09 Julai 2022

101 Pohon Sertai PAS


Oleh : Luqman Roomali

MARANG - Seramai 101 orang memohon menjadi ahli ahli PAS dan borang mereka telah diserahkan sempena Mesyuarat Agung Tahunan PAS Cawangan Tebakang.

Dosa Siapa Penduduk Islam Malaysia Hanya 65 Peratus?


KUALA TERENGGANU - PAS tidak pernah melakukan dosa kepada rakyat dan negara sejak parti itu ditubuhkan kerana perjuangan PAS tetap kekal menegakkan Islam.

Khasiat, Faedah, dan Kesan Sampingan 'Raja Buah'


Durian, juga dipanggil "raja buah", adalah buah tropika.  Ia mempunyai buah besar yang boleh dimakan yang dipanggil pulpa durian.  

Putin Cabar Barat, "Cubalah Kalahkan Rusia"

Rusia Dakwa Menawan Kubu Terakhir Wilayah Timur, Ukraine, Luhansk

Rusia mencabar Barat untuk cuba mengalahkannya  di medan perang dan menegaskan campur tangan Moscow keatas Kyiv menandakan peralihan kepada dunia kepada berbilang paksi kekuasaan. 

Jentera 48 UDM Digerakkan.


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Kesemua jentera dan asset PAS pada 48 Unit Daerah Mengundi (UDM) dalam kawasan  ini telah digerakkan dalam satu majlis sempena program 'Chit Chat & BBQ'. 

08 Julai 2022

Khemah Di Arafah Berhawa Dingin

 


Alhamdulillah, kami bersama seluruh jemaah mula bertolak ke Arafah pada hari Khamis 7 Julai 2022, dari penginapan di Makkatulmukarramah pada pukul 7.00pagi waktu di sini. 

20 4WD Sertai Misi Bantuan Ke Baling


KUALA TERENGGANU - PAS Terengganu menghantar 20 buah kenderaan pacuan empat roda dengan lebih 50 sukarelawan, dalam Konvoi Misi Bantuan Kepala Air Baling, Kedah. 

07 Julai 2022

Pembahagian Yang Afdhal Bagi Daging Korban

 

SOALAN:

Assalamualaikum Dato’ Seri Mufti. Alhamdulillah, saya berkemampuan untuk menyertai ibadah korban pada tahun ini. Saya ingin bertanya, bagaimanakah cara pembahagian yang afdhal untuk saya bahagikan daging korban ini?

Tahap ‘Kelaparan Dunia’ Meningkat


 Tahap ‘kelaparan dunia’ meningkat semula tahun lalu selepas melonjak pada 2020 akibat pandemik COVID-19 ditambah dengan perang Ukraine serta perubahan iklim.

06 Julai 2022

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat


Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahulunya telah ditugaskan agar membina Baitullah (Rumah Allah) atau Kaabah yang menjadi kiblat kepada umat akhir zaman.

05 Julai 2022

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling


"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menutupi aib seseorang Muslim, maka Allah SWT menutup aibnya pada hari kiamat" (Hadith Riwayat al-Bukhari)

PAS Ditubuhkan Untuk Penuhi Hasrat Rakyat


DUNGUN - Parti Islam SeMalaysia(PAS) ditubuhkan untuk memenuhi hasrat rakyat yang perlu ada satu kumpulan yang menyeru amal makruf nahi mungkar. 

04 Julai 2022

Pengkalan Berangan Johan SUKPA Marang


Oleh : Mohd Fauzi Mat Adam

MARANG - Kejohanan Sukan Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Kawasan Marang 2022 (SUKPA2022) telah melabuhkan tirainya dan tuan rumah PASTI DUN Pengkalan Berangan dinobatkan sebagai juara keseluruhan. 

03 Julai 2022

Seragamkan Fikrah Dan Istiqamah

 


28 tahun yang lalu ambe juga pernah memegang jawatan sebagai Ketua Pemuda PAS Kawasan Dungun iaitu tahun 1994.

Bahasa Melayu Dipandang Hina


Firman Allah SWT:

وَمَآ أَرۡسَلۡنَا مِن رَّسُولٍ إِلَّا بِلِسَانِ قَوۡمِهِۦ لِيُبَيِّنَ لَهُمۡۖ فَيُضِلُّ ٱللَّهُ مَن يَشَآءُ وَيَهۡدِي مَن يَشَآءُۚ وَهُوَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلۡحَكِيمُ٤ 

Mangsa Kebakaran Terima Sumbangan

  DUNGUN - Mangsa kebakaran yang berlaku di Jongok Batu pada dua minggu lepas menerima sumbangan PAS Dungun menerusi Lajnah Kebajikan dan Ke...