14 Ogos 2010

Sidang DUN Tolak Soalan Kontraktor Buat Kerja Secara Haram

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/Ahmadlawat16-3-2010.jpgKUALA NERUS - Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Tunggal, Dr. Alias Razak mendakwa, cara gaya kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu melaksanakan pembangunan negeri ini seolah-seolah 'macam orang' mengigau.

Beliau berkata demikian ketika memberikan respon ke atas perjalanan Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu yang telah diadakan pada 8 dan 9 Ogos yang lalu.

13 Ogos 2010

PAS Tidak Dengki Tetapi Melaksanakan Amanah Rakyat

http://buletinonline.net/images/stories/berita30/Dr.SyedDUN.JPG(Kemaskini- Video Klip) KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Buruk, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata tidak timbul soal dengki terhadap mana-mana pihak dalam membangunkan negeri ini.

“Persoalan yang kita (PAS) timbul sekarang ini bukan soal dengki ke...PAS ke…Umno ke... tidak timbul persoalan ini. Kita (kerajaan) perlu rasional di Dewan Undangan Negeri (dun) ini.

12 Ogos 2010

ADUN Sura Tegur Pengurusan Kerajaan

KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sura, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli menegur sikap kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu yang tidak berhemah dalam pengurusannya.

Katanya, jika kerajaan tidak berhemah dalam perbelanjaan negeri dibimbangi golongan sasaran fakir miskin serta anak yatim tersisih.

“Saya minta pihak kerajaan berhati-hati kerana ini (peruntukan tambahan) melibatkan perbelanjaan negeri yang sepatutnya sampai kepada golongan sasar yang disebutkan.

Umno sudah buntu, gagal atasi gejala sosial

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/nikzawi.jpgKUALA TERENGGANU – Pandangan semua pihak termasuk mewakili pemimpin pembangkang perlu diambil kira bagi mengatasi masalah gejala sosial yang semakin serius melanda di negara ini.

Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh berkata, langkah itu penting kerana kepakaran setiap pihak berbeza dalam menangani masalah yang berlaku.

Beliau ketika diminta mengulas penubuhan sekolah hamil oleh kerajaan Melaka berkata, pendekatan tersebut menggambarkan bahawa pemimpin UMNO sudah buntu untuk menangani isu yang berlaku.

Pemimpin Umno ‘Baham’ Komisyen Projek

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/P1170553.JPGKUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Ustaz Harun Taib mendakwa ada di kalangan pemimpin Umno memperolehi komesyen dari projek-projek di negeri ini.

Ini kerana, katanya peruntukan tambahan yang dibuat oleh kerajaan Umno-BN Terengganu melebihi bajet asalnya.

“Saya dapati tambahannya lebih banyak dari peruntukan asal. Peruntukan asal (pejabat Menteri Besar & Setiausaha Kerajaan) RM106 juta dan peruntukan tambahan yang dikehendaki RM127 juta.

Misteri ‘atap biru’; Tidak Pernah Memohon, Tiba-tiba Ada di Bawah Rumah

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/P3180202.JPGKUALA TERENGGANU - Pengagihan ‘atap biru’ menjadi propaganda kerajaan Umno/BN Terengganu khususnya diperbesar-besarkan oleh Menteri Besr, Dato’ Seri Ahmad Said sehingga dijadikan iklan dalam papan tanda besar berslogankan ‘Merakyatkan Pentadbiran’ negeri Terengganu.

Isu ‘atap biru’ pernah dibangkitkan oleh wakil rakyat kerajaan pada sidang sebelum ini yang mengaitkan pemerolehan atap biru tersebut dengan skandal dan penyelewengan.

11 Ogos 2010

Kerajaan Umno/BN Terengganu Biaya Program 'Haram' Gertak

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/cermahPaka%20006.jpgKUALA TERENGGANU - Program 'Melayu Bangkit' yang dianjurkan oleh pertubuhan 'haram' Gertak telah dibiayai oleh kerajaan Umno/BN Terengganu.

Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata demikian ketika menyampaikan cermahnya dalam program penerangan isu-isu Sidang dewan undangan Negeri (DUN), di Batu Burok, 9 Ogos.

Beliau turut mengingatkan semua akyat Terengganu supaya berhati-hati terhadap program kerajaan Umno/BN kerana ianya adalah program politik bertujuan memancing undi.

Bersihkan Diri Dari Najis Syirik

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/MesraMedia%20015.jpgSyarat Menghadapi Ramadhan
KUALA NERUS
- Umat Islam diseru membersihkan diri daripada 'najis' Syirik kepada Allah SWT sebagai satu pra-syarat penerimaan ibadah puasa Ramadhan.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Ustaz Abu Bakar Chik berkata, antara syirik terhadap Allah itu adalah takut kepada sesuatu yang lain, selain Allah SWT

Menurutnya Ramadhan adalah bulan 'sekolah atau Universiti' untuk mendidik diri seseorang menjadi insan yang sempurna.

10 Ogos 2010

Guna RM873.4 juta Wang Royalti, Kerajaan Pusat Mengaku Silap

http://buletinonline.net/images/stories/berita30/spnb.gif- Namun Tidak mahu Bayar Sepenuhnya
KUALA TERENGGANU
- Kerajaan dan rakyat Terengganu akan kerugian sebanyak RM173.4 juta wang royalti Petroleum kerana kerajaan Persekutuan hanya bersetuju membayar semula RM700juta daripada RM873.4juta yang telah digunakan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

Walaupun yang memerintah negeri Terengganu adalah Umno/BN sama seperti yang menguasai kerajaan Pusat, namun Timbalan Pengerusi Umno Terengganu Dato' Seri Ahmad Said tidak mampu menuntut semula wang yang telah diguna pakai oleh kerajaan Pusat itu.

09 Ogos 2010

Sidang Dun Terengganu Paling Ketat DiKawal

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/P1170448.JPGKUALA TERENGGANU - Sebanyak 95% seolan-aolan bertulis dan lisan yang dikemukakan oleh wakil-wakil PAS kepada Dewan Undangan Negeri yang bersidang 8 dan 9 Ogos telah dotolak oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) a Terenggsnu.

Menurut Wakil Rakyat PAS Kawasan Batu Burok, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, lapan soalan yang dikemukakannya, 4soalan lisan dan 4 soalan bertulis turut di tolak tnpa sebarang alasan.

Kononya Miskin Berkurangan, Tapi Bantuan Meningkat

KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri Kawsan Bukit Tunggal Dr Alias Razak berkata beliau keliru dengan dakwaan kerajaan Umno/BN Terengganu bahawa kononnya tahap kemiskinan negeri ini semakin berkurang dan jumlah orang-orang miskin juga turut menurun.

Sebaliknya, kata Dr.Alias, bantuan yang diperuntukkan kepada orang-orang miskin semakin meningkat.

Ahmad Nafi Pilih Lokasi Institut Jantung Dekat Kampungnya

http://buletinonline.net/images/stories/berita30/TGsidangdun.JPGKUALA TERENGGANU - Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Ahmad Said menafikan dakwaan pemilihan lokasi penempatan Institut Jantung Negeri (IJN) Terengganu di kawasan Kijal, Kemaman adalah kerana beliau merupakan anak kampung kawasan tersebut.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang dalam Sidang Dewan Undangan Negeri di Wisma Darul Iman disini 9 Ogos.

08 Ogos 2010

Tolak Pemimpin Umno/BN Yang Jahat dan Tidak Amanah.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/IMG_5858.jpgSebarang Takir, KUALA NERUS - Seluruh rakyat negeri Terengganu khususnya dan Malaysia amnya diseru menolak kerajaan Umno dan Barisan Nasional yang memimpin negara hari ini kerana mereka tidak lagi layak diberikan amanah tersebut.

Exco kerajaan negeri Kelantan Abdullah Che Nawi berkata, mereka akan menjadikan negara kita yang kaya raya dan banyak hasil, sebuah negara bankrap pada tahun 2019.

Usul Dr. Syed diTolak Dengan Alasan Teknikal

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/Dr.SyedDUN.JPGKUALA TERENGGANU - Yang DiPertua (Speaker) Dewan Undangan Negeri (DUN) Dato' Tengku Putera Tengku Awang menolak usul yang dibawa oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Burok Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dengan alasan 'teknikal' dengan mengatakan perkara yang diusulkan itu sedang dibincangkan.

Dr. Syed Azman bangun sebaik sahaja Speaker memaklumkan pihak kerajaan mahu mengumukan satu Usul dibawah Seksyen kecil (3) kepada 4 akta Kumpulan Wang Pembangunan 1966.

Sidang DUN; Bajet Luar Biasa, Ada Yang Tak Kena

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/sidangdunogos%20012.jpg- Presiden PAS Minta DiBuat Kajian Dan PenyiasatanKUALA TERENGGANU - Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata ada sesuatu yang tidak kena apabila kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu memohon peruntukan tambahan bagi bajet 2010 dengan jumlah yang begitu besar

Beliau berkata, tindakan tersebut akan menyebabkan berlaku keadaan yang tidak seimbang dalam bajet negeri apabila ia dibentang dengan jumlah yang terbesar di seluruh semenanjung Malaysia.

Projek I-Sharp 'Cabul' Keindahan dan Kedamaian Pantai

http://buletinonline.net/images/stories/berita30/pemajuisharp.jpgSETIU - Keindahan kawasan sepanjang Pantai Penarik dan Rhu Sepuluh yang selalunya meriah dengan acara rekreasi dan penggemar ikan segar terutamanya selepas waktu tengah hari, kini menjadi agak sepi.

Kebiasaannya,  para nelayan pantai yang keluar mencari rezeki ke laut sejak awal pagi pulang dengan membawa hasil tangkapan masing-masing akan segera disusuli oleh peraih dan pembeli.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...