05 November 2022

Ustaz Alias Ditentang Tiga Calon


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Pilihanraya Umum Parlimen ke 15 kali ini menyaksikan pertembungan empat penjuru
di Kemaman apabila penyandang parlimen Kemaman, Ustaz Che Alias Hamid ditentang tiga calon.

PAS Setiu Fokus Dekati Pengundi Muda, Baharu


SETIU - Parti Islam Semalaysia (PAS) fokus untuk menawan pengundi muda bagi mempertahankan kerusi Parlimen Setiu yang dimenangi parti itu ketika Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang lepas.

2000 Hadir Penamaan Calon Kuala Nerus


KUALA NERUS - Hampir 2,000 orang penyokong PAS Kuala Nerus mengiringi Calon Perikatan Nasional Parlimen Kuala Nerus , YB Dr Haji Alias bin Razak ke Pusat Penamaan Calon di Bandar Al-Watiqubillah Shah, Kuala Nerus.

Ucapan Sulung Amzad Selepas Penamaan Calon PRU15

Gelanggang Kempen PRU15 Bermula Hari ini


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU  - Gelanggang berkempen bermula pada hari ini dan para pemimpin serta jentera parti mestilah bekerja bersungguh -sungguh untuk memastikan kemenangan PAS dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 ini.

Pertembungan Empat Penjuru P.033 Besut


BESUT - Pertembungan empat penjuru menjadi tumpuan sepanjang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 bagi parlimen Besut kali ini. 

Tolak BN, Zahid Halang Perpaduan Ummah


KUALA TERENGGANU : Rakyat Malaysia perlu menghalang usaha menggagalkan perjuangan penyatuan ummah dipelopori oleh UMNO dengan menolak Barisan Nasional (BN) dalam Pilihanraya Umum Ke 15 (PRU15) nanti.

Lebih 5000 Iringi Ustaz Wan Hassan

 

DUNGUN - Lebih 5,000 orang mengiringi calon PAS, P039 Dungun bermula di Markaz Besar Pilihan Raya di Surau Tuan Guru Haji Zainal Abidin ke pusat penamaan calon di Jabatan Kerja Raya(JKR) di sini pagi ini.

Ribuan Penyokong Iringi Presiden PAS

 


MARANG - Presiden PAS sekali lagi diberi kepercayaan untuk menjadi calon, mewakili PAS dalam PRU-15 di Marang bagi kali kelapan.

Hadapi PRU15 Dengan Munajat


KUALA NERUS - Bahang PRU15 semakin terasa selepas perisytiharan calon dari Perikatan Nasional Terengganu yang di adakan pada malam Khamis lalu.

Warga Pendidik Terima Baik Pencalonan Semula Amzad


Oleh : Akid Hafriz

KUALA TERENGGANU - Rata-rata warga pendidik yang ditemui memberikan respon yang positif terhadap penamaan calon Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Ahmad Amzad Hashim pada Pilihan Raya Umum kali ini.

BN Tak Berani Tawar Sebuah Kerajaan Yang Bersih


KUALA NERUS - Calon Perikatan Nasional (PN) Terengganu Parlimen Kuala Nerus , Dr Alias Razak menegaskan, Umno tidak berani untuk menawarkan kerajaan yang bersih kerana ramai pemimpin dalam kalangan parti tersebut terpalit dengan rasuah. 

04 November 2022

Bersatu Puji Kesungguhan Tuan Guru


MARANG - Pengerusi Bersatu Negeri Terengganu, Senator' Dato' Razali Idris memuji kesungguhan Presiden PAS untuk menyatukan parti teras Melayu.

Dua Bakal Calon PN, BN Bertemu Di Surau


KUALA TERENGGANU - Dua bakal calon Pilihanraya Umum Ke 15 (PRU15) dan Exco Kerajaan Terengganu bertemu buat kali pertama di Majlis Solat Jenazah di Surau Nur Hidayah,  Pulau Rusa Hulu di sini hari ini. 

Lipat Gandakan Usaha Pertahan Kemenangan


Oleh : RR

KUALA TERENGGANU - Calon PN Parlimen Kuala Terengganu melipatkan gandakan usaha bagi mengekalkan kemenangan PAS di Parlimen Kuala Terengganu pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke -15 ini. 

Calon-calon PAS Bersih dan Stabil


PAS dengan bangganya menampilkan seramai lapan orang calon ahli Parlimen bagi PRU kali ini. Dengan latar belakang yang sungguh memberangsangkan, mereka inilah harapan rakyat bagi memberikan khidmat terbaik kepada rakyat Terengganu khusunya dan Malaysia amnya. Rakyat mahukan wakil yang bersih, PAS sediakan calon yang tiada rekod rasuah atau salahlaku. Rakyat mendambakan wakil yang boleh menstabilkan negara, calon-calon PAS malah telah membuktikannya.

Calon PN Besut Optimis Menang Majoriti

 


KUALA TERENGGANU – Calon Perikatan Nasional (PN) Terengganu Parlimen Besut, Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh, optimis memenangi kawasan itu menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Tiga Fokus Utama Calon PN Kuala Terengganu


MARANG : Tiga fokus utama calon Parlimen KualaTerengganu,  Datuk Ahmad Amzad Hashim termasuk pendidikan,  infrastruktur dan kemiskinan bandar jika Perikatan Nasional (PN) menang Pilihanraya Umum Ke 15 (PRU15) nanti. 

Dr Alias Lawan Khairuddin Di Kuala Nerus


 MARANG - Perikatan Nasional (PN) mempertaruhkan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Terengganu, Dato' Dr Alias Razak bagi menentang calon BN, Dato' Dr Mohd Khairuddin Aman Razali di Parlimen Kuala Nerus.

“Kita Sudah Tidak Mampu Melihat Perpecahan’

 


KUALA TERENGGANU - Datuk Seri Shahidan Kassim menyeru semua umat Melayu Islam untuk bersatu kerana “sudah tidak mampu lagi untuk melihat  sebarang perpecahan”.

03 November 2022

Wan Hassan Ajak Rakyat Dungun Bina Malaysia Sejahtera


KUALA TERENGGANU   -  Calon Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) PAS P039 Dungun, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli mengajak seluruh rakyat Dungun untuk membina Malaysia Sejahtera yang bersih dan stabil. 

Pertahan Kemenangan, Rampas Kerusi BN


KUALA TERENGGANU - PAS terus yakin dan berusaha mempertahankan kemenangan kerusi parlimen yang dimenangi pada PRU14 dan merampas kerusi  Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 ini.

Urus Tadbir TH Yang Lebih Baik Di Bawah Perikatan Nasional


Ketika UMNO dan Pakatan Harapan saling menyalahkan, siapakah yang lebih merugikan Tabung Haji, PAS sudah pun ke hadapan mencari jalan meningkatkan prestasi TH, sekaligus memenangi kepercayaan rakyat. 

Dakwaan Zahid Subahat Dengan Anwar Berasas


HULU TERENGGANU - Desas desus dakwaan  Presiden UMNO dengan Presiden Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim ternyata berasas.

Langkah Bijak Demi Masa Hadapan Negara


HULU TERENGGANU - Kerjasama diantara PAS dan BERSATU merupakan langkah bijak ,tepat serta memenuhi keperluan untuk memastikan negara berada dalam keadaan baik untuk diwarisi oleh generasi masa hadapan agar Islam terus terbela.

Rosol Yakin Gelombang Anak Muda Menangkan PN

 


HULU TERENGGANU - Dato' Rosol Wahid yakin gelombang anak muda di  Hulu Terengganu akan menyumbang kemenangan kepada Perikatan Nasional (PN).

02 November 2022

Tunisia Mungkin Disingkir Daripada Piala Dunia 2022

 


Badan induk dunia bola sepak FIFA telah memberi amaran kepada Persekutuan Bola Sepak Tunisia (TFF) bahawa penyertaan pasukan mereka pada Piala Dunia 2022 boleh terancam jika terdapat campur tangan kerajaan dalam organisasi itu.

Entiti Penting Parti Islam Yang Memperjelas Dan Menafsir Dasar PAS


 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

 Nama Majlis Syura Ulama PAS kelihatan penting dan diratib sebulan dua ini oleh seorang mantan ahlinya,  bak seorang bekas AJK PAS Pusat tanpa segan menggunakan nama bekas peguam PAS selepas berpindah bahtera. MSU kelihatan begitu sakral ditunggang namanya untuk membenarkan hujjah beliau melompat keluar jamaah dan melanggar baiah sebagai calon PRU 14 . Anak-anak muda yang baru berjinak dengan politik , juga orang awam berminat untuk mengenali apakah itu Majlis Syura Ulama PAS yang saban hari disebut oleh bekas MP Kuala Nerus, apakah badan ini mempunyai kuasa eksekutif dalam harakatul ummah atau pun PAS Pusat yang akan memutuskan soal strategi, mencatur dan pemutus dalam hala tuju PAS?

RM6,395,000.00 Juta Pembangunan Infrastruktur Parlimen KT

 


KUALA TERENGGANU – Sebanyak RM6,395,000.00 juta dibelanjakan Parlimen Kuala Terengganu untuk tujuan pembangunan Infrastruktur asas di kawasan tersebut.

Pengundi Sudah Sedar


KUALA TERENGGANU - Masyarakat kini tidak lagi sebagaimana dahulu, bersifat fanatik kepada Umno sebaliknya memiliki kesedaran memberi undi kepada PAS pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15.

01 November 2022

Mangsa Ribut Kampung Undang Terima Bantuan Segera


MARANG - Mangsa ribut dan puting beliung yang mengalami kerosakan rumah di Kampung Undang di sini menerima bantuan kewangan segera daripada PAS Kawasan Marang.

Kerajaan PAS Terengganu Tidak 'Politiking'


DUNGUN - Kerajaan PAS Terengganu selepas diberi mandat memerintah tidak pernah bermain politik (politiking) menjalankan amanah mentadbir dan hanya berbuat demikian semasa Parlimen dibubarkan.

Melayu Berdaulat Dengan Islam


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Festival Main 'Gayong Nusantara 2022 kali ini bertemakan Melayu Berdaulat Dengan Islam diambil bagi mengeratkan tali silaturrahim dan membina kekuatan sesama Islam.

Baru Baik Kaki, Sayap Pula Patah


Umno bergolak lebih awal dari jangkaan. Krisis dalaman menghambat mereka seawal tersebarnya nama-nama penyandang atau ketua bahagian tertentu tidak disenaraikan sebagai calon PRU kali ini. 

Khairuddin Ada Masalah Peribadi, Keliru Dan Mengelirukan


KUALA TERENGGANU – Bekas Ahli Parlimen Kuala Nerus  disifatkan mengalami masalah kesihatan dalam pemikirannya yang bercelaru, sering mengeluarkan kenyataan yang berbeza-beza terhadap PAS.

Ancaman Bahasa Melayu Di Zaman Kerajaan PH

 

Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor

Bahasa adalah medium dan wahana untuk berkomunikasi dan melebarkan jaringan sosial serta menjadi alat perpaduan negara. Negara India pada suatu masa pernah berlaku kegegeran sosio politik akibat isu bahasa kerana kerencaman etnik negara itu sehingga bahasa Inggeris dipilih menjadi bahasa rasmi.

31 Oktober 2022

PAS Tak Pernah Membeza-bezakan Rakyat


Oleh : RR

KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS Terengganu pada hari ini tidak pernah mendiskriminasi rakyat walau mereka berlainan agama, bangsa dan ideologi politik .

Peruntukan RM4.5 Juta Setahun Diagih Secara Seimbang


KUALA TERENGGANU - Rakyat kawasan Parlimen Kuala Terengganu menerima peruntukan sebanyak RM4.5 juta setahun diagihkan dalam pelbagai sektor termasuk pendidikan, perniagaan dan kebajikan.

Tunai Tanggungjawab Sebagai 'Khalifah' Melalui Peti Undi

 


KUALA TERENGGANU - Orang ramai diseru agar keluar mengundi pada 19 November nanti untuk menunaikan tanggungjawab  yang ditetapkan  Allah sebagai khalifah iaitu mengurus dan mentadbir bumi ini. 

Rekod Prestasi Cemerlang, PAS Mampu Tadbir Negara


 Oleh : RR

KUALA TERENGGANU – PAS mampu mentadbir negara berdasarkan rekod prestasi cemerlang Menteri dalam kerajaan ‘Keluarga Malaysia’ dan parti itu bukan sahaja mempunyai ramai ulama tetapi ada pakar professional dan teknorat yang berdedikasi.

30 Oktober 2022

Beri Kefahaman Supaya Anak Undi PAS


DUNGUN - Ibu bapa perlu memberi kefahaman yang jelas kepada anak-anak supaya mereka undi PAS pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15.

Komponen PN Boleh Menerima Teguran


DUNGUN - Sepanjang tiga tahun bersama   komponen lima parti  dalam Perikatan Nasional(PN), gabungan ini ternyata boleh menerima teguran dan pandangan. 

PAS Berintegriti Berbanding Umno, Utamakan PeribadiOleh : RR

KUALA TERENGGANU – PAS parti yang mantap, mampu mentadbir negara kerana berintegriti dan lebih mementingkan keberkatan di dalam kerja, berbanding Umno yang mengutamakan peribadi sehingga melibatkan rasuah.

Siapakah Kumpulan Bersenjata ‘Sarang Singa’ Di Tebing Barat?


Sebuah kumpulan bersenjata telah muncul dari Nablus, digelar ‘Sarang Singa’ di utara Tebing Barat yang diduduki, dalam beberapa bulan lalu, dan dilihat akan mengubah wajah penentangan Palestin di kawasan tersebut.

RM2.5 Juta, 14,509 Penerima Kebajikan Dalam Parlimen Dungun

 

KUALA TERENGGANU – Sebanyak RM2.5 juta telah dibelanjakan dalam kawasan parlimen Dungun sepanjang tiga tahun diberi mandat mewakili rakyat di daerah tersebut.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...