12 November 2011

Tuntutan Bersih belum ditunaikan - Presiden PAS

MARANG - Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mendakwa kerajaan Barisan Nasional (BN) belum lagi memenuhi tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 ini.

Antaranya, kata beliau akses media yang bebas dan adil, daftar pemilih yang bersih dari penipuan, penggunaan dakwat kekal pada jari, reformasi undi pos, penyalahgunaan jentera kerajaan serta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang bebas dan berwibawa.

PAS alu-alukan Ahmad perangi fitnah


KEMAMAN - PAS mengalu-alukan keputusan Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Haji Ahmad Said untuk megambil tindakan mahkamah keatas mereka yang menyebarkan fitnah sewenang-wenangnya.

Penolong Setiausaha PAS Terengganu Haji Hanafiah Mat mengucapkan tahniah kerana Ahmad berani tampil memerangi fitnah yang kini subur dan menjadi amalan sesetengah pihak.

"Sekalung syabas dan tahniah kepada Dato' Seri Haji Ahmad Said kerana berani tampil untuk mengambil tindakan mahkamah keatas blogger yang memfitnah beliau ditangkap khalwat.

"kebelakangan ini budaya fitnah sangat subur malahan menjadi tajuk utama akhbar arus perdana dalam negara kita,"ujarnya.

11 November 2011

Sukan lasak termasuk dalam fiqh Islam

MARANG - Aktiviti sukan lasak seperti menunggang kuda, berenang dan memanah pada zaman moden ini juga merupakan sebahagian dari ajaran Islam.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata sukan-sukan lasak yang diperkenalkan menjadi sebahagian dari bab yang terkandung dalam kitab fiqh Islam.

Menurutnya aktiviti lasak tersebut bertujuan bagi menguatkan diri orang Islam sebagai persiapan dalam perjuangan dan berjihad.

Sekitar Majlis Pelancaran Kelab Pacuan Empat Roda PAS Marang (PASAK)
PRU 13; 1000 tenaga penerangan PAS akan 'menggempur'

KUALA TERENGGANU - Hampir seribu orang tenaga Penerangan PAS akan digerakkan bagi memberi penerangan dan penjelasan kepada rakyat tentang kegagalan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu mengurus tadbir negeri ini.

Menurut Pemangku Ketua Penerangannya, Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani, para petugas PAS itu akan dibekalkan dengan buku 'Isu-isu Semasa' yang lengkap dengan fakta dan data-data sebagai panduan.

"Kita (PAS) akan memanggil para petugas penerangan seluruh negeri sebelum melaksanakan gerakan 'gempur'  pilihanraya umum (PRU) ke-13, memberitahu rakyat Terengganu bahawa Umno dan BN telah gagal,

10 November 2011

Kerajaan Umno dan BN Terengganu gagal mentadbir negeri

KUALA TERENGGANU - Dua kejadian demonstrasi yang dilakukan oleh rakyat Terengganu, adalah merupakan bantahan kepada kerajaan Umno dan Barisan Nasional yang jelas telah gagal mentadbir negeri ini.

Ahli Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Dr Azman Ibrahim berkata, tidak ada sebab rakyat mahu mempolitikkan bolasepak sekiranya ia berjalan dengan baik.

"dua kejadian rakyat turun ke jalan raya, membuktikan Umno dan Barisan Nasional gagal mengurus tadbir negeri dengan baik, tidak ada sebab anak-anak muda lebih 1,000 orang turun ke jalan raya kalau bola sepak i urus dengan baik,"ujarnya,

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Menteri Besar Terengganu yang menuduh para penyokong 'mempolitikkan' bolsepak kerana menunjukkan bantahan mereka dijalan raya.

08 November 2011

Islam kekal menjadi agama bagi negeri dan rakyat Terengganu

KUALA TERENGGANU - PAS akan menganjurkan Perayaaan Ulang Tahun ke-100 Perlaksanaan Undang-undang Islam di negeri Terengganu bagi tujuan memberikan peringatan dan pengetahuan tentang wujudnya undang-undang Islam di negeri ini sejak seratus tahun yang lalu.

Menurut Pengarah Jabatan Penerangan PAS Negeri Terengganu, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, perayaaan tersebut akan disambut pada 2 & 3 Januari depan di bandar Kuala Berang.

Katanya, undang-undang yang diberi nama 'Itqani al-muluk li takdi bi as-Suluk' telah ditandatangani oleh Sultan Zainal Abidin ke III pada 2 November 1911 dengan disaksikan oleh Ulamak dan pejuang Islam terkenal, Tok Ku Paloh

"Hari ini sudah masuk 7 November 2011, ertinya sudah cukup 100 tahun dan yang menariknya undang-undang tersebut disaksikan oleh Sayyid Abdul Rahman Ibnu Muhammad al-Idrus atau pun orang Terengganu paggil Tok Ku Paloh,

"Beliau merupakan penasihat kepada Sultan pada itu yang merupakan Sheikhul ulamak ataupun ketua ulamak bagi negeri Terengganu,"ujarnya.

Menurutnya, undang-udang tersebut adalah sangat penting kerana ia menyatakan dengan jelas bahawa agama Islam adalah menjadi agama rasmi kepada negeri Terengganu dan juga kepada rakyat negeri Terengganu.

Beliau berkata, undang-undang tersebut telah menyatakan dengan jelas, Islam akan terus menjadi agama rasmi bagi negeri dan kerajaan Terengganu.

selepas dari itu negeri ini dimasuki atau didiami oleh bangsa yang lain daripada bangsa Melayu atau pun penduduk yang selain daripada penduduk beragama Islam, 

"Dengan undang-undang itu, Negeri Terengganu kekal menjadi sebuah negeri Islam bagi kerajaan dan bagi rakyat yang secara langsung berjalannya perlaksanaan Islam itu sendiri, 

"walaupun selepas dari itu negeri ini dimasuki atau didiami oleh bangsa yang lain daripada bangsa Melayu atau pun penduduk yang selain daripada penduduk beragama Islam,"jelasnya.

Menurutnya, undang-undang tersebut  adalah merupakan undang-undang bertulis yang pertama bagi negeri Terengganu dan yang kedua di Semenanjung Tanah Melayu selepas negeri Johor.

Bahkan, kata beliau, berdasarkan semangat itu, Fasal 3 dalam perlembagaan negara Malaysia yang menyebut Islam sebagai agama rasmi dicatat.

>>>berita lanjut menyusul

Misi Yayasan Amal Terengganu ke Mindano berjaya

MARAWI, Mindanao - Misi kemanusiaan Yayasan Amal ke Mindanao dengan Program Penglibatan Komuniti setempat, tamat dengan jayanya.

Pengarah delegasi, Dr Suhazeli berkata, antara program yang dibawa bersama misi tersebut adalah perlaksanaan ibadah korban yang menjadi tuntutan pada sambutan Eidul Adha.

Menurutnya, sebanyak 40 ekor lembu dan 50 ekor kambing yang diamanahkan oleh orang ramai kepada Yayasan tersebut telah berjaya dilaksanakan.

06 November 2011

Mindanao Hari Kedua - Lawatan ke Hispoital SMD


Hospital SMD; Penjana elektrik sumbangan PAS meneruskan operasi


MARAWI, Mindanao - Penjana bermotor yang disumbangkan oleh Parti Islam SeMalaysia memastikan hjospital SMD, sebuah hospital 'swasta berkebajikan' di bandar ini meneruskan operasinya ketika ketiadaan bekalan elektrik.

Kerosakan ITC; Ahmad Said 'cakap kosong'


KUALA TERENGGANU - Bangunan ITC (International Training Centre) di Telok Kalong, di sini, adalah satu contoh pembaziran nyata oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu.

Bangunan yang dibina dengan perbelanjaan kerajaan negeri Terengganu masih mengalami masalah, dan tidak dapat digunakan sepenuhnya, walaupun dilaporkan telah siap pada tahun 2008.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...