18 Januari 2008

Komuniti Peniaga Terminal Bas Kuala Terengganu Resah Dengan Status Bandaraya

Kuala Terengganu, 15 Jan – Hj Mohammad Sabu, Naib Presiden PAS dan Dr Syed Azman Syed Ahmad, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, meluangkan masa untuk menziarahi dan mendengar keluhan Komuniti Peniaga dan Pengguna Terminal(Hentian) Bas Kuala Terengganu setelah Kuala Terengganu diisytiharkan sebagai ‘bandaraya’.

Mereka diiringi 30 orang sukarelawan PAS Kuala Terengganu yang mengambil bahagian didalam program merakyat PAS, bertujuan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada orang ramai dan memberikan awasan serta kesedaran tentang Pilihanraya Umum ke 12 yang semakin hampir.Sebanyak 300 keping Buletin dan Risalah Bandaraya berjaya di edarkan kepada peniaga dan orang ramai.

Program ziarah yang bermula jam 11 pagi dan berakhir jam 12.30 tengah hari. Ketika melangkah masuk ke Terminal, walaupun waktu sudah jam 11, keadaan Terminal masih lengang dan pelanggan masih kurang. Itulah merupakan keluhan pertama yang dinyatakan kepada Mad Sabu dan Dr. Syed sebaik saha bertemu dengan peniaga wanita yang menjual kain baju. Dr Syed yang juga bekas Ahli Parlimen Kuala Terengganu, memang dikenali ramai. para peniaga seolah-olah seperti ‘orang mengantuk disorongkan bantal’ mengambil peluang mengadu hal.

Sebelum ini akhbar media utama melaporkan masalah-masalah yang dihadapi oleh para peniaga kecil dan sederhana di Kuala Terengganu, antaranya adalah kekurangan pelanggan, kekurangan premis niaga yang sesuai dan kerosakkan infrastruktur, khususnya kebocoran atap yang berlaku baru-baru ini.

Ketua Penerangan PAS Kuala Terengganu, Azmin Md Yassin, ketika dihubungi memberitahu Buletinonline, bahawa program ziarah dan penyebaran maklumat dipremis-premis utama di Kuala Terengganu adalah satu kaedah yang praktikal bagi komunikasi dua hala diantara PAS dan rakyat. Banyak maklumat yang diperolehi dari rakyat bawahan yang tidak didedahkan oleh media utama. Umpamanya, isu-isu yang berkaitan dengan Bandaraya Kuala Terengganu.

“Perisytiharan status Bandaraya telah berlalu 15 hari, namun ramai yang masih ‘sinis’ tentang perisytiharan itu” ujar Azmi.

“Pihak yang berkenaan mungkin terlalu gopoh mahu menjadikan Kuala Terengganu sebagai bandaraya sehingga ada yang mengatakan bahawa Kuala Terengganu hanyalah sebuah ‘kaki lima’” Katanya lagi.

Manakala Ketua Penerangan Pemuda PAS Kuala Terengganu, Azrin Aris, menyatakan program Ziarah Rakyat pada hari ini adalah program yang ketiga selepas ziarah Pasaraya Besar dan ziarah Pasar Payang yang diadakan pada 31 Disember lepas. Program seperti ini akan diteruskan dari semasa ke semasa memandangkan PAS tidak ada TV dan Radio untuk menyampaikan maklumat kepada orang ramai.
15 Januari 2008

Rayuan Ikat Jamin Azman & Suwandi ditangguh lagi

Hujjah yang panjang diakhiri hanya dengan penangguhan keputusan

Kuala Terengganu, 15 Jan - Setelah mendengar penghujjahan yang panjang diantara Peguambela dan Pendakwaraya, Mahkamah Tinggi Malaya, Kuala Terengganu menangguhkan keputusan permohonan ikat jamin Muhammad Azman Aziz, 21, dan Suwandi Ab Ghani, 38, kepada 20 Januari ini.

Hakim Ahmad Zaidi Ibrahim membuat mengumunkan keputusan pengangguhan itu kira-kira jam 7.40 malam. Peuambela-penguambela kepada Suwandi dan Azman adalah terdiri dari Dato’ Wan Abdul Muttalib Embong, Mohamed Hanipa Maidin dan Wan Zainuddin Wan Musa manakala pendakwa diketuai sendiri oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Perbicaraan semalam bermula aak lewat pada jam 10.38 pagi berikutan mahkamah yang sama pada 6 Januari lalu menunda permohonan, dengan membenarkan pihak pemohon untuk mengemukakan afidavit pembetulan ekoran bantahan Abdul Gani terhadap afidavit pemohon yang terdapat beberapa kesilapan yang dianggap Ghani sebagai afidavit cacat dan sangat lemah.

Semalam, Abdul Gani sekali lagi membuat bantahan awal terhadap afidavit berkenaan kerana baginya masih terdapat beberapa perkara yang tidak lengkap, termasuk tandatangan yang tidak dimasukkan di dalam afidavit itu. Sehubungan itu, beliau berhujah selama 35 minit berakhir pada jam 11.15 pagi memohon mahkamah menolak afidavit berkenaan.

Kemudian pada jam 11.07 pagi, Mohamed Hanipa memulakan hujjah diikuti oleh Wan Abdul Muttalib pada 11.20 pagi, seterusnya Abdul Gani sekali lagi berhujah sebelum Hakim menangguhkan sidang.

Perbicaraan disambung semula pada jam 12.34 tengah hari, Ahmad Zaidi membuat penjelasan selama 10 minit dengan membenarkan bantahan Abd Ghani dan menolak affidavit yang dikemukakan.

Setelah affidavit ditolak, pada jam 12.42 tengah hari, Hanipa Maidin mengemukakan notis ‘Usul Untuk Pemohon Diberi Kebenaran Untuk Dibebaskan Dengan Jaminan Sementara’ kepada Azman dan Suwandi, sebelum mahkamah menangguhkan perbicaraan kira-kira jam 1.30 petang.

Sidang sessi petang dimulakan untuk mendengar hujjah-hujjah bagi Usul Untuk Pemohon Diberi Kebenaran Untuk Dibebaskan Dengan Jaminan Sementara’. Penghujjahan dimulakan oleh Peguam Wan Zainuddin pada jam 3.11 petang, diikuti Wan Abdul Muttalib pada 3.19 petang. Abdul Gani pula mula berhujah pada jam 4.20 petang sebelum Ahmad Zaidi menangguhkan perbicaraan pada jam 5.40 petang atas pemintaan Hanipa bagi menunaikan solat Asar.

Abdul Gani seterusnya menyambung hujah pada jam 6.17 petang, diikuti Hanipa pada 6.42 petang dan Wan Abdul Muttalib pada 7.07 petang, diikuti sekali lagi Abdul Gani pada jam 7.25 malam.

Tepat jam 7.40 malam, oleh kerana faktor masa dan kedua-dua belah pihak, pendakwaan dan pembelaan terlibat dengan perbicaraan kes yang sama di Mahkamah Sesyen pada 20 Januari ini, Pesuruhjaya Kehakiman Ahmad Zaidi menetapkan tarikh tersebut untuk membuat keputusan terhadap permohonan ikat jamin Azman dan Suwandi.

Antara kepimpinan PAS Pusat yang turut mengikuti perbicaraan tersebut ialah Ketua Dewan Muslimat, Ustazah Nuridah Salleh, ahli-ahli jawatankuasa, Dr Lo’ Lo’Ghazali, Mazlan Aliman, Ustazah Azizah Khatib Mat, Haji Anuar Tahir dan Dr Mariah Mahmud.

Rayuan Ikat Jamin Azman & Suwandi ditangguh lagi


Kuala Terengganu, 14 Jan – Setelah bersidang selama hampir 10 jam, dari jam 10.00 pagi sehingga jam 7.30 malam,

Hakim Mahkamah Tinggi, Ahmad Zaidi Ibrahim, Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Malaya, Kuala Terngganu, menangguhkan keputusan Rayuan Ikat Jamin, mangsa tembakan peluru hidup, Insiden Berdarah Batu Burok, Suwandi dan Azman kepada 20hb Januari, 2008

Peguambela Suwandi dan Azman, Dato’ Wan Mutalib Embong dan Fariz Irwan ketika ditemui sejurus selepas keluar dari pintu mahkamah menyatakan rasa kesal dengan keadaan itu. Peguam Negara Abd Ghani Patail, pada mula sessi sekitar jam 11.00 pagi telah menghempaskan fail dihadapan hakim didalam mahkamah, seolah-olah memberikan isyarat keras kepada hakim. Seorang anggota polis yang berpengalaman dengan selok belok mahkamah memberi komen, sekiranya peguam lain, selain Ghani, pasti telah dihambat keluar oleh hakim. Ini menunjukkan bahawa mahkamah masih lagi dipengaruhi dengan kehadiran peguam negara sebagai pendakwaraya.


Sementara itu, di luar mahkamah seramai lebih dari 30 orang masih setia menunggu dengan sabar sehingga jam 8.00 malam tadi. Sidang “Usul untuk pemohon diberi kebenaran untuk dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu proses perbicaraan selesai” pada hari menjadi satu sejarah sebagi sati sidang yang panjang sehingga menjangkaui waktu pejabat dan ditangguhkan pada jam 8.00 malam
Perangai Deris Jusoh

Marang, 11 Jan – Majlis Jamuan Rakyat yang dijadikan medan perdamaian antara kem ahli Parlimen Marang, Dato’ Abd Rahman Bakar dan Kem Ahli Dewan Undangan Negeri, Dr Latiff, tidak akan mendatangkan apa-apa hasil penyelesaian

Ini adalah kerana perilaku Menteri Besar Terengganu, yang terlalu ‘mimpikan’ penyelesaian krisis tersebut telah memperlakukan Timbalan Menteri Sumber Manusia dan Exco Pendidikan Negeri Terengganu seperti ‘budak-budak’ yang berkelahi.


Orang ramai yang hadir agak terkejut kerana belum pun habis ucapan alu-aluan, Idris yang terkenal dengan sikap tergopoh-gapah itu, telah memanggil kedua-dua pimpinan UMNO itu naik ke pentas, berdiri sebelah kiri dan kanan beliau, hingga ke akhir ucapannya.


“Yang Berhormat, Dato’ Rahman Bakar, Ketua UMNO Bahagian Marang ! Mari Man, mu mari sini, mari atas ni” Ujar Idris memaksa Man Bakar naik ke pentas didepan khalayak 5,000 orang yang hadir.


Kemudian Idris memaksa pula Dr’ Latiff naik ke pentas.


“dan Yang Berhormat Dato’ Dr. Latiff Awang, ADUN Kawasan Bukit (P)Ayong, mari deh, naik atas, se(satu) baju kuning, se(satu) baju merah” kata Idris.


Selama lima belas minit , dengan Man Bakar dan Dr. Latiff berdiri disebelahnya, Dato’ Idris berucap menggunakan pancaran skrin bergambar, mengapi-apikan perasaan hadirin supaya membenci PAS, mengungkit peirstiwa pada zaman pemerintahan PAS dari Tahun 1999 – 2004, dengan tema ‘Masihkah Kau Ingat’.


Antara fitnah yang diungkit oleh Idris adalah pemberian tanah kerajaan PAS lalu hanya kepada orang-orang kaya dan menuduh kerajaan PAS menipu rakyat didalam pemberian tanah.


Tindakan Idris yang sering mengulang-ulang ucapan ‘masihkah kau ingat’ dan meminta hadirin menyahut, menjadi ‘anti-klimaks’ akhirnya menjadikan hadirin bosan dan hanya Idirs sahaj yang menjerit seorang diri diatas pentas.


Sementara itu, JKKK dan Pemimpin UMNO Cawangan didalam
DUN Alor Limbat yang terpinggir, telah berkumpul disebuah kedai tidak jauh dari Majlis Jamuan Rakyat berlangsung. Apabila dimaklumkan kepada mereka, perihal Aturcara yang berlangsung di Dataran Bukit Payong, wakil mereka menjawab “ Dok selesai, kohor parok!” “Bukan hok atas tu, hok bawah ni baloh parok lagi”

Dengar ucapan lok lak Deris Jusoh. Klik disini untuk dengar

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...