29 Mei 2021

Bantuan Bersasar PKPD RM420,000


KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS Negeri telah bersetuju untuk menyalurkan bantuan bersasar kepada yang terkesan akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)  di Mukim Kuala Berang dan Daerah Kuala Terengganu.

Qatar Umum $500 Juta Untuk Pembinaan Semula Gaza

 


Qatar mengumumkan akan menyediakan peruntukan $500 juta untuk pembinaan semula Gaza, setelah wilayah Palestin itu dilanda serangan udara Israel selama 11 hari. 

28 Mei 2021

Bencana Wabak Dan Dilema Menanganinya


Pertama sekali, hendaklah dibezakan antara bencana wabak dan bencana alam dengan langkah-langkah yang diambil bagi menangani masalah tersebut.

Cengal Besar Pasir Raja Masih Berdiri Gagah


DUNGUN - Pengarah Majlis Tindakan Tindakan DUN (MTD) Bukit Besi, Haji Ghazali Sulaiman menafikan sekeras-kerasnya kenyataan segelintir pihak, kononnya Pokok Cengal terbesar dan tertua, di hutan simpan Pasir Raja telah dimusnahkan.

27 Mei 2021

Tabung Palestin : Tepoh Care Berjaya Pungut RM150 Ribu


 KUALA NERUS-Pusat Khidmat Masyarakat DUN Tepoh melalui Pertubuhan Kebajikan DUN Tepoh (Tepoh Care) berjaya mengutip sumbangan untuk Tabung Kemanusiaan Palestin sebanyak RM150,000.

Khutbah Gerhana BulanSesungguhnya fenomena gerhana adalah sebahagian daripada tanda-tanda kebesaran dan kekuasaan Allah SWT dalam segenap aspek kehidupan yang perlu dijadikan iktibar bersama oleh semua umat Islam.

26 Mei 2021

Panjangkan Pemantauan Terhadap Semua Operasi Judi

 


KUALA TERENGGANU - Pemuda PAS Malaysia berharap, arahan tegas penutupan serta-merta premis kasino Genting Highlands dipanjangkan pemantauannya terhadap operasi ke atas premis dan kegiatan seumpama di seluruh negara.

25 Mei 2021

Gencatan Senjata Kemenangan Buat Palestin


Tindakan Donald Trump yang agresif mengiktiraf Baitul Maqdis sebagai ibu negara haram Israel, telah memberikan semangat kepada golongan pelampau Zionis yang menguasai kerajaan campuran pimpinan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

Tingkat Usaha Bebaskan Palestin

 


Menteri Luar Negeri Jordan Ayman Safadi (R) bertemu dengan rakan sejawatnya yang berkunjung ke negara itu, Riyad al-Maliki di Amman, Jordan, pada 23 Mei 2021. Jordan dan Palestin pada hari Ahad meminta untuk memperhebatkan usaha antarabangsa untuk mengakhiri pendudukan Israel di wilayah Palestin, menurut  kepada kenyataan Kementerian Luar Jordan.  (Foto oleh Mohammad Abu Ghosh / Xinhua)

Dungun Kutip RM425 Ribu, Bantu Rakyat Palestin

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Parti Islam SeMalaysia (PAS) Dungun berjaya mengumpul RM 424,600 hasil kutipan sumbangan ahli-ahli serta penyokong parti itu untuk membantu rakyat Palestin di Gaza, Masjidil Aqsa dan Palestin.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...