21 November 2020

Umat ​​Islam Perancis Hadapi Tindakan Keras Baru


Menteri Dalam Negeri mengeluarkan amaran keras mengenai pendakwaan jenayah dan pengusiran  ibu bapa Muslim. 

Kerajaan PAS Terengganu Percepatkan Urusan Rakyat


 Oleh : Nooreni Abu Bakar

KUALA TERENGGANU  - Kerajaan Parti Islam Se-Malaysia PAS Terengganu sentiasa berusaha memudah dan membantu  urusan yang melibatkan rakyat  dengan  agensi-agensi kerajaan dapat diselesaikan secepat mungkin.

Kuatkuasa Tulisan Jawi ke Seluruh Negara


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) berharap tiada lagi mana-mana pihak yang biadab membantah penggunaan dan pemerkasaan tulisan Jawi dalam negara.

5,000 Ribu Kampit Beras Untuk Asnaf Empat DUN


 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Sebanyak 5000 kampit beras disalurkan kepada asnaf yang terjejas di empat Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Parlimen Besut.

19 November 2020

Ganti Kesal Dakwaan Fitnah Terhadap Exco Dan Kerajaan Negeri


KUALA TERENGGANU - Gerakan Anak Terengganu Insaf (Ganti) kesal dengan dakwaan sebuah laman berita yang memfitnah kerajaan dan Exco negeri Terengganu berkait Pembinaan Projek Kuala Terengganu (KT) ByPass.

18 November 2020

Pentagon Sahkan Rancangan Penarikan Pasukan Di Afghanistan, Iraq


Pentagon pada hari Selasa mengesahkan bahawa tentera AS di Afghanistan dan Iraq masing-masing akan dikurangkan menjadi 2,500 pada pertengahan Januari 2021.

Komunikasi Saluran Terbaik!


KUALA TERENGGANU - Komunikasi adalah saluran terbaik bagi menyelesaikan sebarang kerumitan dan kekusutan dalam kehidupan, termasuk soal politik dan hubungan Muafakat Nasional (MN).

17 November 2020

Bajet 2021; Pemuda PAS Cadangkan 33 Saranan


KUALA TERENGGANU - Pemuda PAS mengemukakan sebanyak 33 cadangan Bajet Terengganu 2021 yang dikategorikan kepada enam komponen utama kepada Menteri Besar, Dato Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar.

Kami Sebagai Doktor, Bukan 'Tuhan'


Setiap penyakit ada kaedah untuk merawatnya. Walaupun kami sebagai doktor perubatan, bukannya Tuhan, usaha dan ikhtiar untuk mencegah dan merawat dipelajari setiap hari. Pasti ada perbaharuan dalam kaedah berubat sesuai dengan ruang lingkup ilmu yang Allah berikan jua.

16 November 2020

Anak Yatim 'Hidup' Dengan Al-Quran


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Maahad Tahfiz Al-Fajar adalah sebuah pusat pengajian dan penjagaan, mendididik anak yatim menjadi generasi yang hidup dengan al-Quran.

15 November 2020

Pasca Pilihanraya; Ke Mana Halatuju Amerika Syarikat?


Oleh : Muhammad Khalil Abdul Hadi.

Pilihanraya Presiden Ameika Syarikat telah tamat beberapa hari lalu namun gendangnya masih lagi berbunyi akibat keenganan Donald Trump menerima kekalahan kepada lawannya Joe Biden yang telah mendahului lebih daripada 270 undi “ electoral collage “ yang melayakkannya untuk memenangi pilihanraya presiden kali ini. 

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...