06 Mac 2021

Kad Sejahtera' Sangat Membantu


Oleh : Arifuddin Alias

KUALA NERUS – PAS Kuala Nerus menyifatkat bantuan khidmat kesihatan dan perubatan melalui program Kad Sejahtera, sangat membantu golongan kurang berkeupayaan. 

05 Mac 2021

Khairunnisa' Laksana Program Bantu Rakyat


Oleh ; Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Dato' Yahaya Ali menyifatkan, kunjungan Persatuan Isteri Wakil Rakyat Dan Bekas Wakil Rakyat Negeri Terengganu (KHAIRUNNISA) ke pejabatnya, suatu yang amat penting.

Pemuda PAS Fahami Susah Rakyat


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Sayap Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Pemuda memahami kesusahan  rakyat yang tidak dapat keluar bekerja setelah  Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) 2.0 ekoran pandemik Covid-19, apatah lagi sesi prsekolahan 2021 telah bermula.

PAS Komited Agenda Perpaduan Ummah


PAS mengikuti secara dekat perkembangan hubungan kerjasama parti-parti yang membentuk kerajaan Perikatan Nasional, khususnya antara UMNO dan BERSATU yang mendapat perhatian mutakhir ini.

Umno Kena Lihat 'Big Picture'

Dato' Mustafa Ali

Oleh : Adli Mohd

KUALA TERENGGANU - Umno perlu melihat kepada pandangan keseluuruhan (big picture) sebagai jalan penyelesaian kemelut politik yang melanda ketika ini, sebelum membuat keputusan menarik kerjasama  dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Umno Kena Lihat 'Big Picture'

Kekejaman Berterusan Rejim El-Sisi

 

Dihukum penjara, diasingkan, hilang: Wajah penentangan Mesir terhadap Sisi

Dalam dekad sejak pemberontakan Mesir dan el-Sisi berkuasa, negara Afrika Utara telah menjadi salah satu entiti yang paling menindas di dunia, melenyapkan pembangkang dan pemerintah menyeksa mereka secara sistematik serta secara bersahaja membunuh rakyat biasa.

Maksimakan Medium Dakwah


Ustaz Jamaluddin Jusoh 

Oleh : Amirullah Mansor 

DUNGUN - Penyebaran dakwah perlu menggunakan lebih banyak saluran dan bukan hanya tertumpu pada satu sudut, di masjid atau surau sahaja. 

Merdekakan Perlembagaan


 Para pemimpin masyarakat majmuk yang terlibat dalam perjuangan kemerdekaan daripada semua parti politik yang menyertai PRU 1955 Pra- Kemerdekaan memainkan peranan besar menentukan dasar dan hala tuju negara selepas merdeka, melainkan Parti Komunis yang menolak agama diharamkan dan mereka yang bersamanya tidak terlibat dalam pilihan raya.

Undang-undang Sivil, Syariah Boleh Harmoni


Parti Islam SeMalaysia (PAS) yakin kedua-dua sistem perundangan yang sedang berjalan di negara ini boleh bergerak seiring 

04 Mac 2021

Pemuda Sediakan Pasukan Terbaik Hadapi PRU

 


SETIU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) akan menyediakan pasukan terbaik bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15, yang dijangka akan diadakan  pada akhir tahun ini.

Doktor Pakar, Politikus, Anti-vaksin, Siapa Fitnah Siapa?


Alhamdulillah saya baharu sahaja selesai menerima suntikan pertama vaksin Pfizer-BioNTech pagi tadi. Qatar mengutamakan suntikan vaksin kepada mereka yang terlibat dengan perusahaan petroleum, walaupun majoritinya adalah pekerja dari negara luar. Syukur juga yang saya tidak mengalami apa-apa kesan alahan yang teruk setakat ini. Tidak sakit langsung.

PH Gagal Jaga Kebajikan Rakyat


KUALA TERENGGANU - Kerajaan Perikatan Nasional diingatkan tidak mengulangi kesilapam Pakatan Harapan sebelum ini, yang gagal menitikberatkan kebajikan rakyat.

03 Mac 2021

97 Tahun Kejatuhan Khilafah Uthmaniah ; Ummah Tanpa Daulah


Oleh:  Dr Riduan Mohd Nor

Dunia Islam semakin tenat , berjejer masalah dan merambah penyakit dengan penguasa yang semakin berpaling jauh daripada petunjuk Rabbani. Manakala ummah seperti anak ayam yang kehilangan ibu, darah tumpah tanpa nilai dipelbagai belahan dunia . Semua ini terjadi akibat tiada khilafah Islam yang memayungi ummah , tiada penjaga wilayah Islam dan paling sedih ummah bercakaran seperti kerasukan hantu.

Hentikan Sekatan Satu-satunya Cara Meneruskan Rundingan Nuklear


Presiden Iran Hassan Rouhani pada hari Selasa mendesak Amerika Syarikat untuk mengangkat sekatan bagi menyelamatkan perjanjian nuklear, yang juga dikenal sebagai Rancangan Tindakan Komprehensif Bersama (JCPOA), lapor agensi berita rasmi IRNA.

Muslimat Perlu Bersedia Kempen Dalam Norma Baharu

Al Ghazali Abu Bakar 

Oleh : Noreni Abu Bakar

DUNGUN - Muslimat Parti Islam Se-Malaysia(PAS) diminta bersedia untuk berkempen dengan 'norma baharu' pada pilihan raya umum akan datang dan meningkatkan ilmu berkaitan serta menyertai bengkel dan kursus secara atas talian. 

02 Mac 2021

Polemik Vaksin; Pemimpin PAS Tawar Diri


KUALA TERENGGANU - Pemimpin Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menawarkan diri  menjadi antara  yang terawal untuk menerima suntikan vaksin mencegah Covid-19 selepas 'frontliners'  kesihatan, keselamatan dan lain-lain.

01 Mac 2021

Walaupun Teruja, Patuhilah SOP


 KUALA TERENGGANU -  Walaupun teruja dengan hari pertama sesi persekolahan 2021, semua pihak termasuk ibu bapa, guru dan pelajar mestilah patuh kepada Prosedur Piawaian Operasi (SOP) sebagaimana yang telah ditetapkan. 

PAS Besut Sumbang 3700 Kilo Ikan


Oleh : Mustaqim

BESUT - PAS Besut mengagihkan 3700 kilogram ikan 'QFish' bagi membantu mereka yang terjejas ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

Titi Baharu Untuk Kemudahan Setempat


 Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Hasil muafakat dan gotong royong tenaga sukarelawan PAS bersama penduduk setempat telah berjaya membangunkan semula sebuah titi baharu untuk kemudahan orang ramai. 

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...