15 Oktober 2022

Kumpulan Pejuang Palestin Berdamai


Para pejuang Palestin bertemu di Algiers untuk rundingan yang ditaja oleh Algeria berakhir dengan perjanjian perdamaian. 

PAS Kawan Paling Setia


Apabila Presiden PAS menerangkan berkenaan tindakan dan keputusan PAS bersabit dengan siapa pilihan PAS sebagai rakan dalam PRU nanti, beliau menerangkan dengan jelas fakta politik kerana beliau seorang pakar dalam bidangnya. 

Terang Dengan Jelas Kepentingan Politik Kepada Pengundi 18

 


Oleh : RR

KUALA TERENGGANU - Semua jentera pengundi muda mesti menerangkan dengan jelas tentang kepentingan politik dan kewajipan mengundi terutama kepada pengundi muda berumur 18 tahun.

PN Muktamad Pembahagian Kerusi Sebelum Jumaat Depan


KUALA TERENGGANU – Perikatan Nasional (PN) bakal memuktamadkan pembahagian kerusi bersama parti gabungannya dalam masa terdekat bagi menghadapi Pilihanraya Umum Ke-15 (PRU15).

Bukankah Itu Rakus Namanya ?


Sedangkan lidah lagi tergigit, apatah lagi dalam satu keluarga besar 'kabinet keluarga Malaysia'.

Harga Minyak Turun, OPEC Kurangkan Ramalan Pertumbuhan Permintaan


Harga minyak jatuh pada hari Rabu selepas Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) menurunkan anggaran pertumbuhan permintaan minyak globalnya bagi kedua-dua 2022 dan 2023.

Umno Perlu Bertanggungjawab

 


KUALA TERENGGANU  -  Pemimpin Umno perlu bertanggungjawab kepada rakyat sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini kerana terlalu mendesak Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diadakan segera.

13 Oktober 2022

PRU15: RM420 juta bagi Laksanakan Empat PRN Membazir?


Kerajaan telah membelanjakan RM420 juta bagi melaksanakan empat pilihan raya negeri (PRN) di Sabah, Melaka, Sarawak dan Johor.

PRU 15 : Nyawa Rakyat Lebih Utama


KUALA TERENGGANU - Nyawa rakyat menjadi keutamaan sekiranya Pilihan Raya Umum ke -15 (PRU15) dilaksanakan ketika musim tengkujuh pada bulan November nanti.

11 Oktober 2022

Lima Negara Teratas Gagal Melayakkan Diri Ke Piala Dunia FIFA 2022


Peminat bola sepak, sukan nombor satu dunia tidak akan dapat melihat aksi lima negara terbaik yang gagal melayakkan diri, dalam siri kali ini.

10 Oktober 2022

Pembubaran Parlimen; PAS Kecewa


PAS melahirkan rasa kecewa terhadap situasi yang berlaku sehingga parlimen terpaksa dibubarkan dalam keadaan yang agak tergesa-gesa hanya dalam tempoh 4 tahun 5 bulan sahaja dalam Penggal Parlimen Ke-14.

Pilihan Raya Lawan Banjir


Pilihanraya memerlukan partisipasi rakyat. Sistem penjalanan pilihanraya perlu diperjelaskan kepada semua rakyat supaya mereka faham dan dapat terlibat secara lagsung dan aktif (take part) dalam proses penjalanan pilihan raya selaras dengan Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat (Artikel 21) [(I).

Tolak PRU15 Masa Terdekat, Selesai Dulu Kebajikan Rakyat


KUALA NERUS - PAS membantah Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) diadakan dalam masa terdekat bagi memberi fokus kepada soal kebajikan rakyat yang baru bangkit daripada musibah.

09 Oktober 2022

Perbandingan Dua Protes Dan Dua Kiblat

 


Media antarabangsa melaporkan berita yang dibakar menjadi hangat berkenaan seorang wanita muda bernama Mehsa Amini yang tidak memakai tudung kepala (hijab), lalu telah diambil tindakan oleh polis akhlak di sebuah negara berjenama Islam iaitu Republik Islam Iran. Wanita muda itu diberitakan mati semasa dalam tahanan ketika soal siasat yang belum nyata sebab kematiannya sehingga kini.

Jenayah Kebencian Islamofobia Meningkat di England dan Wales


 Jenayah kebencian Islamofobia di England dan Wales telah meningkat tahun lalu, menurut statistik yang didedahkan pada Khamis.

"Pilih BN Untuk Pastikan Bajet 2023 Direalisasi", Sisi Ucapan Kurang Cermat PM?


"Kena pastikan BN menang (PRU15), kewangan sudah ada dan sedia untuk dilaksanakan," katanya ketika berucap pada Kenduri Sekampung Keluarga Malaysia sempena Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) Negeri Sembilan di Felda Palong, semalam. 

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...