27 September 2014

‘Motor cross’ Senjata Baru Pemuda


motorcross jabi 3Pemuda PAS DUN Jabi mengorak satu lagi langkah kehadapan dalam mengatur gerak langkah mendekati masyarakat khususnya anak-anak muda dengan wujudnya sebuah litar motorcross yang dibina sendiri dengan memanfaatkan kepakaran dan jentera milik Jawatankuasa Pemuda DUN .
Litar sepanjang kira-kira 1,000 meter yang dibina di atas tapak seluas 2 ekar di Kampung Gong Ubi Keling, Jabi menambahkan ‘senjata’ pemuda Dun Jabi dalam perjuangan mendekati anak-anak muda dan mengajak mereka bersama Islam.

26 September 2014

Petani, Penternak dan Nelayan ; Golongan Penting Yang Dikesampingkan


IMG-20140926-WA0069KUALA BERANG – PAS menganjurkan Karnival Petani dan Penternak Terenggani 2014 menggambarkan usaha dan kecaknaaan PAS terhadap golongan yang telibat sektor pertanian.
Pengarah Karnival Ustaz Sharizukirnain Abd Kadir berkata, para petani, penternak dan nelayan ini merupakan golongan penyumbang kepada pembangunan negara.


Tidak Iktiraf Tandatangan Wakil Pembangkang; Diskriminasi Kerajaan BN Terengganu


IMG-20140924-WA0052KUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) paling kanan dari Wakaf Mempelam, Mohd Abdul Wahid Endut dukacita dengan ‘polisi’ kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu yang terus menyusahkan rakyat.
Mantan Pesuruhjaya PAS Terengganu itu berkata, tindakan jabatan dan agensi kerajaan umpamanya Yayasan Terengganu (YT) yang tidak memperakui tandatangan wakil-wakil rakyat pembangkang sebagai pengesahan permohonan yang diajukan oleh rakyat amat dikesali.

25 September 2014

Tangan Inilah Yang Drafkan Akta Petroleum – Tun Salleh

tun salleh abas
“Nasib baiklah Tuhan lanjutkan umur saya untuk memberitahu hakikat sebenarnya,” kata Tun Salleh Abbas, bekas Ketua Hakim Negara yang juga Mantan Pengerusi Jawatankuasa Hisbah dan Tugas-tugas Khas Kerajaan Negeri Terengganu.
Itulah kenyataan beliau ketika menceritakan sejarah sebenar bagaimana Akta Pembangunan Petrolia 1974 digubal dan diluluskan oleh Parlimen sebelum ini.

Dengan Usaha, Doa dan Harapan, N.01 Akan Menjadi Milik PAS


Screenshot (284)TUMPAT – Ketua Dewan Muslimat PAS Siti Zailah Mohd Yusof mengucapkan terima kasih kepada seluruh jentera dan semua pemimpin yang telah turun membantu kempen pilihanraya kecil N.01 Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor.
Katanya, bagi pihak tuan rumah, negeri Kelantan Darul Naim dan Muslimat PAS Pusat sangat menghargai sokongan semua pihak yang terlibat.


24 September 2014

Sidang DUN ‘Disingkatkan’ Kerana PRK Pengkalan Kubor?


IMG-20140924-WA0052KUALA TERENGGANU – Sidang DUN Negeri Terengganu hari ini masuk hari kedua selepas bermula semalam dengan hampir kesemua ADUN datang bagi menghadiri mesyuarat kali kedua bagi penggal kedua kali ke 13.
Sebanyak 5 soalan lisan sempat ditanyakan oleh wakil-wakil rakyat kepada kerajaan dan dijawab oleh para Exco serta Menteri Besar Terengganu, YAB Dato’ Hj Ahmad Razif Abd Rahman.

‘Transformasi’ Razif Perlu Kikis Amalan Rasuah Dan Penyelewengan


Screenshot (269)KUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Undangan Negeri Chukai, Haji Hanafiah Mat berharap, Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman melaksanakan segala tindakan yang perlu bagi memastikan hasrat beliau merealisasikan ‘Transformasi Terengganu Baru’ berjaya.
Beliau berkata, tidak cukup kepada Razif untuk mengucapkan terima kasih dan berjanji untuk mengkaji ‘itu dan ini’ kerana rakyat mahu melihat ‘perubahan’ sebenar berlaku.

23 September 2014

Sidang DUN : MB Janji Kaji Peruntukan Kawasan Pembangkang


sidang dunKUALA TERENGGANU – Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman memberi jaminan akan mengkaji cadangan mengagihkan terus peruntukan kewangan tahunan untuk pembangunan dan khidmat Kepada wakil rakyat termasuk kawasan yang tidak dimenangi oleh Umno dan Barisan Naional (BN)
Jaminan itu diberikan sebagai respon kepada soalan tambahan oleh wakil dari Bukit Payong Ustaz Mohd Nor Hamzah dalam Mesyuarat Kedua, Penggal Kedua, Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu kali ke-13 di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

22 September 2014

‘Celik Tani’ Akan Bela Nasib Petani


mohamad saidKUALA TERENGGANU – Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Celik Tani yang bakal dilancarkan bersempena Karnival Petani, Penternak Nelayan 2014 yang akan diadakan di Kuala Berang pada 25 hingga 27 September minggu depan bertujuan untuk membela nasib petani.
Pengerusinya, Haji Mohamad Said (gambar atas) berkata, ‘team’ (pasukan) Celik Tani akan memberi tumpuan kepada soal teknikal pengeluaran dan pemasaran hasil tani.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...