25 Julai 2009

Ibrahim Ali Mengetuai Pembahagian Wang kepada Pengundi di Manek Urai

SETIU – Pengerusi Kelab Veteran PAS Terengganu, Ustaz Kassim Ahmad berkata walaupun UMNO dan Barisan Nasional (BN)
mengerahkan seluruh jentera kerajaan untuk menghadapi PAS dalam pilihanraya kecil DUN manek Urai, namun parti tu tetap gagal mencapai kemenangan.

Katanya, beliau yang turut pergi bertugas dan memberi sokongan moral dalam pilihanraya kecil itu menyaksikan dengan jelas betapa UMNO/BN telah menggunakan wang untuk membeli undi.

Katanya ada maklumat yang mengatakan BN telah membelanjakan wang sebanyak hampir RM100 juta dalam pilihanraya kecil tersebut.


Beliau mendedahkan, Ahli Parlimen Pasir Mas, Dato’ Ibrahim Ali mengetuai pembahagian wang tersebut. http://www.buletinonline.net/images/stories/berita7/ustazkassim1.jpg

”Saya telah didatangi oleh seorang tuan punya bengkel kereta yang muda, katanya beliau bersama-sama golongan pemuda seramai lebih kurang 30 orang didatangi oleh Yang Berhormat Ahli Parlimen Pasir Mas, saudara (Dato’) Ibrahim Ali,

”(Ibrahim Ali) rupa-rupanya mengetuai pembahagian wang, tiap-tiap seorang ahli (pemilik) bengkel itu memperolehi RM300,”kata Ustaz Kassim ketika berucap dalam Majlis Kesyukuran Meraikan Kemenangan DUN Manek Urai di Kampung Merang, dekat sini, semalam.

ADUN Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah (Abe Uji) yang menjadi tetamu dalam majlis diatas, mengesahkan dakwaan Ustaz Kassim keatas Dato’ Ibrahim Ali.

Menurutnya Ibrahim telah menjalankan kegiatan mengagih-agihkan wang tersebut terutamanya di Peti Undi Laloh.


“Di Manek Urai baru ni, memanglah dari segi cula kita menang hampir 2,000 (undi) dua hari sebelum itu (hari mengundi), apabila dia (UMNO) nampak cula dia sudah kalah 2,000, dia mula bergerak dengan pitih (wang),

”di kawasan (Peti Undi) Laloh, (Dato’) Ibrahim Ali lah yang jaga di Laloh, membawa dua butir bag (berisi wang) untuk diagih-agihkan,”jelasnya.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita7/abeuji1.jpgBeliau berkata, nilai pembahagian wang tersebut bukan hanya RM300, bahkan RM3000 dan hingga mencapai RM10,000, terutamanya kepada ‘kepala-kepala’.

Katanya cara pembahagian wang tersebut bukan rumah kerumah tetapi Ibrahim akan mencari seorang ‘kepala’ (ketua) dan meminta ketua itu membawa pengundi kedalam kawasan kebun getah atau belukar berhampiran.

”Trend (kaedah) dia kali ini, bukan ‘style’ (cara) pergi kerumah orang, (tapi) style di panggil kedalam ‘rok’ getah, kut dalam ‘rok’, pergi jumpa dengan dia (Ibrahim),

”dia (Ibrahim) cari seorang kepala, dia tunggu didalam rok mana-mana, (kepala) bawa mari 10 orang, dia akan bayar hok kepala lebih sikit, orang rakyat (bawahan) ni ada (terima) RM300, 500 dan ada RM1000,”tegasnya.

Oleh sebab itulah, kata Abe Uji, majoriti undi yang diperolehi PAS dalam pilihanraya kecil itu menurun.

Turut hadir dalam majlis itu adalah Yang DiPertua PAS Setiu, Ustaz mohd Pauzi Muda dan Timbalannya, Tengku Ahmad Hussin.
"Saya kata secara umum, dia yang tafsir, sepatutnya Nizar tak pergi,"kata Ustaz Harun


KUALA NERUS
- Ketua Dewan Ulama' PAS, Dato’ Ustaz Harun Taib, menafikan kenyataan beliau berkaitan memasang lilin ditujukan kepada sesuatu peristiwa khusus atau kepada seseorang.


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita7/ada%20dua%20subahat%20dengan%20tidak.jpgKatanya, beliau memberikan panduan secara umum sebagaimana menurut ajaran Islam berdasarkan hadis RasuluLlah SAW.

Beliau berkata demikian dalam satu Majlis Dailog di Kampung Bukit Tunggal, dekat sini, petang tadi.

”Islam tidak membuat hukum untuk satu-satu orang, Islam membuat garis panduan untuk semua orang, kita ada dua (pilihan) sebagaimana dalam hadis Rasulullah,

(Gambar - Ustaz Harun menjelaskan dlam Islam ada dua, subahat atau tidak, tinggalkan yang ragu kepada yang tidak ragu)

”ada (keadaan) yang ragu ada yang subahat, orang yang membersihkan dari subahat dia membersihkan imannya, agamanya dan maruahnya, orang yang subahat ini umpama langkah sempadan,

”saya tak tujukan kepada dia (Nizar), tapi kaedah umum, ada subahat, ada tak subahat, saya kata secara umum, dia (media tersebut) yang tafsir, sepatutnya Nizar tak pergi,”katanya ketika diminta mengulas laporan sebuah akhbar media perdana hari ini berkaitan perkara tersebut.


PAS Harap Suruhanjaya Diraja Menyiasat Kematian Teoh Benar-benar Bebas

PAS bersyukur kerana jamaah menteri hari ini akur dengan desakan pelbagai pihak supaya ditubuhkan satu Suruhanjaya DiRaja menyiasat kematian Teoh Beng Hock.


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita7/PerasmianBulanTarbawi%20019.jpgTimbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa berharap Suruhanjaya tersebut benar-benar bebas dan menjalankan penyiasatan secara menyeluruh serta professional.

”Pakatan Rakyat telah bermesyuarat pada minggu lepas dan telah membuat satu keputusan supaya satu Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan bagi menyiasat kes kematian ini,

”dan AlhamduliLlah, pada hari ini Suruhanjaya tersebut telah ditubuhkan dan kita mengharapkan Suruahnajya Diraja ini menjadi surahanjaya yang benar-benar bebas, dan professional sifatnya, untuk menjalankan siasatan secara menyeluruh,”katanya ketika ditemui selepas melancarkan program Bulan Tarbiyah, disini, semalam.


Beliau berkata, PAS tidak berhasrat meletakkan sebarang andaian terhadap kes kematian misteri Teoh dan akan menunggu keputusan hasil penyiasatan oleh Suruhanjaya DiRaja tersebut.

Sehubungan itu, katanya, PAS berpegang dengan asas Islam yang membenarkan seseorang Islam menziarahi dan mengucapkan takziah terhadap kematian seseorang bukan Islam.

Menurutnya, kehadiran wakil PAS ke majlis ziarah takziah mendiang Teoh di Melaka adalah selaras dengan keputusan bersyarat Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang diadakan Sabtu lalu.

”kita meletakkan syarat, ziarah takziah dibolehkan, tetapi tidak boleh melibatkan dengan hal-hal yang berkaitan dengan agama,” jelasnya.

Apabila ditanya berkaitan ahli PAS yang menyalakan lilin, beliau berkata PAS akan menyerahkan perkara tersebut kepada pihak Dewan Ulamak bagi menentukan pandangannya (terhadap perkara itu).

Turut hadir dalam Majlis Perasmian Bulan Tarbiyah tersebut adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat, Setiausaha, Haji yahaya Ali dan Ketua Dewan Pemuda, Ustaz Mohd Nor Hamzah

20 Julai 2009

Tuanku Nur Zahirah Tidak Hadir Konvokesyen UDM Kerana ‘Program Bersama Tokoh’ ?KUALA TERENGGANU - Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah tidak berangkat hadir ke Majlis konvokesyen Universiti Darul Iman (UDM) dan tidak di masyhurkan sebagai Canselor pertama universiti tersebut.

Seorang kakitangan Universiti berkenaan memberitahu, bukan sahaja Tuanku Permaisuri tidak hadir malahan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said serta ahli-ahli Exconya juga turut tidak hadir.

Majlis makan malam rasmi yang dianjurkan oleh pihak Universiti itu hanya dihadiri oleh Yang DiPertua Majlis Penasihat Pemangku Raja, Tengku Seri Panglima Raja, Tengku Badruzaman Sultan Mahmud.

Perkara ini telah menimbulkan banyak spekulasi di kalangan rakyat negeri ini khususnya persoalan apakah sebabnya Yang DiPertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Permaisuri Agong tidak berangkat ke majlis yang amat penting itu.

Ia adalah kerana, menurut sumber lain, pada hari Majlis Konvokesyen UDM, Tuanku Yang DiPertuan Agong berada di negeri ini, namun tidak ada sebarang kenyataan dikeluarkan, oleh mana-mana pihak, mengapa baginda tidak hadir.

Sebelum ini oleh pihak UDM memaklumkan Tuanku Permaisuri Agong akan berangkat hadir pada majlis konvokesyen yang julung-julung kali diadakan itu.

Pada 28 Jun lalu, Naib Canselor UDM, Profesor Datuk Dr. Alias Daud (gambar bawah) berkata, Tuanku Nur Zahirah telah menyatakan perkenan baginda untuk pelantikan tersebut dan persetujuan berangkat ke istiadat pemasyhuran itu.

"Pemasyhuran itu akan dibuat semasa majlis konvokesyen pertama UDM pada 14 hingga 16 Julai ini," katanya semasa majlis pendaftaran pelajar baru sesi 2009/2010 di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, Kampus Kolej Universiti Sultan Zainal Abidin (KUSZA) di Gong Badak.

Mengulas kelewatan penganjuran konvokesyen, Alias berkata, ia disebabkan pihaknya terpaksa menyediakan peralatan baru.

Tahun lalu, sebuah akhbar mendedahkan, UDM gagal mengadakan Konvokesyen selepas tiga tahun dinaik taraf sebagai universiti (dulunya dikenali sebagai Kolej Universiti Sultan Zainal Abidin atau KUSZA).

Sebaliknya pada tahun ini, walaupun konvokesyen berjaya diadakan, ianya dilihat tidak sempurna dengan ketidakhadiran Canselornya dan para graduan hanya menerima skrol Datuk Naib Canselor.

Pelbagai pendapat yang di utarakan oleh orang ramai mengulas ketidakhadiran Tuanku Permaisuri Agong.

Antaranya, mengaitkan kehadiran Bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh yang dijemput hadir dalam ‘program bersama tokoh’ yang dianjurkan oleh UDM semasa Minggu Mesra Siswa pada awal bulan ini.Jambatan Kuala Berang ‘Port’ Pencinta Minuman Keras

HULU TERENGGANU – Satu kawasan berhampiran Jambatan Kuala Berang disyakki menjadi ‘port’ maksiat dan kaki arak apabila berpuluh-puluh botol minuman keras pelbagai jenama ditemui dikawasan tersebut.(Gambar - Anggota Unit Amal menjalankan aktiviti di jambatan Kuala Berang)

Kawasan tersebut secara kebetulan berhampiran dengan tapak kem Jamboree Unit Amal Terengganu yang diadakan baru-baru ini.

Ketua Unit Amal Terengganu, Mohd Saiful Ambia Darusa, 38, (gambar kanan) ketika ditemui melahirkan rasa dukacita dan terkejut dengan penemuan botol-botol minuman keras tersebut.
Sebelum ini, katanya, beliau pernah mendengar aduan penduduk setempat yang mendakwa di bawah jambatan tersebut dijadikan ‘port’ kepada para remaja berkumpul serta melepak.

“Saya cukup kesal dan terkejut dengan penemuan banyak botol-botol arak pelbagai jenama ini.

“Saya pernah diberitahu oleh penduduk bahawa di bawah jambatan ini tempat ‘port’ berkumpul para remaja melepak setiap malam dan mereka (remaja) melakukan aktiviti tidak sihat,” ujarnya kepada Buletin Online semalam.

Menurutnya, penemuan banyak botol-botol minuman keras itu cukup membimbangkan serta mencemarkan nama baik negeri ini.

Seorang anggota Amal Kawasan Kuala Nerus, Abdul Majid Abdul Kadir, 43, menggesa pihak berkuasa dan kerajaan negeri mengambil tindakan menangani masalah tersebut.

Katanya, masalah ketagihan arak, dadah serta jenayah lain semakin menjadi-jadi melibatkan golongan belia remaja.

“Saya minta pihak kerajaan dan jabatan berkenaan tolong buat pemantauan yang lebih kerap di kawasan-kawasan seperti ini.

“Saya terkejut bila melihat dan menemui berpuluh-puluh botol arak yang pelbagai jenama dalam operasi kita (Unit Amal) hari ini,” katanya.

Menurutnya, ia adalah hasil amalan ‘Islam Hadhari’ oleh kerajaan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang jelas, gagal melahirkan modal insan yang baik.

Antara jenama pada botol minuman keras yang paling banyak ditemui adalah ‘Polska Vodka’, ‘Bee Chew’ serta beberapa jenama dalam tin (gambar kiri).MTD Chukai kenduri, sambut kemenangan Manek Urai


KEMAMAN - Apa pun ulasan yang dibuat, kemenangan PAS bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Manek Urai, Kuala Krai membuktikan rakyat menolak parti UMNO dan Barisan Nasional (BN).


Dalam pilihan raya kecil itu, calon Pas, Mohd Fauzi Abdullah seorang pemborong ikan telah menewaskan calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat, bekas Pengurus Kesedar, dengan majoriti sebanyak 65 undi.

Mohd Fauzi atau lebih dikenali sebagai 'Abe Uji' memperolehi jumlah undi sebanyak 5,348 sementara Tuan Aziz mendapat 5,283 undian.

Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanafiah Mat@Ramly berkata, kejayaan yang diraih PAS membuktikan rakyat masih setia dengan PAS dan menolak amalan rasuah dan politik wang yang disogokkan pemimpin UMNO.


“Walaupun pelbagai kata manis dijanjikan kepada penduduk Manek Urai namun mereka membuat pilihan bijak, UMNO/BN kalah kerana amalan rasuah, samada rasuah wang atau rasuah janji-janji pembangunan,” katanya ketika di temu Buletin Online.

Hanafiah yang juga Pengarah Majlis Tindakan Dun (MTD) Chukai berkata, rakyat Manek Urai tidak memandang faktor pembangunan sebagai faktor terpenting di kawasan itu sebaliknya memohon Kerajaan Pusat supaya menaikkan harga getah.

"Orang Manek Urai tak kesah tentang pembangunan yang canggih-canggih, apa yang mereka mahu, harga getah yang meleset sekarang meningkat." ketika di temui Buletin Online selepas Majlis Jamuan Kesyukuran sempena Kejayaan Manek Urai di Kampung Dusun Nyior dekat sini, Khamis lalu.

Beliau mengucapkan kesyukuran dan terima kasih kepada kira-kira 2,000 orang warga Chukai yang hadir ke Majlis itu.

Mengulas lanjut tentang Manek Urai, beliau berkata, seluruh jentera kerajaan pusat di gembelingkan dalam menghadapi PAS dalam pilihanraya kecil itu.

“Pemimpin UMNO sepatutnya lebih hebat di kawasan Manek Urai kerana UMNO turun dengan seluruh jentera kerajaan Pusat,

”walaupun persaingan begitu sengit, namun saya yakin, berdasarkan scenario di Manek Urai, PAS dan Pakatan Rakyat mampu menang dan akan menerajui negara selepas pilihan raya umum yang akan datang,” katanya.

Oleh itu beliau selaku Ahli Jawatankuasa Lajnah Perpaduan Nasional Peringkat Pusat menggesa Kerajaan Persekutuan, terutamanya Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin, menunaikan semua janji-janji yang telah dibuat semasa piliharaya itu.

Katanya, antara janji pembangunan yang dibuat oleh Muhyidin adalah mahu membina sebuah jambatan bernilai RM7 juta dan beberapa buah masjid.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada lebih 20 orang jentera pilihanraya PAS Kawasan Kemaman yang telah berkampung selama sebulan dan membantu kempen pilihanraya kecil Manek Urai bermula 18 Jun hingga 15 Julai lalu.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...