08 September 2022

Perjuangan PAS Relevan Sepanjang Zaman


Oleh ; Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Ucapan Dasar Presiden PAS yang bertajuk 'Malaysia Sejahtera', mewajahkan perjuangan parti yang relevan sepanjang zaman.

Ringkasan Ucapan Dasar Presiden PAS Muktamar Ke-68

 

1. Kejayaan PAS - Peranan PAS Dalam Pemulihan Pasca-Pandemik

PAS sebahagian daripada Kerajaan Malaysia dan juga sebahagian daripada kerajaan di negeri-negeri tertentu, serta menerajui tiga negeri di Kelantan, Terengganu dan Kedah, telah memperolehi pengalaman yang sangat berharga dalam menghadapi wabak yang tidak pernah dihadapi oleh negara sejak mencapai kemerdekaan.

07 September 2022

Ijtimak Tarbawi 2022; Kaderisasi Dakwah Dan Program Persiapan Fikrah

 

Oleh :Dr Riduan Mohamad Nor 

Gerakan Islam ini semakin membesar keahliannya, meranum dengan bakat-bakat baru, banjiran anak-anak muda berpendidikan dan menerima kehadiran penyokong yang pelbagai latarbelakang . konsistensinya di medan dakwah,tarbiah dan dakwah telah teruji dalam tempoh yang panjang , 71 tahun di negara ini , meranduk belantara mehnah dan ibtila'.

06 September 2022

Harga Minyak Dunia Naik Tiga Peratus


 Harga minyak meningkat kira-kira tiga peratus pada hari Isnin, apabila ahli OPEC+ bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran kecil sebanyak 100,000 tong sehari.

Mendominasi Isu Alam Sekitar


KUALA TERENGGANU - Semua ahli PAS digesa mendokong satu gagasan  mendominasikan kepada isu-isu pembelaan terhadap alam sekitar.

05 September 2022

Memang Sah Berlaku Perundingan


KUALA TERENGGANU - PAS sekali lagi mengesahkan memang berlaku perundingan dengan UMNO secara terus menerus walaupun dinafikan oleh pimpinan tertinggi UMNO.

PAS Ingin Menyatukan Seluruh Ummah

 

ALOR SETAR - Parti Islam SeMalaysia (PAS) ingin menyatukan seluruh ummah khususnya umat Islam yang ada bukan hanya penyatuan bersama Umno dan Bersatu. 

PAS Ingin Menyatukan Seluruh Ummah

04 September 2022

Ujian Sewaktu Menang, Tarbiah Sebagai Pendinding


ALOR SETAR - Ujian terbesar adalah kemenangan sebagaimana amaran yang disebut oleh Rasulullah dan tarbiah adalah senjata ampuh bagi menanganinya. 

Ahli PAS Lebih Sejuta, Terengganu Tertinggi Sehingga Ogos


ALOR SETAR - Rekod terkini keahlian PAS bagi tahun 2022 sehingga Ogos ialah seramai 1,005,710 dan pada bulan Januari sehingga Ogos, Terengganu merekodkan jumlah tertinggi seramai 3,309 orang

10 Tunjang Utama Bagi Malaysia SejahteraALOR SETAR- 10 tunjang utama digariskan  bagi merealisasikan hasrat untuk menjadikan Malaysia Sejahtera, sesuai dengan tema Ucapan Dasar Presiden PAS, iaitu Malaysia Sejahtera.

Sasar Menang 40 Kerusi


ALOR SETAR - PAS menyasarkan untuk menang 40 kerusi parlimen daripada 80 kerusi yang akan dipertandingkan pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15.

Serang PH!


ALOR SETAR - PAS  tidak boleh lagi berada  dalam defensif  tetapi kena bawa mode ofensif untuk menyerang DAP dan Pakatan Harapan (PH).

DHPP Mahu Bina Kekuatan Melalui Usrah


ALOR SETAR - Dewan Himpunan Pendukung PAS (DHPP) mahu membina kekuatan melalui 'usrah' sebagaimana kelaziman parti selama ini bagi mentarbiah dan memperkuatkan ahli.

Muslimat Tepati Kriteria Calon Boleh Menang


ALOR SETAR - Dewan Muslimat PAS menyakini calon dari kalangan wanita menepati kriteria calon boleh menang dan diterima.

DHPP Berusaha Dampingi Anak Muda Tidak Berparti


ALOR SETAR - Dewan Himpunan Pendukung PAS menyatakan komitmen untuk mendekati anak muda yang tidak berparti khususnya kalangan anak muda.

Ideologi PAS menurut Islam, Jangan Berbalah


Wawasan Induks Negara Sejahtera (WINS) adalah satu sistem yang membezakan ideologi parti-parti politik yang lain untuk mengangkat manusia sebagai khalifah di bumi ini, demikian penegasan oleh wakil Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM), Ustaz Afnan Hamimi Taib Azzamuddin.

Gabung Jalin Semua Pihak Tawan Hati Pengundi Muda


ALOR SETAR - Gabung jalin semua pihak dalam Parti Islam Se-Malaysia  (PAS) perlu digarap untuk menawan hati pengundi muda  dalam usaha parti itu untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15).

Pilih Calon Yang Boleh Menang Pandai Mentadbir


ALOR SETAR - Mengemukakan calon yang tidak hanya boleh menang, diterima malah berupaya untuk mentadbir menjadikan PAS cukup bersedia bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15 pada kali ini.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...