23 Julai 2022

Mesyuarat Agung Gerak Semangat Istiqamah, Tarbiyah


 KUALA TERENGGANU - Antara intipati utama yang sering diungkap sepanjang Mesyuarat Agung adalah semangat untuk terus Istiqamah dan mengerakkan tarbiyah yang lebih utuh dikalangan ahli. 

ICJ Tolak Bantahan Myanmar Dalam Kes Pembunuhan Beramai-ramai Rohingya

 

 dari sekitar Oktober 2016, tentera Myanmar (Tatmadaw) dan pasukan keselamatan Myanmar yang lain memulakan 'operasi pembersihan' secara meluas dan sistematik, istilah yang Myanmar sendiri gunakan terhadap kumpulan Rohingya

GENEVA - Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada hari Jumaat menolak bantahan awal Myanmar dalam kes pembunuhan beramai-ramai Rohingya yang dibawa oleh Gambia.

Islam Paling Mulia Dan Kebal, Tidak Mampu Dihina Dan Dijatuhkan


Islam ialah agama Allah yang Maha Esa lagi Maha Perkasa, Pencipta alam semesta dan Tuhan yang Maha Suci daripada segala sifat kekurangan serta kelemahan. Begitulah Allah SWT juga memelihara Islam sebagai satu-satunya agama yang diterima-Nya.:

22 Julai 2022

Pengerusi As-Sabiqun Terkilan

 


Oleh : Azizah Mahmood 

KUALA NERUS - Pengerusi As-Sabiqun Parti Islam SeMalaysiab(PAS) Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut berasa terkilan diatas pemergian wartawan Harakah, Allahyarham Khairul Azlam Mohamad (KAM). 

21 Julai 2022

"Tak Tergamak Biar Tuan Rumah Menanggung Musibah"


DUNGUN - "Tak tergamak membiarkan tuan rumah yang merupakan mangsa banjir lumpur menanggung musibah seorang diri" , itulah luahan Naib Yang Dipertua Parti Islam Se-Malaysia(PAS) Dungun, Cikgu Wan Hapandi Wan Nik. 

Mengapa Kalah Lawan Rasuah


Pada hari ini, kita menyaksikan sendiri bagaimana undang-undang ciptaan manusia yang cuba melawan rasuah sehingga ke akar umbinya sudah menemui kegagalan? Sekalipun hukuman yang ditetapkan itu ialah hukuman yang paling keras di sesetengah negara sehinggakan dijatuhkan hukuman mati, namun penyakit rasuah masih gagal dihapuskan. 

20 Julai 2022

Bon Odori; Manifestasi Bodoh Sombong Umat Ini


 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Jamak agama atau  Pluralisme agama di atas nama kebebasan berekspresi, kebebasan berfikir, mematikan kejumudan adalah barah yang sedang membaham umat Islam. Segala nasihat, teguran dan saranan ulama dan pihak berkuasa hanya dibakulsampahkan oleh sebahagian umat Islam.

Penting Faham Isu Untuk Sebarkan Luaskan Kepada Masyarakat


Oleh : RR

KUALA TERENGGANU – Betapa pentingnya agen penerangan muslimat  memahami dan memantapkan kefahaman mengenai isu semasa  yang berlaku di sekeliling  agar setiap apa yang ingin di sampaikan kepada masyarakat  tepat, jelas dan benar.

19 Julai 2022

Tiada Kompromi Buat Mereka Yang Mencetus Provokasi Dan Menghina Agama


Hati siapa yang tidak remuk apabila melihat Rasulullah dicerca dan nama Tuhan dihina sedemikian rupa. Apatah lagi, ucapan biadap sebegini dilakukan oleh orang Islam sendiri.

PITAS 2030 Pacu Kemajuan Terengganu

 


Oleh: Ahmad Faizuddin bin Ismail

HULU TERENGGANU - Pelan Induk Terengganu Sejahtera 2030 (PITAS2030) adalah rancangan jangka panjang kerajaan PAS bagi memacu Darul Iman, setanding dengan negeri maju yang lain.  

18 Julai 2022

Kehilangan Permata Berharga

 


Oleh : Adli Mohd

KUALA NERUS - PAS Terengganu kehilangan permata yang sangat berharga, apabila wartawan Harakah, Khairul Azlam Mohamad meninggal dunia selepas mengalami sesak nafas di kediamannya di Taman Perumahan Permint Perdana Seberang Takir, malam tadi.

17 Julai 2022

Agenda 'Kepentingan Diri' Biden Pada Lawatan Kali Pertamanya Ke Timur Tengah


Joe Biden pada hari Sabtu mengakhiri lawatan pertamanya ke Timur Tengah sebagai presiden AS mencapai sejumlah matlamat strategik yang terhad dalam agenda mementingkan diri sendiri.

Tuduhan Berniat Jahat


BESUT - Pengarah Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Haji Azbi Salleh hari ini menegaskan, dakwaan pengguna Facebook bernama Johar Ismail adalah satu tuduhan yang berniat jahat kepada PAS dan kerajaan Negeri Terengganu. 

Misi Dakwah Menjalinkan Ukhuwah


Oleh : Azizah Mahmood

KUALA TERENGGANU - Misi dakwah Kelab  Aktivis Media Inspirasi(KAMI) yang bertujuan menjalinkan ukhuwah adalah program tahunan tetapi tertangguh hampir dua tahun setelah Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) akibat Covid-19.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...