15 Julai 2023

Pilihan Raya Untuk Lupuskan Kezaliman Dan Ketidakadilan


DUNGUN - Pilihan Raya adalah peluang untuk rakyat melupuskan kezaliman dan ketidakadilan yang dilakukan pemimpin terdahulu terhadap mereka.

Lantik 2000 Pemantau Aktiviti Beli Pengundi


KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) telah melantik 2000 pemantau bagi memastikan tidak terdapat sebarang aktiviti membeli undi dilakukan pihak lawan, menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN). 

Pemerintah Tidak Laksana Hukum Al-Quran, Ikut Langkah Syaitan

 


MARANG - Ulil Amri, umara dan ulama yang tidak melaksanakan hukum al-Quran, disifatkan sebagai mengikuti langkah-langkah syaitan. 

14 Julai 2023

Fitnah tanah Kuala Berang, kempen kotor Umno buat kesekian kalinya


Kalau diikutkan hati, mahu sahaja memaki golongan pemfitnah ini. Tetapi memandangkan Allah telah menyuruh bersabar dalam perjuangan menentang kebatilan, maka lebih baik dipendamkan sahaja amarah itu dan kita keluarkan bukti-bukti. Cara ini lebih baik. Dan sememangnya cara Islam itu paling ampuh dalam melawan kejahatan musuh.

Perlaksanaan Syariah Bukan Hanya Retorik

 


DUNGUN - Perlaksanaan syariah di Negeri Terengganu bukan sekadar laungan retorik  kerajaan pemerintah tetapi bahkan telah dijelmakan dalam bentuk tindakan bersepadu. 

87 Didakwa Dibunuh RSF Sudan Ditemui Dalam Kubur Besar


Sekurang-kurangnya 87 orang yang didakwa dibunuh oleh Pasukan Sokongan Pantas (RSF) separa tentera Sudan dan sekutu mereka, ditemui dari kubur besar-besaran di luar ibu kota Negara Darfur Barat El-Geneinaa. 

Muslimat Muda Aktif Ziarah Siasah

 


Oleh : RR

KUALA TERENGGANU – Jentera pilihan raya muslimat muda aktif ziarah siasah mengunjungi para pemudi di kesemua 32 Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri ini.

13 Julai 2023

Umno Khianat!

 


DUNGUN - Umno telah mengkhianati rakyat Terengganu apabila menukarkan status tanah tapak rumah kepada pertanian setelah mengambil alih kerajaan pada 2004.

Apabila Umat Islam Tidak Berpolitik


Di samping beribadat kepada Allah yang Maha Esa, Allah SWT juga telah menetapkan bahawa salah satu tujuan manusia diciptakan di dunia ialah berpolitik (mentadbir urusan dunia mengikut sempadannya). Hal ini dijelaskan oleh firman-Nya:

Kesan Perubahan iklim Lebih Keras Ke Atas Wanita, Kanak-kanak Perempuan


 Beberapa kajian mendapati, wanita lebih cenderung  menderita berbanding lelaki dalam bencana alam yang disebabkan oleh perubahan iklim. 

Bekas Pegawai Tinggi Kerajaan Sertai PAS

 


KUALA TERENGGANU - PAS menjadi Pilihan untuk disertai bekas Pegawai Tinggi Kerajaan Persekutuan, Aziz Yusof kerana parti itu konsisten dan berprinsip dalam memperjuangkan syariat Islam.

Umno Kini Hanya Jadi Pengikut

 


DUNGUN - Dulu Umno merupakan parti yang memimpin negara tetapi kini mereka hanya menjadi pengikut dalam pakatan Barisan Nasional dan Pakatan Harapan(BN-PH).

12 Julai 2023

Akhirnya Mad Said Akui Kejayaan PAS


 KUALA TERENGGANU - Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu Dato' Seri Ahmad Said mengakui kejayaan kerajaan PAS Terengganu melunaskan manifesto PRU14.

11 Julai 2023

Masa Sesuai Semakan Kehakiman Kes Liwat


Sayya membaca kenyataan YAB Perdana Menteri yang memuji Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat (yang pernah dimohon oleh Datuk Seri Najib Razak agar menarik diri dari mengadili kesnya) yang disifatkan berani dalam mengukuhkan kepercayaan rakyat terhadap badan kehakiman.

DAP Parti Terbesar Pakatan Harapan


DAP ialah parti terbesar dalam Pakatan Harapan (PH), bukanlah sebuah parti yang buta politik, ekonomi, masyarakat, dan media. Dominasinya dalam kalangan kaum Cina ternyata bersifat ekstrem, cauvinis, sekular, dan membawa agenda ‘Malaysian Malaysia’ sebagaimana yang dimaktubkan dalam perlembagaannya yang tetap tidak berubah.

10 Julai 2023

‘Beri Kerusi’ Bukan Ukuran Keupayaan Muslimat

 


KUALA NERUS - Hakikatnya pemberian kerusi di dalam pilihan raya kepada calon muslimat bukanlah menjadi ukuran sebenar kejayaan perjuangan golongan tersebut. 

09 Julai 2023

Anwar Fitnah Saya – Muhyiddin


 Oleh Suhaimi Taib

Kuala Nerus – Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yasin menafikan dakwaan kononnya kerajaan terdahulu tidak menghapuskan hutang peneroka FELDA sebagaimana didakwa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

PH Tidak Kuat, Ketakutan


KUALA NERUS  – Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata kedudukan Pakatan Harapan (PH) kini tidak kuat dan sentiasa berada dalam ketakutan berdepan dengan kebangkitan rakyat menolak mereka dalam Pilihanraya Negeri (PRN) di enam negeri di seluruh negara pada 12 Ogos ini.

Peningkatan Pelaburan Di Bawah PAS Dilaporkan MIDA


KUALA NERUS- Peningkatan pelaburan yang masuk ke Terengganu  melalui pentadbiran Kerajaan PAS adalah dibuktikan oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA).

Teguh Pertahan Kemenangan


KUALA NERUS - Rakyat Terengganu diharapkan agar mempertahankan kemenangan dengan sekali lagi memilih PAS sebagai pilihan terbaik.

Umno Sudah Nazak !!!

 


Oleh ; Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU - Tan Sri Datuk Seri Panglima Haji Annuar Haji Musa mengajak orang Umno agar meninggalkan parti tersebut kerana Umno dan Barisan Nasional (BN) sudah nazak pada saat ini.

PRU15 Enam Negeri : Pilih Pemimpin Berintegriti, Adil, Tunai Janji

 


KUALA NERUS - Anak muda diseru untuk menjadi pengundi yang bijak dalam Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) dengan memilih pemimpin yang berintegriti, adil dan menunaikan janji.

Puluhan Ribu Anak Muda Konvoi ke Himpunan Teguh Pertahan


KUALA TERENGGANU - Lebih 10,000 anak muda menyertai konvoi motosikal mengiringi Naib Presiden PAS, Dato' Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar ke Program Santai Anak Muda, Himpunan Teguh Pertahan petang tadi. 

Ibadat Haji, Politik, Dan Ekonomi Tidak Berpisah


 Ibadat haji sebagai rukun Islam kelima mengumpulkan ibadat dari aspek jasad, nyawa, roh, akal, dan harta, serta diwajibkan kepada Muslim yang mampu. Allah SWT mengumpulkan ciri-ciri naluri (fitrah) kejadian manusia itu berbeza dengan kejadian malaikat yang bersih murni tanpa jasad dan nafsu.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...