan sumbangan sebanyak RM31.53 ribu kepada mangsa kebakaran di Taman Islam, Kampung Bakau Tinggi, Cukai.

Rapatkan Ukhuwah Sambil Beriadah


Oleh : Hidayat Ibrahim

KEMAMAN -  Hubungan Muslimat dan Ameerah(Muslimat Muda Parti Islam Se-Malaysia) yang sering berganding bahu melaksanakan kerja-kerja Islam  sentiasa dipereratkan antaranya dengan beriadah.

13 Februari 2022

Veteran Muslimat, Assabiqat Tetap Bersemangat

 


Oleh : Azizah Mahmood 

KUALA TERENGGANU - Walaupun sudah berada di penghujung usia Veteran Muslimat Parti Islam Se-Malaysia( Assabiqat) tetap bersemangat dengan kudrat yang ada untuk aktif  di dalam gerakerja parti. 

India Tertekan, Isu Hijab Mendapat Kritikan Antarabangsa


India, yang merasa tertekan,mengecam 'komen bermotivasi' kerana pertikaian hijab , yang disifatkannya sebagai isu dalaman, mendapat kritikan antarabangsa.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...