02 April 2010

Fenomena Wanita Menjadi Arus Gelombang Dunia

- Mencabar Institusi keluarga dan Fitrah manusia
Chukai, KEMAMAN – Gejala sosial yang berlaku masakini bukan hanya berlaku dikalangan golongan muda dan remaja malah banyak nerlaku dikalangan dewasa.

Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat Prof. Madya Dr. Asiah Ali berkata, ia berpunca dari penjajaran (alignment) yang tidak tepat dalam menguruskan rumahtangga.

”Dunia pada hari ini, gejala sosial berlaku bukan hanya kepada pemuda pemudi dan para remaja tetapi sampai kepada tahap dewasa pun,

01 April 2010

10 Pegawai Kerajaan ‘Makan Duit Besi Buruk’ di Tahan SPRM

KUALA TERENGGANU – Enam anggota polis adalah antara 10 pegawai kerajaan dalam dua serbuan berasingan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini dan Kemaman semalam.

Manakala tiga lagi yang ditahan adalah dari Jabatan Alam Sekitar (JAS), sementara seorang lagi belum dikenalpasti.
Penangkapan tersebut dilakukan setelah mendapat maklumat berkaitan satu sindiket yang memeras ugut wang dari pembeli besi buruk di daerah Kemaman.

Para pegawai terbabit didakwa mendapat habuan ‘makan suap duit besi buruk’ dengan pulangan, membiarkan operasi perdagangan besi buruk tanpa sebarang gangguan dari pihak penguatkuasa.
Pengarah Penyiasatan SPRM Mustafar Ali berkata, kesemua mereka yang ditahan meminta duit rasuah diantara RM500 hingga RM5000 dari pembeli besi buruk.

”Kesemua mereka ditahan untuk siasatan,”katanya yang tidak menolak kemungkinan lebih ramai lagi yang akan ditahan terbabit kegiatan berkenaan.

Pulau Perhentian ‘Hotspot’ Untuk Pelancong Barat Berbogel

- Kerajaan Diminta Bertindak
Jerteh, BESUT
– Apabila Ahli Parlimen Besut menyuarakannya di parlimen pada tahun 2001, Menteri Pelancongan ketika itu terperanjat dan berkata ia adalah satu ‘berita baru’ kepada kerajaan.

Namun kegiatan berjemur sambil berbogel ditepi pantai Pulau Perhentian dekat sini, terus menjadi amalan para pelacong Barat yang datang, saban tahun dari Mac hingga September.

Promosi berkenaan kegiatan itu boleh dijumpai dengan mudah di laman-laman ‘lonely planet’ yang memberikan khidmat perundingan percuma kepada pengembara, terutamanya kepada ‘backpacker’.

Kejadian Bangunan Runtuh, Mungkin Satu Pembalasan

Tepoh, KUALA NERUS – PAS menggesa pihak terbabit menjalankan siasatan yang telus dan menyeluruh keatas kejadian bangunan Institut Oseanografi & Institut Akuakultur Tropika (INOS-AKUATROP), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang runtuh semalam 29 Mac.
Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah berkata demikian ketika ditemui semalam.

”Kita (PAS) minta pihak yang bertanggungjawab melakukan siasatan secara terperinci, (mengenalpasti) punca menyebabkan keruntuhan (yang) berlaku,”ujarnya.
Sehubungan itu, beliau menyifatkan, kejadian demi kejadian bangunan runtuh yang semakin banyak berlaku dinegeri ini adalah ‘satu pembalasan’ akibat perbuatan zalim kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN).

30 Mac 2010

Siapa Pemilik Pembinaan M.A.N Sdn Bhd

- kontraktor bangunan INOS-AKUATROP UMT yang runtuh.
KUALA TERENGGANU – Bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur Tropika (INOS-AKUATROP) Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang bernilai RM25 juta adalah dibina oleh Pembinaan M.A.N Sdn Bhd yang beralamat di 25-A Losong Masjid, 21000 Kuala Terengganu.


(Gambar -
Jannah@Zaleha b Nik bersama anak saudaranya Suhaida Amran, yang juga Lembaga Pengarah Pembinaan MAN)

Satu Lagi Projek Kerajaan Barisan Nasional (BN) Di Terengganu Runtuh

- Satu Lagi Rahmat Untuk Rakyat ?  
 
KUALA TERENGGANU
– Ketika menggulung perbahasan Bajet 2010 dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Yahya Khatib Mohamad berkata beliau bersyukur kerana kejadian bangunan runtuh merupakan satu rahmat kepada rakyat Terengganu.

Hari ini, 29 Mac 2010, genap 96 hari, Yahya mengucapkan kata-kata itu, runtuh pula sebuah lagi bangunan dalam pembinaan di Universiti Malaysia Terengganu (UMT).Tingkat ke empat bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur Tropika (INOS-AKUATROP), tanpa ribut, taufan dan gegaran, runtuh pada jam 5.15 petang.

29 Mac 2010

Umno Pusat Tidak Iktiraf Umno Terengganu

- Ahmad gagal bawa balik royalti ke Terengganu
 
KUALA TERENGGANU
- Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik berkata kegagalan kerajaan Umno Terengganu dibawah kepimpinan Menteri Besarnya, Dato’ Ahmad Said membawa pulang royalti kerana Umno Pusat tidak mengiktiraf Umno Terengganu.

“Saya nampak kerajaan Terengganu dibawah pimpinan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said sudah tidak berjaya, sudah gagal dalam usaha mereka untuk mengembalikan semula royalti.
(Gambar - penipuan kerajaan pusat pimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak)

28 Mac 2010

Pemuda PAS Hargai Jaguh LTdL

KUALA TERENGGANU – Prihatin dengan jasa dan sumbangan pengayuh basikal profesional, Dewan Pemuda PAS Terengganu telah menziarahi, Anuar Manan, yang terus mencipya nama dalam LTdL baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Seni, Kebudayaan dan Sukan (DACS) Dewan Pemuda PAS Terengganu (DPPNT), Yusof Embong berkata lawatan tersebut bertujuan memberikan semangat dan penghargaan kerana Anuar adalah anak jati dari Terengganu yang telah mengharumkan nama negeri dan negara.


”Lawatan DPPNT ke rumah Anuar sangat bermakna kepada kami yang menghargai sumbangan beliau, sebagai ‘orang muda’, bahkan beliau merupakan anak jati Terengganu yang mencipta nama sebagai seorang pelumba professional peringkat antarabangsa,”kata Yusof.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...