18 Oktober 2014

Transformasi Razif ‘Gagal’ Sebelum Dilaksanakan


http://buletinonline.net/v6/images/stories/berita52/dr%20azman%20ibrahim.jpgKUALA TERENGGANU – Program Transformasi Terengganu Baru (TTB), kerajaan negeri mula menampakkan kegagalan apabila tidak ada langkah besar yang diambil bagi memperbetulkan kesilapan pada masa lalu.
Ahli Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu Dr Azman Ibrahim berkata, sesuatu pembaharuan tidak akan berjaya sekiranya ia tidak meninggalkan kesan kepada penambahbaikkan pentadbiran kerajaan.

17 Oktober 2014

Hakisan Pantai Tok Jembal ‘Umpama Sumpahan’


crash terengganuKUALA NERUS – Masalah hakisan yang berlaku di pantai Tok Jembal dekat sini ‘umpama sumpahan’ yang tidak pernah reda setiap kali musim monsun Timur Laut tiba.
Gelombang pasang surut permulaan musim tengkujuh yang kuat telah menghanyutkan sebuah premis ‘makmal tenaga boleh diperbaharui alam sekitar’ di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di pantai terbabit.

15 Oktober 2014

Pesawah Padi Kampung Jelapang Rugi Bertimpa!


IMG-20141008-WA0040SETIU – Kecanggihan dan kemodenan industri padi tidak menjadi nyata di kawasan yang pernah diisytiharkan oleh mantan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi dan mantan Menteri Besar Ahmad Said, akan menjadi sebuah ‘jelapang’ baru untuk negeri ini.
Sejak dari mula ia dilancarkan, kira-kira enam tahun lalu, wajah kegagalan terserlah apabila projek penanaman padi di Kampung Bukit Layat atau Kampung Jelapang dekat sini, menjadi projek politik, bukan projek pertanian sebenar.

14 Oktober 2014

Majlis Perundingan Rakyat; Pendirian PAS Terengganu Sangat Tepat


IMG-20141013-WA0006Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu telah memutuskan untuk menangguhkan penyertaan buat sementara waktu dalam apa yang dipanggil sebagai Majlis Perundingan Rakyat (MPR) anjuran Kerajaan Negeri Terengganu di bawah pimpinan YAB Menteri Besar Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman.
Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai, Haji Hanafiah Mat, langkah tersebut sangat tepat kerana selain dari tiga isu yang dikemukakan oleh pihak BPPNT, terdapat perkara-perkara yang berkait dengan ketelusan dan tadbir urus yang gagal dijelaskan oleh pihak kerajaan negeri.

12 Oktober 2014

Sangat Pelik dan Hodoh Apabila Pemimpin Berbangga Dengan Arak


oktoberfestKUALA TERENGGANU – Perbuatan meminum arak bukan sahaja ‘haram’ hukumnya dalam agama Islam, bahkan ia dianggap sebagai ‘tabiat’ yang tidak baik oleh semua bangsa dan kaum di seluruh dunia.
Menurut Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Kuala Terengganu, Haji Ahmad Amzad Hashim berkata, banyak kempen anti arak telah dibuat kerana ia memudaratkan sosio ekonomi manusia.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...