14 September 2023

Cina Takut PAS Kerana Islam?


Saya merasa terpanggil apabila ada dalam kalangan Melayu yang buta sejarah agamanya sendiri, membuat kenyataan bahawa bangsa Cina takut terhadap Islam yang dibawa oleh PAS. Bahkan, ada juga Melayu yang bertindak menyertai DAP yang nyata sikapnya anti-Islam kerana ketakutan yang sama. Kenyataan yang dikeluarkan itu menunjukkan kejahilan dirinya atau fikirannya yang masih dijajah. Sehinggakan, perbuatan itu laksana kata-kata pantun Melayu:

Langgar Perjanjian, Guna Wang Royalti Petroleum ‘Haram’

 


KUALA TERENGGANU - Tindakan kerajaan persekutuan melanggar perjanjian royalti petroleum antara Petronas dan negeri-negeri pengeluar minyak termasuk Terengganu adalah perbuatan haram.

13 September 2023

Air Tangan Terakhir Ustaz Halias Di N13 Simpang Jeram

 


KUALA TERENGGANU - Sebelum dijemput Ilahi, Ketua Ulama PAS Kuala Terengganu, Ustaz Halias Abu Bakar sempat menitipkan air tangan terakhir untuk hidangan petugas di N13 Simpang Jeram. 

12 September 2023

Lebih 1,000 Mangsa Masih Tidak Dikenali 22 Tahun Selepas 9/11

 


Lebih 1,000 mangsa masih tidak dikenali ketika Amerika Syarikat pada Isnin menandakan ulang tahun ke-22 serangan 9/11.

Langkap Bukan DUN Tercorot

 Oleh ; Rohayati Ripin 


KUALA TERENGGANU - Keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) Dewan Undangan Negeri (DUN)Terengganu ke 15 12 Ogos lalu  membuktikan bahawa DUN Langkap bukan lagi kawasan yang tercorot sebagaimana PRU sebelumnya.

Laksanakan Inisiatif Dan Strategi Pusat Secara Telus, Berperlembagaan

 


KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS Terengganu mengalu-alukan strategi dan inisiatif yang diperkenalkan kerajaan persekutuan dalam Kajian Separuh Penggal (MTR) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Fajar Kemenangan Meruak Ke Belakang Cermin

 


Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.


Fajar 13 Ogos  2023, rakyat memisat mata pagi itu dengan udara segar angin perubahan yang membadai negara ini dalam PRUN 15 yang melibatkan enam buah negeri . Seperti mimpi indah yang mendamaikan sukma, PAS mencuat kedudukannya pada papan carta kemenangan, diratib namanya dalam pelbagai medium  pemberitaan negara samada arus perdana atau media sosial. Parti Islam ini mendominasi kerusi Parlimen sejak 22 November 2022 dan DUN, dengan 148 orang ADUN diseluruh negara. PAS telah menambah pengkalan kuasanya di Perlis penghujung tahun lepas. Sebulan lalu,  berkuku teguh di Kelantan, Terengganu dan Kedah. BNPH dibenam tak meninggal zuriat di negeri Tok Ku Paloh, tinggal batu nesan di Kelantan dan hanya mampu menang tiga kerusi di Kedah ( dilabun sebelum itu telah ada 16 kerusi selamat BNPH di Kedah).

11 September 2023

'RXZ Members' Bukan Mat Rempit

 


KUALA TERENGGANU - Penganjuran himpunan ‘RXZ Members’ membuktikan bahawa pemilik dan penunggang motosikal tersebut bukan 'Mat Rempit' sebagaimana yang digambarkan oleh sesetengah pihak.

10 September 2023

Gempa Bumi Maghribi; Lebih 2,000 Terkorban

 


Pasukan penyelamat menggali runtuhan di kawasan pergunungan terpencil di Maghribi pada hari Sabtu dalam usaha terdesak untuk mencari mangsa yang terselamat selepas lebih 2,000 orang terbunuh dalam gempa bumi paling dahsyat yang melanda negara itu dalam beberapa dekad.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...