28 Februari 2015

Sampaikan Mesej Islam Melalui Kerja Kebajikan


IMG-20150227-WA0075MARANG – Jabatan Amal Kawasan Marang menapak selangkah lagi dengan kejayaan, apabila mereka memiliki aset terbaru untuk membantu kerja-kerja kehidmat kebajikan mereka.
Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang telah berkenan untuk merasmikan Pelancaran Bot dan Pacuan 4 Roda Jabatan Amal Marang seusai Kuliah Dhuha di perkarangan Masjid Rusila pada Jumaat, 27 Februari.

27 Februari 2015

Rumah Terbakar Kali Ke Empat Dalam Tempoh Sebulan


IMG-20150226-WA0107DUNGUN – Selepas solat subuh di masjid Kampung Pinang Merah, kebiasaanya menjadi rutin harian Aduka Abd Rahman, 55, pergi ke pasar Dungun dengan mengunakan kenderaan pacuan empat rodanya bagi membeli bahan mentah untuk di jual di pusat perniagaan beliau, Pasar Mini Aduka, yang terletak berhadapan Maybank Paka.
Dalam perjalanannya pagi semalam, Khamis 26 Februari, beliau telah dihubungi oleh anaknya, kira-kira jam 7.15 pagi, memberitahu beliau, rumahnya terbakar.

26 Februari 2015

‘Tranformasi Terengganu Baharu’ Indah Khabar Dari Rupa


IMG-20150224-WA0074KUALA TERENGGANU – Pertukaran Menteri Besar Terengganu yang didakwa membawa ‘rentak baharu’ dalam pentadbiran pembangunan negeri Terengganu dengan slogan ‘Transformasi Terengganu Baru’.
Namun sebaliknya, ia adalah ‘indah khabar dari rupa’ apabila semakin banyak kemelut dan kepincangan yang berlaku.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam, Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata, MB yang baru hanya mengulangi kelemahan masa lampau dan melaksanakan banyak tindakan yang menyusahkan rakyat bawahan.

25 Februari 2015

Hanya Dengan Hukum Hudud Dapat Menjatuhkan Umno/ BN


Dr Bala 2KUALA TERENGGANU – Pengerusi Dewan Humpunan Penyokong PAS (DHPP) Terengganu, Dr Bala Chandran GK menyatakan, walaupun seseorang itu berhak untuk memberi pendapat, tetapi tidak sewajarnya membuat ugutan terutamanya dalam Pakatan Rakyat.
Beliau menyifatkan, pendekatan ‘ugut’ sebagaimana yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Pucong Gobind Singh Dio, adalah amalan yang sering digunakan dalam Umno dan Barisan Nasional (BN).

23 Februari 2015

Pasar Besar Kedai Payang Perlu Ditambahbaik


20150223_095500KUALA TERENGGANU – Setiap kali musim cuti sekolah mahupun cuti perayaan, laluan ke Pasar Besar Kedai Payang di sini pasti sesak teruk dipenuhi kenderaan dan orang ramai yang mahu membeli-belah.
Tinjauan di sekitar pasar berkenaan mendapati jalan utama ke pasar berkenaan sesak lebih satu kilometer akibat limpahan pengunjung serta pelancong dari luar negeri serta anak tempatan yang pulang ke kampung.

NGO Jangan Hanya ‘Tinggal Nama’ Sahaja


IMG-20150222-WA0095 (2)KUALA TERENGGANU – Kewujudan dan peranan Badan-badan Bukan Kerajaan (NGOs) haruslah diperkasa agar matlamatnya jelas dapat membantu dan memberikan impak kepada kesejahteraan masyarakat.
Pengerusi Lajnah Penggerak Demokrasi dan Mobilisasi (DEMI) PAS Terengganu Haji Yahaya Ali, menegur segelintir NGO yang wujud hanya sekadar ‘nama’ sahaja, tanpa sebarang aktiviti bermanfaat.

22 Februari 2015

Bukit Besi; Laporan Tidak Betul Dibuat Bagi Memudahkan ‘Penarahan’ Balak


balakbukit besi2DUNGUN – Aktiviti pembalakan besar-besaran yang didakwa kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu untuk kawasan perlombongan bijih besi disifatkan sebagai ‘rakus’ dan ‘tidak peduli’ impak buruk yang akan mendatang.
Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Isu Lombong Bukit Besi Naraza Muda berkata, tindakan ‘membaham’ hasil rakyat itu dilakukan segelintir pemimpin Umno yang berselindung di sebalik ‘wajah kerajaan’.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...