07 Ogos 2021

Krisis Tunisia: Pegawai Kanan Ennahdha, Ditahan Dalam Rumah

 

Anouar Maarouf

Seorang pegawai kanan dari parti Islam Tunisia, Ennahdha, telah ditahan di rumah kerana didakwa menyalahgunakan kuasa.

Ambil Semangat Haji Abdul Rahman Limbong dan Tok Ku Paloh


KUALA TERENGGANU - Rakyat negeri Terengganu diseru menjadikan semangat Haji Abdul Rahman Limbong dan Tok Ku Paloh untuk melawan segala cabaran termasuk pandemik Covid-19. 

06 Ogos 2021

Lebih 40,000 Liter Air Minuman Diagih


KUALA TERENGGANU - Lebih 40,000 liter air tu minuman telah diagih kepada penduduk yang terjejas kerana bekalan air yang terputus di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh dan Batu Rakit, pada Khamis. 

Ulama Seru Rakyat Bersatu Hati

 


Dalam situasi pandemik Covid-19 yang semakin melonjak, Majlis Syura ‘Ulamak mengajak rakyat bersatu hati memberi mandat kepada kerajaan dengan sokongan barisan hadapan untuk menguruskan kesihatan rakyat dengan baik.

05 Ogos 2021

Apabila Berita Kematian Tidak Lagi Menggemparkan Nurani


Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor

Pandemik yang membuana ini telah meragut lebih 4.3 juta jiwa diseluruh dunia, manakala hampir 10 ribu nyawa telah pulang ke negeri abadi ditanahair ini. Saban detik kita semua membaca dan dikhabarkan akan teman- teman yang telah dipanggil pulang ke negeri abadi . Kita cuba untuk mengingati detik dan saat Manis bersama arwah namun sedetik kemudian mencuat lagi berita kematian teman yang lain.

Muslimat Dungun 'Susah Senang' Bersama Rakyat

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Memahami  kepayahan yang terpaksa dihadapi oleh rakyat dengan pelbagai rantaian masalah kesan daripada pandemik Covid-19, Muslimat PAS Dungun bersedia untuk berkongsi 'susah senang' bersama mereka. 

Enam Bulan Berlalu Krisis Myanmar


 Setelah enam bulan berlalu sejak rampasan kuasa tentera dan penangkapan ahli-ahli parlimen serta para pemimpin dipenjara, keadaan Myanmar tidak bertambah baik.

'Food Bank' MTD Kijal Salur Bantuan


 Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Kijal menyalurkan bantuan kepada penduduk yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kampung Sungai Mas dan Kampung Tebak menerusi 'Food Bank'nya.

04 Ogos 2021

Jabatan Amal Kerah Anggota Bantu Agih Air


KUALA NERUS - Jabatan Amal Malaysia (Amal) Kuala Nerus telah menggerakkan anggotanya bagi membantu penduduk yang terputus bekalan air di daerah terbabit.

Awas! Jangan Jadi Pangkalan Atau Proksi Kuasa Asing


Sejarah pertembungan kuasa besar sering kali menjadikan tanah jajahannya sebagai pangkalan hadapan bagi menghadapi pihak musuh. Ia merupakan strategi yang sering kali digunakan dalam sejarah perang dunia bagi mengelak tanah airnya sendiri daripada menjadi sasaran secara langsung. 

Tenang Dan Sabar, Fokus Usaha Tangani Covid-19


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) memandang serius perkembangan terkini kemelut politik yang sedang berlaku dalam kerajaan.

03 Ogos 2021

Ismail Haniyeh Dipilih Semula Sebagai Pemimpin Tertinggi Hamas

 

Kumpulan pejuang Islam Hamas telah memilih semula Ismail Haniyeh sebagai pemimpin tertingginya, untuk penggal akan datang, selama empat tahun.

Tugas Ahli Politik Bukan Untuk 'Berpolitik Semata-mata'


KUALA TERENGGANU - Tugasan utama sebagai ahli politik ialah mesti berpolitik dan kriteria untuk menjadi wakil rakyat pula ialah seseorang itu mesti datang daripada kalangan ahli politik mahupun ahli parti. 

Kekal Kerajaan Fokus Strategi Pelan Pemulihan


 PAS konsisten memberikan sokongan sepenuhnya kepada YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sekaligus mengekalkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) bagi memberi fokus menangani wabak COVID-19.

Tindakan Tegas Terhadap Ahli Parlimen Pembangkang Sertai Himpunan


 Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) menegaskan serta mendesak #PDRM mesti mengambil tindakan tegas terhadap semua peserta yang menyertai perhimpunan haram termasuk ahli-ahli parlimen pembangkang di Dataran Merdeka sebentar tadi.

Sebar Surat Rahsia Istana Cetus Huru Hara


KUALA TERENGGANU- Sikap tidak bertanggungjawab pemimpin Pakatan Harapan (PH) menyebarkan surat rahsia  daripada Yang di-Pertuan Agong(YDPA) kepada Perdana Menteri  sehingga tular di media sosial merupakan  satu usaha sengaja mencetuskan suasana huru hara dalam negara.

02 Ogos 2021

Rejim Assad Serang, Kepung Daraa al-Balad Lebih Sebulan

 


Rejim Assad Syria melancarkan operasi ketenteraan di Daraa al-Balad, sebuah kawasan di barat daya negara itu yang dikepung sejak akhir bulan lalu.

Nasihat Rasulullah SAW Kepada Raja Dan Pemimpin


 Sabda Rasulullah SAW:

‌إِذَا ‌أَرَادَ ‌اللَّهُ ‌بِالْأَمِيرِ ‌خَيْرًا، جَعَلَ لَهُ وَزِيرَ صِدْقٍ، إِنْ نَسِيَ ذَكَّرَهُ، وَإِنْ ذَكَرَ أَعَانَهُ، وَإِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهِ غَيْرَ ذَلِكَ جَعَلَ لَهُ وَزِيرَ سُوءٍ، إِنْ نَسِيَ لَمْ يُذَكِّرْهُ، وَإِنْ ذَكَرَ لَمْ يُعِنْهُ.

Rekod DAP, PKR Derhaka


 2013: Dalam satu rakaman video, penceramah bebas Wan Ji Wan Hussin menyatakan institusi beraja akan terkubur menjelang 2030 dan bahawa Malaysia akan menjadi negara repulik. Antara kandungan video terbabit adalah perancangan agar rakyat mula menyamakan panggilan ‘Sultan’ dengan ‘setan’. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...