28 November 2020

Saintis Nuklear Terkemuka Iran Dibunuh


Seorang saintis nuklear terkemuka Iran telah dibunuh oleh orang bersenjata yang tidak dikenali di pinggiran ibu negara Tehran pada hari Jumaat, kata Menteri Luar Negara itu.

Sinar Harapan Penubuhan DHPP Cawangan Kemasik


KUALA TERENGGANU  - Pertemuan dengan komuniti kaum Tionghua Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemasik memberikan sinar harapan kepada penubuhan cawangan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP).

‘Tentera Merah’ Berganding Tenaga Bantu Mangsa Ribut


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - 'Tentera Merah', Jabatan Amal Malaysia (JAM) Dungun telah turun padang berganding bahu membantu membaikpulih atap rumah seorang mangsa ribut.

27 November 2020

Bajet 2021: Kita Jawab Fitnah Dengan Angka

 


Alhamdulillah selesai pembentangan dan perbahasan Bajet Negeri Terengganu 2021 yang bertemakan Melestarikan Kesejahteraan Bersama, pada Sidang Dun Terengganu yang berakhir 25 haribulan November. Bajet yang dikemukakan ialah sebanyak RM1.375 bilion dengan royalti petroleum masih menjadi teras utama pendapatan negeri, menyumbang sebanyak RM933.33 juta berasaskan harga minyak USD40 setong. Doakan harga minyak naik selepas ini dan kita ada lebihan.

Halima Aden Tinggalkan Dunia Pertujukan Fesyen


Halima Aden, super model Amerika-Somalia, menyatakan beliau  meninggalkan pertunjukan fesyen kerana katanya, industri itu memaksanya untuk menjauhkan diri dari kepercayaan agamanya.

Tahniah Belanjawan 2021; Denyut Nadi Rakyat


Syukur dan Tahniah buat Kerajaan Negeri Terengganu & Kerajaan Perikatan Nasional di atas kejayaan pembentangan dan kelulusan Belanjawan 2021.

26 November 2020

Basah Hati Tok Wakil, Bagai Basah Tubuh Rakyat


Oleh : Ummi Zah

Membuka jendela di bulan November, pasti angin bertiup kencang bersama ombak kuat membadai pantai petanda musim monsun Timur Laut dan tengkujuh menjengah di muka Kuala Terengganu. 

25 November 2020

Bajet 2021 Ambil Kira Keperluan Rakyat

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Pembentangan Belanjawan (Bajet) 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Besar Terengganu ketika negara sedang berhadapan dengan pandemik Covid-19 sudah tentu mengambil kira soal keperluan rakyat negeri ini.

Bajet Terengganu 2021; Hasrat Orang Muda


Alhamdulillah,Terima Kasih diucapkan kepada kerajaan Negeri Terengganu diatas keperihatinan kepada golongan belia dengan menyediakan beberapa peruntukan khas bagi membantu golongan muda.

Hanya Datang, Kerat Dan Balik!

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Orang ramai kuhususnya di kawasan Besut, tidak perlu bimbang untuk menghantar anak mereka menyertai program khatan beramai-ramai kerana kanak-kanak yang terlibat hanya 'datang, kerat dan balik' sahaja.

24 November 2020

Sidang DUN : Ganding Bahu Bantu Rakyat Tanpa Kira Sempadan PolitikOleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU -Seluruh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu diingatkan agar bersama berganding bahu membantu rakyat di negeri ini tanpa mengira sempadan politik.

69 Tahun PAS: Tujuh Dasawarsa Memimpin Ummah Di Medan Siasah


Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.

Hari yang indah ini merupakan ulangtahun PAS ke-69 tahun, saat ulama merasakan kelompok mereka wajib disatukan suara agar ummat Islam dibimbing dan ditarjih perjalanan dimedan siasah berpandukan al-Quran dan as-sunnah. PAS telah merentasi jalan juang yang panjang memasuki dekad ketujuh perjuangan semenjak ianya ditubuhkan di tanah leluhur ini. 

23 November 2020

Lima Teras Belanjawan 'Melestarikan Kesejahteraan Bersama'


KUALA TERENGGANU -- Kerajaan PAS Terengganu  membentangkan Belanjawan 2021 bertemakan "Melestarikan Kesejahteraan Bersama”  berjumlah RM1.375 bilion, terkandung dalam Lima Teras.

Ambil Cakna Perkembangan Isu Semasa


 Oleh : Nooreni Abu Bakar

KUALA TERENGGANU – Muslimat Parti Islam Se-Malaysia(PAS) diseru agar mengambil cakna perkembangan isu semasa menerusi media sosial yang merupakan medan untuk berkempen dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 nanti.

Sridar An-Nur Bakal Dibuka Januari 2021


 Oleh: Jusmawari Jusoh

BESUT – Sekolah Rendah Islam An-Nur (SRIDAR) An-Nur bakal dibuka pada tahun hadapan di Kompleks Pendidikan Tahfiz Annur Besut,Kampung Alor Belanga dalam DUN Hulu Besut.

Pemuda PAS, Jabatan Amal Dungun Siap Siaga Hadapi Banjir

Ketua JAM Dungun, Tarmizi 

Oleh : Mohd Asyraf

DUNGUN - Jawatankuasa Pengurusan Bencana Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun (DPPKD) dan Jabatan Amal Malaysia (JAM) siap siaga menghadapi sebarang kemungkinan sepanjang musim monsun timur laut yang melanda negeri ini.

Peluang kepada Melayu Islam


 Dalam seminggu dua yang lalu, heboh berkenaan isu DBKL melalui Menteri Wilayah, Tan Sri Annuar Musa, memberi kebenaran kepada peniaga-peniaga kecil, menjalankan perniagaan mereka dengan kebebasan yang agak luas. Tentu sahaja peniaga-peniaga kecil ini adalah mereka yang terdiri dari kalangan Melayu Islam. Dan golongan ini jugalah yang ramai terjejas dengan Covid 19 sekarang.

22 November 2020

Amaran Cuaca Buruk


Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) telah mengeluarkan amarank pada jan 5:30 petang, Ahad, 22 November 2020

PASTI: Terbukti Prasekolah Islam Terbaik Negara Ini

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

2020 akan melabuhkan tirainya yang sarat dengan peristiwa, suka duka coret kehidupan  yang memancing cebikan buat rakyat jembel negara ini, terkesan teruk dengan pandemik kovid 19 yang mendunia. Terkini, lebih 50 juta warga dunia yang disengat dengan wabak ini dan lebih sejuta telah terkorban dalam keadaan vaksin penawar kovid belum ditemui.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...