29 September 2010

Sekitar Rumah Terbuka BPPNT 1431H


Pelbagai Lapisan Kunjungi Rumah Terbuka

KUALA TERENGGANU
- Pelbagai lapisan masyarakat mengunjungi rumah terbuka sempena Eidul Fitri 1431H Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) yang diadakan di perkarangan Pejabat BPPNT, Taman Seri Intan, dekat sini, Rabu, 29 September.

Setiausaha PAS Terengganu Haji Yahaya Ali berkata, ribuan pengunjung yang hadir menunjukkan kecenderungan rakyat dan sokongan moral mereka kepada PAS, dalam suasana politik negara yang tidak menentu kini.

Beliau turut menucapkan terima kasih atas sokongan mereka yang berterusan.

"AlhamduliLlah, ramai yang datang ke majlis hari ini, pelbagai lapisan masyarakat, yang lama dan ramai dikalangan orang muda,

"bagi pihak PAS negeri Terengganu, saya mengucapkan terima kasih, JazakumuLlah khairal jaza', kepada sokongan yang berterusan,

"tidak lupa kepada semua ahli dan penyokong PAS yang menyumbang serta staf pejabat perhubungan yang bekerja sehingga rumah terbuka tahun ini dilaksanakan dengan jayanya,"katanya ketika ditemui.

Dalam perkembangan politik semasa, PAS menganggapkan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima sebagai takdir dari Qada dan Qadar Allah SWT.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Harun Taib berkata apa yang berlaku di Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas adalah Qada dan Qadar dari Allah SWT.

Katanya, PAS akan mempertahankan Dun Galas hingga kekal menjadi milik PAS serta mengharapkan dengan kemenangan majoriti yang lebih besar.

“Apa yang berlaku di Dun Galas, kita (PAS) terima sebagai Qada dan Qadar dari Allah SWT. Insya’Allah, kita (PAS) akan sama-sama mempertahankan Dun Galas sehingga kekal menjadi milik PAS dalam pilihan raya kecil akan datang.

“Kita (PAS) harap dapat majoriti yang lebih besar, Insya’Allah. Kita (PAS) belum tentukan calonnya dan terserah kepada Badan Perhubungan PAS Negeri Kelantan untuk tentukan kerana mereka (Kelantan) lebih tahu,” jelasnya pada sidang media sempena program Rumah Terbuka PAS

http://buletinonline.net/images/stories/berita34/rumahterbukabppnt%20115.jpgKetika menjawab persoalan cadangan agar Umno dan Barisan Nasional (BN) Kelantan tidak bertanding dalam pilihan raya kecil di Dun Galas itu PAS mengalu-alukan hasrat tersebut.

“Jika Umno tidak bertanding di Dun Galas, kita (PAS) mengalu-alukanlah kerana Umno sudah tidak berfungsi di Kelantan.

“Saya tidak mengharapkan (cadang tidak tanding) tetapi jika Umno-BN tidak mahu bertanding kita (PAS) mengalu-alukan,” ujarnya.

Menurutnya, PAS sentiasa bersedia menghadapi pilihan raya tersebut meski pun Umno-BN mahu menguji kekuatan PAS di Kelantan.

Namun begitu, beliau yang juga Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat tidak memandang mudah pilihan raya kecil tersebut kerana Dun Galas pernah menjadi ‘kubu’ kuat Umno-BN sebelum ini.

“Ya, kita (PAS) tahu ini (Galas) kali pertama kita (PAS) menang pada pilihan raya (PRU) 2008. Kali pertama kita (PAS) menang di Dun (Galas) itu. Saya rasa selepas kita (PAS) menang ini perkhidmatan wakil rakyat (Chek Hashim) itu orang (rakyat) boleh kenal.

“Khususnya, wakil rakyat PAS berkhidmat dengan baik di sana (Galas) dan kerajaan negeri Kelantan pun memberi suatu perkhidmatan yang baik. Ini akan menambah yakinkan para pengundi kepada PAS,” jelasnya.

Hadir sama pada sidang media tersebut Timbalan Pesuruhjaya (I) PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik dan Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Nik Mohamad Zawawi Nik Salleh.

28 September 2010

"Jawapan Bocor"; JPNT Mahu Kekalkan Prestasi?

KUALA TERENGGANU - Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu diminta memberi penjelasan tentang dakwaan kejadian 'jawapan bocor' yang berlaku keatas pelajar tahun enam sekolah rendah yang mengambil peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) baru -baru ini.

Pengerusi Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT) Cikgu Fauzi Abu Samah berkata pihak mendapat aduan dari warga pendidik negeri Terngganu berkenaan kejadian tersebut.

"MAMPAT dapat 'respon' daripada warga pendidik negeri Terengganu berkaitan dengan UPSR, kalau kita dulu terkenal, popular soalan bocor, tapi di Terengganu (sekarang) terkenal dengan 'jawapan bocor'.

27 September 2010

Ijtimak Tarbawi ; 2000 Pemuda 'Saf Hadapan' PAS Terengganu Berhimpun

http://buletinonline.net/images/stories/berita34/ijtima%20banner.jpg
(Kemaskini - Ijtimak Program Paling 'Berprestij'- Kehadiran lebih 10 tokoh Tarbiyah dan Perkaderan PAS termasuk Mursyidul Am) KUALA TERENGGANU - Seramai 2000 Pemuda PAS Terengganu akan digerakkan menjadi tenaga utama 'Saf Hadapan' dalam Ijtimak Tarbawi Pemuda PAS Pusat yang akan di adakan di masjid Rusila Marang, pada 1, 2 dan 3 Oktober depan.

Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata 2000 orang akan menjalani latihan akhir bagi menjadi petugas pemuda 'Saf Hadapan' menghadapi pilihanraya umum yang ke -13 akan datang.

26 September 2010

Sekalung Doa Buat alMarhum Cikgu Mat Karim

http://buletinonline.net/images/stories/berita34/almarhumcikgumatkarim1.jpgKUALA TERENGGANU - Sekalung doa daripada warga Buletinonline khusus kepada kepada mantan Bendahari PAS Kawasan Kuala Terengganu, dikenali dengan panggilan Cikgu Mat Karim atau Mohamad Bin Karim, yang telah kembali ke rahmatuLlah pagi Ahad 26 September.

Solat Jenazah dan penyempurnaan jenazahnya telah diadakan selepas solat zuhur di masjid Simpang Empat, Chendering Kuala Terengganu, di imamkan oleh putera al-marhum sendiri Ustaz Abdul Rahman yang masih menuntut di Yaman.

Ribuan hadir ke rumah terbuka

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita34/bburok.JPG- Isyarat sokongan rakyat kepada PAS bertambah mantap
KUALA TERENGGANU - Ribuan rakyat yang hadir ke Majlis Rumah Terbuka Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok dan Hari Sambutan Idulfitri Dewan Undangan Negeri (Dun) Bukit Payong menandakan isyarat sokongan rakyat kepada PAS semakin jelas.

Majlis Rumah Terbuka Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi bermula seawal jam 10.30 pagi dan berlanjutan hingga jam 3.00 petang

Luluskan 20 Lesen Karaoke Baru

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita34/mnoor.JPG- Umno/BN Cabar Rakyat Terengganu.
KUALA TERENGGANU - Tindakan kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu meluluskan 20 lesen karaoke baru disifatkan sebagai mencabar selujruh rakyat, menghina umat Islam dan agama Islam di negeri ini.

Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu, YB Ustaz Mohd Nor Hamzah mempersoalkan tindakan kerajaan itu kerana kelulusan lesen karaoke tersebut bukan dalam lingkungan bandar.

"Dalam beberapa persidangan (DUN) yang lalu, saya pernah tanya, bahkan termasuk YB Batu Burok tanya dalam sidang yang lepas, berapakah jumlah karaoke yang telah diluluskan di pernigkat negeri Terengganu ini, dan kita telah melihat maklumat itu sudah (ada) banyak karaoke, bahkan 100 lebih kalau tak silap saya karaoke yang telah diluluskan di seluruh negeri,

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...