03 Oktober 2008

Kit Siang Berhari Raya Di Rumah Tok Guru, Guan Eng Harap Islam Jadi Teras Rapatkan Silaturrahim


Marang - Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Kit Siang mengunjungi Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sempena Aidil Fitri, di rumahnya di Kampung Rhusila dekat sini semalam.

Kit Siang hadir dengan diiringi oleh rombongan anggota DAP Terengganu tiba di perkarangan rumah Tok Guru pada jam 9.27 malam.

Kedua-dua pimpinan parti Pakatan Rakyat itu telah berbincang dan beramah mesra sambil menikmati hidangan juadah dan kuih raya.
Antara pokok perbincangan mereka adalah berkisar sekitar isu-isu politik negara dan hal ehwal semasa termasuk perkembangan Pakatan Rakyat dan pelan peralihan kuasa.

Turut bersama dalam pertemuan itu adalah Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali dan Pengerusi Penaja DAP Kuala Terengganu Ng Chai Hing.

Buletinonline difahamkan Kit Siang akan disertai oleh beberapa pimpinan DAP lain dalam rangka percutian sempena Aidil Fitri.
Dalam perkembangan lain, Setiausaha DAP Lim Guan Eng berharap Islam akan menjadi teras kepada usaha merapatkan silaturahim antara kaum di negara ini.

"Seperti mana yang saya faham, Islam sebagai agama yang syumul atau universal adalah Ad-Din atau cara hidup menyeluruh yang mencakupi semua aspek kehidupan manusia sama ada ekonomi, politik mahupun social,
"ia tidak bersifat perkauman kerana Ad-Din adalah berteraskan sistem keadilan tanpa mengira kaum dan agama,
"sememangnya, saya amat menghormatinya dan berharap ia akan menjadi teras kepada usaha merapatkan silaturahim antara kaum di negara ini," kata Guan Eng dalam perutusan Eidulfitrinya yang dipetik Harakahdaily.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang percaya bahawa semua agama di dunia ini turut mengajak para umatnya melakukan kebaikan termasuk agama Islam itu sendiri.

Katanya al-Quran menyebut mengenai Amar Ma’aruf Nahi Mungkar, iaitu menyuruh melakukan kebaikan dan mencegah melakukan kejahatan dan yakin umat Islam yang beriman dan bertakwa pastinya menerima prinsip keadilan tulen untuk semua.

Menurutnya bagi pihak DAP, beliau percaya kepelbagaian kaum, agama, adat, budaya dan bahasa, tidak pernah menjadi penghalang atau membatasi kemajuan Malaysia.

Beliau turut mengajak rakyat Malaysia menolak politik jahat tersebut yang hanya mementingkan golongan kecil yang amalkan kemungkaran.

Sebaliknya, kata beliau, semua mestilah besatu di bawah panji nilai-nilai teras universal yang diterima semua iaitu, kebebasan, keadilan, kebenaran, keluhuran undang-undang dalam
Perlembagaan Persekutuan dan ketakwaan kepada Tuhan.

"Barulah kita boleh dirikan sebuah kerajaan bercorak demokrasi, ketuanan rakyat dan kepimpinan beretika mencontohi pemimpin agung Islam Khalifah Umar Abdul Aziz," katanya.
Rakyat Malaysia, kata beliau, tidak patut benci-membenci semata-mata kerana warna kulit atau fahaman agama yang berbeza.

Rumah Terbuka Cikgu Pa Pada 1 Syawal

Kuala Terengganu - Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali menjemput semua sahabat handai dan rakan taulan yang dekat dan jauh, ke rumah beliau pada Eidul Fitri yang disambut hari ini, 1 Syawal.

Beliau telah menunaikan solat sunat EidulFitri bersama-sama ahli qaryah di Surau Taman Purnama berhampiran rumah beliau di Kuala Ibai, dekat sini.

Beliau yang juga penasihat bagi Jawatankasa Surau tersebut mengucapkan selamat hari raya kepada semua umat Islam, khususnya kepada semua ‘anak-anak qaryah’ yang pulang untuk berhari raya dari perantauan.

”Saya mewakili jawatankuasa (surau) mengucap khusus kepada perantau terutama sekali, hari raya beginilah mereka balik, mereka telah selamat balik dan semoga selamat pulang ke tempat masing-masing,”kata beliau yang menyampaikan ucapan selepas solat sunat Eidul Fitri.

Beliau juga mengharapkan semua umat Islam dapat menjalankan kehidupan dengan tenang selepas berjaya menempuh latihan sebulan berpuasa di bulan Ramadhan.

Selepas berucap, beliau turut menyampaikan sumbangan ‘duit raya’ kepada kanak-kanak yang turut bersama menunaikan solat sunat di Surau tersebut.

”Rumah terbuka selepas selesai di sini, hari ini” katanya apabila ditanya samada beliau mengadakan majlis rumah terbuka sempena Eidul Fitri


Kami harap dia akan pulang berhari raya – Nashar, ayah Sharlinie

Setelah kecewa dengan persekitaran hidup di bandar besar Petaling Jaya, keluarga Sharlinie telah berpindah balik ke kampong asalnya di Dungun Terengganu.

Harapan Mohd Nashar, 29, ayah Sharlinie, budak perempuan 5 tahun yang hilang tanpa sebarang berita sehingga kini, adalah untuk mencari suasana hidup yang tenang dan lebih menjamin keselamatan keluarganya.

Usaha kerajaan melalui agensi Ketengah membina rumah, dihargai oleh Nashar, namun menurutnya, ‘rumah tidak membawa makna yang besar bagi keluarganya tanpa Sharlinie’.

Dari wajah Nashar sewaktu sesi foto penyerahan ‘simbolik’ kunci rumah yang dibina, jelas kelihatan luka dihatinya yang tidak mungkin sembuh kecuali Sharlinie pulang kepangkuannya.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris melaporkan Nashar hanya senyum ‘sumbing’ ketika menerima replika kunci rumah tersebut, di sudut matanya masih tergenang airmata kesedihan yang tidak dapat disembunyikan.

Sedang pihak lain yang cuba meraih ‘populariti’, tersenyum lebar (hingga ke telinga) dan kelihatan berbangga dalam ‘agenda politik’ penyerahan rumah baru - mengambil kesempatan dari kesedihan dan kesusahan Nashar dan keluarganya demi kepentingan politik!

”Ia tidak dapat mengubati luka kehilangan Sharlinie, kami masih mengharap ‘dia’ akan pulang untuk berhari raya bersama kami,
“kami telah menyiapkan sepasang baju raya untuknya,”kata Nashar.

Kegagalan kerajaan menyelesaikan masalah kanak-kanak yang ‘ghaib’ tanpa kesan menggambarkan betapa rapuhnya soal-soal keselamatan dan memperlihatkan satu kelemahan paling ketara kepada penguatkuasa terutamanya kepada pasukan keselamatan.

Sharlinie telah hilang pada 5 Januari lalu selepas pergi bermain bersama kakaknya, Syarliena di Taman Mainan Kanak-Kanak PJ Syeksen 2, Taman Medan pada jam 11 pagi.

Sekitar Jam 11.30 pagi, setelah menyedari kehilangan adiknya, Syarliena pulang memberitahu ibunya lalu membuat laporan dibalai polis pada jam 2.00 petang.

Tidak dapat dipastikan apa prosedur yang diambil oleh pihak keselamatan, namun secara logik pemikiran, kehilangan yang baru dalam masa 3 jam, sekiranya operasi pencarian dikerah sesungguhnya, kemungkinan tragedi boleh dielakkan.

Selain Sharlinie, tragedi menyayat hati kesah Nurin masih dalam ingatan. Ia juga hilang tanpa kesan dan kembali kepangkuan keluarganya dalam beg sukan, dalam keadaan tidak bernyawa.

Antara tempoh Januari hingga Julai tahun lalu terdapat 34 kes kanak-kanak dibawah umur 9 tahun hilang lenyap, dan hanya 18 sahaja kes yang dapa diselesaikan.

Sehingga tempoh itu juga seramai 180 orang kanak-kanak disenaraikan oleh Polis DiRaja Malaysia sebagi hilang dan belum ditemui.

01 Oktober 2008

Dana Khas Duit Raya – Kezaliman JKKK Tiada Perikemanusiaan

Dungun - Perbuatan zalim yang melampau Jawatankuasa Keselamatan dan Kemjuan Kampung (JKKK) Terengganu menafikan bantuan dana khas duit raya sudah sampai ke kemuncak dan tiada berperikemanusiaan. Lihat apa yang mereka dilakukan !

Walaupun memenuhi kriteria dan layak untuk menerima dana khas hari raya, namun Ismail Man, (Pak Awang) 73, dari Kampung Sungai Buaya dinafikan haknya dan tidak disenaraikan oleh pihak Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) berkenaan.
Pak Awang bukan sahaja buta, Orang Kurang Upaya (OKU) malah seorang warga emas yang faqir lagi miskin, namun mata anggotalah JKKK yang sebenarnya telah ‘buta’ memandang dunia !

Beliau yang lebih mesra dengan panggilan Pak Awang dikunjungi Buletinonline baru-baru ini berkata beliau buta sejak kecil dan tidak boleh melakukan apa-apa kerja buat.

Menurutnya sebelum ini beliau pernah menerima bantuan, namun bantuan yang pernah diterima sebelum ini dinafikan haknya pada tahun ini.

Pak Awang yang tinggal menumpang di atas orang hanya memelihara ayam untuk menampung perbelanjaan harian selain bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 sebulan.

“Kalau Pak Awang ada kerja sendiri, (saya) tak mahu duit bantuan,” ujarnya.
Begitupun, hasil jualan ayam dalam tempoh sekitar enam hingga lapan bulan tidak dapat menampung perbelanjaan kerana harga makanan ayam semakin mahal.

Baginya yang memegang prinsip jika Allah telah menentukan rezeki tidak lari ke mana dengan usahanya itu berkata: “Saya buat kerja cukup makan, sudahlah”.

Selain Pak Awang, Ibu tunggal, Jarah Mohamad, 70, dari Kampung Alur Tembesu turut mengjadi mangsa JKKK yang zalim.

Beliau melahirkan rasa kecewa dan kesal dengan sikap JKKK yang tidak menyenaraikannya sebagai penerima dana khas raya tahun ini.

Beliau yang tinggal seorang diri di rumah yang dibaiki melalui bantuan JKM berkata, selama ini namanya tidak pernah tercicir sebagaimana yang berlaku kepada para penerima lain yang juga tidak disenaraikan tahun ini.

“Bila saya tanya pihak JKKK kenapa saya tidak dapat (dana khas) tahun ini, dia tak jawab apa-apa,” ujarnya yang kini tidak dapat membuat kuih jualan kerana masalah kesihatan.

Jirannya, Puan Maimunah Sulaiman juga menyuarakan masalah yang sama apabila nama suaminya turut tidak disenaraikan pada tahun ini.

Katanya, jika suaminya yang bekerja buruh dengan pendapatan kira-kira RM500 sebulan mendapat dana khas itu dapat meringankan beban untuk menyambut hari raya nanti.

“Masa tanya JKKK (sebab tak dapat), dia kata sebab hantar salinan IC lambat, tapi masa hantar salinan tu tak kata lewatpun. Tapi ada orang yang hantar lewat daripada saya dapat juga wang ehsan,” ujarnya yang mempunyai tiga orang anak masih belajar di sekolah menengah.

Kerajaan negeri memperuntukkan RM46.594 juta dari Dana Khas hasil duit royalty minyak sebagai bantuan hari raya tahun ini kepada penerima diri kalangan orang miskin, warga emas, OKU dan ibu tunggal yang berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan, mula diagihkan sejak dua minggu lalu.

Perbuatan zalim JKKK sampai kepengetahuan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said, walaupun beliau mengalu-alukan Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyiasat penyelewengan yang berlaku dalam pengagihan ‘duit raya tersebut’ namun pada waktu yang lain, beliau merestui perbuatan JKKK itu.

Bacaan Berkaitan :

Dana Khas/Wang Ehsan - Bukan kah BPR Pernah Siasat?
Bantuan Dana Raya – Pengetua Turut Beri Nasihat
Duit Raya - Lagi OKU dan Warga Emas Dianiaya JKKK
Angkara JKKK, OKU dinafikan duit raya?
Duit Raya RM47 juta Hanya Untuk Kerabat JKKK


Atlit OKU juga dinafi dana khas raya !Abd Rahman Razali, 37, dari Kampung Undang, berharap Dana Khas Hari Raya yang pernah dinikmati selama ini dapat diberikan semula kepadanya.

Ini kerana pada tahun ini beliau tidak lagi menerimanya.

Sehubungan itu, beliau berharap pihak berkenaan termasuk Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dapat berbuat sesuatu agar bantuan dana khas yang diterima sejak 2000 diperolehi semula pada tahun ini.

Abd Rahman yang bekerja sendiri dengan membaiki televisyen kerap kali mengharumkan nama negeri melalui kemenangan dalam acara renang pada Sukan Paralimpik peringkat kebangsaan sejak beberapa tahun lalu.

Beliau yang tinggal di rumah ibunya ketika ditemui Selasa lalu, melahirkan rasa kesal dan kecewa apabila namanya tidak disenaraikan untuk menerima dana khas raya pada tahun ini.

Meskipun begitu, beliau sama sekali tidak mahu dikaitkan pemberian dana khas itu dengan pengorbanannya dalam acara sukan termasuk mengharumkan nama negara dalam acara lawan pedang.

Terbaru, beliau memenangi pingat emas, perak dan gangsa pada Asean Para Games di Nakhon Ratchasima, Thailand yang berlangsung pada 20 hingga 26 Januari lalu.

Begitupun, beliau sedikit terkilan kerana tidak dapat beraksi dalam acara lawan pedang pada Sukan Paralimpik yang berlangsung di Beijing, China kerana kedudukannya agak jatuh sedikit.

Abd Rahman juga pernah mewakili negara pada The International Stoke Mandeville Wheel Chair Sports Federation and VSOD di New Zealand pada 2003 selain kejohanan yang diadakan di Korea Selatan, Hong Kong dan lain-lain.

“Saya pernah membaca kenyataan menteri besar yang disiarkan dalam akhbar yang menyatakan kerajaan negeri mengambil berat terhadap OKU,” ujarnya sambil menunjukkan bersepah-sepah pingat yang dimenangi semasa mewakili pasukan negeri dan negara.

Bahkan Ahmad Said ketika berucap pada Majlis Pertemuan Dengan Ketua Jabatan Persekutuan dan Negeri di Institut Tadbiran Awam Negara, Kemaman pada 27 April lalu, memohon kerjasama dari pegawai dan kakitangan yang terlibat dalam proses penyerahan bantuan untuk memastikan hanya mereka yang layak sahaja dapat menerima bantuan.

Sebelum ini pernah menyiarkan rungutan orang ramai supaya menteri besar itu memantau tindakan pihak Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung menjalankan tanggungjawab dengan lebih amanah dan telus berhubung pembahagian Dana Khas Hari Raya pada tahun ini.

Ini kerana bukan sahaja sebahagian besar penerima dana itu terdiri daripada penyokong Umno bahkan pendapatan mereka lebih tinggi daripada yang ditetapkan sementara penyokong pembangkang dinafikan hak mereka walaupun layak.

Ini berikutan pengumuman Ahmad bahawa rakyat yang berpendapatan RM1,500 ke bawah sebulan layak menerima dana iutu pada tahun ini.

Katanya, ini berikutan kerajaan negeri menetapkan syarat baru untuk penerima dana itu dengan menaikkan jumlah pendapatan mereka yang layak berbanding RM1,200 sebulan sebelum ini.

Beliau berkata syarat baru kelayakan itu dibuat berdasarkan keadaan semasa kerana rakyat kini menghadapi bebanan hidup berikutan kenaikan harga barangan keperluan.

28 September 2008

Perutusan Eidul Fitri Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu 2008


Segala puji bagi Allah SWT, Tuhan sekalian alam, Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.

Saya, mewakili semua pimpinan PAS Terengganu mengucapkan Selamat Hari Raya Eidul Fitri kepada seluruh umat Islam, terutamanya kepada semua ahli-ahli dan penyokong PAS dan rakyat Terengganu amnya.


Marilah kita bersama-sama bersyukur kepada Allah pada hari gembira dan penuh keberkatan kerana telah berjaya menunaikan ibadat puasa Ramadhan 1429 dan berdoa semoga ianya diterima oleh Allah SWT serta berjaya meningkatkan sifat taqwa kepada kita dalam menempuh perjuangan yang masih panjang.

Ketaqwaan kepada Allah ada ‘aset spiritual’ yang penting kepada kita semua dalam menempuh cabaran siyasi dan dunia yang penuh dengan tipu helah, dalam usaha kita menegakkan yang makruf dan menentang kemungkaran.


Latihan selama sebulan dalam bulan Ramadhan pastinya dapat meningkatkan ketajaman pemikiran dan ketahanan fizikal kita dalam melaksanakan semua tugas-tugas kita, samada peribadi ataupun jamaah.


Saya juga mengajak kita semua untuk bermuhasabah sejenak, berfikir dan mengingati saudara-saudari kita di Palestine, Iraq, Afghanistan dan lain-lain Negara umat Islam yang masih dalam keadaan ‘tidak tenang’ menyambut kedatangan Syawal akibat tindakan musuh-musuh Islam.


InsyaAllah, dengan muafakat dan kesungguhan, bersama-sama kita menyeru seluruh rakyat supaya kembali kepada Islam, menyokong PAS dan Pakatan Rakyat untuk membawa satu perubahan politik, sosial dan ekonomi bagi menggantikan UMNO dan Barisan Nasional yang penuh dengan skandal, rasuah dan penyelewengan.


Saya juga bersama kepimpinan PAS seluruhnya menyusun jari memohon maaf zahir batin.


Penuhilah sambutan Eidul Fitri al-Mubarak dengan kita bertakbir mengagung dan membesarkan Allah SWT.


Allahu Akbar ! Allahu Akbar! Allahu Akbar!


Sekian, Wassalam


Ybhg. Dato’ Haji Mustafa Ali

Pesuruhjaya PAS

Negeri Terengganu

Tembelang Idris dan TADC Yang Sakit

Kuala Terengganu – Tembelang Bekas Menteri Besar Idris Jusoh disebalik slogan ‘Memahat Sejarah mencipta Tamadun’ hanyalah retorik semata-mata apabila buat kesekian kalinya hanya kegagalan demi kegagalan yang diraih dari projek-projek yang dilaksanakan di era pemerintahannya.

Selepas projek mega Taman Tamadun Islam (TTI) yang dilaporkan mengalami kerugian penyelenggaraan RM 284,000, heboh pula diperkatakan projek mega Pertandingan Antarabangsa Perahu Layar Piala Monsun tidak akan diadakan pada tahun ini,


Menteri Besar kini, Dato’ Ahmad Said memikul beban segala ‘program hebat’ Idris dan terpaksa menerima ‘celaan’ Ketua Audit Negara apabila Laporan Audit Negara berkaitan Penyata Kewangan Negeri Terengganu Tahun 2007 adalah ‘tidak memuaskan’.


Selain itu, dalam Laporan yang sama, Ketua Audit Negara, Tan Sri Dato’ Setia Hj Ambrin Buang mendedahkan sebenarnya pentadbiran Idris tidaklah hebat apabila syarikat ‘anak emas’ Idris, Terengganu Agrotech Development Corporation (TADC) didapati menanggung kerugian berjumlah RM3.45 juta.


TADC yang telah menimbulkan keresahan kakitangan Jabatan Pertanian Terengganu sebelum ini kerana ‘membolot’ aktiviti pertanian ‘eksklusif’ Projek Fertigasi Mega, adalah anak syarikat kerajaan negeri dibawah Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PERMINT).


Syarikat tersebut pada asalnya dikenali sebagai Terengganu Garam Sdn Bhd yang ditubuhkan pada 31 Mei 1972, telah ditukar nama kepada Terengganu Agrotech Development Corp. Sdn. Bhd. Pada bulan Februari 2006.


TADC bermula sebagai sebuah syarikat dengan modal saham biasa dibenarkan RM1 juta dan modal diterbitkan dan berbayar berjumlah RM0.50 juta telah menjadi syarikat besar dalam masa tidak sampai dua tahun menguruskan sembilan (9) syarikat anak (lihat jadual dibawah) dan mendapat pembiayaan tidak kurang dari RM110 juta pada tahun 2008 sahaja.

Anak Syarikat Tiada Penyata Kewangan

Semakan yang dibuat oleh Jabatan Ketua Audit Negara mendapati hanya 2 syarikat iaitu TRG Sutratani Sdn. Bhd dan TRG Cell Sdn. Bhd. yang mempunyai penyata kewangan bagi tahun berakhir 31 Disember 2007 seperti berikut:


1. TRG Sutratani Sdn. Bhd.

Syarikat TRG Sutratani Sdn. Bhd. (TRG Sutratani) adalah usaha sama Syarikat dengan JPB Asia Passific Sdn. Bhd. (JPB) di mana pegangan saham Syarikat adalah 51% manakala baki 49% dipegang oleh JPB. Aktiviti utama TRG Sutratani adalah menjalankan perniagaan berasaskan pertanian dan produk-produk pertanian. TRG Sutratani menjalankan tanaman sayur-sayuran menggunakan teknik rumah kaca di Kampung Telaga Papan, Setiu.
Mengikut penyata kewangan berakhir 31 Disember 2007, TRG Sutratani mengalami kerugian sebanyak RM186,592 bagi tahun semasa. Pada tahun 2007, Syarikat telah memberi pinjaman sejumlah RM0.21 juta kepada TRG Sutratani untuk belanja mengurus dan bayaran elaun peserta projek.


2. TRG Cell Sdn. Bhd.

Syarikat TRG Cell Sdn. Bhd. (TRG Cell) adalah usaha sama Syarikat dengan Cell Aquaculture Ltd. (Australia) di mana pegangan saham Syarikat adalah 70% manakala baki 30% dipegang oleh Cell Aquaculture Ltd. Aktiviti TRG Cell adalah menjalankan projek akuakultur menggunakan konsep Recirculating Aquaculture System (RAS) di Tanjung Demong, Besut. Mengikut penyata kewangan berakhir 31 Disember 2007, TRG Cell telah mengalami kerugian sebanyak RM525,135 bagi tahun semasa.


Pada tahun 2007, Syarikat telah memberi pinjaman sejumlah RM4.26 juta kepada TRG Cell untuk belanja mengurus dan modal kerja. Bagaimanapun, semakan Audit mendapati tidak ada perjanjian ditandatangani antara kedua-dua pihak. Adalah disarankan satu perjanjian yang formal disediakan bagi menjamin kepentingan kedua-dua pihak memandangkan pinjaman ini melibatkan jumlah yang besar.

Analisis Kewangan

Justeru pihak Audit telah memeriksa kedudukan kewangan TADC (rujuk laporan dilampirkan) bagi tahun 2006 dan 2007 dan mendapati pada akhir tahun 2007, TADC mempunyai aset semasa berjumlah RM14.80 juta berbanding RM20.77 juta pada tahun 2006. Manakala liabiliti semasa pada tahun 2007 berjumlah RM18.65 juta berbanding RM24.11 juta pada tahun 2006.


Ini bermakna pada tahun 2007 TADC mempunyai nisbah semasa 0.79:1 berbanding 0.86:1 pada tahun 2006. Nisbah di atas menunjukkan margin setinggi 0.79 dan 0.86 kali menggambarkan pengurusan TADC menghadapi masalah untuk membuat bayaran terhadap bil tuntutan dalam masa yang ditetapkan.


Pada akhir tahun 2007 juga, TADC mempunyai aset berjumlah RM15.90 juta berbanding RM20.78 juta pada tahun 2006. Manakala liabiliti berjumlah RM18.85 juta berbanding RM24.11 juta pada tahun 2006. Dengan membandingkan jumlah hutang ke atas jumlah aset pada akhir tahun 2007, nisbah hutang Syarikat adalah 1.19:1 iaitu lebih tinggi berbanding 1.16:1 pada tahun 2006.

Peningkatan nisbah ini menunjukkan jumlah hutang yang diambil oleh syarikat berbanding asetnya semakin

bertambah. Daripada semakan Audit juga mendapati jumlah hutang jangka pendek TADC adalah sangat tinggi iaitu sejumlah RM18.65 juta atau 98.9% dari jumlah keseluruhan hutang manakala aset tetap bersihnya setakat 31 Disember 2007 iaitu RM14.80 juta atau 93.7% daripada keseluruhan jumlah aset TADC.

Ini menunjukkan kemampuan TADC untuk membayar hutang adalah tidak memuaskan memandangkan jumlah keseluruhan aset TADC tidak mampu menampung liabiliti.


Begitu juga pada akhir tahun 2007, TADC mempunyai untung bersih berjumlah RM0.38 juta berbanding RM0.06 juta pada tahun 2006. Manakala asetnya berjumlah RM15.90 juta berbanding RM20.77 juta pada tahun 2006. Berdasarkan kepada kiraan nisbah berkenaan, setiap ringgit aset yang digunakan, pada tahun 2007 TADC memperoleh hasil keuntungan sejumlah 0.02 sen berbanding 0.00 sen pada tahun 2006.

Justeru pada pandangan Audit, TADC perlu mengurus asetnya dengan lebih cekap lagi supaya mendapat pulangan yang maksimum.


Pada tahun yang sama, TADC mempunyai saham berbayar berjumlah RM0.50 juta berbanding RM0.50 juta pada tahun 2006. Manakala asetnya berjumlah RM15.90 juta berbanding RM20.78 juta pada tahun 2006. Manakala jumlah liabiliti TADC pada tahun 2007 berjumlah RM18.85 juta berbanding RM24.11 juta pada tahun 2006.

Berdasarkan kiraan nisbah berkenaan, NTA bagi TADC untuk tahun 2007 adalah bernilai (RM5.90) sesaham berbanding RM6.67 sesaham pada tahun 2006.

Pada pandangan Audit, kedudukan TADC adalah tidak memuaskan kerana mempunyai nisbah yang negatif.


Akhir tahun 2007 juga, TADC mempunyai untung sebelum cukai berjumlah RM0.39 juta berbanding RM0.06 juta pada tahun 2006. Pada tahun 2007 pendapatan Syarikat berjumlah RM30.06 juta berbanding RM3.52 juta pada tahun 2006. Berdasarkan kiraan Audit, margin keuntungan Syarikat sebelum cukai setakat 31 Disember 2007 ialah 1 sen berbanding 2 sen pada tahun 2006 bagi setiap ringgit hasil yang dikutip.

Ini menunjukkan secara keseluruhan margin keuntungan TADC untuk tahun 2007 dan 2006 adalah pada kadar yang minimum dan perlahan.

Ekonomi ‘Pak Pandir’, kerajaan pusat ‘kecek’ rakyat

Dungun - Penurunan harga runcit minyak hanya 10 sen seliter semalam, adalah umpama ekonomi ‘Pak Pandir’, yang bertujuan untuk ‘menggula-gula’kan rakyat.

“Sewaktu menaikkan harga mendadak sehingga 78 sen dulu, kerajaan kata sebab harga minyak dunia naik, sekarang harga sudah turun, lebih rendah dari harga semasa kerajaan naikkan sehingga 78 sen dulu,”kata Ahli Dewan Undangan (ADUN) Sura, Ustaz Wan Hassan Ramli

“Tapi harga runcit minyak di Malaysia hanya turun 25 sen, sebelum Pilihanraya Permatang Pauh 15 sen, nak sambut Eidul Fitri 10 sen,

“kerajaan naikkan 78 sen, turunkan 25 sen, kerajaan masih ada untung 53 sen, itu namanya ekonomi ‘Pak Pandir,”jelas beliau yang juga Yang DiPertua PAS Dungun ketika di hubungi Buletinonline semalam.

Beliau berkata sewaktu menaikkan harga minyak pada 4 Jun lalu, harga minyak mentah di pasaran dunia adalah USD130 setong, sekarang harga sudah menjunam kepada kurang dari USD109 setong.

Dalam mengulas perkara berkaitan, ADUN Bukit Tunggal Dr Alias Razak berkata penurunan minyak 10 sen seliter semalam hanyalah satu tindakan kerajaan pusat untuk ‘kecek’ rakyat.


”Sekiranya payah untuk kembali kepada jarga asal, sekurang-kurangnya hanrga minyak turun sehingga 50 sen seliter,”ujar beliau.

Beliau berkata penurunan keseluruhan sehingga 25 sen seliter itu tidak mampu menurunkan harga barang, namun sekiranya turun sehingga 50 sen keatas, harga barangan akan turun.

”Semasa menurunkan 15 sen dulu, PM minta peniaga turunkan harga barang, tapi tak turun, saya pasti selepas ini barang akan terus meningkat kerana inflasi naik sehingga 8.5%,

“Kecuali (harga) minyak turun 50 sen lebih (harga barang akan turun),”jelas beliau.

Mangsa Kebakaran Terima Sumbangan

  DUNGUN - Mangsa kebakaran yang berlaku di Jongok Batu pada dua minggu lepas menerima sumbangan PAS Dungun menerusi Lajnah Kebajikan dan Ke...