16 Mei 2009

Zambry Muka Tak Malu, Pilihanraya Baru Perak Semakin Hampir
KUALA NERUS – Menteri Besar (MB) ‘haram’ Barisan Nasional (BN) Perak, Dato’ Seri Zambry Abdul Kadir sepatutnya merasa malu kerana masih berlagak sebagai MB sedangkan mahkamah telah memutuskan beliau bukanlah Menteri Besar yang sah.

“Orang yang tahu malu, dia akan berasa tersangat malu kerana dia telah menjawat jawatan Menteri Besar sejak bulan Februari sudah tiga bulan sedangkan dia tidak ada hak untuk menjawat jawatan itu, sepatutnya dia rasa malu,”kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ir. Haji Khalid Samad ketika menyampaikan ucapan dalam majlis penerangan di Kampung Kubang Jela disini semalam.

Beliau berkata, sebaliknya Zambry telah pergi ke Mahkamah Rayuan dan mendapatkan perintah menangguhkan perlaksanaan keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi.

“Maknanya keputusan Mahkamah Tinggi diterima (oleh Zambry) tetapi beliau minta tangguh perlaksanaan, itu sahaja,

“keputusan yang menyatakan Dato’ Seri Nizar tidak ditolak dan tidak diterbalikkan, tidak ditukar,”tergasnya.

Katanya, Zambry kemudian pergi semula ke bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dan ‘berlagak’ sebagai MB Perak sedangkan mahkamah telah memutuskan beliau bukan Menteri Besar.

Katanya Zambry menyuruh orang lain supaya menghormati keputusan mahkamah, namun beliau sendiri yang tidak menghormati keputusan mahkamah yang sah menyatakan beliau seorang Menteri Besar.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, beliau telah dihubungi oleh Pengarah Pilihanraya PAS Negeri Perak yang menyatakan pilihanraya baru bagi seluruh negeri Perak sudah hampir pasti.

Katanya beliau diminta untuk bersiap sedia untuk pilihanraya seluruh negeri Perak kerana menurutnya BN tidak ada pilihan lain akhirnya akan bersetuju akan membubarkan DUN Perak.

Dalam perkembangan yang sama, dua hari lalu, gabungan 50 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri Perak telah membuat rayuan terbuka kepada Sultan Azlan Shah, Sultan Perak, supaya membubarkan DUN Perak.

NGO tersebut merayu supaya baginda menggunakan kuasa perlembagaan baginda untuk membubarkan DUN bagi mendapatkan mandat baru dari rakyat untuk menentukan kerajaan negeri pilihan mereka.

Menurut Malaysiakini, gabungan NGO tersebut dalam rayuannya menegaskan mereka tidak menyokong samada BN ataupun Pakatan Rakyat, tetapi menyatakan perakara yang lebih penting ialah kebajikan rakyat Perak.

Gabungan NGO tersebut menyatakan tujuan meraka adalah berusaha untuk menyuburkan semula demokrasi sebenar di negeri Perak Darul Ridzuan.

14 Mei 2009

Senjata Api Dibawa Kedalam DUN Perak

IPOH - DAP hari ini mendakwa senjata api telah dibawa ke dalam Dewan Undangan Negeri Perak pada 7 Mei ketika Speaker Pakatan Rakyat V. Sivakumar telah di heret keluar dari DUN.

Setiausaha DAP Perak yang juga ADUN Pantai Remis Nga Kor Ming berkata dari klip video yang diperolehi menunjukkan seseorang lelaki yang tidak dikenali mencapai sesuatu objek dibelakang pinggangnya, yang disyakki adalah sepucuk pistol semasa pergelutan untuk mengheret Sivakumar.

Nga menggesa Peguam Negara bertindak keatas kes ini supaya tindakan penyelewengan seumpama itu dapat dibendung pada masa depan, termasuk di Parlimen.

Keatas tindakan menyembur larutan berlada yang dilakukan oleh Timbalan Speaker Hee Yit Foong semasa sidang tersebut, ADUN pakatan Rakyat akan mengemukakan bukti, termasuk daripada video klip kpada peguam negara supaya tindakan mendakwa Hee dapat dilakukan dibawah seksyen 323 Penal Code, dengan sengaja mencederakan seseorang.


13 Mei 2009

“Bubarkan DUN Terengganu Mendahului Negeri Perak” kata Dato’ Mustafa Ali

KUALA TERENGGANU - Sejak penubuhan kerajaan baru selepas pilihanraya umum ke 12, Mac 2008, negeri Terengganu tidak putus-putus menghadapi masalah.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali berkata ia disebabkan terdapat dua kumpulan dalam UMNO Terengganu iaitu kumpulan yang menyokong bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh dan kumpulan yang menyokong Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said.

Beliau berkata perkara terakhir yang berlaku, rentetan dari pertelingkahan diantara dua kumpulan tersebut adalah penangkapan Dato’ Dr. Ahmad Ramzi Mohamad Zubir.

“Dato’ Ramzi ditahan oleh polis kerana disyakki terlibat dengan yang mengugut ‘bunuh’, walaupun sudah dibebaskan, tetapi beliau (Ramzi) telah dicari polis dan tidak menyerah diri sehingga ditangkap,” kata Dato’ Mustafa dalam satu sidang media di pejabat Perhubungan PAS Terengganu semalam.

Katanya kes penangkapan Ramzi adalah satu tamparan kepada Dato’ Seri Idris Jusoh dan kumpulannya kerana Ramzi merupakan bekas Setiuasaha Politik Idris.

Beliau menganggap ugutan bunuh melalui SMS yang berlaku pada 13 April lepas adalah satu ugutan yang bukan sebenar, sengaja diada-adakan dan dirancang oleh pihak tertentu.

“Pada saya, ugutan bunuh ini tidak ‘real’ (bukan sebenar) dan ‘orchestrated’ (diada-adakan dan dirancang), tapi cukup untuk mengelirukan masyarakat tentang apa yang berlaku,”jelasnya.

Beliau berkata masalah diantara dua kumpulan UMNO Terengganu yang bertelingkah tidak akan dapat diubati walaupun menjemput ‘bomoh’ dari luar.

“Tok bomoh dalam (Terengganu) semua tak layak nak selesaikan masalah, panggil tok bomoh luar, (Dato’ Seri) Hishamudin datang, saya tak fikir (dia boleh selesaikan),”katanya.

Apabila ditanya apakah saranan beliau dalam menghadapi kemelut UMNO Terengganu yang tidak akan selesai itu, beliau berkata cara yang terbaik adalah “bubar mendahului Perak”.

“Dubar Dewan (Undangan Negeri Terengganu), tak boleh nak selesai, tak boleh nak jalan, tak boleh apa, bubarlah!,”katanya.

Beliau yang juga Ketua Pengarah Pilihanraya PAS berkata apabila di bubarkan Dewan Undangan Negeri, UMNO akan bersatu.

Katanya masalah perpecahan UMNO boleh di selesaikan dengan pilihanraya kerana menurutnya UMNO boleh disatukan dalam menghadapi pilihanraya untuk melawan Pakatan Rakyat.

11 Mei 2009

18 Buah Negara Menghina Perdana Menteri, Tidak Ada Apa-apa Tindakan – Dato’ Mustafa AliMARANG – Ketua Pengarah Pilihanraya PAS, Dato’ Mustafa Ali berkata Barisan Nasional (BN) tidak mahu menyertai Pilihanraya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti di Pulau Pinang pada 31 Mei depan kerana tidak sanggup menerima kekalahan setelah kecundang empat kali, dari lima pilihanraya kecil yang diadakan sebelum ini.

Menurutnya, Dato’ Seri Najib Razak menyatakan kononnya pilihanraya kecil itu banyak membelanjakan wang namun tidak banyak membawa faedah.

Hakikatnya, kata beliau, perlaksanaan pilihanraya sebenarnya dapat menggerakkan ekonomi apabila wang dibelanjakan bagi mengongkosi perjalanan kempen.

Selain itu beliau berkata, ada pihak-pihak yang mendakwa, Presiden UMNO itu, tidak mahu bertanding dalam pilihanraya tersebut kerana tidak sanggup lagi mendengar nama Altantuya, wanita Mongolia yang mati dibunuh, dikaitkan dengan beliau.

“Tetapi ada orang beritahu, sebenarnya Najib tidak mahu bertanding pilihanraya (DUN Penanti) kerana tidak mahu lagi mendengar Altantuya disebut-sebut,

“berapa kali pilihanraya (kecil berlaku) tidak kena mengena pun, (PRK) Bukit Gantang (dan PRK) Bukit Selambau (Najib) tak turun pun, tapi ‘Altantuya’ turun juga,”katanya dalam majlis penerangan Isu DUN Perak di Masjid Rusila, Sabtu lalu.

Katanya, sekiranya PRK DUN Penanti tidak diadakan, nama Altantuya tidak akan disebut dan beliau dapat melupakan sekejap tentang isu Altantuya.

Dato’ Mustafa yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata, akhbar dalam 18 buah negara didunia menyiarkan laporan peristiwa Altantuya dan mengaitkannya dengan Perdana Menteri Malaysia.

Katanya dari segi kaedah hubungan diplomatik antarabangsa, negara kita sepatutnya memanggil duta-duta negara asing dan meminta penjelasan tentang perkara tersebut.

“Dari segi kaedah hubungan antarabangsa, kalau negara kita tidak puas hati, bahawa suratkhabar dalam sesebuah negara itu mencemar nama baik (negara) kita. apa lagi Perdana Menteri, Malaysia boleh panggil duta, (mana-mana) negara yang menyiarkan,

“(dan meminta penjelasan) pasal apa (negara) kamu duk cerita (melaporkan) bab (tentang) Perdana Menteri kami dengan Altantuya, ini boleh boleh menjejaskan hubungan diplomatik,”katanya sebagaimana tindakan yang diambil ke atas Denmark ketika menyiarkan ‘karikatur’ menghina RasuluLlah SAW

Tetapi, katanya, ketika 18 buah negera menghina Perdana Menteri Malaysia, Duta Malaysia diluar negara tidak melakukan apa-apa dan kerajaan Malaysia juga tidak memanggil Duta negara tersebut.

Ia berlaku demikian kerana, katanya, sekiranya diambil tindakan tertentu dan apabila siasatan dijalankan, dibimbangi ia akan menemui kebenaran yang lebih ‘parah’.


10 Mei 2009

Tembelang Penipuan BN Perak sudah Pecah, Bukan Kerana Media Berat Sebelah

KUALA TERENGGANU – Rakyat negeri Perak dan Malaysia umumnya sudah mengetahui ‘tembelang’ penipuan Barisan Nasional sejak mereka merampas kuasa dari Pakatan Rakyat Perak.

Setiausaha Dewan Pemuda PAS Terengganu, Wan Mohd Faizul Wan Abas berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Zamry Menteri Besar Barisan Nasional Perak yang mengatakan laporan media berat sebelah.

“Apa yang berat sebelahnya, kerajaan ada rangkaian televisyen, radio dan suratkhabar, rakyat hanya ada berita alternatif laman web, ‘you tube’ dan radio internet, itu sahaja,

“berbanding RTM, TV3, Utusan Malaysia dan yang seangkatan dengannya, pasti cuba menutup berita sebenarnya yang berlaku dinegeri Perak,”katanya.

Namun begitu, kata Faizul, walaupun media dibawah kawalan kerajaan cuba menyembunyikan dari pengetahuan rakyat semua peristiwa yang berlaku, rakyat tidak tertipu lagi kerana rakyat sudah tidak bergantung dan percaya kepada media perdana tersebut.

Malah katanya, media kawalan kerajaan sudah jauh ketinggalan berbanding dengan media baru kini yang lebih pantas.

“Sewaktu berlakunya sidang DUN Perak yang melantik speaker ‘haram’ 7 Mei lalu, banyak blog yang menyiarkan siaran langsung,

“mereka melaporkan setiap detik peristiwa yang berlaku, begitu terperinci, sehingga rakyat begitu faham dan yakin bahawa wakil-wakil BN melakukan penipuan,

“ramai yang menjadikan ia bahan jenaka, kerana Zamry yang bergelar (Dr) melantik speaker dalam sidang DUN yang belum bermula,”jelas Wan Faizul yang ditemui Buletinonline selepas mesyuarat Majlis Setiausaha Pemuda di Pejabat Perhubungan PAS, semalam.

Oleh itu katanya, tidak perlu UMNO dan Barisan Nasional terutamanya Perdana Menteri Dato’ Seri Najib mencari perkataan yang ‘indah-indah’ dan cuba menuturkannya macam puisi, untuk mengajak perdamaian, setelah beliau mengetuai ramapasan kuasa.

“UMNO dan Barisan Nasional bersedia untuk menerima akibat perbuatan mereka, pada pilihanraya umum ke 13 akan datang,

“mereka (BN) menafikan pilihan rakyat Perak, menipu rakyat Malaysia, menculik wakil rakyat, dan menggunakan polis untuk terus berkuasa,”katanya.

Melayu Mudah Lupa Bersama PH

Terdedah kini bahawa Melayu yang menyertai Pakatan Harapan (PH) ialah Melayu yang mudah lupa, khususnya para pemimpinnya juga mudah lupa.