18 Oktober 2008

Guan Eng Pula Kunjungi Tok Guru – Penubuhan Kerajaan Pakatan Rakyat pada Aidil Adha?


Marang - Dalam tempoh dua minggu selepas ayahnya Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Kit Siang mengunjungi Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, anaknya pula Setiausaha DAP Lim Guan Eng membuat kunjungan hormat ke rumah Tok Guru.

“Kunjungan (ini) untuk berikan salam aidil fitri, dalam keadaan ada hubungan yang akrab dalam Pakatan Rakyat saya mengambil kesempatan ini,
”bukan sahaja kita berjumpa di Parlimen, sempena saya menghadiri Mesyuarat Raja-Raja disini, buat kunjungi rumah kediaman YB Tuan Guru,”kata Guan Eng ketika ditemui selepas kunjungan hormat tersebut, di Kampung Rusila, dekat sini.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata melalui kunjungan tersebut beliau dapat melihat walaupun Tok Guru telah menjadi Menteri Besar sebuah negeri, Tok Guru masih tinggal dalam keadaan yang sederhana.

”Saya rasa itu menunjukkan kepimpinan berjiwa rakyat dimana tidak ada apa-apa kelebihan (pangkat) hanya untuk berkhidmat untuk rakyat,”tambahnya

Dalam respon berkaitan kunjungan Guan Eng, Tok Guru berkata kedatangan Guan Eng adalah satu kunjungan hormat sempena beliau datang ke Terengganu.

”Kedatangan beliau (Guan Eng) lebih bersifat kunjungan hormat, kunjungi hari raya,

“banyak kita berbincang (termasuk) perkara-perkara politik tentang kerjasama pakatan rakyat yang perlu dimantapkan lagi,”kata Tok Guru

Mengulas hubungan antara PAS, DAP dan Pakatan Rakyat, beliau berkata hubungan diantara PAS dan DAP akan diteruskan dalam konteks Pakatan Rakyat dimana penyelarasan dibuat di negeri-negeri dikuasa Pakatan Rakyat dan juga di parlimen.

Apabila ditanya tentang tarikh penubuhan kerajaan Pakatan Rakyat, beliau ringkas menjawab “bila masa yang akan sesuai, bila rakan-rakan daripada UMNO dan Barisan Nasional masuk Pakatan Rakyat”.

Beliau mengakui PAS ada maklumat berkenaan jumlah mereka-mereka yang akan melompat menyertai Pakatan Rakyat namun tidak mahu mendedahkannya kerana bimbang perkara-perkara yang tidak diingini akan berlaku.


Beliau tidak menetapkan Hari Raya Aidil Adha sebagai tarikh akhir penetapan bagi penubuhan kerajaan baru sebagaimana yang digembar-gembur sesetangah pihak.

”Kemungkinan Raya Haji, kemungkinan selepas Raya Haji, kita akan usahakanlah, kalau boleh hendak berlaku sebelum Raya Haji, kalau tidak berlaku jangan kata (sebaliknya), itu biasalah,”ulasnya

Namun demikian beliau yang juga Ahli Parlimen Marang melihat wujud suasana yang positif kearah penubuhan kerajaan baru kerana pergolakan terkini dalam UMNO.

”Pertembungan dalam UMNO sendiri sudah tentu ada yang tidak puas hati dengan apa yang berlaku,
”ini sedikit sebanyak akan mengubah lanskap dan memberi kesan kepada politik Negara,”tambahnya.

Turut hadir dalam pertemuan tersebut adalah Bendahari PAS Terengganu YB Hj Mohd Abdul Wahid Endut yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Memepelam.

KPT Jangan politikkan kampus, Tumpukan Usaha Tingkatkan Prestasi Universiti

Kuala Terengganu – Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) digesa tidak campurtangan dalam politik kampus kerana ia akan menimbulkan keresahan masyarakat terhadap prestasi Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan kualiti graduan yang dihasilkan.

Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik mempersoalkan apakah rasionalnya KPT campurtangan dengan politik kampus dan mengarahkan supaya pilihanraya kampus bagi IPTA di Lembah Kelang ditunda?

”Apakah kewajarannya? Mengapakah KPT terlibat dengan politik kampus? Apakah sebenarnya peranan KPT?”
”sepatutnya tumpukan usaha tingkatkan prestasi universiti, pastikan ada universiti Malaysia dalam 100 univeristi terbaik,”katanya ketika ditemui semalam.

Beliau berkata demikian sebagai respon kepada tindakan pihak KPT mengarahkan supaya pilihanraya kampus (PRK) bagi IPTA di Lembah Klang ditunda kepada Januari depan.

Menurutnya, cukuplah dengan keadaan sekarang, universiti telah pun menjadi ‘rosak’ kerana permainan politik UMNO dan Barisan Nasional.

”Orang sudah kenal siapa puteri umno dan pemuda yang menjadi dalang, merosakkan halatuju pendidikan tinggi, mereka masuk kedalam kampus dan berkempen,
”akhirnya mahasiswa tidak mempunyai idealisme sendiri, jadi kaku, takut dan menjadi graduan yang tidak berkualiti,”ujar beliau.

Justeru itu, beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata, campurtangan berterusan UMNO dan Barisan Nasional terhadap pentadbiran universiti jelas membawa kesan yang buruk kerana menurut laporan ‘ranking’ universiti yang dikeluarkan baru-baru ini.

”Semua universiti samada yang yang dianggap terbaik atau yang di anggap terpilih untuk menyertai Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan (Apex) masih berada di tahap dibawah tangga ke 200,
”Universiti Malaya (ditangga) 230, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pula berada di tangga ke 250, manakala Universiti Sains Malaysia (USM) yang terpilih sebagai universiti Apex, jatuh kedudukannya dari tangga ke 307 dari ke 313 tahun lalu,”jelas beliau.

Menurut objektif yang dipaparkan dalam laman rasmi KPT, kementerian tersebut meletakkan sasaran akan memastikan supaya sekurang-kurangnya tiga (3) universiti negara disenaraikan sebagai antara 100 universiti terbaik di dunia dan salah sebuah universiti berkenaan disenaraikan di kalangan 50 universiti terbaik dunia, menjelang tahun 2020.

17 Oktober 2008

Video Lucah Dikalangan Pelajar – Kesan Pendidikan Mengutamakan Bahasa dan Budaya Asing


Marang – Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyatakan akses yang tidak terkawal keatas bahan lucah di internet menyumbang kepada pengedaran klip video yang tidak senonoh itu.

Beliau merasa kesal kerana kerajaan tidak mengawal dan mengambil tindakan yang bersungguh-sungguh keatas penyalahgunaan kemajuan teknologi maklumat (IT) yang ada pada hari ini.

“Ia (satu) penyalahgunaan kemajuan IT yang ada pada hari ini, gejala yang tidak betul dalam menghayati ilmu pendididikan,
”kita tidak mempunyai undang-undang kawalan yang betul-betul boleh membasmi kemungkaran ini ”kata beliau dirumahnya di Kampung Rhusila hari ini.

Beliau menyatakan demikian ketika mengulas laporan sebuah akhbar perdana mendedahkan pengedaran video lucah yang melibatkan pelajar sekolah menengah, yang dikatakan berasal dari negeri di Pantai Timur.

Beliau berkata amalan mengambil gambar lucah adalah bukan dari budaya tempatan tetapi ia datang dari budaya asing, kesan dari sistem pendidikan yang mengutamakan bahasa, budaya dan nilai asing.

”Untuk memperkasakan rakyat melalui pendidikan mesti dengan bahasa ibunda, mengilmukan masyarakat dengan bahasa kebangsaan dan ibunda,
”ini kerajaan duduk tekan dalam bahasa Inggeris,(kesannya) sekarang bahasa Inggeris bukan untuk ilmu, “untuk lihat internet lucah, untuk belajar bagaimana buat video lucah,”katanya.

Keruntuhan Akhlak Bertukar Jadi Pembunuh Psiko - Gadis rendam bayi dalam baldi

Kuala Terengganu – Keruntuhan akhlak dan moral dinegeri Terengganu kini sudah terlalu serius sehingga melibatkan kejadian jenayah bunuh yang zalim mengerikan dan tiada perikemanusiaan hampir sama dengan pembunuh-pembunuh ‘gila’ (psiko) di Negara Barat.


Seorang gadis muda berumur 21 tahun yang telah melakukan perbuatan terkutuk lalu mengandung mengaku mengaku bersalin seorang diri di dalam bilik air di rumah sewanya di Jalan Tekukur antara jam 3 hingga 4 pagi pada hari kejadian.

Sinar Harian memetik Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Polis DiRaja Malaysia Negeri Terengganu, Asisten Komisioner Mohd Fauzi Abduri berkata, hasil soal siasat gadis (gambar) tersebut juga memberitahu dia memotong tali pusat bayi berkenaan sebelum merendamnya di dalam sebuah baldi berisi air.

“Dia merendam bayi itu bagi mengelak daripada menangis dan membuat bising hingga mengejutkan rakan serumah kerana mereka semua tidak tahu suspek mengandung serta bersalin,” ujarnya ketika ditemui di pejabatnya semalam.

Menurut Fauzi, gadis berumur 21 tahun itu kemudiannya memasukkan bayi malang itu ke dalam sebuah beg dan membuangnya di Masjid Tengku Tengah Zaharah (Masjid Terapung) kira-kira jam 6 pagi dengan menggunakan motosikal yang dipinjam daripada rakan serumah.

Beliau memberitahu, perbuatan gadis yang bekerja sebagai kerani itu terbongkar apabila orang awam membuat laporan polis ekoran melihat perlakuannya mencurigakan

Berita Lanjut;
Kerani direman berhubung penemuan mayat bayi di Masjid Terapung


Kerajaan Mesti Berlaku Adil Memberi Bantuan Kepada Mangsa Bencana.

Setiu - Pengerusi Lajnah Kebajikan PAS Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah menggesa kerajaan negeri mestilah bersifat adil dan menyalurkan segera bantuan kepada 22 mangsa ribut dan hujan batu di Kampong Pak Ba dekat sini, tanpa mengira fahaman politik.


Beliau yang ditemui berkata demikian dalam mengulas aduan mangsa-mangsa bencana tersebut yang masih belum menerima apa-apa bantuan dari pihak kerajaan.


Katanya rakyat mempunyai hak serta pilihan dalam negara demokrasi dan kerajaan perlu menunaikan tanggungjawab dengan adil dan telus.


“Dalam masalah bencana kerajaan tidak boleh pilih ‘bulu’ kerana hak rakyat untuk berparti atau tidak dalam negara demokrasi,”ujar beliau.

Pada 21 September lalu Kampung Pak Ba telah dilanda ribut dan hujan batu menyebabkan 22 buah rumah penduduk rosak teruk terutama di bahagian atap.

Tinjauan Buletinonline mendapati keseluruhan atap rumah 22 orang mangsa bocor akibat bencana tersebut dan perlu diganti dengan yang baru.

Seorang mangsa bencana, Encik Ahmad Amit, 50, berkata kejadian berlaku sekitar jam 3.00 petang pada hari tersebut.


Menceritakan detik kejadian tersebut Ahmad berkata, hujan lebat beserta angin, kilat yang membawa bersama ketulan-ketulan ais batu sebesar duit 20 sen menembusi atap-atap zink di setiap buah rumah mangsa.


“Saya tidak pernah lihat sebelum ini kejadian hujan batu berlaku di kampung ini yang menimpa dan merosakkan bumbung rumah kami.

“semua 100 keping atap zink rumah saya bocor dan perlu disalin baru,”kata Ahmad ketika ditemui dirumahnya.


Menurutnya lagi laporan telah dibuat kepada pihak Jawatankuasa dan Keselamatan Kampung (JKKK) namun sehingga kini sudah hampir sebulan berlalu, beliau belum menerima apa-apa bantuan.


Sorang mangsa bencana yang sama, Encik Abdullah Ibrahim, 64, turut sama mendakwa belum menerima apa-apa bantuan kerajaan.


Katanya bencana hujan batu itu telah merosakkan sebahagian besar atap rumahnya dan perlu diperbaiki segera.


“Saya belum dapat apa-apa bantuan atap lagi walau pun sudah hampir satu bulan kejadian hujan batu melanda kampung ini,” ujarnya.


Beliau menyatakan kekesalan kerana menurutnya, kerajaan hanya mengutama penyokong kuat parti UMNO dan pilih kasih dalam memberikan bantuan.


Menurutnya mangsa ribut yang dianggap penyokong kuat parti tersebut telah pun menerima bantuan.


Seorang tukang rumah, Encik Ibrahim Yaakob, 44, memerlukan tidak kurang RM3,000 bagi menggantikan atap-atap rumahnya yang rosak hampir keseluruhan akibat ditimpa hujan batu.


Katanya, bantuan kerajaan negeri terlalu lambat dan mangsa-mangsa yang terlibat tidak dapat tidur jika hujan berlaku pada malam hari.


“Saya tidak tahu ke mana hendak mengadu lagi. Rumah-rumah kami yang belum menerima bantuan atap menghadapi masalah jika hujan.

“Jika hujan dimalam hari kami anak-beranak tidak dapat tidur kerana seluruh penjuru rumah basah akibat kebocoran atap zink,” jelasnya dengan nada hiba.


Katanya, kerajaan negeri tidak wajar melambat-lambatkan bantuan kepada penduduk yang dilanda bencana ini.

Untuk rekod, pada bulan Ogos 2008 lalu, kerajaan Terengganu telah memperuntukkan sejumlah RM6.4 juta bagi bantuan menyalin atap zink dan nipah rumah penduduk di seluruh negeri ini.

Setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) diperuntukkan oleh kerajaan negeri sebanyak RM200,000.00 bagi maksud bantuan berkaitan.

Mengulas lanjut, Ustaz Abu Bakar Abdullah yang juga bekas Exco Kebajikan Kerajaan PAS berkata semasa pemerintahan PAS, bantuan diberi secara adil tanpa mengira fahaman politik.

Beliau berkata Tabung Darul Iman yang diasaskan pada zaman pemerintahan PAS khusus untuk memberi bantuan kepada segera kepada mangsa-mangsa bencana alam seperti banjir, ribut dan kemalangan di lautan.

16 Oktober 2008

Nashar Yakin Sharlinie Masih Hidup, Kunjungan MTD Rantau Abang Sempena Aidil Fitri Mengurang Kedukaan.


Dungun - Sharlinie Mohd Nashar kanak-kanak perempuan yang berusia empat tahun ‘hilang’ sejak 10 bulan lalu, masih gagal ditemui keluarga dan pihak berkuasa.

Namun begitu, bapanya Mohd Nashar Mat Hussain, 30, dari Kampung Padang Pulut, Dungun masih yakin serta mengharapkan anak bongsunya segera ditemui dalam keadaan selamat.

“Naluri hati saya berkata, anak saya masih hidup dan insya’Allah akan saya temui suatu hari nanti.
“Sejak kehilangan Sharlinie, kami sekeluarga belum lagi mendapat apa-apa khabar berita dan laporan dari pihak polis tentang status pencariannya,” ujar Mohd Nashar ketika ditemui Buletinonline, di rumahnya, baru-baru ini.

Beliau berkata, siang dan malam tidak henti-henti, beliau seisi keluarga terus menerus menunaikan solat hajat dan berdoa kehadrat Allah SWT, agar Sharlinie segera ditemui.

Menurutnya, usaha mencari Sharlinie bukan sahaja dilakukan didalam negeri, malah beliau turut menjalankan usaha mencari Sharlinie telah di luar Negara termasuk seperti ke Surabaya di Indonesia, Bangkok di Thailand dan Myanmar, Burma.

“Kami sekeluarga sudah cari dalam negeri dan pernah hingga ke Surabaya, Bangkok, Myanmar dan dalam masa terdekat sekali lagi akan ke Indonesia.
“Kami pergi pun berdasarkan maklumat terbanyak yang diperolehi dari sumber orang ramai dengan kos sendiri,” jelasnya.

Justeru perasaan kasih sayang beliau sekeluarga terhadap Sharlinie tidak pernah pudar dan akan terus melakukan apa sahaja sekadar termampu.

Tidak ada lagi airmata Ibu Sharlinie, Puan Suraya Ahmad, 29, yang amat sedih dengan kehilangan anak bongsu mereka.

“Saya sudah kering air mata tetapi tetap tidak lupa dengan berdoa dan solat hajat supaya Sharlinie segera ditemui dengan selamat.
“Kami sekeluarga dapat merasakan seolah-olah Sharlinie ada berhampiran dan mengharapkan ‘kepulangan’ dalam masa terdekat ini,” ujarnya.

Menurutnya, pelbagai pihak melahirkan rasa simpati tetapi ada juga yang mencemuh dengan ungkapan yang menyedihkan kerana cuai serta gagal menjaga anak.

Kakak sepermainan Sharlinie, Sharlina Mohd Nashar, 8, turut menceritakan detik-detik terakhir yang membawa kehilangan adiknya itu.

Katanya, jarak antara taman permainan dengan rumah hanya dalam lingkungan 150 meter dan tragedi sedih itu berlaku ketika pulang selepas bermain.

“Selepas bermain di taman permainan itu saya dan adik hendak pulang ke rumah dan melalui satu lorong.
“Jarak saya dengan adik (Sharlinie) hanya 15 meter dan ketika saya berpaling ke belakang mendapati adik sudah tidak ada (hilang) dan saya ada terdengar bunyi tapak kasut sebelum adik hilang,” jelasnya.

Selepas itu, beliau terus pulang ke rumah dan bertanya kepada ibunya sama ada Sharlinie sudah pulang ke rumah atau belum.

Perkara yang agak terkilan adalah, kehilangan Sharlinie merupakan kes yang dilaporkan pada kadar yang agak segera kepada pihak berkuasa.

Tindakan pantas, melaporkan kepada pihak polis selepas Sharlinie yang tidak pulang dan gagal ditemui dalam masa tiga, tidak membuahkan apa-apa hasil sehinggalah sudah sepuluh bulan, kini.

Rombongan Majlis Tindakan DUN (MTD) Rantau Abang yang diketuai oleh Pengerusinya, Ustaz Azman Shapawi Abd Rani, sempena Aidil Fitri sekurang-kurangnya dapat mengurangkan kedukaan Nashar sekeluarga.
Rombongan yang turut disertai Ketua Muslimat Dun Rantau Abang, Puan Sarina Lim Abdullah serta para pemuda DUN Rantau Abang telah meluangkan masa bersama keluarga Mohd Nashar kira-kira satu jam.

Menurut Ustaz Azman, Pemuda PAS di seluruh negeri terutama di Lembah Kelang, Wilayah Persekutuan dan Kuala Lumpur telah dikerah mencari Sharlinie sebaik sahaja berita kehilangan tersebar luas sepuluh bulan yang lalu.

“Kami (Pemuda) turut sama mengerahkan pemuda-pemuda kita mencari Sharlinie pada waktu itu tetapi gagal ditemui.
“Kita (PAS) cukup bimbang dengan tahap keselamatan rakyat terutama kanak-kanak hari yang terdedah dengan pelbagai kejadian jenayah,” ujarnya selepas kunjungan tersebut.

Beliau turut memberi komen bahawa tahap keselamatan negara ini seolah-olah ‘tidak dalam kawalan’ kerana kegagalan kerajaan mengurus tadbir dengan baik.

Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda PAS Pusat yakin dan berdoa semoga Sharlinie dapat ditemui dengan selamat dan kembali ke pangkuan keluarganya.

Keluarga Sharlinie kini telah kembali dan menetap di Kampung Padang Pulut, Dungun Terenggan sejak awal Ramadan tahun ini, bagi memulakan hidup baru yang disifatkan Nashar sebagai lebih selamat dan terjamin berbanding kehidupan di kota-kota besar.

Ijtima’ Kepimpinan PAS Terengganu 2008 - Kaum Tionghua akan Turut Hadir.

Kemaman - Persiapan Ijtima’ Kepimpinan PAS Negeri Terengganu Tahun 2008 yang akan diadakan pada 1 November depan sedang giat dijalankan.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Chukai yang menjadi tuan rumah Ijtima’ kali ini sedang membuat persiapan akhir dalam kerja-kerja menghadapi kehadiran lebih 5,000 orang peserta yang dijangka hadir ke program tersebut.

Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Kemaman, merangkap Ketua Persiapan Hj Hanafiah Mat mentakan demikian ketika ditemui Buletinonline baru-baru ini.

”Persiapan berjalan lancar dan sedang dikemaskini, mesyuarat terakhir akan dipanggil secepat mungkin,
“Ceramah Perdana akan diadakan di Kg. Mak Chili dan tempat perbahasan masih menunggu keputusan Majlis Perbandaran Kemaman,
”sekiranya dibenarkan kita akan gunakan Dewan Bandaran Dato’ Seri Amar DiRaja, jika tidak kita akan langsungkan di Taman Islam Kemaman,”kata beliau.

Menurutnya yang juga Pengerusi Majlis Tindakan DUN Chukai, tenaga petugas dan peserta sudah diarahkan untuk turun beramai-ramai bagi menjayakan program tahunan itu pada kali ini.

Istimewanya pada kali ini, kata beliau, penyokong dan peminat PAS dari kalangan kaum Tionghua dan bukan Islam akan turut hadir sama.

“Saya sudah berhubung dengan Kelab Penyokong PAS dan mereka sangat positif akan hadir bersama-sama meraikan pimpinan PAS,
“mereka mahu lihat sendiri kesungguhan pemimpin PAS menjalankan usaha untuk memerintah negeri ini semula pada pilihanraya umum yang ke 13 akan datang,”ujar beliau

”Saya akan cadangkan kepada mereka supaya membuat satu ‘kejutan’ menunjukkan kehadiran mereka dalam ijtima’ kali ini,
“saya akan meminta restu dari pimpinan, sekiranya dibenarkan mereka akan membuat persembahan ‘budaya’ bagi menyambut ketibaan Presiden,”tambah beliau yang mengatakan kehadiran mereka selaras dengan tema ‘PAS Untuk Semua’ yang telah menjadi tema Muktamar Tahunan PAS pada tahun ini.

Ijtima’ Kepimpinan Akan di Adakan Di Dewan Dato’ Seri Amar


Kuala Terengganu - Ijtima’ Kepimpinan PAS Terengganu 2008 yang dijadualkan pada 31 Oktober ini akan dilangsungkan di Dewan Dato’ Seri Amar, Chukai, Kemaman Terengganu.

Pengarah Ijtima’ pada kali ini, YB Hj Mohd Abdul Wahid Endut mengesahkan perkara tersebut ketika ditemui petang semalam.

”Kita akan mengadakan perbahasan di Dewan Dato’ Seri Amar, surat kelulusan dari kerajaan telah dikeluarkan,”kata beliau.

Menurutnya pihak berkuasa tempatan Majlis Perbandaran Kemaman telah memaklumkan kepada Ketua Persiapan, Hj Hanafiah Mat.

”Saya akan menghantar surat ucapan terima kasih secara rasmi apabila mendapat surat kelulusan tersebut,”tambah beliau.

15 Oktober 2008

Kalah PRU - PAS Terengganu tidak gagal, Islam Hadhari Kelirukan Rakyat


Hulu Terengganu - Kejatuhan kerajaan PAS Terengganu dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-11 tahun 2004 dan juga kekalahan pada PRU ke-12 Mac lalu, kedua-duanya dilihat berpunca dari kekeliruan rakyat terhadap ‘jenama’ Islam Hadhari.

“Sebenarnya, kekeliruan pengundi di Terengganu. Dia (rakyat) keliru sedikit dengan apa yang UMNO hendak buat dan apa yang PAS hendak sampaikan.

“Saya tidak nampak itu kegagalan PAS kerana banyak program-program yang dibuat oleh bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh sendiri banyak menggunakan ‘tagging’ Islam,”kata Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin yang ditemui selepas majlis ceramah di Pekan Manir, dekat sini semalam

Beliau berkata rakyat terutama di kalangan para pengundi keliru diantara apa yang UMNO hendak buat serta apa yang PAS hendak sampaikan. (Gambar - Nizar bersalaman dengan orang ramai selepas majlis ceramah)

“Dia (Idris) telah memberikan ‘tagging’ (label) Islam dan itu yang keliru. Bahkan, kita dapati Islam hadhari masih banyak ‘dimainkan’ di Terengganu.

Katanya, pihak kerajaan UMNO/BN Terengganu telah menyediakan peruntukkan bagi agenda Islam Hadhari.

“Kerajaan telah sediakan peruntukan untuk perkampungan Hadhari, Expo Hadhari. Terengganu yang banyak dan itu mengelirukan rakyat,” jelasnya

Mengulas lanjut, Mohamad Nizar berkata PAS memerlukan sedikit perubahan dalam konteks penyampaian bagi mesej Islam itu sendiri.

Beliau menyarankan sekiranya penyampaian PAS boleh diubah dalam bentuk kontemporari (semasa) rakyat pasti boleh menerimanya.

“Itulah masalah PAS hari ini, sebab tidak boleh hendak membawa satu-satu isu dijadikan ia sebagai suatu kontemporari.
“Kita (PAS) lihat ianya sebagai ‘haram’ tidak boleh buat dan ‘halal’ boleh buat. Jika kita mengambil beberapa hujah yang ada bertolak ansur, saya rasa dia (rakyat) boleh terima,” ujarnya.

Menurut Ir Mohamad Nizar, beberapa tindakan yang dilakukan oleh PAS Terengganu itu nampak sahaja macam keras tetapi sebenarnya tidak keras dan sesuai dengan penghayatan Islam dikalangan masyarakat Terengganu.

Ketika diminta mengulas pendapat pihak-pihak tertentu terhadap dasar-dasar pemimpin PAS Terengganu yang dikatakan agak keras, beliau berkata, ianya ada kemungkinan tetapi tidak boleh dijadikan sebagai umum.

“Di Perak misalnya, kami (kerajaan) tidak memberikan permit ‘Jom Heboh’ dan itu nampak macam suatu tindakan yang keras tetapi bila kita buat tidak menjadi masalah.
“Rakyat boleh terima dan orang UMNO pun boleh terima dan sepatutnya, orang di Terengganu boleh terima dan bukan suatu isu kekerasan PAS,” jelasnya.

Turut hadir dalam majlis ceramah semalam adalah Timbalan Pesusruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Harun Taib dan Ketua Penerangan Hj Muhyidin Abd Rashid


Penyokong UMNO Hina Institusi Raja – Arahan Lanjut Pendakwaan Ditunggu


Kuala Terengganu – Rakyat Terengganu khususnya kini menunggu hasil siasatan pihak polis terhadap laporan yang dibuat mengenai satu perhimpunan haram yang diadakan di kediaman rasmi Menteri Besar Seri Iman pada 23 Mac 2008 lalu. Menurut surat yang ditandatangani oleh Superitendan Khairi Ahrasa bagi pihak Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Terengganu, beliau sukacitanya memaklumkan siasatan berkenaan perkara tersebut telah selesai dijalankan.(Gambar - sedutan perhimputan haram yang disiarkan oleh stesyen TV tempatan)

Dalam surat yang ditujukan kepada Muhammad Fauzi Abu Samah, Khairi turut menyatakan pihak beliau menunggu arahan lanjut berkaitan pendakwaan apabila kertas siasatan terhadap kes tersebut telah dimajukan ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Surat tersebut yang bernombor rujukan (PR) 35/26 bertarikh 16 Sptember adalah respon pihak polis terhadap surat yang dihantar oleh Fauzi kepada pihak polis pada 11 September 2008.

Pada 26 Mac lalu sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT) telah membuat satu laporan polis berhubung ‘perhimpunan haram’ para penyokong bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh.

Pengerusi MAMPAT Mohamad Fauzi Abu Samah, 36, berkata salah satu slogan kain rentang yang diangkat semasa perhimpunan haram tersebut telah menghina pihak Istana dan Tuanku Al-Sultan yang berbunyi ‘Kami Nak Idris, Natang’ yang bermaksud ‘Binatang’.

Perhimpunan haram yang telah di ditayangkan kepada umum oleh beberapa buah stesyen tv utama adalah ekoran penentangan ahli-ahli UMNO yang menyokong Idris terhadap pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri Kijal, Dato’ Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu.

Surat respon Polis Terengganu telah disiarkan dalam laman rasmi MAMPAT sejak 12 Oktober lalu

Bacaan Berkaitan;
Selamat Hari Raya PDRM Kontingen Terengganu, Selamat Hari Raya BPR Terengganu!
UMNO hina Institusi Raja Berpelembagaan - MAMPAT buat laporan polis

14 Oktober 2008

Rahsia Terbongkar – Mengapa Bas Bandar Beri Khidmat Percuma


Penipuan Tentang ‘Cas Ligas’ terbongkar, kononya kerajaan bermurah hati memberikan khidmat percuma kepada rakyat yang menggunakan khidmat bas bandaraya Kuala Terengganu.

Padahal sebenarnya rekabentuk
’Bas Bandar yang ‘pelik’, dilancarkan pada 27 Ogos tahun lalu tidak diluluskan oleh Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP)

Kerajaan Terengganu kini tidak dapat pulangan dari pelaburan yang menggunakan RM3.4 juta wang rakyat semata untuk merealisasikan ‘idea gila’ bekas Menteri Besar Dato Seri Idris Jusoh.

Walaupun pada asal cadangan perkhidmatan tersebut tambang dibayar sebanyak 50 sen, namun ia diberikan percuma apabila LPKP tidak mengeluarkan permit kerana cukai kastam yang belum dilunaskan selain masalah rekabentuk.

Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Mazlan menyatakan kegagalan memperolehi permit dari LPKP menyebabkan bas tersebut menjadi liabiliti.

Akhirnya hanya empat buah bas yang dibeli dengan harga RM430,000 sebuah, bergerak mengelilingi Kuala Terengganu, sementara empat buah lagi ‘sekong’ dibawah garaj.

Walaupun nampak cantik, dengan atap bercirikan seni ukir Terengganu, namun rekabentuk ‘cas ligas’ gagal melepasi ciri-ciri keselamatan yang ditetapkan oleh LPKP.

Buletinonline sebelum ini pernah mempersoalkan rekabentuk tersebut dalam artikel ‘
Dilema Pengangkutan Awam Terengganu’ yang juga kebetulan mempersoalkan adakahh ianya sebuah rumah atau kenderaan.

Setelah Habis RM350 juta, PMINT minta RM30 Juta lagi Untuk Taman Tamadun Islam


Kuala Terengganu – Setelah habis RM 349.5 dibelanjakan bagi membina Taman Tamadun Islam (TTI), Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) akan memohon peruntukan kira-kira RM30 juta, dikatakan untuk mengindah dan memperlengkapkan TTI.

Bernama memetik Pengurus Besarnya Datuk Zakaria Awang berkata, PMINT yang bertanggungjawab mengendalikan pembinaan taman tersebut, memerlukan RM6 juta daripada peruntukan itu bagi mewujudkan kiosk-kiosk untuk menjual barang-barang keluaran dari Timur Tengah.

"Mulai tahun depan, kita akan sediakan barang-barang dari Timur Tengah yang diinginkan pengunjung untuk dijadikan hadiah atau cenderahati," katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Aidilfitri PMINT di TTI.


Lebih baik Gunakan RM30 juta Untuk Rakyat Terengganu

Kuala Terengganu – Kerajaan Negeri Terengganu digesa supaya tidak menambah lagi sebarang perbelanjaan untuk Taman Tamadun Islam (TTI) memandangkan perbelanjaan yang telah digunakan bagi membangunkan Taman Tema itu sudah terlalu besar.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Batu Buruk mencadangkan adalah lebih baik sekiranya RM30 juta yang diminta oleh Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) digunakan untuk membasmi kemiskinan rakyat Terengganu yang masih dalam kedudukan ‘antara negeri yang termiskin’ di Malaysia.

”Elok gunakan RM30 juta untuk basmi kemiskinan di Terengganu dan membantu rakyat Terengganu yang terbeban dengan kenaikan kos hidup,”kata Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawai yang dihubungi Buletinonline lewat semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengurus Besar PMINT Datuk Zakaria Awang yang akan memohon peruntukan kira-kira RM30 juta, dikatakan untuk mengindah dan memperlengkapkan TTI.

Zakaria berkata PMINT bertanggungjawab mengendalikan pembinaan taman tersebut, memerlukan RM6 juta daripada peruntukan itu bagi mewujudkan kiosk-kiosk untuk menjual barang-barang keluaran dari Timur Tengah.

Menegaskan kenyataan beliau, Syed Azman berkata, ekonomi dunia sedang merudum ketika ini akibat krisis ekonomi yang dialami oleh Amerika Syarikat dan Malaysia antara Negara yang menjadi rakan perdagangan utama Amerika pasti akan mengalami kesan krisis tersebut dalam masa terdekat.

Semalam, sebuah akhbar Negara jiran Malaysia, Singapura, mengesahkan Negara tersebut mengalami kemelesetan pertama kali sejak enam tahun lalu.
Perdana Menterinya Lee Hsien Loong semalam menggesa warga Singapura agar bersedia menghadapi masa yang sukar menjelang tahun depan.
Beliau berkata walaupun sistem kewangan Singapura masih baik dan ekonomi kekal berdaya saing, negara-negara Asia tidak dapat mengelak daripada terjejas dengan kelemahan ekonomi Amerika Syarikat

Mengapa Tiba-tiba Patrick Lim Letak Jawatan Sebagai Pengerusi Equine ?


Kuala Terengganu - Patrick Lim Soo Kit telah meletakkan jawatan sebagai Pengerusi dan Pengarah Eksekutif kepada Equine Capital Bhd berkuatkuasa Jumaat.

Mengapakah secara tiba-tiba Patrick Lim meletakkan jawatan?

Adakah secara kebetulan Lim meletakkan jawatan, selepas Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan tidak akan mempertahankan jawatan Presiden UMNO.
Patrick Lim yang juga digelar oleh Tun Mahathir sebagai Patrick Badawi kerana menurut Tun Mahathir Parick Lim mempunyai hubungan rapat dengan Abdullah Ahmad Badawi.

Patrick Lim adalah satu nama dan wajah yang tidak asing di Terengganu.

Banyak gambar-gambar Patrick Lim yang dirakamkan bersama Bekas Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh.

Begitu juga dengan orang-orang besar UMNO lain dari angkatan sewaktu dengan Idris.
Nama Patrick Lim juga begitu sinonim dengan kejohanan Perahu Layar Monsoon Cup.

Walaupun dikatakan tidak mempunyai apa-apa kepentingan dalam T-Best Event Sdn Bhd, syarikat pengendali kejohanan tersebut, namun umum mengetahui ‘Monsoon Cup itu adalah Patrick Lim’

Begitu juga dengan pembinaan Taman Tamadun Islam, yang juga ada kaitannya dengan Patrick Lim.

Semua artikel dan berita yang mendedahkan tentang Patrick Lim, Monsoon Cup dan Taman Tamadun Islam banyak diterbitkan dalam Buletinonline sebelum ini.

Perletakan jawatan Patrick Lim pasti ada kaitannya dengan semua ini.

Semua Berita dan Artikel Berkaitan Sebelum ini;

Taman Tamadun Islam tidak tulin ?
Teka teki siapa bangunkan Taman Tamaddun Islam terjawab
Lagi-lagi Patrick Badawi yang bolot projek
Kemana perginya RM 150 juta - 1 : HeliKhairi
Angin Perubahan (Piala) Monsun
Kos Sebenar Pembinaan Taman Tamadun Islam Tidak Lebih dari RM150 juta?
Kertas Putih’ untuk Monsoon Cup
Mad Said tolak dua projek ‘orang atasan’
Pengendali Monsoon Cup bukan milik Terengganu? Exco gagal memberi penjelasan….
Monsoon Cup dan T-Best
Patrick Lim, Wan Hisham Dalam T-Best – Bukan Anak Syarikat Kerajaan?
Piala Monsun – Ahmad dan Rahin Bercanggah


BPR Sedia Siasat Penyelewengan Agihan ‘Duit Raya’

Kuala Terengganu - Badan Pencegah Rasuah (BPR) Terengganu akan menyiasat dakwaan terdapatnya penyelewengan agihan bantuan dana khas Aidilfitri baru-baru sebaik sahaja BPR menerima laporan rasmi berkaitan dakwaan tersebut.

Pengarahnya, Sharuddin Sapian berkata, sehingga kini belum ada pihak yang membuat laporan berkaitan penyelewengan tersebut.
“Kami memerlukan maklumat yang lebih terperinci termasuk individu terlibat dan mangsa bagi membolehkan siasatan dilakukan berhubung perkara tersebut,”katanya
Beliau berkata BPR juga boleh memulakan siasatan tanpa laporan rasmi dibuat namun menurutnya dalam kes ini, laporan yang dibuat oleh akhbar tempatan sangat kabur.
Selain Buletinonline, Harakah dan Sinar Harian baru-baru ini telah melaporkan terdapat ketidakadilan dan penyelewengan dalam pengagihan dana tersebut.

Bacaan Berkaitan;

Dana Khas Duit Raya – Kezaliman JKKK Tiada Perikemanusiaan
Atlit OKU juga dizalimi JKKK
Duit Raya, JKKK jadi ‘Raja’? Ahmad Said tiada kuasa
Dana Khas/Wang Ehsan - Bukan kah BPR Pernah Siasat?

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...