28 Disember 2012

Kontroversi Empangan Paya Peda RM333 juta; Pecah Atau DiPecahkan??

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita11/paya%20peda2.jpg

Oleh Editor Buletin

BESUT - Sebuah empangan yang masih dalam pembinaan iaitu Empangan Paya Peda yang dianggarkan bernilai RM333 juta dilaporkan menjadi punca banjir ‘luar biasa’ yang mengakibatkan lebih 2,000 penduduk dipindahkan.

24 Disember 2012

Unit Amal terawal bantu mangsa banjir

KUALA TERENGGANU - Anggota Unit Amal Dewan Pemuda PAS Kuala Nerus antara yang terawal menghulurkan bantuan kecemasan bagi membantu mangsa-mangsa banjir yang melanda Kampung Pak Tuyu, Gong Badak, dekat sini semalam .

 Jumlah 28 buah keluarga dari Taman Sri Tanjung dan Taman Darul Iman 6, Kampung Pak Tuyu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh.

   Sebaliknya, tinjauan Squad BO mendapati kelibat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Mohamad Ramli Nuh tidak kelihatan sehingga tengah malam

menyebabkan beberapa kawasan rendah mudah dinaiki air selain faktor pembangunan.

Mangsa banjir, Tuan Saidi Tuan Petera, 48, mendakwa setiap tahun terpaksa menghadapi banjir sejak 25 tahun lalu.   Namun, katanya kenaikan air kali ini merupakan situasi paling teruk hingga mencecah paras pinggang di dalam air.

Menurutnya, punca keadaan banjir semakin buruk akibat dari kerajaan menaiktaraf jalan yang lebih tinggi dari asal.  "Setiap tahun saya hadapi situasi banjir seperti ini sejak 25 tahun lalu menetap di sini. kali ini lebih teruk air naik paras pinggang dalam rumah.

"Sebanyak 8 buah rumah di Taman Sri Tanjung dan 20 unit rumah di Taman Darul Iman 6 ditengelami air.  "Buat sementara kami sekeluarga pindah ke Surau Pak Tuyu dan yang lain mungkin ada di Sekolah Rendah Tanjung Gelam," jelasnya.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan agar pihak berkuasa memperbesarkan sistem saliran air ke muara

23 Disember 2012

Referundum Perlembagaan Mesir; PAS Ucap Tahniah

KAHERAH - PAS merakamkan ucapan tahniah kepada seluruh rakyat Mesir kerana telah membuat keputusan dengan majoriti 64 peratus mengatakan 'ya' dan menyokong dalam pilihan raya 'referundum' perlembagaan.

Setiausaha Jabatan Pilihanraya PAS negeri Terengganu, Ustaz Mohd Soud Said berkata  ia melambangkan majoriti rakyat Mesir mahukan kepada Islam dan kepimpinan Islam menerajui negara tersebut.

Parlimen Palestin Berikrar Akan Teruskan Mempertahankan Bumi Palestin

BANDARAYA GAZA - Parlimen Palestin (Palestine Legislative Council) berikrar akan terus bersama Islam, mempertahankan bumi Palestin walaupun berterusan mendapat tekanan dan kepungan dari regim Israel.

Yang Dipertua (Speaker) Parlimen, Dr Ahmad Bahar menegaskan, walau apa sekali pun rintangan yang dihadapi, rakyat Palestin yakin, akhirnya pertolongan Allah akan tiba dan Islam diberi kemenanngan oleh Allah SWT.

FROM Zulkarnain Borhan TO You + 228 More Penubuhan Bersejarah PASTI Kampung. Baru

KUALA LUMPUR - Kampung Bharu telah mencatatkan sejarahnya yang tersendiri apabila sebuah PASTI telah berjaya ditubuhkan di kawasan tersebut. PASTI yang diberi nama PASTI Muhammad Al-Fateh ini akan beroperasi secara rasminya pada Januari 2013.

Majlis perasmian PASTI Muhammad Al-Fateh ini telah disempurnakan oleh Sdr. Ahmad Zamri Asa'ad Khuzami selaku Penyelaras Pusat Khidmat Wakil Rakyat (PKWR) Parlimen Titiwangsa. Majlis ini telah diadakan pada 22 Disember 2012 jam 3 petang. Turut hadir ialah Sdr. Mohamad Suhaimi selaku Ketua Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa dan beberapa orang ahli jawatankuasa PKWR Parlimen Titiwangsa.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...