03 Jun 2023

Melayu Mudah Lupa Bersama PH


Terdedah kini bahawa Melayu yang menyertai Pakatan Harapan (PH) ialah Melayu yang mudah lupa, khususnya para pemimpinnya juga mudah lupa.

Peluang PN Lebih Baik Untuk Nenawan Selangor


Bekas Pengerusi Perhubungan Umno Selangor Noh Omar percaya Perikatan Nasional mempunyai peluang yang baik untuk mengambil Selangor pada pilihan raya negeri akan datang. 

01 Jun 2023

Malaysia Mesti Dipimpin Oleh Melayu, Islam


KUALA TERENGGANU - Negara ini, mestilah dipimpin oleh parti dan pemimpin berteraskan politik Melayu dan Islam, seiring dengan majoriti rakyat yang telah memilih Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya umum yang lalu.

RM 97,712.00 Infaq Lailatulqadar


KUALA TERENGGANU -  Dewan Muslimat PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam berjaya mengumpul wang sebanyak RM 97,712.00 sempena Infaq Lailatulqadar, Ramadan lalu.. 

Sambutan Luar Biasa Perantau

 


MARANG - Majlis Rumah Terbuka Perantau DUN Pengkalan Berangan telah mendapat sambutan yang luar biasa daripada  para perantau DUN itu  yang diadakan di Kampung Bukit Naga di sini. 

31 Mei 2023

Bukan Islam Tidak Selamat Kalau Melampau Terhadap Islam


Kini, kalangan bukan Islam menuduh pendukung perjuangan bagi menegakkan Islam sebagai kelompok pelampau. Sikap ini secara terbuka dapat disaksikan di seluruh dunia, termasuk di Malaysia yang memberi jenama gelombang hijau kepada kumpulan tersebut yang dianggap berbahaya. Adapun di peringkat antarabangsa pula, disebarkan Islamofobia untuk membawa gambaran yang menakutkan terhadap Islam, disebarkan oleh media dan dikuatkan oleh tindakan beberapa kerajaan terhadap penganut Islam yang beramal dengan ajaran Islam.

Erdogan Menangi Pilihan Raya Turki, Lanjutkan Pemerintahan Kepada Dekad Ketiga

 


Presiden Recep Tayyip Erdogan telah memenangi pilihan raya presiden Turki , menewaskan ketua pembangkang Kemal Kilicdaroglu dalam undian terakhir Ahad dan melanjutkan pemerintahannya kepada dekad ketiga.

Usia Senja Pun Wajib Belajar Solat


 KUALA NERUS - Walaupun mencecah usia senja, setiap orang Islam wajib belajar dalam membaiki ibadah solat samada rukun qauli(bacaan) atau fe'el (perbuatan).

Terengganu Ketujuh Dalam Senarai Rakyat Miskin E-Kasih

 


Fakta dan data menunjukkan negeri Terengganu berada kedudukan ketujuh dari segi bilangan rakyat miskin berdaftar dengan e-Kasih.

28 Mei 2023

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

 


Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin 

MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sejak dahulu dan mereka juga memainkan peranan yang penting  dalam membentuk penyatuan Ummah. 

Pengundi Turki Memilih : Erdogan Atau Kilicdaroglu?

 


Selepas berbulan-bulan dua dozen parti politik berkempen, pengundi Turki menuju ke pengundian, sekali lagi, pada Ahad, untuk membuat pilihan kritikal antara dua lelaki.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...