19 Jun 2021

Menjunjung Kasih Titah Agong; Fokus Tangani Covid-19


KUALA TERENGGANU - Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) menyokong penuh kenyataan Timbalan Presiden PAS, YB Ustaz Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man, berkenaan titah KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu untuk terus menangani dan memerangi covid-19 serta pemulihan ekonomi negara.

18 Jun 2021

Bertanya Kepada Pakar


Pada suatu hari Rasulullah SAW berjalan-jalan di kawasan kebun kurma dan melihat para pekebun melakukan langkah pendebungaan (merenjis debunga tamar), lalu Baginda SAW bersabda:

16 Jun 2021

Bertanya, Sahihkan Atau Diam

 


Beberapa hari ini riuh berkenaan pembahagian bantuan kepada rakyat. Untuk isu ini, kita tumpukan perhatian bagi negeri Terengganu sahaja. Beberapa foto yang disiarkan oleh beberapa akaun palsu, musuh kepada PAS. Dedah mereka, ketidak adilan pembahagian itu jelas kerana ia diberikan juga kepada orang kaya, rumah besar, kereta banyak, ada yang miskin diketepikan.

15 Jun 2021

Seluruh Rakyat Diseru Hayati Program Munajat


KUALA TERENGGANU - PAS menyeru agar seluruh rakyat negeri ini bersama-sama menyertai dan menghayati program Munajat Rakyat Terengganu yang dianjurkan oleh kerajaan. 

Mahkamah Mesir Hukum Mati 12 Orang Pemimpin Ikhwan


Mahkamah sivil tertinggi Mesir pada hari Isnin menjatuhkan hukuman mati terhadap 12 anggota Ikhwanul Muslimin, yang mengakhiri perbicaraan  berkaitan dengan pembunuhan besar-besaran oleh pasukan keselamatan pada tahun 2013, menurut sumber kehakiman.

14 Jun 2021

Agihan BERKAT 3.0 Berterusan Sepanjang Tempoh 'Lockdown'.KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS Terengganu menerusi Pusat-pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN), meneruskan agihan Bantuan Ekonomi Rakyat (BERKAT 3.0). 

PAS Setuju Umno Tidak Desak PRU15

 


PAS merujuk kepada kenyataan Pengarah Pilihan Raya UMNO Malaysia, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bahawa UMNO tidak perlu mendesak Kerajaan supaya mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU 15) dalam waktu terdekat kerana negara masih berdepan dengan wabak Covid-19.

13 Jun 2021

Anak PASTI Pelajar Cemerlang SPM 2020


KUALA TERENGGANU - Siapa sangka anak didik PASTI merupakan pelajar cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun 2020.

Bala Tentera Allah Tidak Boleh Dikalahkan


Firman Allah SWT:

﴿وَمَا جَعَلْنَا أَصْحَابَ النَّارِ إِلَّا مَلَائِكَةً وَمَا جَعَلْنَا عِدَّتَهُمْ إِلَّا فِتْنَةً لِلَّذِينَ كَفَرُوا لِيَسْتَيْقِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ وَيَزْدَادَ الَّذِينَ آمَنُوا إِيمَانًا وَلَا يَرْتَابَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ وَالْمُؤْمِنُونَ وَلِيَقُولَ الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَالْكَافِرُونَ مَاذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهَذَا مَثَلًا كَذَلِكَ يُضِلُّ اللَّهُ مَنْ يَشَاءُ وَيَهْدِي مَنْ يَشَاءُ وَمَا يَعْلَمُ جُنُودَ رَبِّكَ إِلَّا هُوَ  وَمَا هِيَ إِلَّا ذِكْرَى لِلْبَشَرِ٣١﴾

“Dan tiada Kami menjadikan penjaga neraka itu melainkan daripada kalangan malaikat, dan tidaklah Kami menjadikan bilangan mereka itu melainkan untuk jadi cubaan bagi orang-orang kafir, supaya orang-orang yang diberikan Kitab menjadi yakin dan orang yang beriman bertambah keimanannya; dan supaya orang-orang yang diberikan Kitab dan orang-orang Mukmin itu tidak ragu-ragu; dan supaya orang-orang yang di dalam hatinya mempunyai penyakit dan orang-orang kafir (mengatakan): ‘Apakah yang dikehendaki Allah dengan bilangan ini sebagai suatu perumpamaan?’ Demikianlah Allah membiarkan orang-orang yang dikehendaki-Nya berada dalam kesesatan dan memberikan petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya. Dan tiada yang mengetahui tentera Tuhanmu melainkan Dia sendiri. Dan Saqar itu tiada lain hanyalah peringatan bagi manusia.” (Surah al-Muddathir: 31)

PKPD; Warga Kampung Tajin Tak Perlu Risau


KUALA TERENGGANU - Penduduk Kampung Tajin tidak perlu risau tentang makanan dan minuman mereka ketika  menghadapi Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) kerana bekalan keperluan asasi akan dihantar terus ke runah masing-masing. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...