03 Disember 2021

Tujuh Dekad 'Membumikan' Gerak Kerja Kebajikan


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

PAS telah melepasi 70 tahun di medan operasi masyarakat dengan rangkuman sayapnya menjangkaui sektor siasah, dakwah dan tarbiah negara ini.

Adil Mengikut Perspektif Islam


Adil ialah salah satu daripada sifat wajib bagi Allah SWT dan sifat ketuhanan yang Maha Suci daripada segala kekurangan, bahkan mustahil bagi Allah SWT bersifat zalim. Malah, keadilan-Nya tiada bandingan dan tandingan. Maha Adil ialah salah satu daripada nama-nama terbaik bagi Allah SWT. 

Peluang Anak Muda Dalam Demokrasi


KUALA TERENGGANU - Undi 18 telah diwartakan berkuatkuasa bermula 15 Disember 2021 adalah peluang besar untuk anak muda.

'Taklifan' Bukan Sekadar Pegang Jawatan


Ahad yang lalu, saya telah menerima satu amanah baharu dari kepimpinan Badan Perhubungan Pas Negeri Terengganu bagi memegang jawatan sebagai Setiausaha Pas Negeri Terengganu yang baharu.

02 Disember 2021

Anak Muda Mesti Terlibat Proses Demokrasi


 Dewan Muslimat PAS Malaysia (DMPM) menggesa anak muda Malaysia agar tidak mensia-siakan peluang untuk mengundi apabila undi 18 telah diwartakan berkuat kuasa bermula 15 Disember 2021.

Ziarah Bina Hubungan Antara PAS Dan MuallafOleh : Aina Hassan

SETIU - Parti Islam Se-Malaysia (PAS) membina hubungan silaturahim antara saudara baharu (Muallaf) dan sentiasa menziarah golongan tersebut .

01 Disember 2021

200 Juta Kanak-kanak Tinggal Di Zon Perang

 
Hampir 200 juta kanak-kanak kini tinggal di zon perang paling maut di dunia, satu angka tertinggi sejak lebih sedekad, menurut statistik yang disusun oleh NGO global.

PRN Sarawak Medan Ukur Gerak Kerja Jentera PAS


Keputusan PAS untuk bertanding pada pilihan raya negeri Sarawak ke-12 adalah untuk mengukur persiapan jentera PAS menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

30 November 2021

Terjun Semua 'Platform'


SETIU - Jentera penerangan PAS mesti terjun dan masuk ke dalam semua platform media baharu bagi nenyebarkan maklumat kepada semua golongan masyarakat.

Normalisasi Penyelamat Israel

 


Kumpulan negara yang terlibat dengan penubuhan negara haram Israel pada tahun 1948 yang lalu, kini bersekongkol bersama beberapa buah negara yang berperanan menjatuhkan kuasa dunia Islam yang pernah menjadi benteng pertahanan umat.

29 November 2021

Tangkis Semua Serangan Musuh


SETIU - Ahli dan penyokong PAS diminta untuk menjawab dan menerangkan semua persoalan berkait isu yang melanda dan menangkis semua serangan daripada musuh.

Rebut Peluang Berjihad


KUALA TERENGGANU - Guru PASTI diseru agar mengambil peluang merebut peluang yang begitu banyak terbentang, untuk untuk berjihad  di atas jalan Allah.

Omicron Boleh Tingkat Risiko Jangkitan Berulang Covid-19


 Varian baharu coronavirus, Omicron telah dikesan menular di seluruh dunia, mampu menimbulkan peningkatan risiko jangkitan berulang dibandingkan varian lain. 

28 November 2021

PAS Terengganu Dapat SU Baharu


KUALA TERENGGANU  - Mesyuarat Kali Pertama Sesi 2021 – 2023 Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu pada hari ini, telah memutuskan pelantikan Setiausaha baharu.

Isu Harga Barang: Insentif Dan Strategi Baru Diperlukan Segera


Pengumuman yang bakal dibuat kerajaan berhubung isu kenaikan harga barang diharap dapat memberikan penyelesaian menyeluruh yang adil dan melegakan buat semua pihak. Kepentingan bersama pengguna, peniaga, peruncit, pengedar, pemborong, pengeluar, pengimport dan pengeskport diharap terpelihara sebaiknya.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...