05 Mac 2022

Dua isu DUN Tengaroh Perlu Diselesai Segera


MERSING - Dua masalah utama yang di hadapi oleh para penduduk dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenggaroh terutama di kawasan tanah rancangan Felda, perlu diselesai segera.

Visi Kemelah; Cikgu Mala Angkat Isu Pendidikan


 Oleh :Fatimah Din

SEGAMAT -  Pendidikan wanita, generasi muda dan kepenggunaan, menjadi fokus calon NO4 DUN Kemelah, Cikgu Normala Sudirman dalam kempennya.

04 Mac 2022

Santuni Dan Beri Sumbangan 82 Keluarga di PPS

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU- Muslimat PAS DUN Bukit Tunggal menyantuni 82 keluarga di pusat Perpindahan Sementara (PPS) dengan memberi sedikit sumbangan

03 Mac 2022

Misi Pasca Banjir; KHIDMAT Dungun Hantar JAM


 Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Pengurusan Kecemasan & Bencana Malaysia (KHIDMAT) Dungun menghantar Jabatan Amal Malaysia (JAM) Kawasan itu untuk menjayakan Misi Pasca Banjir ke Dewan Undangan Negeri(DUN) Bukit Besi.

PASTI Bestari Zainal Abidin Perlu Sumbangan Orang Ramai


 Oleh : Arifuddin Alias 

KUALA NERUS – Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Bestari Zainal Abidin, Gong Badak memerlukan sumbangan orang ramai bagi menyiapkan bangunan baharu di Kubang Badak untuk menampung lebih  ramai lagi kemasukan pelajar di institut tersebut.

Dapur Rakyat Bantu Mangsa Banjir

 


Oleh: Ahmad Mawardi

KUALA TERENGGANU - Muslimat PAS DUN Manir dengan kerjasama Pemuda dan Ameerah berpadu tenaga menggerakkan misi bantuan banjir Hulu Terengganu dengan menyediakan makanan, ‘Dapur Rakyat’, bermula Ahad lalu.

02 Mac 2022

80 Sukarelawan PAS Sertai Musi Pasca Banjir


Oleh : Hidayat Ibrahim 

KEMAMAN - Seramai 80 orang sukarelawan menyertai 𝗠𝗶𝘀𝗶 𝗧𝘂𝗿𝘂𝗻 𝗣𝗮𝗱𝗮𝗻𝗴 Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Kemaman u𝗻𝘁𝘂𝗸 DUN 𝗔𝗶𝗿 𝗣𝘂𝘁𝗶𝗵 yang dilanda banjir. 

368,000 Warga Telah Melarikan Diri Dari Ukraine


Sekurang-kurangnya 368,000 pelarian telah meninggalkan Ukraine ke negara jiran sejak Rusia melancarkan campur tangan ketenteraannya minggu ini, kata PBB pada Ahad.

Krisis Rusia-Ukraine, Umat Islam Berperanan di Moscow

 


Kehadiran tentera Chechen dalam konflik Ukraine menyerlahkan peranan berpengaruh yang dimainkan oleh Muslim Chechnya dalam dasar luar dan strategi ketenteraan Moscow.

01 Mac 2022

Rayu Bantuan Orang Ramai

 


Oleh: Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU,  PAS Hulu Terengganu memerlukan sumbangan dan bantuan barangan keperluan atau sumbangan kewangan daripada orang ramai untuk membantu oenduduk yang terjejas banjir.

Turun Agih Bantuan Banjir


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Muslimat Kuala Terengganu turun padang  menyantuni mangsa banjir denganm engagihkan pek makanan kepada mereka di beberapa buah Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

28 Februari 2022

Beberapa Kampung Hulu Besut Ditenggelami Air


 Oleh : Rohayati Ripin

BESUT - Hujan lebat yang turun sejak beberapa hari ini menyebabkan beberapa kampung mulai ditenggelami air.

27 Februari 2022

78 Pelajar SRIDAF Sertai Pertandingan Hafazan


 Oleh: Jusmawari Jusoh

BESUT - Seramai 78 orang murid Sekolah Rendah Islam Darul Furqan (SRIDAF) menyertai pertandingan hafazan yang merupakan acara tahunan sekolah.

Banjir ; Lima PPS Dibuka Di Kijal


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Banjir gelombang kelima turut melanda Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal dimana sebanyak lima Pusat Pemindahan Sementara (PPS) telah diaktifkan berikutan hujan yang berterusan semenjak tiga hari lepas.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...