07 Jun 2014

Jawatakuasa Membantah Cukai Pintu Akan Terus ‘Dihidupkan’

20140604_111737KUALA TERENGGANU – Pengerusi Badan Penggerak Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat Terengganu (DEMI) Haji Yahaya Ali mengucapkan terima kasih atas sokongan orang ramai, berikutan penganjuran Himpunan Membantah Kenaika Cukai Pintu pada Rabu 4 Mei lalu.

7,000 Penduduk Bertarung Nyawa Setiap

Lebih 7,000 penduduk Felda Neram 1 bertarung nyawa setiap hari akibat terpaksa melalui jalan utama yang rosak selepas dilanda banjir besar akhir tahun lalu.

06 Jun 2014

Pemimpin Umno ‘Rakus’ Belanjakan Harta Benda Rakyat

KUALA NERUS – Rakyat negeri Terengganu perlu sedar, sesungguhnya pemimpin Umno begitu rakus membelanjakan harta benda yang bukan menjadi hak milik mereka.

‘Waja’ Didik Remaja Dalami Ilmu Fardhu Kifayah

Oleh : Raihanah Zakaria
IMG-20140604-WA0138KUALA NERUS – Anak-anak muda yang bersama dengan PAS dididik mendalami ilmu fardhu kifayah secara amaliah dalam program yang dinamakan sebagai ‘Program Adam dan Hawa (PERAMAH)’.

05 Jun 2014

Ribuan Rakyat Bantah Kenaikan Cukai Pintu

demo cukai pintu2aKUALA TERENGGANU – Ribuan rakyat khususnya penduduk di bawah jajahan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) mengadakan himpunan aman bagi menyerahkan memorandum rakyat kepada kerajaan negeri.

Himpunan Bantah Cukai Pintu; Muslimat Turun Dari Segenap Penjuru

IMG-20140604-WA0021Oleh; Najmiah Kassim dan Azizah Mahmood
KUALA TERENGGANU – Muslimat PAS dari segenap penjuru bandaraya Kuala Terengganu turun beramai-ramai menyertai Himpunan Aman Membantah Kenaikan Cukai Pintu yang diadakan dihadapan Wisma Darul Iman.

04 Jun 2014

PAS Optimis Kembali Memerintah Terengganu Pada PRU14

satiful1Realitinya, hari ini PAS Terengganu adalah pembangkang yang terkuat dengan 17 kerusi Barisan Nasional dan 15 kerusi Pakatan Rakyat. Sasaran PAS untuk PRU14 adalah memerintah negeri Terengganu. Landskap politik di Terengganu 98 peratus adalah orang Melayu. Namun, sokongan pengundi bukan Melayu terutama kaum Tionghua pada PRU13, lalu tidak mustahil PAS-Pakatan Rakyat akan kembali memerintah negeri ini.

Memorandum Rakyat Membantah Cukai Pintu Diserahkan

serah memorandum cukai pintu1KUALA TERENGGANU – Mewakili lebih 150,000 pengundi dan lebih 300, 000 warga bndaraya Kuala Terengganu, Jawatankuasa Bertindak Membantah Kenaikan Cukai Pintu telah menyerahkan memorandum rakyat kepada kerajaan neger Terengganu.

03 Jun 2014

Bukan Hanya ‘Hudud’ ; Semua Faktor Kekalahan Saling Berkait

prk teluk intan1KUALA TERENGGANU – Kekalahan DAP dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan memerlukan analisis lebih lanjut, bagi mengkaji faktor sebenar perubahan pola pengundi di kawasan itu.

Demo Diteruskan – Rakyat Tidak Dapat Terima Kenaikan Cukai Pintu

demo diteruskan1KUALA TERENGGANU – Himpunan aman membantah kenaikan cukai pintu yang dijadualkan berlangsung esok, Rabu 4 Jun di hadapan Wisma Darul Iman akan diteruskan sebagaimana yang dirancang.

Ada Kalanya Kebaikan Perlu Dizahirkan

Oleh : Dr Azman Ibrahim
Semalam Usrah PAS Dun Jabi di Cawangan Gong Pasir, Kerandang. Di situ bertemu dengan seorang sahabat yang baru balik dari majlis tahlil di Kubur Kerandang. Simati ialah arwah ibu tua, Fatimah Ali berusia lebih 90 tahun dari Kampung Bukit Tempurung, Kerandang yang telah saya ziarahi pada paginya serta telah disampaikan sumbangan Khairat Kematian PAS Dun Jabi berjumlah RM1,000.

02 Jun 2014

Cukai Pintu; Himpunan Kerana Kerajaan Gagal Menangani Bantahan Rakyat

himpunan bantah cukai pintu1
KUALA TERENGGANU – Jawatankuasa Bertindak Membantah Kenaikan Cukai Pintu yang diaggotai oleh kalangan wakil rakyat, wakil parti, dan wakil-wakil daripada NGO, telah bersetuju untuk mengadakan demostrasi secara aman menyatakan bantahan pada jam 10 pagi, hari Rabu, 4hb Jun di Wisma Darul Iman.

Sabri Serah Memorandum; Bukti Umno Tidak Yakin, Kain Rentang Adalah Bohong!

mat kerak cukai pintuKUALA TERENGGANU – Setelah Umno Kuala Terengganu menaikkan berpuluh-puluh kain rentang mengucapkan terima kasih kerana keputusan kerajaan ‘Kaji dan Tanggguh’ Cukai Pintu, tiba-tiba Ketua Bahagiannya muncul menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar.

Ustaz Hadi Semakin Sihat, Ucap Terima Kasih Atas Doa Rakyat Malaysia

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang kini semakin pulih dan kesihatannya bertambah baik serta berdoa agar Allah memberikannya kesejahteraan untuk terus memikul amanah.

01 Jun 2014

Institut Itqanul Muluk Menjunjung Kasih Titah Sultan Mizan

tmp_IMG_20140601_112645-200406826KUALA NERUS – Institut Itqan al-Muluk menjunjung kasih kepada titah sultan Mizan Zainal Abidin yang mahukan kerajaan negeri menyediakan satu perancangan strategik dan secara holistik dalam usaha mendaulatkan syariah dari semasa ke semasa.

Kesihatan Presiden PAS Semakin Baik

Setiausaha Politik Presiden PAS Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, keadaan Presiden PAS Datuk Seri Tua Guru Abdul Hadi Awang semakin baik dan beliau sudah boleh duduk diatas kerusi dan bercakap.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...