16 April 2022

Pemuda Besut Hidupkan Bulan Mulia Dengan Nur Ramadan 13.0


KUALA TERENGGANU - Pemuda PAS kawasan Besut hidupkan bulan mulia dengan program Nur Ramadan 13.0 yang dianjurkan setiap tahun dengan pelbagai aktiviti kemasyarakatan.

PN Masih Majoriti Dalam Kerajaan Pusat

PN Masih Mendominasi Kerajaan Persekutuan


KUALA TERENGGANU - Gabungan parti-parti Perikatan Nasional (PN) masih mendominasi kerajaan persekutuan dengan memiliki lebih 70 kerusi. 

14 April 2022

Program Laman Suri Sokong Muslimat Minat Bertanam


KUALA TERENGGANU -  Muslimat PAS Kawasan Kuala Terengganu melancarkan Program Laman Suri bagi menyokong minat dan inisiatif bercucuk tanam di kalangan wanita. 

Serangan, Ucapan Kebencian Pada Perayaan Hindu Di India


 Umat Islam di beberapa negeri di negara India berada dalam kegelisahan selepas kumpulan perusuh keluar dalam perarakan, membuat ucapan kebencian dan menyerang harta benda mereka semasa perayaan ‘Hindu Ram Navmi’.

13 April 2022

Kerajaan PAS Hargai Peranan Media

 


KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS Terengganu sangat menghargai peranan media yang banyak membantu menyampaikan maklumat kejayaan yang dicapai sepanjang pemerintahannya.

Keselesaan Rumah Sangat Penting

Rumah Abdul Rahman Hasyim

KUALA TERENGGANU - Keselesaan rumah sangat penting dalam kehidupan, sebagai tempat perlindungan kepada keluarga, terutama untuk anak-anak membesar. 

11 April 2022

Bangunan Baharu PASTI Daru Il Ridzuan Hampir Siap


BESUT - Bangunan baharu Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Daru Il Ridzuan Kampung Baharu, Besut hampir siap siap selepas setahun dibina. 

Amnesty Gesa Tunisia Gugurkan 'Penyiasatan Politik' Terhadap Ahli Parlimen


Amnesty International' telah menggesa pihak berkuasa Tunisia untuk menggugurkan siasatan yang "dipolitikkan" terhadap penggubal undang-undang negara itu. 

Bubur Lambuk BPPNT, Sekali Makan Nak Lagi !


KUALA TERENGGANU – Bubur Lambuk Badan Perhubungan PAS Terengganu (BPPNT) menu istimewa sangat enak pada setiap Ramadan dan sesiapa merasainya sekali, pasti nak makan lagi.

PAS Ladang Sasar Kompleks RM1.5 Juta Siap Dalam Tempoh Setahun


KUALA TERENGGANU - PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang menyasarkan pembinaan Kompleks dengan anggaran kos RM1.5 juta akan siap dalam tempoh setahun.

10 April 2022

Muslimat Edar 200 Bekas 'Puteri Mandi'


Oleh : Wajihah Rosli

SETIU - Muslimat Dewan Undangan Negeri (DUN) Langkap mengedarkan 200 bekas kuih puteri mandi sebagai juadah berbuka puasa, sempena bulan Ramadan yang mulia tahun ini

Ramadan Merakamkan Peristiwa Nuzul Al-Quran


Firman Allah SWT:  

﴿شَهۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِيٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدٗى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَٰتٖ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِۚ...١٨٥﴾ 

“(Masa yang diwajibkan kalian berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, sebagai petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dengan yang batil...” (Surah al-Baqarah: 185)

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...